vegan-makyaj-markalari

En Popüler Vegan Makyaj Markaları

Veganlık, sürdürülebilir bir gelecek için her gün daha fazla kişi tarafından benimseniyor. Bedensel ve ruhsal sağlığımızı, hayvan dostlarımızı ve çevreyi korumak için hayatımızda vegan seçimler yapmak oldukça faydalı. Biz de bu yazımızda güzelliğini vegan ürünlerle vurgulamak isteyenler için en popüler vegan makyaj markaları ve ürünlerine göz attık.

Bildiğiniz gibi veganlık yalnızca diyetten ibaret değil. “Ne yersek o’yuz” gibi, “Ne sürersek o’yuz” da diyebiliriz. Cildimize sürdüğümüz ürünleri vegan tercih edebiliriz, vegan bir beslenme şeklini sürdürmüyor olsak bile.

Peki, vegan kozmetik malzemeleri kullanmanın nasıl avantajları var? Gelin, markalara geçmeden önce makyaj masamızı vegan yapmanın faydalarına bakalım.

Neden Vegan Makyaj Markaları Tercih Etmeliyiz?

  • Hayvansal ürünler yerine yeşil çay yaprakları, algler, bitki ve meyve özleri kullanılır. Bu içerikler de antioksidan, vitamin ve mineraller açısından zengindir.
  • Hassas bir cildiniz varsa vegan makyaj markalarının kullandığı doğal içerikler size iyi gelebilir. Özellikle egzama, kaşıntı, döküntü, akne gibi sert kimysalların yol açabileceği problemler yaşıyorsanız vegan ürünlere geçmeyi deneyebilirsiniz.
  • Çoğu vegan ürün hayvanlar üzerinde test edilmediği için daha güvenli içeriklerden oluşur. Bu da yukarıda bahsettiğimiz gibi iritasyon riskini azaltır. Bu durum aynı zamanda cildimizden emilen içeriklerin vücudumuza zararını da azaltır.
  • Vegan markalar genel olarak daha duyarlıdır. Çevreyi korumak için geri dönüştürebilir ambalajlar kullanırlar. Bu sayede yalnızca hayvanları değil aynı zamanda doğayı da korumuş olursunuz. Kısacası vegan markaları sürdürülebilirlik için de tercih edebilirsiniz.

Bir Makyaj Markası Nasıl Vegan Kabul Edilir?

Bir makyaj markasının vegan olması için kesinlikle hayvansal bir ürün içermemesi gerekiyor. Bal, balmumu, süt, lanolin, jelatin, kolajen, keratin gibi içerikler hayvanlardan elde edildiği için vegan ürünlerde yer alamaz.

Bunların yanı sıra hayvansal pigmentler, yağlar ve özler de bu ürünlerin içinde olmamalıdır. 

Makyaj Markasının Vegan Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir makyaj markasının vegan olup olmadığını içindekiler kısmına bakarak ya da sertifikalarını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Sertifikanın alındığı kuruluşa göre ambalajdaki logo değişebilir. Fakat genel olarak yeşil, yaprak şeklinde ve üzerinde “Vegan” ibaresi bulunan ürünleri tercih edebilirsiniz.

Fakat bu demek değil ki üzerinde vegan sembolü olmayan markalar asla vegan olamaz. Bazı markalar özel olarak sertifika almamış olsa bile vegan olabilir. Bu ayrımı yapabilmek için DoubleCheckVegan gibi sitelerden yararalanabilirsiniz.

🌱 İpucu: Vegan olan ve olmayan içerikler hakkında daha fazla bilgi edinerek ürünlerinizin etiketini okuma alışkanlığı kazanabilirsiniz. 

Cruelty Free ve Vegan Makyaj Markaları Arasındaki Farklar Nelerdir?

Cruelty free, hayvanlar üzerinde deney yapılmaması; vegan ise hayvansal içerik barındırmaması anlamına geliyor.

Yani bir marka hayvansal içerikler kullanmasa bile hayvanlar üzerinde test yapabilir. Aynı şekilde ürünlerinde hayvansal içeriklere yer verdiği halde hayanlar üzerinde test yapmayabilir.

Kısacası bir markanın vegan olması onu otomatik olarak cruelty free yapmaz. Eğer hem vegan hem de hayvanlar üzerinde deneyler yapmayan bir marka arıyorsanız bu iki ibareye birden dikkat etmelisiniz. 

Dünyaca Ünlü En Popüler Vegan Makyaj Markaları

Eğer siz de hem kendiniz hem de dünya için daha iyi bir gelecek istiyorsanız vegan makyaj malzemelerine geçmenizin tam zamanı! Aşağıda dünyaca ünlü en popüler vegan makyaj markalarını sizin için listeledik. Bu markaların bir kısmı ülkemizde olmasa da Glocalzone uygulaması sayesinde tek tıkla sipariş verebilirsiniz.

Glocalzone, yurt dışına seyahat edenlerle ülkemizde bulunmayan ya da yurt dışında daha avantajlı fiyatlarla satılan ürünleri getirmek isteyenleri buluşturan bir platform.

Sık sık yurt dışına seyahat ediyorsanız siz de diğerlerinin istediği ürünleri getirerek para kazanabilirsiniz. Ya da aşağıdaki markaların en güzel ürünlerini sisteme girip seyahata çıkacak biriyle eşleşebilir, ülkemizde olmayan vegan makyaj markalarının tadını çıkarabilirsiniz.

