Duty Free Nedir? Duty Free’den Ne Satın Alınabilir?

Duty Free kısaca vergi ödemeden yapılabilen alışverişlerdir. Özellikle de AB ülkelerinden birisine turist olarak seyahat ettiğin zaman, bu ülkelerde vergisiz alışveriş yapabilirsin.

Bunun için o ülkenin dış hatlar terminali noktasında bulunan duty free mağazalarını tercih edebilirsin. Bu mağazalarda alışveriş yaptıktan sonra kasada pasaportunuzu göstermen yeterli olmaktadır. Fakat hatırlatmak isteriz ki Glocalzone ile yurtdışından dilediğin ürünü Duty Free mağazalarından ya da herhangi dilediğin bir markadan kolaylıkla getirtebilirsin.

Duty Free mağazalar, sattıkları ürünler için ülkemizdeki “Katma Değer Vergisi”ne denk gelen vergiyi almadıklarından dolayı, pek çok tatilci bu mağazada ürünlerin oldukça uygun fiyatlar ile satıldığını düşünmektedir.

Ancak bu her zaman geçerli değildir.

Bir mağaza, her ne kadar “duty free” kriterine uygun bir şekilde satış yapıyor olsa da, daha fazla kar elde edebilmek için ürün fiyatlarını yüksek tutabilmektedir. İşte bu nedenden dolayı havalimanında ürün satın almak her zaman doğru bir tercih olmayabiliyor. Bunun yerine şehir içerisinde “tax free iadesi yapabilen mağazalar”dan ürün satın almak daha mantıklıdır.

Ancak dünyada ünlü kozmetik markalarına ait ürünler zaten şehir içi mağazalarında da oldukça yüksek fiyatlarla satışa sunulur. Bu tarz ürünleri dış hatlar terminalindeki duty free mağazasından almak da daha mantıklı olacaktır.

Çünkü şehir içerisindeki mağazalar, işletmeler arasındaki rekabet oranının da etkisi ile ürünleri daha makul fiyatlarda satışa sunmaktadırlar ve sen bir tatilci (turist vizesine sahip bir kişi) olarak, makul seviyede satın aldığın bu ürünler için, üstüne tax free vergi iadesinden de faydalandığında, son derece karlı çıkmış olursun.

Tabii ki şehir içerisindeki ulaşım araçlarınıza harcayacağın miktarı ve diğer ekstra giderleri de dikkate almalısın. Yani ekstra giderler nedeniyle, çok daha fazla harcama yapman gerekecekse, bunun yerine havalimanında “duty free” mağazalardan ürün satın alman daha mantıklıdır.

Hem havalimanındaki duty free, hem de şehir içindeki tax free mağazalarından ürün satın alırken, dikkat edilmesi gereken temel kural ise o ürünler için minimum satın alma miktarının söz konusu olmasıdır. 

Pek çok mağaza en az 20 EURO değerindeki satın alma işlemi için vergisiz satışı kabul etmektedir ancak havalimanındaki duty free alışveriş mağazalarında daha farklı koşullar da olabilmektedir. Bu koşulları sağlamak durumunda kalabilirsin.

duty free

Duty Free Mağazalarında Ne Satın Alınabilir?

Duty free mağazalar oldukça zengin ürün çeşitliliğine sahip olmaktadır. Bu ürünlerde temel kıstas ise, ilgili ürünün ortalama büyüklükteki bir bavulun içerisine sığabilecek türden olmasıdır.

Nitekim ortalama bir bavulun içerisine sığamayacak kadar büyük ve hatta taşınmaz grubunda yer alan bir ürün için vergisiz satın alma işlemi geçerli değildir.

Duty Free mağazalar zaten bizdeki KDV’ye eş değer verginin alınmaması ile satışın gerçekleştirildiği mağazalar olduğu için, bu mağazalarda bulduğunuz ve satın almak istediğiniz ürün çeşidi ne olursa olsun, sorunsuz bir şekilde satın alabilirsin.

Duty Free başlıca ürün çeşitleri arasında hediyelik eşyalar, değeri düşük takı ürünleri, parfüm ve kozmetik ürünleri olarak sıralandırılabilir.

Ürün satın alma aşamasında ayrıca geri dönüş yapılacak ülkenin belirlediği gümrük kurallarını dikkate almak gerekiyor. Aksi halde sen o ürünü, kendi ülke sınırında bırakmak durumunda kalabilirsin.

Duty Free Mağazalarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu mağazalar, vakit geçirmek ve bazı ürünleri kolay, daha avantajlı bir fiyat ile satın almak için ideal yerlerdir.

Ancak bazı ayrıntılara dikkat;

  • Zamanlamayı iyi ayarlamalısın. Özellikle de uçuş öncesi bu tarz bir mağazada zaman geçirmek gibi bir planın varsa, buna göre bir plan yapmalısın.
  • Her ülkenin dış hatlar terminalindeki mağazanın farklı kuralları olabilmektedir. Gitmeden önce bu kuralları öğrenirsen, daha iyi olacaktır. Bu kurallar genellikle internette ve hatta o havalimanının mobil uygulamasında da yazabilmektedir.
  • Bagaj ağırlığını etkileyecek ürünleri satın almadan önce eğer bagajın zaten kayıtlıysa, bu durumda bagaja yeni ağırlık eklemek sakıncalı olacaktır. Bunun yerine el bagajı hakkınızı kullanmalı ve elinizde taşıyabileceğin türden bir ya da birkaç ürünü satın alman önerilir.
  • O mağazanın duty free olması, ürünleri sana piyasaya kıyasla çok daha ucuza sunması gerektiği anlamına gelmez. Tam tersi, çok pahalı da olabilmektedir.

Sonuç olarak alt-üst, bagaj ve hem o ülkenin, hem de dönüş yapılacak ülkenin yasal kriterleri dikkate alınarak alışveriş yapılması en doğrusudur.

Eğer sen de bir seyahat tutkunuysan hemen Glocalzone’a katıl, kazanmaya başla!

Diğer yazılarımızı da beğenebilirsin

Sırt Çantalı Seyahat İçin Olmazsa Olmazlar