Interrail yaparken dikkat edilmesi gerekenler! Interrail belirli bir süre için, kapsadığı ülkede, 2. sınıf tüm trenlere ücret ödemeden binebilme imkânı sağlayan özel bir tren biletidir. Gençken yapılabilecek en güzel şeylerden biridir Interrail. Keşfetmenin, öğrenmenin, yolda olmanın, dahası yolda değişmenin macerasıdır. Senin için İnterrail yaparken dikkat edilmesi gerekenler listesi çıkardık. Gel listeye daha yakından bakalım.
Interrail: Yola çıkmadan önce hazırlık
-Seyahat sigortası yaptırmayı unutma, zaten vize için de gerek duyacaksın. Bankalardan yaptırabilirsin.
-Ayakkabını seçerken olabildiğince hafif ve kaliteli olmasına özen göster. Bir gezginin en önem vermesi gereken konu ayakkabıdır. Bol bol yürüyeceksin.
-İngilizce konusunda iyi olmadığını düşünüyorsan yola çıkmadan önce bir şeyler öğrenmeye çalış. Ama öğrenmesen de çok sorun değil merak etme. Sadece işlerini daha kolay halletme imkanına sahip olursun.
-En az bir kredi kartı ve bir banka kartı yanında bulundur. Hırsızlık, soyulma gibi olası durumlarda para istemen gerekebilir. Kartlarını mutlaka iki farklı yerde muhafaza et.
Rota Planlama
Rota belirlerken çoğu insan çok fazla vakit kaybediyor. Olabildiğince basit düşün. Öncelikle nasıl bir seyahat istediğine karar verin. Yani seyahat teman tarihi mi yoksa turistik mi olacak. Daha çok şehirde mi kalmak istiyorsun yoksa doğada mı. Çok klasik bir rota vardır. Genelde insanlar uçakla italya’ya gidip, sonra sırasıyla fransa, ispanya, tekrar fransa, belçika, hollanda, almanya, isviçre üzerinden yeniden italya’ya dönerler. Sebebi gayet basit. popüler olan şehirleri yani roma, venedik, madrid, barcelona, paris, brüksel, brugge, amsterdam, berlin, basel vs bu rota ile aradan çıkarılmış oluyor.
Temayı belirledikten sonra önünüze bir dünya haritası açın. Sadece şehirleri görmek istiyorsan gitmek istediğin şehirleri belirle. Fakat doğayla iç içe olmak istiyorsan Kuzey ve Orta Avrupa ağırlıklı bir rota çizmeni öneririz. Bunun için de ayrıntılı bir araştırma yapman gerekiyor. (alp dağlarının geçtiği hemen her ülke bu konuda çok zengin içeriğe sahip. aklında bulunsun)
-Eğer fazla ülke veya şehir seçersen hiç birinden zevk alamazsın. Şehirlerde ve yolda geçireceğin süreyi de unutmayın.
-Festival tarihlerine göz atıp rotanı ona göre şekillendirebilirsin.
-5 ila 9 arasında ülke gezmek 30 günlük bir İnterrail için idealdir.
-Railplanner uygulamasını telefonunuza indirin. Yola çıkmadan biraz karıştır, öğren.
-Rota önerisi: Madrid, Barcelona, Paris, Lille, Amsterdam, Roterdam, Hamburg, Kopenhag, Malmö, Lund, Oslo, Stavanger, Göteborg, Kopenhag, Hamburg, Münih, Prag, Budapeşte, Bükreş, İstanbul rotasını takip edebilirsin.
-Hangi şehirde ne kadar kalacağını hesaplama. Çünkü yol bu, bazen spontane gelişir olaylar. Ve planlarına uymazsan bu durum seni rahatsız hissettirebilir.Kendini kısıtlama.Anın tadını çıkarmaya bak.
Rotana mutlaka koyman gereken yerler:
Maliyet / Bütçe
Yolculuk boyunca iki farklı maliyetin olacak. Biri sabit diğeri değişken maliyetlerin. Sabit maliyetlerin için yapabileceğin bir şey yok. Değişkenler içinse konaklama için couchsurfing uygulamasını deneyebilirsin. Yemek masrafların içinse olabildiğince süpermarketlerden konserve tarzı yiyecekler tercih etmeye çalış. İşte bunlar dışında bütçen ile ilgili İnterrail yapmadan önce bilinmesi gerekenler.
-En sık tercih edilen paket olan 22-24 günlük bir interrail sana yaklaşık 1250-1350 euro’ya mal olacaktır. bu her sabah nutella, her akşam ton balığı yenerek, geceyi ucuz pansiyonlarda ve de yataklı trenlerde geçirerek, şehirlerdeki birkaç mekan dışında kalanlarına para verilmeyerek ve de içki sigara kullanmayarak sahip olunacak bir maliyet.
Tavsiyeler:
-Mutlaka yanına bir rehber kitap al( Lonely Planet veya Let Go),
-Her ne kadar her şehirde ücretsiz harita verselerde güzel bir harita edin (rehber kitaplarda harita ölçek önerileri var),
-Trende yeni insanlarla tanış, sohbet et, hayat hikayelerini dinle.
-Bazı şehirlerde internet kafe bulmak çok zor (italya’da internet kafeler bizdeki kadar yaygın değil) gitmeden önce araştır,
-Güne sağlam bir kahvaltıyla başla, enerjiye ihtiyacın olacak,
-Gittiğin yerde arkadaş bulup (oda maliyetini düşürerek) otelde de ucuza kalabilirsin, gitmeden önce iyi bir alışveriş yap ama abartma (ilk bir kaç günün şokunu atlatacak kadar yiyecek alın) fiyatlar aşağı yukarı aynı,
-Sürekli müze, saray gezmek bazen geziyi rutinleştiriyor bu nedenle bazen değişik yerler dene plaj ya da parka git,
– Bir ülkeye gitmeden önce tarihini, özelliklerini araştır, insanları hakkında mutlaka ön bilgi edin,
-Çeşmeler temizdir, suya para vermene gerek yok,
– Güvenlik yok, turnike yok diyerek toplu taşıma araçlarına bedavaya binmeye kalkma.
-Interrail yaparken cebine para koymak istersen Glocalzone’a seyahatini eklemek ve kullanıcılara istedikleri ürünleri getirerek para kazanmak senin için İnterrail yaparken dikket edilmesi gerekenlerden biri.
– Almanya’da s-bahn’lar interrail bileti olanlara ücretsiz. Interrail biletinin tüm ülkelerde sağladığı en büyük avantajdır unutmayın.
Diğer yazılarımızı da beğenebilirsin