dunyanin-en-luks-markalari

Dünyanın En Lüks Markaları

Her yıl çeşitli kurumlar tarafından hazırlanan dünyanın en lüks markaları listesi pek çok kişi tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Her geçen gün pazardaki payını arttıran lüks markalar, hitap ettiği kitleyi genişletmektedir. Pek çok kişi bu markalara ulaşma hayali kurmaktadır.

Dünyanın en lüks markaları artık ulaşılmaz değil! Türkiye’de bulamadığınız ya da fiyat avantajı yakalayamadığınız ürünleri Glocalzone üzerinden isteyebilirsiniz.

Yurt dışına seyahat edenlerle ürün isteyenleri bir araya getiren Glocalzone’da yurt dışından istediğiniz ürünün linkini girerek sipariş verebilirsiniz.

Şimdi gelin, dünyanın en lüks markaları neler birlikte inceleyelim.

Gucci

Lüks bir perakende markası olan Gucci, son yıllarda müşteri kitlesini de arttıran, büyüyen markalar arasındadır. Marka değeri yaklaşık olarak 16 milyar dolara ulaşmış durumdadır.

1921 yılında kurulan markanın anavatanı Floransa, İtalya’dır. Yıllar içerisinde şöhreti İtalya’dan çıkarak dünyaya yayılmıştır. Bugün dünyanın en lüks tekstil markası olmuştur.

Çantalar, ayakkabılar ve kadın kıyafetleriyle öne çıkan markanın ürünleri 20.000 TL’den başlayan fiyatlarla satılmaktadır.

Dior

Dünyanın en lüks markaları arasında akla ilk gelenlerden biri de Dior. Kurucusu Christian Dior olan markanın doğduğu ülke Fransa’dır. Paris’in modayla anılmasında büyük katkıları olan bir markadır. Ayrıca yıllardır en lüks markalar arasındaki yerini korumaktadır.

Eski ve yeniyi birleştiren tarzıyla öne çıkan marka kurulduğu 1945 yılından bu yana pek çok ünlü isim tarafından da tercih edilmektedir. Pek çok ünlünün kırmızı halı kıyafetleri Dior imzalıdır.

Günümüze ve teknolojiye hızlı uyum sağlayan Dior, sosyal medya kullanımıyla da diğer markalardan ayrılmaktadır. Şirket günümüzde Avrupa’nın en büyük lüks markalar grubu olan LVMH’ye de başkanlık yapan Bernard Arnault tarafından yönetilmektedir.

Louis Vuitton

Dünyanın en lüks markaları arasında bulunan Louis Vuitton, 1854 yılında kurulmuştur. Moda sektörünün oluşmaya ve yükselmeye başladığı 1800’lü yıllarda sandık üretimiyle sektöre giren marka yıllar içerisinde hazır giyim, ayakkabı, çanta, kemer, takı, mücevher gibi alanlarda da üretim yapmaya başlamıştır.

Zaman zaman müşterilerini şaşırtan marka ilginç ürünler de üretmektedir. Geçtiğimiz yıllarda ürettiği oyuncak ayı oldukça fazla konuşulmuş, açık artırma ile 2,1 milyon dolara satılmıştır.

1885 yılında ilk mağazasını Londra’nın Oxford Caddesi’ne açan marka günümüzde neredeyse bütün dünyaya ulaşmış durumdadır. Marka değeri en yüksek olan hazır giyim markalarından biridir.

Versace

İtalya’nın simge markalarından biri haline gelen Versace, Gianni Versace tarafından kurulmuştur. Rakiplerinin yanında henüz çok yeni sayılan bir marka olsa da kısa zamanda kendini rakipleriyle aynı lige sokmayı başarmıştır.

1978 yılında kurulan marka bugün en önemli lüks markalar arasındadır.  Markanın ilginç bir kuruluş hikayesi vardır. Eğitimini yarım bırakan Gianni Versace, çizim yeteneğinin üstüne gitmiş ve bir markada tasarımcı olarak işe girmiştir. Bu onu kendi markasını yaratmaya iten sürece götürmüştür.

Yıllar içerisinde pek çok ünlü de markanın kıyafetlerini giymiştir. Bu isimler arasında Michael Jackson, Elton John, Madonna, Tina Turner, Lady Gaga gibi isimler yer almaktadır.

