havaalani-kurallari-bagaj-check-in

Havaalanı Kuralları: Bagaj, Check-in ve Diğerleri

Seyahat etmek, uçağa binmek çoğu insan için son derece keyifli ve eğlencelidir. Günler öncesinden başlayan hazırlıklar nihayet son bulur ve havaalanına giriş yapılır. Ancak henüz hiç uçağa binmediyseniz havaalanı kuralları hakkında bilginiz olmayabilir.

Havaalanlarının bazı kuralları vardır. Bu kuralları bilmediğinizde uçağınızı kaçırabilir, valiziniz için fazla para ödeyebilirsiniz. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için bu kuralları biliyor olmalısınız.

Bu yazımızda havaalanına giderken bilmeniz gerekenlerden, bagaj ve el bagajı kurallarından, check-in ve X-ray kurallarından bahsedeceğiz.

Seyahat ederken Glocalzone uygulamasını kullanarak para kazanabilir, ucuza tatil yapabilirsiniz. Glocalzone, yurt dışından ürün isteyenlerle seyahate çıkanları eşleştiren bir platform. Uygulamayı indirerek ürün isteyenlere yardımcı olabilir, böylelikle seyahatinizden para kazanabilirsiniz.

Havaalanına Giderken Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Havaalanına gitmeden önce uçak biletinizi almanız gerekir. Hem ülkemizde yaşanan ekonomik kriz hem de dünyada yaşanan enerji krizinden dolayı uçak bileti fiyatları bir hayli artmış durumda. Ancak ucuz uçak bileti almanın da pek çok yolu bulunur.

Havaalanları çok büyük alanlardır. Bu nedenle yön tabelalarını takip etmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca çeşitli noktalarda görevliler bulunur. Bu görevlilerden yardım istemekten çekinmeyin. Seve seve sorularınızı cevaplayacaklardır. İstediğiniz yerlere sizi yönlendirecektir.

Havaalanına gitmeden önce karnınızı doyurmanızda yarar var. Havaalanındaki restoran ve kafelerin fiyatları turistlere yönelik olarak hazırlanmıştır. Bu yüzden de fiyatları TL olarak oldukça pahalıdır. Hatta bu pahalılık sosyal medyada sık sık eleştiri konusu olmaktadır.

Check-in işlemlerini tamamladıktan sonra uçuş kartınızda yazan kapıya yönelin ve bekleyin. Bu aşamada zaman zaman doğrudan uçağa binseniz de bazen araçlarla da uçağa götürülebilirsiniz. Bu aşamada önemli olan uçuş kartınızın ve kimliğinizin hazır bulunmasıdır.

Uçuşa Kaç Saat Kala Havaalanında Olmalıyım?

X-ray cihazından geçiş ve check-in süreci zaman zaman uzun sürebilmektedir. Bu nedenle de uçuş saatinizden biraz daha önce havaalanında bulunmanız gerekir. Aksi halde uçağınızı kaçırabilirsiniz.

Uçuşunuzdan 1,5-2 saat kadar önce havaalanında olsanız yeterli olacaktır. Havaalanlarında bir yerden bir yere gitmenin uzun süreceğini de göz önünde bulundurursanız uçuştan en az 2 saat önce havaalanında bulunmanız sizin için yeterli olacaktır.

Havaalanlarında Bagaj ve El Bagajı Kuralları

Havaalanı kuralları dendiğinde en önemli konulardan birisi de bagajdır. Havayolu şirketleri 15-20 kilogram aralığındaki valizleri yolcu bagajı olarak kabul eder. Bu sınıra kadar olan valizleri ücretsiz olarak taşır.

Bir de kabin bagajı denilen bir bagaj türü bulunur. Bu uçuşunuzda yanınıza alabileceğiniz bagaj anlamına gelir. Diğer ismi el bagajıdır. 

X-ray kontrolünden geçtikten sonra yönergeleri takip ederek check-in noktasına gidebilirsiniz. Bu noktadaki yönlendirmelerle birlikte valinizi teslim edebilirsiniz.

Ayrıca her havayolu şirketinin kendine özgü bagaj kuralları bulunur. Bu nedenle hangi firma ile uçacaksanız o firmanın resmi internet sitesinden bu kuralları kontrol edebilirsiniz.

Havaalanlarında Check-in Kuralları

Havaalanında uçağa binebilmek için check-in yapmanız gerekir. Check-in; internetten ya da satış noktalarından alınan biletlerin bir nevi işlenmesi anlamına gelmektedir.

