Ekimde Yurt Dışında Nereye Gidilir: İdeal Tatil Rotaları

Ekim’de Yurt Dışında Nereye Gidilir: İdeal Tatil Rotaları

Ekim'de Yurt Dışında Nereye Gidilir: İdeal Tatil Rotaları
Ekim’de Yurt Dışında Nereye Gidilir?

Yaz aylarının ve bunaltıcı sıcakların kendini hafifçe sonbahara bıraktığı Ekim ayı, seyahat etmek için en doğru aylardan biri. Ekim ayında yapacağınız tatilinizde bazı ülkelerde kapalı ve serin havanın tadını çıkarırken bazı ülkelerde denize bile girebilirsiniz. Bu açıdan bakıldığında pek çok seçeneğiniz bulunduğunu söylemek mümkün.

Ekim ayında gidilecek yerler arasında bulunan bazı rotasyonlarda yağmur yağma olasılığı bulunsa da yağmurlu havaları romantik bir tatile dönüştürebilirsiniz.

Prag – Çek Cumhuriyeti

Avrupa’nın en fazla ziyaretçi alan şehirlerinden biri olan Prag, tarihi yapılarla dolu sokaklarında adeta geçmişe yolculuk edebileceğiniz şehirlerden biri. Şehre ayıracağınız 3-4 günde bütün önemli noktaları ziyaret edebilirsiniz. Seyahatinizi 31 Ekim’e getirirseniz Cadılar Bayramı partilerinden birine de katılabilirsiniz.

Gelin şimdi Prag’ın en önemli noktalarına birlikte bakalım.

Prag manzarası
Prag’a genel bir bakış

Karl Köprüsü (Charles Bridge): 15. yüzyılda yapılan bu tarihi köprü, şehrin en çok ziyaret edilen bölgelerinin başında gelmektedir. Yay şeklinde inşa edilen köprü, barok mimari anlayışını yansıtmaktadır.

Dans Eden Ev (Dancing House): Instagram postlarında sürekli gördüğümüz, ilginç mimarisiyle dikkat çeken bu yapı, şehrin en ilgi çeken noktalarından biridir. 1997 yılında Vloda Milunic ve Frank Gehry tarafından inşa edilen bu bina, postmodern yapıdadır. Ayrıca en üst katında bulunan restoranda şehre özel pek çok lezzeti tadacağınız bir restoran bulunmaktadır.

Eski Şehir Meydanı ve Belediye Binası: Prag’ın tarihi binalarıyla meşhur olan Eski Şehir Meydanı (Old Town Square) şehre gitmek isteyenlerin en çok merak ettiği noktadır. Burada yer alan eski Belediye Binası (New City Hall) da ziyaretçiler tarafından büyük beğeniyle karşılanmaktadır. Ayrıca meşhur Astronomik Saat de bu binanın üzerindedir. Binanın içine girerek saatin mekanizmasını görmeniz de mümkündür.

Ayrıca bu rotasyonların dışında Altın Yol, Troja, Memorial to the Victims of Communism, Prague Metronome, Komünizm Müzesi, Mucha Museum, Franz Kafka Müzesi, Vaclav Meydanı, Petrin Gözlem Kulesi, Büyülü Mağara gibi pek çok noktayı ziyaret edebilirsiniz.

Prag’a gitmeden önce bilmeniz gereken önemli bilgiler de bulunmaktadır. Örneğin şehrin çok büyük bir kısmında açık alanda bile sigara içilmemektedir. Bunun yanında acil tıp hizmetleri herkes için ücretsizdir. Acile gitmenizi gerektiren bir durum olursa ücretsiz bir şekilde tedavi olabilmeniz mümkündür.

Tüm bunlara ek olarak Prag seyahatini Glocalzone’a ekleyerek seyahat ederken para kazanabilirsin(böylelikle tatil masraflarını minimuma indirebilirsin!).

Ekim ayında şehrin büründüğü sonbahar havası adeta büyüleyicidir. Sararan ve ağaçlardan dökülen yapraklar eşliğinde puslu havanın tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca sonbaharın ışığı da çekileceğiniz fotoğraflara bambaşka bir hava katacaktır. Bunun yanında yazın kalabalığındansa daha sakin bir şekilde şehri gezmeniz mümkündür.

Roma – İtalya

Avrupa’nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden bir diğeri de Roma’dır. Dünyanın en tarihi kenti unvanı da bulunan Roma’da gezdiğiniz her yer sizi büyüleyecektir.

Ölümsüz şehir sıfatını da alan Roma; devasa yapıları, antik kalıntıları, heykel ve sanat eserleriyle pek çok gezginin kalbinde özel bir yere sahiptir. Gelin mutlaka görmeniz gereken en önemli turist noktalarına birlikte bakalım.

Navona Meydanı (Piazza Navona): İtalya’nın en ünlü meydanıdır. Bernini ve Borromini’nin yaptığı eserlerin yer aldığı bu meydanda süslü çeşmeler ve dönemin ünlü ressamları tarafından yapılan müzeler bulunmaktadır. Barok mimariyi gözlemleyebileceğiniz en iyi yerlerden biridir. Ayrıca meydanda İtalyan yemekleri yiyebileceğiniz pek çok restoran bulunmaktadır. Mis gibi İtalyan yemekleri yedikten sonra hediyelik eşya satan dükkanlardan sevdikleriniz için alışveriş yapabilirsiniz.

