Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır? | Bedava Seyahat Etmek

Erasmus nedir? nasıl yapılır? herkesin öğrenmesini istiyorum! Neden mi? Çünkü hayatının hangi dönemini tekrar yaşamak isterdin deseler, hiç düşünmeden tek bir cevap verirdim: Erasmus. İlk anından son anına kadar yepyeni deneyimler, insanlar, kültürler ve ülkelerle geçen bir maceraydı benim için bu dönem. Koskoca bir yıl boyunca bambaşka bir ülkede yaşamak, adını bilip hiç gitmediğin ülkelerden yepyeni ev arkadaşları edinmek, yeni dostluklar kurmak, derslerine ölesiye çalışmak(!), ayaklarının üstünde durmayı öğrenmek… Ne ararsan var! Peki sen de Erasmus yapmayı hep çok istedin ama nereden başlayacağını mı bilemedin? Ya da işin finansal kısmı mıydı seni düşündüren? Umarım bu yazıda Erasmus nedir? nasıl yapılır? ve aklındaki diğer sorulara cevap bulacaksın 🙂

Erasmus Nedir? Nasıl Yapılır?

En basit anlamıyla Erasmus, bir öğrenci değişim programıdır ve temelde Avrupa üniversiteleri arasında akademik değişim ve etkileşimi desteklemeyi amaçlamaktadır. Öğrencisi olduğun üniversitenin Avrupa’daki anlaşmalı olduğu üniversitelerde, tercihine ve kontenjanlara bağlı olarak bir ya da iki dönem eğitim görmeni sağlar. Benim gibi hep yurtdışında okumayı hayal etmiş ama yapamamış kişiler için ise acayip bir fırsattır. 

Erasmus nedir öğrendik, peki nasıl yapılır? Başlarda biraz acı çekeceksin, yalan yok. Ama tatlı bir acı. O kâğıt işleri, öğrenci işlerinde ve Erasmus ofisinde geçen saatler, bir cevap uğruna günde bilmem kaç kere atılan mailler, bir imza için peşinden koşulan hocalar, hepsini tamamlayınca bir de vizeyi almak için verilen uğraşlar… Onların hepsi sevdaya dahil. Ama benim deneyimimi soracak olursan, böyle görüldüğü kadar korkutucu bir süreç değil. Yeter ki planlı programlı ol, sürecin içinde adım adım ilerle. 

Şunu da belirtmeliyim ki her üniversitede süreç aynı işlemeyebiliyor ama ana tema hep aynı:

 

1.    Başvuru süreci: Öncelikle üniversitenin şart koştuğu not ortalamasını sağlaman ve gitmeyi düşündüğün üniversitenin* eğitim dili için sınava girmen gerekecek. (Örneğin ben gittiğim okuldan ötürü hem Fransızca hem de İngilizce sınavlarına girmiştim.) Yine okula bağlı olarak CV, motivasyon mektubu gibi ek başvuru belgeleri hazırlaman da istenebilir. (*Üniversitenin Avrupa’daki hangi okullarla anlaşması olduğunu iyi araştır!)

 

2.    Sıralama ve eşleştirme süreci: Bu aşamada not ortalaman ve dil sınavı notunun önemi çok büyük; çünkü seçtiğin okula, Erasmus hibesi ile gidebilmenin yolu bu notları yüksek tutmaktan geçiyor. Gitmek istediğin üniversiteleri belirledin, senin ve diğer adayların puanları hesaplandı ve eşleşmeler yapıldı: (umarım) ilk tercihin olan okula hak kazandın! 

 

3.    Erasmus hareketliliğinin hazırlanması: İşlerin iyice ciddiye bindiği, heyecanın arttığı aşamadır kendisi. İşte şimdi Learning Agreement’ını hazırlamanın, bunun için de hocalarının peşinden koşmanın vakti! Aynı zamanda, gideceğin okulla olan iletişimin de bu aşamada başlıyor. Kalacak yerini de yavaştan hazırla: varsa okulun yurdu, özel yurt, aile yanında kalma ya da başka bir Erasmus öğrencisiyle ev kiralama – sana uyan hangisi ise. Vize belgelerini toplamaya başlamayı da unutma, az kaldı gidiyorsun!

 

4.    Erasmus Hareketliliği: Dosyalar hazırlandı, dersler seçildi, ev sahibi yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdın, vizen ve uçak biletin de tamam – Öyleyse, iyi yolculuklar! Tüm güzel anıları biriktireceğin, bol bol gezip eğleneceğin bu dönemin tadını sonuna kadar – benim için de – çıkar. 

Benim Eramus Deneyimim Nasıldı?

Erasmus nedir, nasıl yapılır iyice anlaşıldıysa, gelelim benim Erasmus’uma. Öncelikle, yukarıda bahsettiğim tüm süreçlerden geçtim ve hala hayattayım! Ben Galatasaray Üniversitesi’nde İşletme okuyorum, bu yüzden yakından bilenler tahmin edecektir ki bizde bir nevi Fransa’ya gitmeyeni dövüyorlar! Şaka bir yana, bu durumun esas sebebi Türkiye’deki sayılı frankofon üniversiteden biri olmamız. Peki ben nerede Erasmus yaptım? Tüm saydıklarıma inat Belçika’nın Valon bölgesinde yer alan, Université Cahholique de Louvain (UCL)’ye ev sahipliği yapması için yaklaşık 40 yıl kadar önce kurulan Louvain-la-Neuve adlı küçük bir şehre gittim. İyi ki de gitmişim.
Bu noktada ülke ve okul seçimiyle alakalı söyleyeceklerim pek de objektif olmayacaktır, herkesin beklenti ve ihtiyaçlarına göre seçim yapması gerektiğini düşünüyorum. Kendi deneyimimi örnek gösterecek olursam, not ortalamam ve dil sınavım sayesinde istediğim okula gitme şansına sahiptim ancak İstanbul gibi büyük bir şehrin keşmekeşinden sonra Paris gibi bir başka büyük şehre gitmek istemedim (ki çok tercih edilen bir şehir ve bunu hak ediyor). Onun yerine küçük ve daha sakin, ama öğrenci hayatı da bir o kadar çılgın bir yer seçmek istedim. Aynı zamanda mükemmel konumu, Avrupa’daki önemli şehirlere oldukça ucuz fiyatlara uçak, tren ya da otobüs bileti bulunabilmesi ve biraları da Belçika’yı seçmemde önemli rol oynadı (bakınız Erasmus’ta nasıl 6 kilo aldım…). Daha sayılabilecek birçok sebep var ama sen kendi seçimini yaparken dikkat edebileceğin kriterlerin bazıları: gideceğin ülke ve şehrin yaşam maliyeti, konumu ve gezmek istediğin ülkelere ulaşım kolaylığı, gideceğin okulda derslerini saydırabiliyor olman, … vb. Seçim senin!

