yurt-disindan-tablet-almak

Yurt Dışından Tablet Almak: Ne Kadar Avantajlı?

Yurt dışına seyahat eden kişilerin en büyük isteklerinden birisi de gittikleri yerlerde alışveriş yapmaktır. Özellikle ülkemizdeki vergi oranlarının yüksekliği yurt dışı tatillerinde elektronik ürün alışverişinin de artmasına sebep oluyor.

Durum böyle olunca da örneğin yurt dışından tablet almak için Türkiye de uygulanan gümrük kuralları, kayıt ücretleri gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Bu yazımızda yurt dışından tablet almak konusunda detaylı bir rehber sunacağız. Yurt dışından hangi tableti almak daha avantajlı sorusunu yanıtlayacağız. Aynı zamanda tabletler için uygulanan ekstra vergilerden bahsedeceğiz.  

Yurt Dışından Hangi Tableti Almak Avantajlı?

Yurt dışından elektronik ürünler satın almak genellikle daha ucuzdur. Son yıllarda ülkemizdeki dolar kurunun yükselmesi, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar, yüksek vergiler elektronik ürünlere ulaşımı epey zorlaştırdı. Durum böyle olunca pek çok insan da çareyi yurt dışından elektronik ürün almakta buluyor.

Sorunun cevabına gelirsek, aslında yurt dışından hangi tableti alırsanız alın Türkiye’ye göre avantajlı olacaktır. Özellikle Apple, Samsung gibi büyük markaların ürünlerini yurt dışından çok daha ucuza alabilirsiniz. Yine de gittiğiniz ülkelerdeki tabletlerin satış fiyatlarını da kontrol ederek fiyat avantajı elde edip etmediğinizi kontrol edebilirsiniz.

Yurt Dışından iPad Almak

Ülkemizdeki iPad fiyatlarını yurt dışıyla kıyaslayalım. iPad ürünleri arasında en yeni ve en güçlü donanıma sahip olan M2 iPad Pro’nun 11 inç ekranlı versiyonunun ülkemizdeki fiyatı 20.499 liradan başlarken ürünün orijinal satış fiyatı ABD’de 799$ dolardan başlıyor.

2023 başı itibariyle TL’ye çevirecek olursak arada 5000 lira civarında bir fiyat farkı bulunuyor. Avrupa’da satış fiyatları küçük bir farkla daha yüksek olsa da uçak biletini bedavaya getirerek seyahat etmek mümkün denebilir.

Örneğin Ipad’in daha uygun fiyatlı ürünlerinden biri olan Wifi 256 GB Tayland da 508 dolara satılırken Türkiye’de bu fiyat 14799 lira yani 790 dolara kadar çıkıyor. ABD ve Avrupa fiyatları da Tayland fiyatından biraz daha pahalı olsa da yine de ürünü Türkiye’den almaya göre çok daha avantajlı.

Türkiye bu ürünün en pahalı satıldığı 2.ülke konumunda. Birinci sırada 1036 dolarla Brezilya var.

yurt-disindan-samsung-tablet-almak

Yurt Dışından Samsung Tablet Almak

Samsung’un en sevilen tablet modellerinden biri olan Samsung Galaxy Tab A8’in 32gb modeli ABD’de 150 dolara bulunabilirken Türkiye fiyatı ise 3500TL. Yine yurt dışı fiyatı bu tablette de daha ucuz olsa da tabletlerin fiyatı ucuzladıkça fiyat farkı da azalıyor.

Burada size bir marka önerisinde bulunmaktansa ihtiyaçlarınıza yönelik bir tablet almanız gerektiğini söylemeliyiz. Tableti hangi amaçlar için kullanacaksınız? Hafızası mı daha önemli ekran boyutu mu? Tablette çizim mi yapacaksınız yoksa sadece gündelik kullanım için mi istiyorsunuz? Bu sorular eşliğinde tableti ne için istediğinize karar verebilir ve seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Özetle yurt dışından tablet almak Türkiye’den almaya göre daha ucuz. Özellikle Apple gibi daha pahalı markaların ürünlerinde fiyat farkı daha belirgin hale geliyor. Yine de fiyat farklarının telefon gibi ürünlerde olduğu kadar yüksek olmadığını da söylemek gerek. Yurt dışından iPhone almak yazımızda da bu konuyu açıklamıştık.