Musei Capitolini: Campidoglio Meydanı’nda bulunan bu müze İtalya’da halka açılan ilk müze olarak kayıtlara geçmiştir. Müzenin içerisinde bütün Roma imparatorlarının büstlerinin yanı sıra Caravaggio’nun en ünlü resimleri de sergilenmektedir. Saatlerinizi geçireceğiniz bu meydanı ve müzeyi mutlaka görmelisiniz.

Roma’ya genel bir bakış

Ayrıca Ulusal Roma Müzesi, Vatikan Müzesi, Makarna Müzesi gibi müzeleri de ziyaret edebilirsiniz.

Santa Maria Maggiore Bazilikası: Hz.Meryem’e adanan en büyük kilise olarak tarihe geçmiştir. Muhteşem görünümüyle Roma’nın en çok turist çeken bölgelerinden biridir. Altın, mermer ve mozaiklerle bezeli bu yapı eşsiz işçiliği nedeni ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır.

Saydıklarımız dışında Roma’da; San Giovanni in Laterano Kilisesi, Sistina Şapeli, Venezia Meydanı, Popolo Meydanı, Gallerian Nazionale d ’Arte Antica, Caffarella Parkı gibi noktaları da ziyaret edebilirsiniz.

Sonbaharda unutulmaz bir Rönesans seyahati yaşamak için Roma en uygun seçeneklerden biri. Pek çoğu rönesans dönemine ait tarihi yapılar arasında dolaşırken kendinizi adeta o döneme ait hissedeceksiniz.

Roma’nın havası ülkemizle benzerlik gösterdiğinden Ekim ayı Roma tatili için idealdir. Ne sıcak ne soğuk denilecek ılık bir hava sizi bekliyor olacak.

Santorini – Yunanistan

Hem vize almanın kolaylığı hem de ulaşım araçlarının çeşitliliği nedeniyle sıklıkla tercih edilen tatil noktalarından biridir. Yazının başında da belirttiğimiz gibi Santorini, ekim ayında da gitseniz denize girebilmenin mümkün olduğu bir yerdir.

Oia kasabası ile ünlü olsa da pek çok noktası görülmeye değerdir. Gelin Santorini ziyaretinizde mutlaka görmeniz gereken lokasyonlara birlikte bakalım.

Fira: Deniz seviyenin üzerinde bir tepede bulunan bu bölge en çok turistin geldiği noktadır. Küçük meydanlardan ve beyaz boyalı evlerden, mavi kubbeli kiliselerden oluşan şehir gördüğünüzde sizi kendine hayran bırakacaktır. Ayrıca burada bulunan eski liman Ormos da görülmeyi hak eden noktalardan bir diğeridir.

Perissa Plajı (Paralia Perissa): Eşsiz deniziyle bilinen Santorini’ye kadar gelip denize girmemek olmaz diye düşündük ve Perissa Plajını da önerilerimiz arasına aldık. Antik kent kalıntıları arasında bulunan bu plajda adeta tarihin içinde yüzüyor gibi hissedeceksiniz. Ayrıca siyah volkanik kumlu olan bu plaj uygun fiyatlarıyla da bilinmektedir.

Ancient Thera: Antik kent sevenlerin hayli ilgisini çekecek olan bu antik yerleşim alanı Mesa Vouno Dağı üzerindedir. İki kez keşfedilmiş olması nedeniyle de oldukça popüler noktalardan biridir.

Yunanistan’ın eşsiz manzarası

Bu lokasyonların yanında Santorini’de; Caldera, Ammoudi Plajı, Akrotiri, Skaros Kayası, Pyrgos gibi noktaları da es geçmemeniz gerekir.

Santorini’yi özellikle hem kavurucu sıcakların bittiği hem de kalabalığın yerini sakinliğe bıraktığı ekim ayında görmenizi öneririz. Kasım ayının sonlarına kadar denize girmenin mümkün olduğu bu bölge ekim ayında en uygun dönemini geçirmektedir. 

Ayrıca fiyatları da yaz aylarına oranla epey uygun olmaktadır. Ülkemizde kendini göstermeye başlayan sonbahardan kaçıp yaz tatilinize Santorini’de devam edebilirsiniz.

Yurt dışı seyahatinizde para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? Yurt dışından ürün almak isteyenlerle seyahat ederken para kazanmak isteyenleri buluşturan bir platform olan Glocalzone, yüz binlerce kişi tarafından güvenle kullanılmaktadır.

Berlin – Almanya

Avrupa’nın en popüler noktaları arasında yer alan Berlin, özellikle gece hayatıyla eğlence sevenlerin en çok görmek istediği şehirlerden biridir. Kültürel tarihi de oldukça yoğun olan bu şehir birbirinden farklı bölgeleri ile herkese hitap eden bir yerdir.

