kabin-bagaji-kurallari

Kabin Bagajı Kuralları: Ölçüler, Kilo ve Yasaklar

Sık sık uçağa binmiyorsanız bagaj konusu sizi strese sokuyor olabilir. Yolculuğun tadını en başından itibaren çıkarabilmek için kabin bagajı kuralları hakkında bilgi sahibi olmak oldukça önemli. Bu yazımızda kabin bagajı için bilmeniz gereken ölçülerden, ağırlıktan ve yasaklardan bahsedeceğiz.

Yurt dışına çıkacaksanız ve bavul hazırlama işi için fikir arıyorsanız Yurt Dışı Bavul Hazırlama Listesi yazımızdan yardım alabilirsiniz.

Yazıya başlamadan önce uçakla seyahat ederken yanınıza alabileceğiniz 3 farklı bagaj tipinden bahsedelim. Aldığınız bilete göre

El çantası: Uçağa alabileceğiniz bu çantanın çok büyük olmaması gerekiyor. Laptop çantası, fotoğraf makinesi çantası, bebek bakım çantası, puset ya da el çantası gibi farklı alternatiflerinden herhangi birini uçağa alabilirsiniz.

Kabin bagajı: Uçaktaki baş üstü dolaplarına yerleştirilen bavullar bu gruba dahildir. Yazının devamında ölçülere, ağırlığına ve kabin bagajına alabileceğiniz eşyalara daha detaylı bakacağız.

Kayıtlı bagaj: Check-in yaptığınız kontuara teslim ettiğiniz, uçağın altındaki bölüme gönderilen bagajdır. Gideceğiniz destinasyona ve tercih ettiğiniz hava yolu şirketine göre ağırlık limiti değişebilmektedir. 15-20-30 kg gibi farklı limitler olabileceği için uçuştan önce bu limitleri öğrenmeniz gerekiyor. Aksi takdirde sınırı aşan her kilogram için ekstra ödeme yapmanız gerekecek.


Bavulunuzda daima boş yer kalıyor mu? Glocalzone’la boşlukları doldurarak para kazanabilirsiniz. Yurt dışına seyahat edenlerle ürün isteyenleri bir araya getiren Glocalzone sayesinde sipariş verilen ürünlerden istediğinizi getirerek para kazanabilir, yolculuk masraflarınızı azaltabilirsiniz.

Şimdi genelde yolcuların en çok stres yaşadığı kabin bagajı kuralları nelermiş, birlikte bakalım.

Kabin Bagajı Ölçüleri

kabin-bagaji-kurallari-olculer-ve-kilo

Kabin bagajı ölçüleri 23x40x55 cm veya daha küçük olmalıdır. Uçağa binerken kabin bagajının yanı sıra bir de çanta taşıyabilirsiniz. Bu çantanın ölçüleri ise 40x30x15 cm ya da daha küçük olmalıdır.

Kabin bagajınız maksimum 8 kg, el çantanız ise maksimum 4 kg ağırlığında olmalıdır. Bu ağırlıklar her seferinde tartılmasa da özellikle büyük bir çantanız varsa dikkat çekebilirsiniz. Kısacası risk almamak ve ekstra ücretler ödememek/bazı eşyalarınızı atmak zorunda kalmamak için valizlerinizi hazırlarken mutlaka tartın.

Evinizde tartı yoksa havaalanına biraz daha erken gidebilir, boş kontuarlarda ya da tartıların olduğu alanda bagajınızı tartabilirsiniz. Fazla ağırlık çıkarsa yanınızdaki diğer bavul ve çanta arasında paylaşım yapabilirsiniz. Bu işlemler uçağın kapısına ya da güvenlik kontrolüne kalırsa çok daha sıkışık bir ortamda stres yaşayabilirsiniz. Bu yüzden önceden önlem almakta fayda var.

Valiz alırken kabin bagajına uygun olduğu belirtilen modelleri tercih edebilirsiniz. Böylelikle havaalanında tatsız bir sürprizle karşılaşmazsınız. Kabin bagajınız sert olursa tekerlekleri ve düzgün duruşu sayesinde havaalanında çok daha kolay şekilde kontrol edebilirsiniz. Sert valizlerin diğer avantajları ise kolayca temizlenmesi, kırılabilecek eşyaları sağlam muhafaza etmesi ve üzerindeki kilit sistemi sayesinde güvenlikli olması.

