berlin-gezi-rehberi

Berlin Gezi Rehberi: Mutlaka Görmeniz Gereken 11 Yer

Tarihi dokusu, kültür sanat etkinlikleri, lezzetli mutfağı ve canlı gece hayatı ile Berlin Avrupa’nın en gözde turistik rotalarından biri.

Berlin seyahatinizi unutulmaz bir deneyime çevirmek de sizin elinizde. Biz de Berlin’de kalbinizi çalabilecek ve mutlaka görmeniz gereken yerleri bu yazımızda derledik.

Tarih Severler için Berlin’de Gezilecek Yerler

Tarihi doku ve simgesel yapılar Berlin’i ünlü yapan şeylerin de başında geliyor. Bu nedenle, tarih severler için Berlin’de gezilecek birçok nokta var. Bunların arasından 5 tanesini seçtik:

Brandenburg Kapısı

branderburg-kapisi

Brandenburg Kapısı, Berlin’in sembol yapılarının başında yer alıyor. 1700’lerin sonunda inşa edilen kapı Berlin’in tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Tepesinde Alman heykeltıraş Johann Gottfried Schadow tarafından yapılan “quadriga” barışı sembolize eder. Yapıldığı dönem bulunan zeytin dalından çelenk ise sonradan demir haçla değiştirilmiştir.

Reichstag Binası

Reichstag Binası, Alman Parlamentosu’nun bulunduğu yerdir. Bina önce 1933 yılında çıkan Reichstag yangını ardından da II. Dünya Savaşı sırasında büyük hasar görmesine rağmen sonradan restore edilmiştir.

Şu an gezilebilir durumda olan cam kubbe 1991-1995 arasında yapılan restorasyon döneminde eklenmiştir. Şehrin manzarasını izlemek ve fotoğraf çekmek için cam kubbeyi ziyaret edebilirsiniz.

Berlin Katedrali

berlin-katedrali

İlk kez 1700’lerde inşa edildikten sonra 1800’lerin sonunda yıkılıp yeniden yapılan ardından 2.Dünya Savaşı’nda gördüğü hasarla birlikte restore edilmek zorunda kalan katedral Berlin’in sembol yapıları arasındadır.

Katedralin içinde, dikkat çekici sanat eserleri ve mozaikler bulunmaktadır. Ayrıca katedralin terasından, şehrin manzarasını seyretme imkanı bulunsa da merdivenlerle 114 metrelik bir yüksekliğe çıkmanız gerekiyor.

Berlin Duvarı Müzesi

Berlin Duvarı Müzesi, Berlin Duvarı’nın düşmesinin ardından kuruldu. Müzede, Berlin Duvarı’nın inşası, yaşanan zorluklar, duvarın yıkılması ve Almanya’nın birleşmesi hakkında ilgi çekici bilgiler yer alıyor.

Özellikle Doğu Berlin – Batı Berlin, 2.Dünya Savaşı sonrası Almanya konularında bilgi sahibi olmak için Berlin Duvarı Müzesi’ni görmelisiniz.

Charlottenburg Sarayı

charlottenburg

17.yy’ın sonlarında inşa edilen yapı Berlin’de bulunan en büyük saray. Turistik ve halk için tek değeri ise saray değil aynı zamanda sarayın arkasında bulunan Schlosspark’ta saray kadar insanları kendine çeken büyük bir park konumunda. Barok tarzı mimarisi ve bahçeleri ile mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Alışveriş için Berlin’in Gezilecek Yerleri

Alışveriş merkezleri, butikler, antika dükkanlar… Berlin yalnızca tarihi dokusuyla değil alışveriş tutkunları için de birçok fırsat sunuyor.

Kurfürstendamm

Kurfürstendamm, Berlin’in en ünlü caddelerinden biridir. Caddede, mağazalar, butikler, kafeler ve restoranlar yer alıyor. Alışveriş yapmak, yemek yemek veya sadece yürüyüş yaparak şehrin kalabalığına kendinizi bırakmak için mükemmel bir nokta.

Prenzlauer Berg

Prenzlauer Berg, Berlin’in doğu kısmında bulunan en popüler semtlerinden biridir. Burada, butikler, antika dükkanları ve birçok kafe yer alıyor. Ayrıca, semtte, sokak pazarları ve gıda festivalleri de düzenleniyor.