Rare Beauty

rare beauty vegan makyaj

Selena Gomez’in 2020 senesinde kurduğu Rare Beauty, kişiye özgü güzelliği vurgulamayı hedefleyen bir marka. %100 vegan ve hayvanlar üzerinde deney yapmıyor. Medyanın gerçek dışı güzellik algısını yıkmak isteyen Rare Beauty markasının pek çok ürününü ülkemizde Sephora mağazalarında bulabilirsiniz.

Lime Crime

%100 vegan ve cruelty free olan Lime Crime ürünlerini içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. PETA ve The Leaping Bunny sertifikalı markanın her yerde bulamayacağınız renkteki rujları ve muhteşem far paletleri denemeye değer!

Amerika’da ucuz olan kozmetik markaları yazımızda da pek çok vegan alternatife yer vermiştik. Dilerseniz o yazıya da göz atabilirsiniz.

Charlotte Tilbury

Vegan pek çok makyaj malzemesi bulabileceğiniz Charlotte Tilbury aynı zamanda cruelty free bir marka. İngiliz makyaj sanatçısı Charlotte Tilbury’nin kendi adındaki markası en çok ikonik dudak ve ten ürünleriyle dikkat çekiyor.

Sektördeki 30 yıla yakın tecrübesiyle pek çok ünlü ismin makyajını yapan Charlotte Tilbury’nin makyaj malzemelerini maalesef ülkemizde bulmak mümkün değil. Fakat yukarıda bahsettiğimiz gibi Glocalzone uygulamasından istediğiniz vegan makyaj malzemesinin linkini girerek sipariş verebilirsiniz.

Hourglass

Kendini cruelty free lüks güzellik markası olarak tanımlayan Hourglass, özellikle ten ürünleriyle dikkat çekiyor. Aydınlatıcı, bronzer gibi ürünlerini ülkemizde Sephora mağazalarında bulabilirsiniz. Fondöten, kapatıcı gibi ürünlerini ise yurt dışındaki mağazalarından satın alabilirsiniz. 

Kat Von D Makeup (KVD Vegan Beauty)

Ünlü makyaj sanatçısı Kat Von D’nin kurduğu markayı 2020 yılında Kendo satın aldı ve ismini KVD Vegan Beauty olarak değiştirdi.

Uzun süre kalıcı rujları, eyelinerları ve kontür paletleriyle dikkat çeken KVD, %100 vegan bir marka. 2020 yılındaki satış da bu durumu değiştirmedi. Bir dönem ülkemizde Sephora mağazalarında satılsa da maalesef ülkemizden çekildi.

bareMinerals

1995 yılında kurulan bareMinerals, minimum içerikle maksimum performans gösteren ürünleriyle ünlü. Örneğin yalnızca 6 maddeden oluşan toz fondöteni dünyanın en çok satan makyaj ürünleri arasında.

Hayvanlar üzerinde denenmeyen ve çoğunlukla tamamı vegan içeriklerden oluşan bareMinerals ürünleri aynı zamanda paraben, mikroplastik, formaldehit gibi zararlı bileşenler de içermiyor.

Haus Labs

2019 yılında Lady Gaga’nın kurduğu Haus Labs, %100 vegan ve cruelty free bir marka. Göz, dudak, kaş ve yüz makyajına yönelik ürünler üreten markanın oldukça minimal olduğunu söyleyebiliriz. Fakat buna rağmen özellikle fondöten konusunda çok geniş bir renk skalasına sahip. 

Haus Labs’ten aldığınız ürünlerle aynı zamanda gençlerin mental sağlığını destekleyen Born This Was Foundation’a da katkıda bulunmuş oluyorsunuz. Fakat maalesef bu marka henüz ülkemizde satış yapmıyor.

Haus Labs Türkiye pazarına girer mi bilemeyiz fakat siz bu yenilikçi ve temiz içerikli markayı denemek isterseniz Glocalzone’dan hemen siparişinizi oluşturabilirsiniz!

Cover FX

Tam kapatıcı fondöteniyle gönüllerimizde taht kuran Cover FX, %100 vegan ve hayvanlar üzerinde deney yapmıyor. Bunların yanı sıra ürünleri mineral yağ, paraben, parfüm, glüten, sülfat da içermiyor.

Hassas bir cildiniz varsa ve piyasadaki fondötenlerde bir türlü aradığınızı bulamadıysanız temiz içerikli Cover FX ürünlerine şans verebilirsiniz. 

Pacifica Beauty

1997’de kurulan Pacifica Beauty, %100 vegan bir marka ve ürünlerini hayvanlar üzerinde denemiyor. Üstelik bu markada makyajın yanı sıra cilt bakımı, saç bakımı, parfüm gibi ürünler de bulabilirsiniz.

Uygun fiyatlı vegan makyaj markaları arasında dünyaca çok sevilen Pacifica Beauty’den vegan kolajen içerikli ürünlerini deneyebilirsiniz.

Sonuç

Biz bu yazıda dünyaca ünlü en popüler makyaj markaları hakkında bilgi vermek istedik. Bu yüzden maalesef hepsini Türkiye’de bulabilmeniz mümkün değil. Fakat yurt dışına çıktığınızda ya da Glocalzone’dan sipariş vererek bu ürünlere sahip olabilirsiniz.

Bunların dışında Türkiye’de bulabileceğiniz vegan makyaj markaları: Too Faced, wet n wild, Sampure Minerals. Aynı zamanda %100 cruelty free NYX ve The Body Shop’un pek çok vegan içerikli makyaj malzemesini bulabilirsiniz.