Hindistan’dan Ne Alınır? Bunları almadan dönmeyin

Hindistan adeta bir alışveriş cennetidir. Ülkedeki ürünler, geleneksel ve modern olmalarının yanı sıra cazip fiyatlara sahiptir. Ancak Hindistan’daki her şey gibi, alışveriş bazen karmaşık bir süreç haline gelebilir. Bu yüzden “Hindistan’dan ne alınır?” sorusunu sizler için yanıtladık.

Tekstil

Hindistan tekstili ile ünlüdür. Nakış işlemeli şallardan ipek sarilere; pamuklu kurtahiyelerden (uzun, tunik tarz gömleklerden), yatak örtülerinden ve yastık kılıflarından duvar apliklerine kadar tekstilde geniş bir yelpazeye sahiptir. Paşmina alırken dikkatli olun: çoğu şal yün ve paşmina karışımlarıdır.

Saf şal, çok maliyetlidir. Ve yalnızca güvenilir bir kaynaktan alınmalıdır. Eğer ipek sari satın almak isterseniz seyahat ederken, bölgedeki popüler sari stilinin ne olduğunu bulmanızı tavsiye ederiz. İpek sariler, Varanasi, Mysore ve Kanchipuram gibi birçok bölgenin uzmanlık alanıdır. Pamuk sarileri, Güney Rajasthan’ın (Kota’nın olduğu) uzmanlık alanıdır.

El yapımı ürünler

Hindistan’dan ne alınır?” sorusunun bir diğer cevabı ise el yapımı ürünler. El sanatları, akıllara durgunluk veren başka bir kategoridir. Hintliler, eski zamanlardan beri iyi sanatçılara, ustalara ve zanaatkârlara ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla, Hindistan‘ın her yerinde bir yaratıcılık patlaması görme şansına sahipsiniz. Ahşap ve taş oymacılığı, minyatür resim, pirinç ve bakır eşya, deri işleri, emaye, kilim ve halılar, antika (ve antika görünümlü) mobilya – liste uzayıp gidiyor.

Bir şeyler satın alırken güvenilir bir kaynaktan satın almaya dikkat edin. Maalesef bir sürü dolandırıcılık var. Ancak ortalama bir turist için, Bundi pazarında bir dükkanı olan Mayur Art Soni Gopal gibi yerel bir sanatçıyı ziyaret etmek ve birkaç tablo almak eğlencelidir; veya bir öğleden sonrayı, sanat ve bilgi tanrıçası Saraswati’nin mükemmel temsili olan Mahabalipuram taş oymacıları arasında geçirmek.

Mücevher

Hint mücevherleri aslında başlı başına bir kategori. Daha çok büyük, cesur, karmaşık ve renkliler. Ve Hindistan’daki her şey gibi, bölgeden bölgeye değişiyor. Jaipur ve Rajasthan, Hindistan’ın mücevher başkentidir. Ancak bu endüstrinin ürünlerini Delhi, Mumbai ve hatta Hollywood‘da görebilirsiniz.

 Jaipur’da mücevherler kundan (altın renginde taşlarla ayarlanmıştır) ve meenakari, kullanılarak, kırmızı, yeşil ve beyaz gibi Babür esintili renklerde işleniyor. Yarı kıymetli ya da kıymetli taşlar alıyorsanız, yine saygın bir kaynaktan satın almak akıllıca olacaktır.

Altın elbette en çok tercih edilen metaldir. Tipik olarak, Hindistan’daki takılar 22 ayar altından (batı altın takılarından daha parlak sarı) yapılır ve ağırlığına göre satılır.

Baharatlar, parfüm ve tütsü

Baharat yolunun geçtiği ülkelerden biri olan Hindistan, karabiber, kakule, zerdeçal ve kişniş gibi envai çeşit baharata sahip bir ülke. Bugün, Eski Delhi veya Kerala‘daki tarihi Cochin limanı gibi yerlerdeki baharat pazarlarını ziyaret edebilir ve rengarenk höyüğe benzer baharat yığınlarını görebilirsiniz. Tanınmış bir marka olan Roopak’ın plastik şişelere paketlenmiş baharatlarını deneyebilirsiniz.

Glocalzone‘la istediğiniz çeşit baharatı Hindistan’dan sipariş verebilirsiniz. Yakın zaman da Hindistan seyahatiniz varsa Glocalzone’a seyahatinizi ekleyin, gezerken para kazanma şansını elde edin.

Çay

Kamelya sinensis (çay) bitkisi Hindistan’a özgü olsa da, çay endüstrisi, 18. yüzyılın sonlarında İngiliz askerlerinin Çin’den bitki getirip kuzeydoğuda yetiştirmeyi denedikten sonra ciddi bir şekilde başladı. Bugün Hindistan, dünyanın önde gelen üreticilerinden – ve içicilerinden! –Darjeeling dünyanın en iyi “çay şampanyası” olarak kabul ediyor. Ziyaret etmek için harika bir yer. Hindistan’daki diğer çay merkezleri Assam, Kerala’daki Munnar ve Tamil Nadu’daki Nilgiri Tepeleri‘dir.