en-guvenli-havayollari

En Güvenli Havayolları Hangileridir?

Günümüzde pek çok insan seyahat etmek için havayolunu tercih ediyor. Geçmiş yıllarda sayıları az olsa da günümüzde birbiriyle rakip olan onlarca hava yolu şirketi bulunuyor.

Güvenli havayolları seçimi yapmak ise herkes için önemli. Fiyat gibi kriterler dışında birçok kişinin baktığı diğer konu uçtuğu havayolu şirketinin güvenliği.

Havayolu firmaları için de bu tarz listelerde yer almak oldukça önemlidir. Hem ulusal hem de uluslararası uçuşlar güvenilir bir firma olmak şirketlerin büyüyebilmesi ve tercih edilir olması için çok önemli.

Bu yazımızda yapılan araştırmalar sonucunda derlenen en güvenli havayolları listesini sizlerle paylaşacağız. Bir havayolu firmasının güvenli olup olmadığını anlamanın yollarını anlatacağız.


Yaptığınız gezilerden ülkemize dönerken Glocalzone üzerinden yurt dışından istenen ürünleri getirerek para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? Hemen uygulamamızı indirerek yaptığınız seyahatleri daha ucuza getirme şansını kaçırmayın!

Dünyanın En Güvenli 10 Havayolu

Her yıl farklı ölçüm şirketleri tarafından açıklanan en güvenli havayolları listesinde öne çıkan havayolu şirketlerini sizler için bir araya getirdik. Listemizi sıralamasız şekilde bu alanda öne çıkan şirketlerden oluşturduk.

Türk Hava Yolları

turk-hava-yollari-guvenli-havayolu

Uzun yıllardır dünyada en fazla noktaya uçuş yapan firma olarak bilinen Türk Hava Yolları 128 ülkedeki 328 noktaya uçuş yapmaktadır. 2021 yılı içerisinde 40,5 milyon kişiyi uçuran Türk Hava Yolları filo büyüklüğünü de 373 uçağa çıkardı.

En çok uçağı bulunan şirketler listesinde de ilk 10’da bulunan ulusal havayolu şirketimiz en güvenli havayolları listelerine giren en prestijli havayolu şirketimiz.

Türk Hava Yolları ile yapacağınız uçuş öncesi havaalanı kuralları yazımızı kontrol ederek havaalanındaki check-in sürecinizi hızlandırabilirsiniz.

Air New Zealand

Yeni Zelanda’nın ulusal havayolu şirketidir. Auckland merkezli bir firmadır. Uçuşlarını Auckland Uluslararası Havaalanı’ndan gerçekleştirmektedir. Asya, Amerika, Avrupa, Kuzey Amerika gibi bölgelerde bulunan 16 ülke ve 51 noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. 

Avustralya merkezli Airline Ratings’in 385 havayolu şirketi arasında yaptığı araştırmada 2022 yılının en güvenli havayolu şirketi seçilmiştir.

Qatar Airways

qatar-airways-guvenli

Katar merkezli ulusal havayolu şirketidir. 100’den fazla uçağı ile en çok uçağı olan havayolu firmaları arasındadır.

Afrika, Avrupa, Orta Asya, Güney Asya, Orta Doğu, Güney Amerika, Okyanusya gibi çeşitli yerlere 100’ün üzerinde noktaya uçuş gerçekleştirmektedir.

Etihad Airways

Birleşik Arap Emirlikleri’nin dünyada en güvenilir markalarından biri olan Etihad Airways futbola aşina olanlar için Manchester City stadının sponsorluğuyla da akıllara geliyor.

2003 yılında kurulan yeni bir şirket olsa da 20 yıl gibi kısa bir sürede dünyanın en güvenli havayolu şirketleri arasına girmeyi başarmıştır. 117 uçağı bulunan firma 120’den fazla noktaya uçuş yapmaktadır.

Singapore Airlines

singapore-airlines

Singapur’un ulusal havayolu şirketidir. 1947’de kurulan şirket Singapore Airlines ismini 1972’de almıştır. Bugün itibariyle 6 farklı kıtada 60’ın üzerinde ülkeye uçuş gerçekleştirmektedir.