Chanel

Coco Chanel tarafından kurulan marka yıllardır en sevilen lüks markalar arasındadır. Haute couture, parfüm, saat, hazır giyim gibi alanlarda uzmanlaşan ve dünyaca ünlü hale gelen marka 1910 yılında Paris’te kurulmuştur.

Her çıkardığı koleksiyonla her sezon gündem olmayı başaran Chanel, başarılı reklam filmleriyle de çok konuşulmaktadır. Ayrıca marka çıktığı yıllarda devrim niteliğindeki tasarımlarıyla da dikkat çeker.

Feminenliği bir kenara bırakan, erkek giyiminin rahatlığını vücuda oturan etek modelleriyle birleştiren marka kadın pantolonu da üreterek üzerindeki dikkatleri arttırır.

Moda geçicidir, kalıcı olan sadece stildir.” Cümlesini bize kazandıran marka bugün hala en çok satan lüks markalardan biridir.

Porsche

Dünyanın en lüks markaları listesinde sadece hazır giyim markaları bulunmuyor. En ünlü ve lüks araba markası Porsche, lüks markalar listesinin üst sıralarında yer almaktadır.

1947 yılında kurulan marka Stuttgart’da kurulmuştur. İlk modelleri 1948 üreten marka asıl popülerliğini 1963 yılında çıkardığı 911 isimli modeliyle kazanmıştır.

Bugünlere kadar büyük başarılara imza atarak gelen marka geçtiğimiz yıllarda hisselerinin %52,2’sini Volkswagen’e satmıştır. Ayrıca Porsche, birçok marka ile işbirliği yaparak ortaklaşa araba üretimi yapmıştır. Araba tutkunu olan herkesin sahip olmak istediği marka, yarış arabası da üretmektedir.

Rolex

Dünyanın en lüks markaları denince akla ilk sıralarda gelen Rolex, İsviçre’de doğan bir lüks saat markasıdır. Lüksün, zenginliğin ve seçkinliğin belirtisi haline gelmiş bir markadır. Dünyanın en büyük lüks saat üreticisi konumunda olan marka günde ortalama 2000 saat üretmektedir.

Uzun bir kuruluş süreci olan marka son  halini 1919 yılında almıştır. Marka ile ilgili ilginç hikayeler de bulunmaktadır. Markanın herhangi bir saatinin üretime gitmesiyle fabrikadan çıkması arasında 2 sene bulunduğu söylenmektedir.

Saat sektöründe pek çok yeniliğe de imza atan marka yıllar içerisinde ilk su geçirmez kol saatini, ilk kronometre sertifikası alan kol saatini, ilk otomatik gün ay değiştiren saati yapan marka olarak gücüne güç katmıştır.

Dünyanın En Lüks Markaları Nasıl Belirlenir?

En lüks markaların hangileri olduğunu belirlemek için çeşitli şirketler çalışmalar yürütmektedir. Bu şirketler pazarlama danışmanlığı hizmeti veren şirketler olabileceği gibi bağımsız araştırma şirketleri de olabilmektedir.

Örneğin pazarlama danışmanlığı firması olan Interbrand her yıl marka değerlendirme raporlarını sunmaktadır. Bu raporlarda en lüks markalar dışında markaların büyüme oranları gibi detaylı analizler de yer almaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yayınlanan raporlara göre lüks markalar hızla büyümekteler. Hatta teknoloji sektörünü bile geride bıraktığı yıllar mevcuttur.

Yine aynı şekilde, uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance da aynı raporları hazırlayıp sunmaktadır. Brand Finance’ın en çarpıcı araştırması “dünyanın en değerli 500 markası” araştırmasıdır.  Bu araştırma 46 ülkede 40’tan fazla ülkeyi kapsayacak şekilde yapılmaktadır. Sıralamayı oluştururken uzman raporları, teknik incelemeler, marka gücü analizleri, telif oranları gibi kıstaslar değerlendirilmektedir.

Ayrıca Brand Finance’ın yayınladığı marka değeri sıralamaları pazarlama ölçümü için resmi kurumlar arasında yer alan Pazarlama Metrik Denetim Protokolü ve Pazarlama Hesap Verilebilirlik Standartları Kurulu tarafından da onaylanmıştır.