Yurt Dışından Alınan Tablet için Ek Bir İşlem Gerekir Mi?

Eğer yurt dışından bir tablet aldıysanız tabletin özelliğine göre ek işlemler yapmanız gerekebilir. Aldığınız tabletin sim kart özelliği varsa, yani aldığınız tablete sim kart takılabiiyorsa tıpkı bir cep telefonu gibi düşünmeli ve pasaportunuza kayıt yaptırmalısınız. 

Sonrasında IMEI numarası almanız gerekir. Aksi halde ülkeye girişinizi takip eden 120.gün tabletinizin SIM kart özelliği kapatılacaktır. Bu gibi durumların yaşanmaması için sim kart takılabilen tabletleri kayıt ettirmelisiniz. 2023 yılı itibariyle IMEI kayıt ücreti 6091 TL olarak belirlenmiştir.

Ayrıca 1 Mayıs 2022 itibariyle yayımlanan Resmi Gazete kararında yurt dışından gelen sim kartlı ürünler için uygulanan vergiler de açıkça belirtilmiştir.

  • Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelen ürünler için %18
  • Diğer ülkelerden geldiğinde %30
  • Özel Tüketim Vergisi kapsamında olan ürünlerden bu vergilere ek olarak %20 oranında bir vergi alınır.

Bu sebeple SIM kart özelliğine sahip olan tabletlerde de yurt dışı ve Türkiye fiyatları arasındaki fark da çok daha artmaktadır.

Eğer tabletiniz sim kart özelliği taşımıyorsa sadece Wifi özelliği bulunuyorsa herhangi bir işlem yapmanız gerekmez.

Yurt Dışından Tablet Nasıl Alınır?

Yurt dışından tablet almak için izleyebileceğiniz farklı yollar bulunur. Bu yöntemlerin ne olduğunu aşağıdaki listede bulabilirsiniz:

  • Glocalzone uygulaması
  • Yurt dışından online sipariş
  • Yurt dışına seyahat
  • Yurt dışındaki yakınınızdan talep

Şimdi bu yöntemleri tek tek kısaca açıklayalım.

Yurt dışından tablet almak için Glocalzone kullanabilirsiniz. Glocalzone yurt dışına çıkan kişilerle yurt dışından ürün isteyen kişileri eşleştiren bir uygulamadır.

Uygulama üzerinden yurt dışına çıkan biriyle anlaşabilir ve size istediğiniz tableti getirmesini isteyebilirsiniz. Daha fazla bilgi sahibi olmak için Glocalzone uygulamasını indirebilirsiniz.

Yurt dışından tablet almak için başvurabileceğiniz pek çok yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki yabancı sitelerden alışveriş yapmaktır. Bu siteler Amazon, Ebay, Aliexpress gibi sitelerdir. Bu sitelerden tablet alabilirsiniz. Ancak bu alışverişin gümrüğe takılma tehlikesini olduğunu unutmayın. Bu çok tavsiye edilen bir yöntem değildir.

Yurt dışına seyahat edebilirsiniz. Eğer yurt dışına seyahat etmeyi düşünüyorsanız istediğiniz tabletin satış noktasını ziyaret ederek kendiniz tablet alabilirsiniz. Aldığınız tabletin SIM kartı bulunmuyorsa herhangi bir ek işlem yapmanız gerekmez.

Yurt dışında yaşayan ve ülkemize gelecek olan bir yakınınızdan rica edebilirsiniz. O kişi sizin istediğiniz tableti satın alarak getirebilir. Ancak bu durumda da sim kart özelliği olan bir tablet alırsanız kayıt işlemlerini yaptırmanız gerektiğini unutmamalısınız.