yurtdisindan-urun-getirme-sinirlari

Yurtdışından Ürün Getirme Sınırları

Yurtdışına gittiğimizde özellikle ülkemizdeki fiyatlara göre daha ucuz bulduğumuz birçok şeyi almak isteriz. Ancak bu konuda bazı kısıtlamalar bulunur. Ülkeye girerken sorun yaşamamak için yurtdışından ürün getirme sınırları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

Yurtdışından ürün getirme sınırları hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığımızda ekstra vergi yükümlülükleri gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Hangi ürünü hangi miktarlarda getirebileceğinizi bilirseniz çeşitli önlemler alabilirsiniz.

Bu yazıda yurtdışından dönerken yanınızda getireceğiniz ürünlerle ilgili bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz. Hangi ürünlerde sınır uygulandığını anlatacağız. Son olarak ise alkol ve sigara getirme sınırlarını açıklayacağız.


Yurtdışından almak istediğiniz ürünler varsa Glocalzone da ihtiyaçlarınızın cevabı olabilir. Glocalzone ile yurtdışından Türkiye’ye seyahat edecek kişilerden istekte bulunabilir ve ihtiyacınız olan ürüne Türkiye’de sahip olabilirsiniz!


Yurtdışından Ürün Getirirken Bilinmesi Gerekenler

Yurtdışından bir ürün getirdiğinizde Gümrük Kanunları kapsamında belirlenen kurallara tabii olursunuz. Bu kapsamda yer almayan ürünlerin gümrükten geçebilmesi mümkün olmamaktadır.

Gümrükten geçmeyen ürünler arasında; bazı kozmetik ürünleri, silah, tüfek gibi ateşli silahlar, uyuşturucu, uyarıcı ürünler ve aksesuarlarının tümü, sporcu gıdaları, protein tozu gibi takviye gıdaların geçişine izin verilmemektedir. Bu ürünleri yanınızda getirmeniz yasak olduğu gibi online sipariş ile de bu ürünlerin yurtdışından satın alınması yasaktır.

Getirdiğiniz ürünler “yolcu beraberi eşya” kategorisinde olmalıdır. Kanunda yolcu beraberi eşya; yolcunun yanında getirdiği, ticari miktar arz etmeyen eşya şeklinde tanımlanmıştır.

Dolayısıyla yurtdışından ürün getirirken temel sınırlama ticari amaçla aynı üründen çok sayıda almanızdır. Ticari nitelikte olduğu düşünülebilecek sayıda yapılan alışverişler yurtdışından ürün getirme sınırları açısından sakıncalıdır.

Örneğin ülkeye girişte yanınızda kutusu açılmamış 5 adet Playstation görülürse bu Gümrük Memurları tarafından şüpheli bulunacaktır.

Yolcu beraberi eşya kategorisi dışında kalan ürünler için vergi ödemeniz gerekir. Bu noktada fatura, fiş gibi belgeleri ibraz ederek satın aldığınız ürünlerin bedelini ispat edebilirsiniz.

1500 Euro’nın altındaki ürünlerde ülkeden ülkeye değişen oranlarda maktu vergi uygulanmaktadır. AB ülkelerinden geliyorsanız %18, diğer ülkelerden geliyorsanız %20’dir.

Yurtdışından Hangi Ürünleri Getirmek için Sınır Bulunur?

Cevabını bilmeniz gereken sorulardan birisi de gümrükten geçmeyen ürünler neler, olmalıdır. Gelin hangi ürünler için sınır uygulandığını, hangi ürünleri getirmenin yasak olduğunu birlikte inceleyelim.

Kozmetik ürünleri için bir sınır bulunmaktadır. Bu sınır 600 mililitredir. 600 mililitreyi aşmayacak şekilde kolonya, parfüm, esans, lavanta, losyon getirebilirsiniz. Ayrıca 5 adetle sınırlı olmak üzere makyaj malzemesi ya da cilt bakım ürünü de getirebilirsiniz.

Gıda ürünleri konusunda da bazı sınırlamalar vardır. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;

1 kilograma kadar çay, 1 kilograma kadar hazır kahve, 1 kilograma kadar kahve, 1 kilograma kadar çikolata, 1 kilograma kadar şekerden mamul yiyecekler gibi sınırlamalar bulunur. Ayrıca isteyen yolcular 1 kilogram çikolata ve 1 kilogram şekerden mamul hakkını tek bir grupta birleştirerek 2 kilogram şeklinde getirebilir.