Singapur Airlines Türkiye’den Sinpagur, Avustralya ve Bali gibi Uzakdoğu ülkelerine doğrudan uçuş bulabilmek için de en güvenli alternatifler arasında.

Qantas Airways

Avustralya’nın uluslararası havayolu şirketidir. 1920 yılında kurulan şirket oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Dünyanın en eski havayolu firmalarından biridir.

200’den fazla uçakla 145 farklı noktaya uçuş yapıyor. Ayrıca AirlineRatings tarafından 2019-2021 yılları arasında en güvenli havayolu firmaları listesinin zirvesinde yer alsa da 2022 yılında ilk 5’e girememiştir.

SAS (Scandinavian Airlines System)

Açılımını Türkçe olarak İskandinav Hava Yolu Taşımacılığı olarak anabileceğimiz SAS yapılan araştırmalarda çoğu zaman en güvenli havayolları arasında bulunuyor. Danimarka, İsveç ve Norveç’i de kapsayan çok uluslu bir havayolu taşımacılığı şirketi.  148 uçağı bulunan şirket, 150’den fazla noktaya uçuş yapıyor.

Alaska Airlines

Merkezi Seattle metropol bölgesinde bulunan Amerikan havayolu şirketidir. Amerika’nın en büyük 5.havayolu şirketidir. 319 uçağı bulunan firma yaklaşık 100 noktaya uçuş gerçekleştirmektedir. Güvenli olmanın yanı sıra filo büyüklüğüyle de öne çıkan Alaska Airlines en büyük filo büyüklüğüne sahip 10. havayolu konumunda.

Firma uzun yıllardır en güvenli havayolu firmaları listesinde yer alıyor

EVA Air

Tayvan’ın başkenti Taipei merkezli özel bir havayolu şirketidir. Taoyuan Uluslararası Havalimanı merkezinden uçuşlarını gerçekleştirmektedir. 18 farklı ülkenin 65 noktasına uçuşu bulunan firma 1989 yılında kurulmuştur.

American Airlines

american-airlines

Amerika’nın Teksas eyaletinde Fort Worth merkezli major havayolu şirketidir. Amerika Birleşik Devleti’nin 9 farklı havaalanından yurtiçine ve yurtdışında 50 farklı ülkeye uçmaktadır. Bu 50 farklı ülkede toplam 330 farklı noktaya uçuş gerçekleştirirler.

American Airlines aynı zamanda Statista verilerine göre dünyanın en değerli 2.havayolu şirketi olarak en çok tercih edilen havayollarından biri olduğunu da kanıtlıyor.

Havayolu Şirketinin Güvenli Olduğunu Nasıl Anlarım?

Havayolu şirketlerinin güvenli olup olmadıkları ölçülürken bakılan bazı kıstaslar bulunur. Bu kıstasları şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Havayolu şirketine yapılan denetimler ve sonuçları
  • Havayolunun kaza geçmişi ve raporları 
  • Kokpit yenilikleri
  • Pilotların aldığı eğitimlerin seviyesi
  • Havayolunun sahip olduğu uçak miktarı
  • Havayolunun sahip olduğu uçakların yaşı
  • Havayolu firmasının rötar sayısı
  • Servis ve hizmetin kalitesi 

Yukarıda saydığımız kıstaslar sonucunda belirlenen en güvenli hava yolları listesini sizlerle paylaştık. Listemizi hazırlarken farklı kaynakların son yıllardaki değerlendirmelerinde öne çıkan havayollarına yer verdik.

Siz de AirlineRatings gibi sitelerden kendi kriterlerinize göre ve en güncel güvenli havayolları listelerine erişebilirsiniz.


Glocalzone’a tamamen ücretsiz kaydolarak seyahatinizi girebilir, ücreti ödenmiş siparişlerden dilediğinizi seçip getirerek para kazanabilirsiniz. Uygulamayı incelemek için aşağıdaki butona tıklayın!