Berlin seyahatiniz ekim sonuna denk geliyorsa Halloween partilerine de göz atabilirsiniz. 

Almanya’da şüphesiz ki en çok ziyaret edilen noktaların başında Berlin Duvarı gelmektedir. Gelin diğer ziyaret etmeniz gereken noktalara birlikte bakalım.

Brandenburger Tor: Bu tarihi kapı özgürlüğü ve birleşmeyi temsil etmektedir. Muhteşem görüntüsüyle kendine hayran bırakan bu yapı, üzerinde sergilenen Quadriga heykeliyle de meşhurdur. 18.yüzyılda inşa edilmiştir. Berlin’in en kalabalık noktalarından biridir.

Müzeler Adası: Berlin’in ilginç bir yer olduğunu söylemiştik. Kentteki müzelerin hepsi bir ada üzerinde toplanmıştır. Müze gezmeyi seven kişiler için mutlaka görülmesi gereken bu Müzeler Adasında pek çok müze bulunmaktadır. Yeni Müze, Eski Müze, Pergamon Müzesi, Eski Ulusal Müze ve Bode gibi müzelerin bulunduğu bu ada 1999 senesi itibari ile UNESCO Dünya Mirasları listesine girmiştir.

Berlin Katedrali: Her görenin hayran kaldığı mavi kubbeleriyle öne çıkan Berlin Katedrali, görmeden geri gelmemeniz gereken yerlerden biridir. 15. yüzyılda inşa edilen bu yapı 2. Dünya Savaşı’nda biraz zarar görse de güzelliğinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Ayrıca bu katedral konser ve sergi gibi etkinliklerde de kullanılmaktadır. Sezonun açıldığı ekim ayında bir etkinliğe denk gelmeniz fazlasıyla mümkün.

Berlin’in canlı ve hareketli gece hayatı

Bu mekanlar dışında Berlin’de; Alexanderplatz, Berliner Fernsehturm, Checkpoint Charlie, Holocaust Anıtı, Tiergarten, Kreuzberg, Bergama Müzesi, Botanical Garden and Botanical Museum gibi lokasyonları tercih edebilirsiniz. Münih’e yolunuz düşerse ve bira içmeyi de seviyorsanız Oktoberfest ilgi çekici bir aktivite olabilir. Seyahatinizden dönerken ne satın alabilirim diye düşünüyorsanız da “Almanyadan Ne Alınır” yazısına göz atabilirsiniz.

Yaz aylarını sıcak ve kalabalık geçiren Berlin, ekim ayıyla birlikte serinlemeye ve sakinleşmeye başlar.

Sizler de Berlin seyahatiniz için Ekim ayını seçerek şehirde romantik bir tatil geçirebilirsiniz.

Barselona – İspanya

En renkli Avrupa şehirlerinden biri olan Barselona, eşsiz güzellikteki mimari yapıları ve lezzetli yemekleriyle birçok turistin uğrak noktası olmaktadır.

İklimi ülkemizle hemen hemen aynı olduğundan ekim ayında ziyaret edilmek için en uygun ülkelerden biridir. Gelin Barselona’da mutlaka görmeniz gereken yerlere birlikte bakalım.

Sagrada Familia: İspanya’ya giden kişilerin görmeden dönmedikleri bu eser Antoni Gaudi’nin en büyük eseridir. Bu devasa yapının içerisinde Mezar Odası, Büyük Çile Kapısı, Sarmal Merdivenler gibi pek çok bölüm bulunmaktadır. Halen yapımı devam eden bu eser mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Park Güell: Barselona denildiğinde akla gelen lokasyonlardan bir diğeri de Park Güell bölgesidir. UNESCO Dünya Mirası olarak tescillenen park, Gaudi’nin bir başka eseridir. Birbirinden ilginç figürleri ve pastel renkleriyle adeta parlayan bu noktada pek çok fotoğraf çektirebilirsiniz. Ayrıca içerisinde pek çok mağara, köprü ve merdiven bulunmaktadır.

Picasso Müzesi: Picasso adına açılan ilk müze olan bu müzede 3500’den fazla sanat eseri yer almaktadır. Pek çok ünlü sanatçının eserlerini görme şansı bulabileceğiniz bu müzede saatlerin nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız.

Bu lokasyonlar dışında Barselona’da; Mercat de La Boqueria, Casa Batllo, Nou Camp Stadyumu,  Barcelona FC Museum, Poble Espanyol, Barselona Katedrali, Plaça de Catalunya gibi noktaları da görmenizi tavsiye ederiz.

Özellikle ekim ayındaki muhteşem doğası ve havası ile Barselona, sıcakkanlı yerlileri sayesinde yabancılık çekmeyeceğiniz ülkelerden biridir.

Özetlemek gerekirse Ekim ayında yurt dışında gidebileceğiniz pek çok ülke var. Sizler de bu ülkelere seyahat ederek hayatınıza unutulmaz zamanlar katabilirsiniz.

Ayrıca seyahatlerinizde Glocalzone’u kullanabilirsiniz. Böylelikle seyahatlerinizden ek gelir elde edebilirsiniz.