Kıymetli maden, taş, mücevher alanında uygulanan kısıtlamada ise belirlenen rakam 15.000 Dolardır. 15.000 doları aşmayacak şekilde kıymetli taş, ziynet eşyası gibi ürünleri getirebilirsiniz.

Cep telefonu getirirken de uygulanan kısıtlamalar bulunur. Yurtdışından gelen yolcular 3 yılda bir kez telefon getirme hakkına sahip olurlar.

Ayrıca getirilen telefonun kendileri üzerine kayıtlı hatla çalışması da mecburidir. Yurtdışından iPhone 14 Alma yazımızı inceleyerek konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bunların yanında yolcular yanlarında 1 adet renkli televizyon, 1 adet video kamera, 1 adet fotoğraf makinesi, 1 adet GPS yön bulma cihazı, 1 adet bilgisayar, 1 adet radyo, elde taşınabilir olmak koşuluyla her aletten birer tane olacak şekilde 3 tane getirilebilmektedir.

Ayrıca 1 adet olmak üzere kamp çadırı, dalgıç takımı, motorsuz şişme bot, yüzme paleti, yelken tertibatlı sörf, golf malzemesi getirilmesine izin verilmektedir.

Getirilen elektronik eşyalar için TRT Bandrol ücreti istenebilmektedir. Cep telefonu için bandrol ücreti 20 Euro, bilgisayar için 10 Euro’dur. Bandrol ücreti kutusu açılmamış ürünler için geçerlidir.

Yurtdışından Hediyelik Eşya Getirme

yurtdışından hediyelik eşya getirme

Yurtdışından hediyelik eşya getirmek mümkündür. Yolcular yanlarında toplam değeri 430 Euro’yu aşmayacak şekilde hediyelik eşya bulundurabilir ve bu hediyelik eşyaların ülkemize girişi serbesttir.

Örneğin yurtdışında yaşayan kişiler için bu kural biraz daha esnetilmiştir. Uzun süreli bir seyahat için ülkemize geliyorsanız ya da yurtdışından temelli dönüş yapıyor ve eşyalarınızın hepsini doğrudan yanınızda getiremiyor olabilirsiniz.

Bu durumda gelişinizden bir ay öncesinden üç ay sonrasına kadar getirilen eşyalarınız da yolcu beraberinde eşya muafiyetine tabiidir. Yani gümrük açısından bu eşyalarınız da ticari olarak düşünülmez ve getirmeniz serbesttir.

Yurtdışından Alkol Getirme Sınırları

Yurtdışından ürün getirme sınırları konusunda en merak edilen ürünlerden biri alkollü içeceklerdir.

Yurtdışından gelen alkollerle ilgili de bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Bu kısıtlamaları şöyle açıklayabiliriz;

Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 litre sınırlaması bulunurken, alkol derecesi % 22’yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 litre sınırlaması bulunmaktadır.  

Belirtilen bu kıstasların dışında ise yurtdışından alkol getirmeniz yasaktır.

Yurtdışından Sigara Getirme Sınırları

Sigara yurtdışından alırken sınırlı sayıda alınabilecek ürünlerden biridir. Sigaralar gümrük kanununda “tütün ve tütün ürünleri” başlığı altında incelenmektedir.

Yurtdışından gelirken 600 adet sigara getirebilirsiniz. Yani 30 paket sigara getirebilirsiniz. Ayrıca 100 adet ince puro, 50 adet puro, 250 gram kıyılmış tütün ve sigara kağıdı, 250 gram pipo tütünü getirebilirsiniz.

Yurtdışından Ne Sıklıkta Ürün Getirebilirim?

Sık seyahat eden kişilerin aklına takılan sorulardan biri de yurtdışından ürün getirme konusunda sıklık açısından bir sınır olup olmadığıdır.

Yurtdışında kaldığınız süre muafiyet açısından bir şeyi değiştirmese de kara sınır kapısından yapılan girişlerde ayda toplam 10 kez muafiyet hakkı tanınır.

Bunun haricinde süre açısından sınır bulunan tek ürün cep telefonlarıdır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi 3 yılda yalnızca 1 kez cep telefonu getirme hakkınız bulunur.

Yurtdışından ürün getirme sınırları konusunda daha fazla bilgi sahibi olmak için ve detayları öğrenmek için yolcu muafiyeti gümrük mevzuatını okuyabilirsiniz.