Tax Free kısaca; yurt dışına giden bir ziyaretçinin orada herhangi bir ürün satın alması ve satın alınan o ürünün vergi tutarının, o ülkenin çıkış noktasında (gümrükte) düşmesidir.
Bu uygulamanın amacı; o ülkede yaşamayan, o ülkeye sadece seyahat etmiş olan kişilerden, satın aldıkları ürünler için Value-Added Tax adlı verginin alınmamasıdır.
“Value-Added Tax” şeklinde tanımlanan bu vergi, Türkiye’deki “Katma Değer Vergisi” yani KDV ile aynıdır.
Avrupa’da herhangi bir ülkeye seyahat edildiğinde ve o ülkede “Value Added Tax” vergisine tabi herhangi bir ürün satın alındığında, ürüne eklenen KDV oranını geri almanız mümkündür.
O ürün için KDV oranı belirlenir ve ödediğiniz KDV size geri iade edilir. Bu KDV iadesini alıp vergisiz olarak yurt dışında alışveriş yapabilmek için uymanız gereken bazı kurallar bulunur.
Adım Adım Tax Free İadesi Alma
Tax free vergi iadesi nasıl alınır adım adım:
1. Adım – Ürünleri satın aldığınız mağazadan tax free vergi iade formunu alın.
Bazı mağazalarda bu form olmayabiliyor. Yani alışveriş yapmadan önce tax free alışveriş yapıp yapamayacağınız sormanız gerekiyor. Genellikle iade alabileceğiniz mağazaların camında ya da görünür bir yerinde “tax free” ifadesi bulunur.
Siz de bu ifadeyi görürseniz, o mağazadan satın alacağınız ürünler için vergi iadesinden faydalanabileceğinizi kolayca anlayabilirsiniz.
2. Adım – O mağazanın, anlaşmalı olduğu iade firmasını öğreniniz. Bu firmanın adı genellikle o doldurulan formun üzerinde yazmaktadır.
3. Adım – Firmanın adresini öğrenin. Bu firmalar şehiriçinde bir ya da birkaç noktada olabildiği gibi, havalimanında da “Tax Free Office” ya da “Tax Refund” ifadelerinin yer aldığı birimlerde olabilmektedir.
4. Adım – Bulunduğunuz konum, zaman dilimi ve tercih edebileceğiniz taşıtları dikkate alarak, firmaya ya da havalimanı noktasına giderek formu doldurup, teslim edin.
Tüm adımlar bu kadar. Gerekli işlemler yapılarak, tarafınıza iade işlemi anında gerçekleştirilir.
Önemli notlar;
- İşlemlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için turistik vizeniz olması gerekir.
- Vize süresinin 3 ayı geçiyor olması durumu da bu vergiden faydalanabilmenizi engeller.
- Tüm ürünleri bizzat kendiniz almış olmanız gerekir.
- Ürünleri turistik olarak bulunduğunuz ülkede kullanmamanız gerekir.
Havaalanında Vergi İadesi Alma
Seyahat ettiğiniz ülke ve havaalanına göre tax free iadenizi doğrudan havaalanında ve nakit olarak alma imkanınız bulunur.
Mağazada doldurduğunuz form ile havaalanındaki tax free aracı kurum ofisine gitmeniz gerekiyor.
Oradaki görevli de ürününüzü ve formunuzu kontrol ederek işleminizi onaylayacak. Eğer bulunduğunuz havaalanında mümkünse tax free iadenizi nakit olarak hemen alabilirsiniz. Bu durumda kesinti miktarının biraz daha artacağını hatırlatalım.
Not:Özellikle büyük havaalanlarında bu işlemi yapmak isteyen çok sayıda kişi olabileceği için bira bekleyebileceğinizi düşünerek havaalanına erken gitmenizi tavsiye ederiz.
Vergi İadesi Hangi Ürünler için Geçerlidir?
Ülkeden ülkeye değişen şartlar olsa da vergi iadesi genellikle bu tip harcamalarda kullanılamaz.
- Hizmetler (otel, konaklama, ulaşım, uçuş giderleri gibi)
- Gıda ürünleri (her türlü içecek ve yiyecek bu kapsamdadır)
- Havalimanı noktasında satın alınan ürünler (çünkü bu ürünler genellikle vergisiz satılmaktadır)
- Bavul içerisine sığmayacak kadar büyük olan ürünler için de bu vergi iadesi söz konusu değildir.
