Kesinlikle Tatmanız Gereken Hollanda Peynirleri

Hollanda, dünyanın en büyük süt üreticilerinden biridir.Bu küçük ülke peynir üretimi ile ünlüdür ve peynir ihracatı konusunda ABD ve Almanya gibi ekonomik devlerle başarılı bir şekilde rekabet etmektedir. Hollanda’ya yolunuz her zaman düşmeyebilir. Fakat Glocalzone’la istediğiniz peyniri evinize kadar getirebilirsiniz. İşte dünyaca ünlü Hollanda peynirleri.

1.En meşhur Hollanda peyniri : Gouda

Gouda, Hollanda peynirlerinin en ünlülerindendir.Gouda, Hollanda peynir üretiminin neredeyse yarısını oluşturuyor ve adını Amsterdam’ın küçük bir kasabasından alıyor. Ayırt edici sarı ve turuncuya yakın balmumu kaplı jantlarda üretilen bu yarı yumuşak peynir, %48’i inek sütünde bulunan doğal yağları içeriyor.

Fakat bir çiftlikte yapılmışsa  o zaman “Boerenkaas” diyorlar. Gouda meyve ve şarapla iyi giden ve hem kahvaltılık hem de peynir tabağı için ideal olan bir peynir türüdür. Hollanda peynirlerinin en ünlülerindendir.

2. Edam

Edam,  Gouda’dan sonra ihracat satışları rekor kıran ikinci Hollanda’nın yarı sert inek sütü peynirlerinden biridir.Bazen somun şeklinde de görünse de, yanlarda hafifçe yassılaşmış küre şekli ile tanınır. Peynir, dış kısmında kırmızı veya sarı balmumu ile süslenmiş, belirgin ve oldukça davetkar bir sarı iç kısma sahiptir. Bu rengi vermek için, yağsız sütten yapılmış tereyağı kullanıyorlar.

Sütün yağlılığı, Edam ve Gouda arasındaki nihai sonuçtaki farklılıkta büyük ölçüde payı vardır. Edam dil üzerinde hafif ve biraz tuzlu bir tat bırakır. Ve genellikle her yaştan insan tarafından sevilir. Raf ömrü uzundur yalnızca zamanla sertleşebilir.

3. Leyden

Leyden veya Leidse kaas, kimyon ile doldurulmuş sarı bir peynirdir ve Hollanda’da üretilen tüm komijnekaas’ların (kimyon içeren peynirlerin) en popüler çeşididir.Leiden bölgesinde üretildiği için adını bu bölgeden alan bu peynir kısmen yağsız inek sütünden yapılmıştır.

Ticari üretimi sanayi kuruluşları ve özel çiftçiler tarafından yapılmaktadır. Leyden, Gouda’ya biçim bakımından biraz benzemektedir, ancak daha az yuvarlaktır ve yanları daha keskin kenarlıdır.

4.Maasdam

Maasdam, İsviçre peynirinin uzun süre bekletilerek üzerine delikler açılmış bir peynir türüdür. Olgunlaştığında büyük deliklere sahip olan bu peynir türü oldukça popüler.

Ülkede Leerdammer veya Mondrian gibi markalar Maasdam peynirini en iyi ve kaliteli üreticilerdendir. Bu peynirin belirgin bir tatlı ve ceviz aroması  vardır.

5.Clove  ( Nagelkaas )

Clove Cheese karanfil içeren baharatlı bir peynirdir. Lezzetli ve popüler olmasına rağmen, bu Hollandalı spesiyalini bulmak kolay değildir; ülkenin kuzeydoğu kesiminde yaşayan Friezya halkı tarafından üretiliyor. Karanfilin varlığı nedeniyle, Nagelkaas oldukça baharatlı; küçük bir dilim size uzun süre yetecektir.

6. Mavi Peynir

Geleneksel Hollanda peynirinin yanısıra mavi renkli Gouda peynirleri de meşhurdur.Peynir türünün mavi rengini, Hollanda çömlekleri veriyor.Mavi yapmak Hollandalılar için çok geleneksel değildir, ancak sonuç oldukça lezzetli.

Peynir, oldukça yumuşaktır ve  tatlı bir tadı vardır.Daha az tuzlu olan bu peynir en çok üzüm veya elma dilimleriyle bir arada tüketilmektedir. Organik severler içinse Bastiaanse Blauw versiyonu ülke genelinde tüm marketlerde satılıyor.

7.Keçi Peyniri

Standart Hollanda yapımı keçi peyniri, yarı sert Gouda benzeri bir formda, kremsi yapıdadır ve dil üzerinde kolayca erir. Bu yüzden soluk bir renge ve biraz keskin bir tada sahiptir. İnek sütünden yapılan peynirlerin aksine, keçi peynirleri oldukça kısa bir olgunlaşma dönemi gerektirir.

Hollanda’danın en ünlülerinden Bettine Grand Cru’i mutlaka deneyin. 2018’’de, her yıl İngiltere’deki Nantwich Uluslararası Peynir Şovunda Dünyanın En İyi Peyniri ilan edildi.

En ünlü Hollanda peynirleri ile tanıştınız ve biliyoruz ki ağzınız sulandı bile. Eğer Hollanda’ya bir uçak biletiniz yoksa bu peynirleri nasıl yiyeceğiniz sorusu aklınızda büyük bir soru işareti olabilir. Yazının başında da dediğimiz gibi Glocalzone‘da Hollanda’dan gelen onlarca gezginden dilediğiniz Hollanda peynirini ve daha birçok ürünü isteyebilirsiniz. Hadi aramıza katılın ve yurtdışından istediğiniz her ürünü gezginler aracılığıyla sipariş edin!