Tabii valiz seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer konu valizin kendi ağırlığı. Yanınızda sınırlı bir ağırlık taşıyabildiğiniz için bu ağırlığın bir kısmını çantayla kaybetmek istemezsiniz. Bu yüzden valiz alışverişinizi yaparken hafif olmasına da dikkat etmenizi öneririz. Böylelikle yanınıza daha fazla eşya alabilir, gittiğiniz yerden alacağınız anı değeri olan hediyeliklere daha fazla yer ayırabilirsiniz.

Kabin Bagajında Neler Taşınır, Neler Taşınmaz?

kabin-bagajinda-ne-tasinir-ne-tasinmaz

Seyahat öncesi en çok güvensizlik yaşanan konulardan biri kabin bagajının içine neler konulacağı. Aslında pek de korkulacak bir şey yok. Kabin bagajınızda sopa, delici-kesici, patlayıcı ürünler dışında pek çok şeyi yanınızda güvenle taşıyabilirsiniz.

Kabin bagajında parfüm, saç spreyi, kolonya gibi ürünler taşınır mı sorusu da sıkça gündeme geliyor. Bu ürünleri kabin valizinizde taşıyabilirsiniz. Kabin bagajı kuralları içinde sıvılarla ilgili en önemli nokta 100 ml’lik kutu veya şişede olmaları.

Fakat burada kutunun hacminden bahsediyoruz. Yani 200 ml’lik bir parfüm şişenizin içinde 30 ml’lik ürün kalmış bile olsa bu şişeyi yanınıza alamayabilirsiniz. Önemli olan şişenin kendisinin 100 ml ve altında olması.

Sıvılarla alakalı diğer bir konu ise toplam limit. 100 ml’nin altında olmak kaydıyla şişelenmiş, paketlenmiş ürünleri toplamda 1 litreye kadar yanınızda taşıyabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken 1 litrelik bir kilitli poşetin içinde olmaları. Güvenlikten geçerken herhangi bir problem yaşamamak için kilitli poşetinizi önceden ayarlamanızı öneririz.

Yani örneğin yanınıza 1 litrelik kilitli poşet içinde 100 ml’lik şişelerde şampuan, saç kremi, duş jeli, vücut losyonu, el kremi, peeling jeli, saç şekillendirici, parfüm, kolonya, el dezenfektanı alabilirsiniz. Hacimleri daha küçükse daha fazla sayıda alarak 1 litreye tamamlayabilirsiniz.

Kabin bagajınızda, üzerinde yanıcıdır uyarısı olan spreyleri taşıyamazsınız. Böyle bir deodorantınız, saç spreyiniz ya da farklı bir amacı olan spreyiniz varsa kayıtlı bagajınıza koymalısınız. Biber gazı, elektroşok cihazı gibi ürünleri ise hiçbir şekilde uçağa sokamazsınız.

Kabin bagajı kuralları içinde ilaç konusu da çok merak ediliyor. Yanınızda ilaçlarınızı taşıyabilirsiniz. Fakat orijinal kutularında olması ve mümkünse yanınızda reçete/rapor bulunması öneriliyor. Yolculuk esnasında gerekecek ilaçları el çantanıza koyarak kolayca erişebilirsiniz.

Kabin bagajınıza saç kurutma makinesi, düzleştirici, maşa gibi eşyalarınızı da alabilirsiniz. Fakat burada bir valizde bir saç şekillendirici ürün sınırlaması olabiliyor. Bu yüzden en ihtiyacınız olanı seçebilir, diğerlerini varsa kayıtlı bagajınıza koyabilirsiniz.

Kabin bagajınızda ve el çantanızda paketli katı yiyecekleri de taşıyabilirsiniz. Bu noktada risk almamak adına bisküvi, protein bar gibi atıştırmalıklar tercih edebilirsiniz.

Özetle

Kabin bagajı kurallarını özetlemek gerekirse kendinize ve çevrenize zararlı olabilecek eşyalar dışındaki pek çok eşyanızı kabin bagajında taşıyabilirsiniz. Havaalanına erken giderek yaşanabilecek problemlerin önüne geçebilirsiniz. Önceden tartıp ölçtüğünüz valizleriniz ve çantalarınızla kafanız rahat bir şekilde yolculuğunuzu yapabilirsiniz.

Glocalzone’a ücretsiz üye olup seyahatinizi girerek farklı ürün taleplerini görebilir, yurt dışından alabileceklerinizi seçerek önceden ödemesi yapılmış bu ürünleri döndüğünüzde teslim edip para kazanabilirsiniz. Glocalzone’la tanışmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Farklı hava yolu şirketlerinin farklı kabin bagajı kuralları olabileceği için daha detaylı bilgiyi doğrudan ilgili şirketin müşteri destek hattından alabilirsiniz. Hepinize keyifli ve güvenli uçuşlar diliyoruz!