erasmus-bursu-ve-masraflar

Erasmus Bursu ve Masraflar: Ücretler Hakkında Her Şey!

Erasmus, 1087 yılında kurulan Avrupa Birliği öğrenci değişim programına verilen isim. Türkiye’deki on binlerce öğrencinin de belirli bir süreliğine yurt dışında eğitim görmesini sağlayan öğrenci değişim programı hakkında merak edilen pek çok soru var. Erasmus bursu da bunlardan biri.

Pek çok öğrenci Erasmus programından faydalanarak hem yurt dışında eğitim görme imkanı elde ediyor hem de farklı ülke ve kültürlerle tanışma fırsatı buluyor. Çoğu öğrenci Erasmus sürecini Avrupa ülkelerini gezmek için oldukça faydalı bir araç olarak görüyor.

Avrupa’da Gezilecek Ucuz Yerler yazımıza göz atın!

Tabii herkes gibi öğrencilerin de yurt dışında yaşayabilmek için paraya ihtiyaçları var. Tam da bu noktada Erasmus hibesi devreye giriyor. Bu yazıda Erasmus hibeleri ile ilgili detaylı bir rehber sunacağız. Ayrıca Erasmus’ta masraflarınızı azaltabilmeniz için ipucu da vereceğiz.

Erasmus Hibesi Nedir?

Erasmus ile yurt dışına çıkan öğrencilere her ay devlet tarafından düzenli olarak hibe ödemesi yapılır. Bir diğer anlamıyla burs verilir de diyebiliriz. Sınava giren öğrenciler gösterdikleri başarı oranına göre Erasmus bursu almaya hak kazanabilir ya da kazanmayabilir.

Öğrencilerin Erasmus’a gidebilmek ve hibe alabilmek için girdikleri sınavda 3 aşama bulunuyor. İngilizce yeterliliğinin ölçüldüğü bu sınavda dinleme, okuma ve yazılı sınavdan oluşan aşamalar sonucunda öğrencilerin başarısı 100 üzerinden puanlanıyor.

Not: Bu sınava başvurmak isteyen öğrencilerin okuldaki not ortalamasının 2.50 üstü olması gerekiyor.

50 ve üzeri puan alan öğrenciler tercih yapma hakkı kazanıyor. Erasmus hibesi alarak yurt dışına gidebilmek için ortalama 80-100 arası bir puan almak gerekiyor.

Erasmus hibelerinin ödemeleri iki taksit şeklinde gerçekleşiyor. İlk yapılan ödeme, eğitim dönemi için öngörülen süreye göre toplam hibenin %80’i şeklinde yapılır. İkinci ödeme ise öğrenim döneminin sonunda başarı durumunuza göre verilir. Başarısız olmuşsanız hiç verilmeyebilir. Bu konuda dikkatli olmanızı öneririz.

Erasmus Hibesi Ülkelere Göre Değişiyor mu?

Devlet tarafından Erasmus programıyla yurt dışına giden öğrencilere verilen hibeler gidilen ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Bu durum tamamen gidilen ülkenin ekonomik durumuyla ilgilidir.

Pahalı bir Avrupa şehrine gittiyseniz, ucuz ya da ortalama pahalılıkta bir şehre giden kişilerden daha fazla Erasmus hibesi alabilirsiniz.

Erasmus bursu verilirken ülkeler 3 ayrı grup olarak sınıflandırılır. 1., 2. ve 3. grup ülkeler olarak isimlendirilen bu grupların aylık hibe oranları birbirinden farklıdır.

Erasmus Bursu Ne Kadar?

2022 yılı Erasmus hibeleri 1. ve 2. grup ülkeler için 600 eurodur. Bu ülkeler arasında; Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Lihtenştayn, Malta, Norveç, Portekiz ve Yunanistan bulunmaktadır.

3. grup ülkelerde ise Erasmus hibesinin miktarı 450 eurodur. Bu ülkeler arasında; Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya ve Slovenya bulunur.


Erasmus’ta para kazanmanın bir yolu da Glocalzone’a kaydolup yurt dışından ürün taleplerini değerlendirmek! Yurt dışına seyahat edenlerle ürün isteyenleri bir araya getiren uygulama sayesinde istenen ürünleri görebilir, bu ürünleri getirerek para kazanabilirsiniz.

Erasmus için Masraflar Neler?

Yurt dışına okumak için başvuracağınız Erasmus, ücretsiz bir programdır. Programa yapılan başvuru sonucunda gideceğiniz okula kayıt ücreti ödemenize gerek yoktur. Ayrıca bir harç ödemeniz de gerekmez. Ancak bunun dışında harcamanız gereken bir miktar para söz konusu olabilir.

