Yurt dışına çıkmak istiyor ama uçak yolculuklarını sevmiyor musunuz? Kendi arabanızla da yurt dışına çıkabilirsiniz. Özellikle arabayla uzun yola çıkmayı sevenler için yurt dışı seyahati güzel bir maceraya kapı açabilir.
Bu yazımızda arabayla yurt dışına çıkmak hakkında detaylı bir rehber sunacağız. Arabayla yurt dışına nasıl çıkılır sorusuna yanıt vereceğiz ve arabayla yurt dışına çıkmadan önce yapmanız gerekenlere değineceğiz.
Arabayla Yurt Dışına Çıkılır Mı?
Kşisel aracınızla yurt dışına çıkabilirsiniz. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı kurallar bulunur. Bunlardan ilki uluslararası geçerliliğe sahip bir ehliyetiniz olmasının gerekliliğidir. Ayrıca yine uluslararası geçerliliği olan sigortalardan herhangi birine sahip olmanız gerekir.
Uluslararası geçerliliğe sahip olan ehliyet konusuna biraz daha yakından bakmak gerekirse; çipli ehliyetlerin uluslararası geçerliliğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ehliyetiniz çipli değilse Turing Türkiye ve Otomobil Kurumu’na yapacağınız başvuru ile uluslararası ehliyet alabilirsiniz.
Sigorta konusu ise gideceğiniz ülkelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı ülkelerde sigorta şartı bulunmazken bazı ülkelerde sigorta bir zorunluluktur.
Ülkemizin komşu ülkelerinin çoğunda Yeşil Sigorta adıyla bilinen Uluslararası Sigortanızın olması zorunludur. Bu sigortayı da yine Turing Türkiye ve Otomobil Kurumu’ndan alabilirsiniz. Ücrete bağlı olarak 15 günden 1 yıla kadar uzayan sürelerle bu sigortayı alabilmeniz mümkündür.
Arabayla Nasıl Yurt Dışına Çıkılır?
Arabanızla yurt dışına çıkmak sizin için çok özgür bir tatile kapı açabilir. İstediğiniz şehirde mola verebilir, normal şartlarda hiç gitmeyeceğiniz lokal noktaları keşfedebilirsiniz. Bu bakımdan oldukça avantajlıdır.
Aynı zamanda şehir içerisinde otobüs, metro bileti almanız gerekmez. Arabanızla istediğiniz saatte istediğiniz yere gidebilirsiniz.
Arabayla yurt dışına çıkmak için bazı şartlar bulunur. Bu şartların başında yurt dışına çıktığınız aracın ruhsatının sizin üzerinize olması gerekir. Sizin üzerinize değilse ruhsat sahibinin araç içerisinde bulunması gerekir. Bu oldukça önemlidir. Başkasının arabasıyla yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız mutlaka o kişiyi de yanınızda bulundurmalısınız.
Gitmeyi düşündüğünüz ülkelere göre vize almanız gerekir. Vize uygulamalarında araçla gideceğinizi belirtmeniz, aracın ruhsatını, uluslararası geçerliliğe sahip ehliyetinizi de göstermelisiniz. Bunun dışında bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Uçakla gitmek istediğinizde uygulanan prosedürler uygulanırlar.
Glocalzone uygulaması ile yurt dışında tatil yaparken para kazanabilirsiniz. Yurt dışına çıkan ve yurt dışından ürün isteyen kişileri buluşturan Glocalzone ile yurt dışından talep edilen ürünleri getirerek para kazanabilirsiniz.
Arabayla Yurt Dışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler
Arabanızla yurt dışına çıkmadan önce hazırlamanız gereken belgelerden bahsedelim.
Pasaport
Öncelikle güncel ve en az 2 yıl süresi bulunan bir pasaportunuzun olması gerekir. Eğer pasaportunuz yoksa Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alarak pasaport çıkartma işlemlerini başlatabilirsiniz.
Vize
Yukarıda da söylediğimiz gibi gideceğiniz ülkelere göre vize almanız gerekir. Vize başvurusunda mutlaka arabayla gideceğinizi belirtmeli ve istenen evrakları sunmanız gerekir. Eğer araba yolculuğunuz İran ve Gürcistan gibi vizesiz gidilen ülkelere olacaksa vize almanıza gerek yoktur.
Araç Ruhsatı ve Ehliyet
Yine yukarıda bahsettiğimiz gibi araç ruhsatınızın ve çipli ehliyetinizin yanınızda olması gerekir. Eğer arabayı siz kullanmıyorsanız ruhsat sahibinin arabanın içerisinde olması gerekir. Yani örneğin kiralık araçla yurt dışına çıkmanız mümkün değildir.
Sigorta Belgeleri
Pasaport, vize, ruhsat ve ehliyet dışında sigorta belgelerinizin de yanınızda bulunması gerekir.
Gümrük kapılarından geçerken bu belgeler kontrol edilirler. Eksiklik görüldüğünde ülkeye girişiniz engellenebilir ve seyahatiniz iptal olabilir. Bu nedenle bu belgeleri mutlaka hazırda bulundurmanız gerekir.
Araçla Yurt Dışına Çıkarken Nelere Dikkat Etmeli?
Yurt dışında yaşayan gurbetçiler sebebiyle özellikle yaz aylarında ve bayram dönemlerinde sınır kapılarında uzun kuyruklar ve yoğunluklar yaşanabilir. Bu sebeple özel bir sebebiniz yoksa araçla yurt dışı tatilinizi bu tarihlere denk getirmemenizi tavsiye ederiz.
Arabayla yurt dışına çıkarken bütün belgelerinizi eksiksiz olarak istendiğinde hızlı bir biçimde ulaşabileceğiniz bir yerde tutmanız gerekir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi pasaport, vize, seyahat sigortası, araç ruhsatı, çipli ehliyet gibi belgeleri araç içerisinde bulundurmanız gerekir. Ayrıca gitmeyi düşündüğünüz ülkeler farklı kurallar uyguluyor olabilir. Bu nedenle bu ülkelerin konsolosluk sayfalarına girerek ya da telefon, mail yoluyla iletişim kurarak hangi kuralları uyguladıklarını, talep ettikleri belgeleri öğrenebilirsiniz.
Dışişleri Bakanlığı resmi sitesi üzerinden bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.
Bazı ülkelerin sınır kapılarında çeşitli problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bazı görevliler arabanızı detaylı bir şekilde aramak isteyebilir, sizi araç dışına davet edebilir. Bu görevlilere zorluk çıkarmamanız ve istedikleri aramaları yapmalarına izin vermeniz gerekir.
Ayrıca gittiğiniz ülkelerdeki trafik kurallarına uymanız gerekir. Uymadığınız takdirde trafik cezaları alabilirsiniz. Bunlar da vizenizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Bunların dışında gideceğiniz bölgelerle ilgili araştırmalar yapmak işinizi kolaylaştırabilir. Aksi halde kaybolabilirsiniz. Gereğinden fazla benzin harcaması yapabilirsiniz. Ayrıca telefonunuzu da yurt dışına açtırmanız gerekir. Bu sayede GPS kullanabilirsiniz. Telefonunuzu yurt dışına açmak konusunda merak ettiğiniz sorular varsa ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu yazımızda arabayla yurt dışına çıkmak hakkında merak edilen pek çok soruyu yanıtladık. Arabayla yurt dışına çıkmak, yazımızda da bahsettiğimiz gibi çok zor bir işlem değildir. Hatta birçok kişi için avantajları deavantajlarından fazladır.