Tax free vergi iadesinden faydalanabilmeniz için, o ülkenin belirlemiş olduğu alt limiti doldurmanız gerekir. Bu alt limit miktarı çok yüksek değildir. Bazı ülkelerde 100 Euro’ya çıkabilse de genel olarak 20-30 Euro arasında değişkenlik gösterir.
Bilinmesi gereken bir diğer ayrıntı da alt limit mağazaya göre de değişebilir. Bir mağaza ülkedeki minimum harcama sınırı 20 EURO olsa da alt limit olarak 70 EURO belirleyebilir.
Tax Free Vergi Oranı Ne Kadar?
Tax free vergi oranı satın alınan ürüne ve ülkeye göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle %10 ile %20 oranı arasındadır. Aslında ülkedeki VAT oranını geri almanız gerekir fakat işleminize aracılık edecek olan kurum da işlemden komisyon aldığı için ödediğiniz verginin tamamını geri alamazsınız.
🧾 Ülkelere göre tax free hesaplama sayfası için tıklayın.
Vergi oranını belirleyen başlıca etkenler;
- Ürünün hangi ülkeden satın almış olduğunuz
- Vergi iadesini nakit ya da karta iade olarak istemek
- Ürünün niteliği (örneğin Türkiye’de tekstil ürünlerinde KDV oranı %8 iken standart KDV oranı %18’dir)
- Yaptığınız alışverişin toplam tutarı
Toplam alışveriş miktarı arttıkça yüzdesel olarak daha yüksek bir şekilde tax free alışveriş yapabilirsiniz.
Örnek Tax Free İadesi İşlemi
Almanya’da 1000 Euro’luk bir cep telefonu aldıktan sonra tax free hesaplamasının nasıl yapıldığına göz atalım.
Almanya’daki VAT(KDV) oranı %19’dur. Yani ödediğiniz 1000 Euro’nun yaklaşık 160 Euro’su KDV olarak alınmıştır.
Farklı aracı kurumlar farklı kesintiler yapabilse de aracı kurumların ortalama kesintilerine göre Almanya’da ödediğiniz 160 Euro’luk verginin 114 Euro’sunu geri alabilirsiniz.
Yani yaptığınız toplam 1000 Euro’luk harcamada 114 Euro geri alabilmiş olursunuz.
Not: Burada hesaplama yapılırken en çok yapılan hata ödenen toplamı 100 birim olarak düşünüp içinden 19’luk birimi çıkarmak oluyor. Aslında siz 100 birimlik ürün alıp üstüne 19 birimlik KDV ödediniz. Yani toplam 119 birimlik harcamanın 100 birimini bulmanız gerekir. Hesabı bu şekilde yapınca ödediğiniz VAT’ın bu örnekte 160 Euro’ya tekabül ettiğini görebilirsiniz.
Almanya Tax Free ve Diğer Avrupa Ülkeleri
Almanya vergi iadesini alabilmek için, satın aldığınız bir ya da birkaç ürünün toplamda en az 25€ tutarında olması gerekmektedir.
Almanya tax free oranı ise tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi ürünün niteliğine ve niteliği doğrultusunda belirlenmiş olan KDV oranına göre değişkenlik göstermektedir.
Almanya dışında vergi iadesi veren başlıca diğer Avrupa ülkeleri; Avusturya, Belçika, Çekya, Fransa, Danimarka, Estonya, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Kıbrıs, Macaristan, Norveç, Polonya, Slovenya, Slovakya, Lüksemburg, Türkiye ve Yunanistan şeklindedir.
Not: Amerika’da tax free alışveriş yapma imkanı yoktur. İngiltere’de de Brexit’in ardından tax free alışveriş yapma imkanınız artık yoktur.
Tax Free Aracı Şirketleri
Global olarak bilindik 2 tax free aracı şirketi bulunmaktadır.
- GlobalBlue
- PlanetPayment
Bu 2 şirket Avrupa’da tax free alabileceğiniz çoğu ülkede doğrudan faaliyet gösterir. Havaalanlarında ve şehirlerde bu 2 şirketin ofislerini bulabilirsiniz.
Bu şirketler haricinde lokal olarak bu işi yapan farklı şirketler de ülkelere özel olarak karşınıza çıkacaktır. Örneğin yurtdışında yaşayan ve Türkiye’de Tax-Free iadesi alacak bir kişi Tax Free Point şirketiyle de işlem yapabilir.
Glocalzone ile Nasıl Para Kazanabilirim?
Glocalzone ile dünyanın her yerinden ürün al, seyahat ederken kazan.