Erasmus’ta Nereleri Gezdim, Neler Yaptım?

Seyahat etmeyi oldukça seven biri olarak Erasmus benim için nimet demekti. Çoğu Avrupa ülkesi için olduğu gibi, Belçika için de aylık hibe miktarı 500 Euro’ydu. Bu da harcamalarımın büyük bir kısmını karşılayabilmem ve gezmeye bol bol para ayırabilmem demekti. Erasmus sayesinde Avrupa’da 12 ülke ve 30’a yakın şehri gezdim. Sınırların yok olduğu, her yeri rahatça gezebildiğim dolu dolu 9 ay geçirdim. 

Erasmus’tan önce Interrail yapmıştım ve Avrupa’da birçok ülkeyi gezmiştim ama bunu tek başıma yapmamıştım. Erasmus sayesinde yurt dışında tek başıma gezmeyi, 10 kişilik hostel odalarında kalmayı ve yeni insanlarla tanışmayı öğrendim. Benimle aynı zamanda, başka ülkelerde Erasmus yapan arkadaşlarımla Varşova’da buluşup yeni yıla da girdim, henüz Erasmus’ta tanıştığım ve hala çok yakın arkadaşım olan Irene’yle 10 günlük seyahate de çıktım. Hatta Berlin’de içinde pasaportumun da olduğu çantamı kaybedip, hayatımın belki de en stresli ve pasaportsuz 12 saatlik otobüs yolculuğunu yaptım! Şu an hepsi gülerek hatırladığım güzel anılar.

Erasmus’ta Nasıl Bedava Seyahat Ederim?

Erasmus’a gitmesine sayılı günler kala, Euro’nun artışını her gün acıyla izlemiş ve 8’lere ulaşmasını görmüş biri olarak bunu benden dinleyin: Her türlü ek paraya ihtiyacınız olacak! Hele ki bol bol gezmek, Erasmus’un tadını çıkarmak istiyorsanız her bir Euro sizin için çok değerli. Ben Galatasaray’ın küçük bir üniversite olması ve Erasmus’a başvuranlar arasında çok rekabet yaşanmaması açısından oldukça şanslıydım, kolayca Erasmus hibesi kazanabildim. Eğer hibe kazanmış olmanıza rağmen işin finansal boyutu gözünüzde büyüyorsa, size baya güzel bir haberim var: Glocalzone!

 

Glocalzone ile tanışmam, benim gibi Erasmus yapan bir Türk arkadaşım sayesinde oldu. 9 ay gibi uzun bir süre ailem ve arkadaşlarımdan uzaktaydım ve malum, İstanbul’a gidiş-dönüş uçak biletleri oldukça pahalı. Ben bu yüzden tüm sevdiklerimi özlemeye devam ederken bahsettiğim arkadaşım 3. kez İstanbul’a gidiyordu. Bu durumu maddi olarak nasıl karşıladığını sorduğumda ise Glocalzone’a bu seyahat bilgilerini eklediğini, bunun üzerine ürün talep etmek isteyen başka kullanıcıların onunla iletişime geçtiğini ve belirli bir getirme ücretinde anlaştıklarından bahsetti. Bu sayede uçak biletlerinin parasının bir kısmını karşılayabilmiş!

 

Ben bu nimetten haberdar olduğumda maalesef Erasmus’umun son demlerindeydim. Hala içimde ukdedir bu kadar seyahat ettiğim bir dönemde, böylesine bir uygulamayı kullanamamış olmak. Diğer büyük pişmanlığım ise hali hazırda 45 kiloluk bagaj ile döndüğüm ve bavulumda hiç yer olmadığı için yanımda getiremediğim bira bardaklarım… Eğer Glocalzone’da Belçika’dan dönen bir görürsem, ilk işim bunları istemek olacak! Ah bir de Brüksel’de Grand Place yakınındaki La Belgique Gourmande’dan çikolata, onları çok özledim! Diyeceğim o ki Erasmus yapacak ve benim gibi çok gezeceksen, dediğimi yap yaptığımı yapma! 


Hemen Glocalzone’u indir, tüm seyahatlerini ekle ve gezilerini bedavaya getir. Ve tabi benim gibi Erasmus’un bitmiş dönmüşsen ama aklın ve kalbin hala orada yeni tanıştığın ve burada bulamadığın ürünlerdeyse, yine sıkıntı yok: Glocalzone sayesinde onları getirtebilirsin.

 

Umarım benim deneyimlerim sana biraz olsun yol gösterebilmiştir ve Erasmus nedir, nasıl yapılır ve Erasmus’ta nasıl bedava seyahat edilir gibi sorularına cevap almışsındır