COVID-19 Sonrası Seyahat Psikolojimiz Nasıl Olacak?

Hepimizin bildiği gibi ülkemizde 1 Haziran’dan itibaren bir normalleşme sürecine girdik ve bu kapsamda seyahat yasakları kalktı, iç hat uçak seferleri başladı, kafe ve restoranlar yeniden açıldı. Geçtiğimiz yıl ülkemiz turizm sektöründe büyük bir ivme yakalamıştı ve bu yıl daha da artarak sürmesi bekleniyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ocak ayında yaptığı açıklamada, 2020 yılında turist sayısının 58 milyona, turizm gelirinin de 41 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini söylemişti. Gelgelelim COVID-19 hayatımızın çoğu alanında olduğu gibi turizm ve seyahat alışkanlıklarımıza da etki etti. Peki yasaklar yavaş yavaş kalkıyor, turizm yeniden canlanıyor ve uçuşlar kademeli olarak artırılıyor ama COVID-19 sonrası seyahat psikolojimiz nasıl olacak?

Herkes Farklı Etkileniyor!

Almamız gereken önlemler ve tedbirler hepimiz için ortak olsa da işin psikolojik boyutunun oldukça kişisel olduğu bir gerçek. Bu süreç sonrası insanların seyahat ve tatil alışkanlıklarında değişim yaşanması da olası. Bu konuda birçok farklı görüş ve davranışı şimdiden gözlemlemeye başladık bile. 

COVID-19 Sonrası Seyahat Etmek Mi?

 

Virüsün hem sağlık hem de ekonomik boyutu herkesi etkilemiş durumda, bu da büyük bir kesimin seyahate pek de sıcak bakmıyor oluşunu açıklıyor. Seyahat etmek ve tatil, rahatlamak ve kimi zaman hayatımızın yorucu düzeninden uzaklaşmak için bir kaçış bizler için. Peki şimdi nereye kaçacağız? Zaten ekonomik açıdan oldukça zor bir döneme girmişken, insanlar yaptığı seyahatin her adımını (haklı olarak) sağlık ve hijyen kaygılarıyla geçirmek istemiyor. Aynı zamanda olası bir 2. dalganın korkusu da insanları geri adım atmaya itiyor.

Öte yandan daha güvenilir seyahat tercihleri bulması durumunda seyahat etmeye ılımlı bakan bir kesim de mevcut. Kimisi yasaklar kalkar kalmaz kendini o çok özlediği şehirlere attı bile! Uzmanlar denize girmekte bir sıkıntı olmadığını, virüsün deniz ve havuzda bulaşmadığını söylüyor. Bunun yanında Covid-19 tedbirleri kapsamında Güvenli Turizm Sertifikasyon programı da başlatıldı. Söz konusu sertifika, havayolları, havalimanları ve diğer ulaşım araçları ile konaklama ve yeme-içme tesislerinde gerekli standartları karşılayan kurumlara verilecek, bu sayede seyahat edenlerin kafasındaki soru işaretleri biraz olsun giderilmiş olacak. 

Aynı zamanda oteller yarı kapasiteleriyle hizmet verecek, sahillerdeki şezlong sayıları azaltılarak sosyal mesafe kuralına uyulacak, otellerdeki açık büfeler açılmayacak ve daha birçok önlem bu işletmeler tarafından alınmış olacak. Otellerin aldığı önlemlerle alakalı daha fazla bilgi almak isterseniz, bu yazıya göz atabilirsiniz.

Covid-19 Sonrası Bizim Psikolojimiz

Bize soracak olursanız, alınan önlemler çerçevesinde tedbiri elden bırakmadan seyahatte yeni normale doğru bir adım atmak pek de kötü bir fikir değil! Şu anki görüntü, insanların mümkün olduğunca seyahat etmekten kaçındığı izlenimi oluştursa ve bu yazın diğerlerine göre daha sakin geçeceği öngörülse de uzmanların açıklamalarını takip etmekte yarar var. Önümüzdeki aylarda uçuşların daha da artması ve hayatlarımızın daha da rayına oturması ile eskisinden bile keyifli seyahatlerin bizi beklediğine olan inancımız tam!

Peki senin Covid-19 sonrası seyahat psikolojin nasıl olacak? Hangi seyahat alışkanlıklarından vazgeçeceksin ya da yeni hangi alışkanlıkları hayatına entegre edeceksin? Senin cevaplarını merakla bekliyoruz, aşağıdaki linkten anketimize katılabilirsin! 🙂