Biraz daha açmamız gerekirse; havayolu şirketinin gişesinde, oturacağınız yerin belirlenmesi, kimlik doğrulamalarının yapılması, biniş kartınızın verilmesi ve bagajınızı teslim ettiğiniz, bagaj kartını aldığınız süreci ifade etmektedir.

  • Bu süreç için yukarıda da söylediğimiz gibi uçuştan 2 saat önce havaalanında bulunmanız gerekir. Check-in işlemleri uçuş saatinden yarım saat önce kapanmaktadır. Check-in işlemi kapandığında orada bulunsanız bile uçağa alınmayabilirsiniz.
  • Check-in işlemlerinizi tamamladıktan sonra uçuş kartında yazan kapının önünde beklemeye başlayabilirsiniz. Kapılar açıldığında görevlilerin yardımıyla uçağa kadar götürülürsünüz.

Havaalanında X-Ray Kuralları

  • Havaalanında X-ray’den geçerken acele etmemeniz gerekir. Bu noktada uzun kuyruklar oluşabilir. Bu nedenle yukarıda da söylediğimiz gibi uçuşunuzdan bir süre önce havaalanında bulunmalısınız.
  • Burada bulunan güvenlik görevlisinin işini yapmasına engel olmayın ve uyarılarını dikkatle dinleyin.
  • X-ray’den geçmeden önce bütün metal eşyalarınızı, orada bulunan plastik kaplara koymanız gerekir. Çoğu zaman uçuş yapacak kişiler kemerlerini çıkarmadığı için zaman kaybetmektedir. Bu nedenle kemerinizi de çıkarıp kutuya koymanız gerekir.
  • Yanınızda götürdüğünüz cep telefonu, bilgisayar, kamera gibi cihazları da çantanızdan çıkarmanız ve kutulara koymanız gerekir.
  • Bu aşamada sıvılarla ilgili bir kısıtlama yoktur. Fakat bu aşamadan sonra karşınıza çıkacak olan ikinci geçiş kapısında yanınızda götürdüğünüz parfüm, krem, su gibi 100 ml üzeri sıvılar sorun yaratabilir.
  • Eğer hamileyseniz ya da kalp piliniz varsa gerekli raporları güvenlik görevlilerine göstermek için yanınızda hazır bulundurun.
  • Ayrıca üzerinizde alarm sistemini çalıştıran bir metal olduğunda görevlilerin üzerinizi arama hakkı vardır. Bu durumda onlara zorluk çıkarmamalısınız.

Pandemi Dönemi ve Havaalanı Kuralları

Geçtiğimiz senelerde yaşadığımız pandemi bitmiş gibi görünse de etkileri hâlâ devam etmektedir. Durum böyle olunca da pek çok havaalanında ve havayolu şirketinde pandemi sebepli havaalanı kuralları esnetilmiş de olsa devam etmektedir.

  • Pandemi döneminde her yerde olduğu gibi havaalanlarında da sosyal mesafe kuralı uygulanmıştır. Yolcuların güvenli ve sağlıklı yolculuk yapabilmeleri için gereken tüm önlemler alınmıştır.
  • Bu dönemde havaalanı içerisinde maske takmak zorunlu kılınmıştı. Ayrıca yolcular havayolu şirketlerine gittikleri yerde kalacakları adresleri bildirmek zorundaydı.
  • Pek çok havaalanı yolcu bilgi formu isimli sistem geliştirmiş ve bu raporlar sağlık görevlilerine teslim edilmiştir.
  • Bazı havaalanlarında yolcular kameralarla takip edilmiş ve sosyal mesafe konusunda uyarılmıştır.
  • Pek çok havaalanında dezenfekte alanları, dezenfektan köşeleri ve dezenfektanlı paspaslar kullanılmıştır. Pek çok alan düzenli olarak havalandırılmış, dezenfekte edilmiştir.
  • Günümüzde pandemi kuralları pek çok havaalanında kaldırılmıştır. Bazı havayolu firmaları bu kuralları gidilen ülkeye göre uygulayabilmektedir.

Bu yazıda havaalanı kuralları neler, havaalanında ne yapılır sorusuna cevap verdik. Bilet aldığınız andan uçağa bindiğiniz ana kadar yapacaklarınızı anlattık.

Yurt dışına çıktığınızda para kazanmak isterseniz Glocalzone’a tamamen ücretsiz bir şekilde üye olabilir ve dilediğiniz siparişleri seçip seyahatinizden dönerken getirerek para kazanabilirsiniz.

Aklınıza takılan sorular olursa bize yazabilirsiniz. Şimdiden iyi uçuşlar!