Mauerpark Pazarı

Mauerpark Pazarı, her Pazar düzenlenen bir sokak pazarı. Pazar günü Berlin’de olacaksınız el işi ürünleri, vintage kıyafetler, antika eşyalar ve el yapımı takılar gibi birçok farklı ürün bulunan bu pazara göz atmanızı öneririz.

Sokak müzisyenleri ve yerel yemekler de bulunan pazar sadece alışveriş yapmak için değil, aynı zamanda keyifli vakit geçirmek için de tercih edilebilir.


Glocalzone yurt dışından alışveriş yapmak isteyenlerle gezginleri bir araya getiren bir uygulama. Siz de uygulamayı indirip Berlin’den talep edilen ürünleri görerek gezinizde bu ürünleri alabilir ve tatiliniz esnasında para kazanabilirsiniz.

Berlin Kültür Sanat için Gezilecek Yerler

Berlin, kültür ve sanat etkinlikleri ile doludur. Bu nedenle, sanat severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden bazıları şunlardır:

Museum Island

Museum Island, Berlin’deki en önemli müze komplekslerinden biridir. Spree nehri üzerinde birçok müzenin bir arada bulunduğu bir alandır.

Müze gezmeyi sevenler için seyahatlerinde buraya uzun bir zaman ayırabilir. Müzeler arasında en ünlüleri, Pergamon Müzesi ve Alte Nationalgalerie’dir.

Berlin Filarmoni Orkestrası

Berlin Filarmoni, dünyanın en ünlü orkestralarından biridir. Seyahatinizden önce konser tarihlerini kontrol ederek önceden biletinizi alarak bir konsere katılabilirsiniz.

Konsere katılmak ilginizi çekmese de orkestra binasının mimarisi mutlaka ilginizi çekecektir.

East Side Gallery

East Side Gallery, Berlin Duvarı’nın kalan en büyük bölümüdür. Duvarın üzerinde yer alan sanat eserlerinden bazılarını mutlaka daha önce internette de görmüşsünüzdür.

Turistlerin uğrak noktalarından biri olan East Side Gallery bol bol fotoğraf çekebileceğiniz ve 100’den fazla eseri inceleyebileceğiniz bir açık hava müzesi.

Berlin’de Mevsimlere Göre Hava Durumu

Berlin her mevsimde turist çekse de yaz ve bahar ayları hava şartları sebebiyle daha çok tercih edilir. Özellikle Haziran ortasından Eylül ayının sonuna kadar Berlin’i gezmek hava şartları açısından da en ideali olacaktır. Berlin’de mevsimlere göre hava durumu hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse:

  1. Yaz: Yaz ayları, Berlin’in en sıcak ve en kalabalık dönemidir. Bu dönemde, hava sıcaklıkları genellikle 20 derece civarındadır. Yaz aylarında, şehirde birçok açık hava etkinliği ve festival düzenlenir.
  2. Sonbahar: Sonbahar, Berlin’de hala çok üşümeyeceğiniz keyifli bir mevsimdir. Hava sıcaklıkları, gündüzleri 15 derece dolaylarındadır. Sonbaharın dokusu da şehre ayrı bir hava katar. Özellikle Eylül ayı Berlin’i ziyaret etmek için idealdir. Ekim’den itibaren gece sıcaklıkları 10 derecenin altına düşecektir.
  3. Kış (Aralık – Şubat): Kış ayları, Berlin’de oldukça soğuk ve kar yağışlı geçer. Hava sıcaklıkları gündüzleri ortalama 5 derece civarında olsa da geceleri 0’ın altında olabilir. Noel pazarları ve yeni yıl aktiviteleriyle keyifli bir gezi imkanı sunsa da kıyafet ve ayakkabılarınızı seçerken hava şartlarına mutlaka dikkat etmelisiniz.
  4. İlkbahar: Mart ayında kış şartları devam edip hava sıcaklıkları genellikle 10 derecenin üstüne çıkmasa da Nisan ve Mayıs aylarında gündüz sıcaklıkları 15-20 dereceleri bulabilir. Akşamları yine de 10 derecenin altında olan sıcaklıklar nedeniyle soğuğu da hesaba katarak giyinmelisiniz.

Sonuç olarak, Berlin, tarihi, kültürü ve sanatı ile zengin bir şehirdir. Berlin gezi rehberine tüm şehrin gezilecek yerlerini sığdırmak mümkün olmasa da şehirde öncelikle gezmeniz gereken yerlerden bahsettik. Eğer bir gün Berlin’e yolunuz düşerse, yukarıda bahsettiğimiz yerleri mutlaka ziyaret etmeyi unutmayın.