Örneğin Erasmus programına katıldığınızda uçak bileti masrafınızı kendiniz karşılamanız gerekir. Bazı öğrenciler okullardan bu ücreti de talep etmektedir. Siz de şansınızı deneyebilirsiniz.

Başvuru sırasında ulaşım ücretlerinin de ödenmesi konusunda bir talep mektubu yazabilirsiniz. Kabul edilip edilmeyeceği halihazırda okuduğunuz üniversiteye bağlıdır. Üniversite isterse bu rakamı ödemeyi kabul edebilir.

İkinci olarak ise kalacak yer masrafınız olacaktır. Erasmus programı ne yazık ki öğrencilere yurt hizmeti sunmuyor. Bu nedenle gitmeden önce kalacağınız yeri ayarlamanız gerekiyor. Çoğu Avrupa ülkesinde 150 – 250 euro arasında ortalama bir yurt odası kiralama şansınız olsa da bu fiyat gittiğiniz ülkeye göre değişiklik gösterecektir.

Şehir içi ulaşım da sizin için ayrıca bir masraf kalemi olacaktır. Eğer turistik bir şehre giderseniz ulaşım masrafları oldukça ağır olabilir. Ancak yine de çoğu Avrupa şehrinde aylık ulaşım biletleri oldukça ekonomik fiyatlarla satılmaktadır. Ayrıca okuldan alacağınız öğrenci kartı sayesinde indirimli bir şekilde seyahat edebilmeniz de mümkündür.

Bunların dışındaysa yeme, içme ve gezme gibi masraflarınız olacaktır. Bu masraflar da tamamen sizin tüketim alışkanlıklarınıza ve gideceğiniz ülkenin ekonomisine bağlıdır. Çoğu Avrupa ülkesinde market alışverişi yapmak çok pahalı bir eylem değildir. Aylık 50 euro gibi miktarlara aylık gıda alışverişinizi yapabilirsiniz.

Dışarıda yemek yemek ve gezmek ise tamamen size kalmış bir durumdur. Zaman zaman kendinizi şımartabilir, bazı yemekleri dışarıda yiyebilirsiniz. Küçük bir Avrupa şehrine gittiyseniz dışarıda yemek yemek de pahalı olmayacaktır.

Erasmus Yaparken Para Kazanmak Mümkün mü?

Ülkemizde yaşanan kur dalgalanmalarının sonucunda çoğu genç için hayal noktasına gelen yurt dışına çıkma fikri, Erasmus programıyla mümkün hale geliyor. Ancak yurtdışına çıkmayı düşünen öğrenciler orada nasıl geçinecekleri, nasıl yaşayacakları konusunda pek çok soru işaretine sahip oluyor.

Durum böyle olunca da pek çok öğrencinin aklına Erasmus yaparken para kazanabilir miyim sorusu geliyor. Bu soruya vereceğimiz yanıt ise evet, kazanabilirsiniz.

Geçtiğimiz yıllarda Avrupa Birliği Eğitim Komisyonu’nun yaptığı bir değişiklikle Erasmus Öğrenci Değişim Hareketliliği Programı kapsamında para kazanmanız da mümkün hale getirildi.

Erasmus programının ismini de Erasmus+ olarak değiştiren bu program içerisine yurt dışında staj yapma imkanını da ekledi. Yani Erasmus programıyla yurt dışına çıkacak olan öğrenciler önceden belirledikleri şirketlerde staj yapma imkanı bulabilir ve belirlenen saatlerde çalışarak para kazanabilir.

Ancak yurt dışında çalışmak için bazı prosedürleri yerine getirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Gitmeyi düşündüğünüz ülkenin yabancılar yönetmeliğine hakim olmanız gerekir. Ayrıca yabancılar ofisine başvurarak staj yapmak üzere çalışma izni almalısınız. Çalışma izni almak biraz zorlayıcı olsa da çoğunlukla süreç olumlu tamamlanmaktadır.


Ayrıca Glocalzone ile de yurt dışındayken para kazanabilirsiniz. Glocalzone, yurt dışına çıkan kişilerle ürün isteyen kişileri eşleştiren bir uygulama. Uygulamaya ürün getiren olarak kayıt olduğunuzda Türkiye’den kullanıcılarla eşleşebilir, onların istediği ürünleri getirdiğinizde de para kazanabilirsiniz.

Glocalzone ile ilgili daha fazla bilgi almak ve tamamen ücretsiz bir şekilde kaydolmak için tıklayabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse bu yazımızda kapsamlı bir Erasmus bursu rehberi sunduk. Erasmus bursu nasıl alınır, nasıl ödenir, kaç para gibi soruları yanıtladık. Sizler de Erasmus’a gitmeyi deneyimleyerek hem yurt dışında eğitim alabilir hem de bir süre Avrupa ülkelerinde yaşamayı tecrübe edebilirsiniz. Şimdiden bol şanslar!