Rusya’dan Ne Alınır?

Bu hafta Glocalzone olarak gezginlerimiz için Rusya’dan ne alınır sorusunu yanıtlıyoruz. Rusya, Avrupa’da uygun fiyatlarla alışveriş yapabileceğiniz önemli merkezlerden biri. Tabii ki bu durumun en önemli sebebi para birimi. 1 Türk Lirası yaklaşık 11.02 Rus rublesine eşit. Makul fiyatlarının yanı sıra yüzden fazla millete ev sahipliği yapan Rusya ziyaretçilerine adeta kültür şöleni yaşatıyor. Eğer Rusya’yı ziyaret etmeyi düşünüyorsan Rusya’dan ne alınır beraber inceleyelim!

Genel Bilgi

Dükkanlar genellikle haftanın yedi günü ve geç saatlere kadar açık. ( Sabah 9 – 11’den akşam 8 – 9’a kadar). Marketler, sabah 8 civarında çalışmaya başlar ve akşam 4’te kapanır. Eğer bir pazara veya markete erken giderseniz, daha kaliteli ürünler bulabilirsiniz. Diğer taraftan, kapanmadan önce ziyaret ederseniz (özellikle gıda pazarları) daha indirimli fiyatlara ürünler bulabilirsiniz.

Küçük dükkan ve marketlerin çoğunda, sadece nakit ödeme yapabilirsiniz. Büyük mağazalarda ve alışveriş merkezlerinde kredi kartları kabul edilir. Ancak teknik sorunlar olabilir ve yine nakit ödeme yapmanız gerekebilir.

Alışveriş İpuçları

Rusya’da pahalı lüks alışveriş merkezlerinden daha ucuz pazarlara kadar her çeşit dükkan var. Pahalı dükkanlar genellikle şehir merkezlerinde baskındır ve konut bölgelerinde daha ucuz mal bulmak daha kolaydır. Hem şehir merkezinde hem de banliyöde pazarlar var. Bit pazarları çoğunlukla banliyölerde bulunur, ancak ulaşım kolaylığı iyi.

Alışveriş caddeleri, özellikle pahalı dükkanları olanlar, genellikle şehir merkezlerinde bulunmaktadır. Tamamen ucuz alışveriş caddeleri yoktur: pahalı ve düşük fiyatlı dükkanlar genellikle birbiri ardına bulunur. Bu caddelerde de bireysel uzmanlık yoktur: aynı sokakta giyim, ev eşyaları ve lezzetler satılabilir. Kısacası Rusya’dan ne alınır sorusunun pek çok cevabı var.

Semaver

Rusya'dan ne alınır? semaver

Modern Ruslar eski geleneklerini her zaman takip etmemelerine rağmen, herkes hala eski Rus çay partisinin “kahramanını” hatırlıyor – ünlü semaver, bugünün elektrikli su ısıtıcısının uzak bir akrabası. Suyu uzun süre sıcak tutmak ve böylece uzun bir çay sohbetine katkıda bulunmak için tasarlanan bu kıvrımlı metal su ibriği, aile birliğinin ve konforlu evin sembolü olarak kabul edilir. Rus semaveri, Ural bölgesinde 18. yüzyılda ortaya çıktı. Ataları ise, İran’da yüzyıllar önce çoktan biliniyordu. Rusya’dan ne alınır diye düşünüyor, ancak orijinal bir hediye istiyorsan iyi bir tercih olabilir.

Gzhel Seramikleri

Moskova’nın banliyölerinde 1802’den bu yana üretilen bu mavi ve beyaz seramik parçaları, muhtemelen en tanınmış nostaljik Rus ürünlerinden biridir. Yumuşak renkleri, çiçek desenleri ve masal görünümüyle Gzhel porselen her şekilde muhteşem görünüyor. Bu ürünleri şimdi dünyanın her yerinden satın alabilmenize rağmen, asıl kaynağından satın almanızın yerini elbette tutmayacaktır.

Rus Çikolatası

Rusya’dan ne alınır?” sorusunun diğer bir yanıtı ise Rus çikolatası! Красный Октябрь (Krasny Oktyabr ‘, Red October) Sovyet kız süslemeli “Alyonka” şekeri ve çikolatası ile özellikle ünlü bir markadır. Moskova’nın merkezindeki Krasny Oktyabr’ın fabrikasını (ve dükkanını) ziyaret edebilirsiniz. Bir diğer çikolata markası da Бабаевский (Babayevsky), çikolata ve şekerleme mazisi 1800’lere kadar uzanıyor.

Havyar

Ruslar, havyarı sık tüketen bir toplum. Ayrıca dünyadaki en iyi havyar üreticisi ülkelerden biri. Ancak dikkat edin. Yalnızca saygın markalardan satın alın, çünkü yasa dışı olarak üretilen havyar, ne yazık ki Rusya’da çok yaygın. Ayrıca, gümrük yetkililerinin yalnızca 250 ml’ye kadar ve kapalı (cam) bir kavanozda koymanıza izin vereceklerini unutmayınız.

Eğer Rusya’ya bir seyahat planınız yoksa üzülmeyin. Burdaki ürünleri satın alabilmeniz için Rusya’ya gitmenize gerek yok! Glocalzone‘la dilediğiniz ürünü gezginler aracılığıyla sipariş edebilirsiniz. Eğer seyahat edecekseniz, gezerken para kazanabilirsiniz.

Şapka

“Yumuşak altın” – işte bu, Rusların şiirsel olarak kürklere atıfta bulunduğu şey. Yüzyıllar boyunca kürkler tarihsel olarak altın ve gümüş madeni paralarla birlikte para birimi olarak kullanıldığından ve birinci sınıf bir ihracat kalemi oluşturduğundan bu duruma şaşmamak gerek. Avlanma, bu ülkedeki en önemli gelir kaynaklarından birisi. Sibirya, 16. yüzyılda Moskova krallığına katıldığında, Rusya, normal altın madenleriyle birlikte, yumuşak altını büyük miktarda ele geçirdi.

Uzun bir süre boyunca, kürk lüks bir ürün değildi, ama şiddetli Rus iklimine dayanabilmek için bir zorunluluktu. Kuzu derisinden kıymetli ermenlere kadar Rusya’da üretilen tüm kürk türlerini listelemeye çalışmak anlamsız. Ayak bileğinize kadar olan bir kürk mantonun fiyatı, kalitesine bağlı olarak 2000 ila 10.000 amerikan doları arasında değişir.

Kürkleri, Moskova’nın kuzeyindeki “Russky Meh” (10, Dokukina caddesi) kürk fabrikasında satın almak en uygunudur. Mağaza her gün 10:00 – 21:00 saatleri arasında açıktır. Aksi takdirde, Kızıl Meydan’daki GUM’daki kürk mağazası (Tri Lva) (Üç Aslan) ziyaret edebilirsiniz (çalışma saatleri aynıdır).