Makedonya'dan Ne Alınır?

Kuzey Makedonya’dan Ne Alınır?

Eski adıyla Makedonya, yeni adıyla Kuzey Makedonya; Türkiye’den pasaportumuzla vize almadan gidebildiğimiz ve 90 gün boyunca turist olarak seyahat edebildiğimiz bir ülke. Bu yazımızda Kuzey Makedonya’dan ne alınır merak edenler için bir rehber hazırladık.

Makedonya, Balkanlarda yer alan 2 milyon nüfuslu sevimli bir ülke. Gezilecek pek çok şehri var: Üsküp, Manastır, Ohrid de bunların başında geliyor. Ucuz ve ülkemize yakın olması da Makedonya’yı yurt dışı seyahat planlarımızda aklımıza ilk gelen ülkelerden biri haline getiriyor.

Yakın zamanda Makedonya’ya gidecekseniz ve ne alabilirim diye düşünüyorsanız tabii ki telefon bir seçenek. IMEI ücretiyle birlikte ülkemizdekinden daha uyguna gelebiliyorlar. Bu yüzden yurt dışından telefon almak yazımıza da göz atabilir ve seyahatinizden yeni bir telefonla dönebilirsiniz.

Telefon işi tamam, peki yurt dışı seyahatinizi daha uyguna getirmek ister misiniz? Glocalzone, yurt dışına seyahat edenlerle ürün isteyenleri bir araya getiren bir mobil uygulama.

Hemen uygulamaya ücretsiz üye olup seyahat tarihlerinizi ve gideceğiniz ülkeyi girerek ürün isteyenlerle eşleşebilir, getirdiğiniz her üründen para kazanabilirsiniz. Daha fazla bilgi almak ve uygulamayı keşfetmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Peki, bu püf nokatısından sonra Kuzey Makedonya’nın nesi meşhur sorusuna yanıt verelim ve Makedonya’dan alabileceğiniz hediyeliklere göz atalım.

Kuzey Makedonya’dan Hediyelik Ne Alınır?

vintage-antika

Kuzey Makedonya’ya geldiniz. Peki, kendinize Makedonya’dan anı olarak ne alabilir ya da sizi bekleyen sevdiklerinize ne götürebilirsiniz?

Aşağıda yalnızca başkent Üsküp’ten ne alınır sorusuna değil, Makedonya’nın meşhur hediyeliklerine de yanıt bulacaksınız. Tabii siz yine de hediyelik bakarken imkanınız varsa Üsküp’te yer alan Üsküp Türk Çarşısı’na mutlaka uğrayın.

Opinci

Opanak ya da opinci, deriden yapılan geleneksel ayakkabılara verilen isim. Bu otantik ayakkabılar tabii ki günümüzde giyilmiyor fakat yine de güzel bir süs olarak kullanılabilirler.

Deri sandalet üretimi artık giderek azalsa da ülkedeki hediyelikler içinde önemli bir yeri var. Aynı zamanda küçük boy anahtarlık verisyonlarını bulmanız da mümkün.

Telkari Takılar

Filigree olarak da bilinen telkari takılar, Kuzey Makedonya’dan kadınlara ne alınır diye soranlar için mükemmel bir seçenek. Telkari nedir diye soracak olursanız gümüş işleme sanatı diyebiliriz.

İnce gümüş tellerle doğadan alınan ilhamı birleştiren bu şık takılar sevdikleriniz ve sizin için unutulmaz bir anı olacak.

Ohrid İncisi

ohrid-incisi

Ohri Gölü, Avrupa’nın en derin ve en eski göllerinden biri. Bu da pek çok canlının yaşamasına elverişli bir ortam sunuyor. İnciler de bu canlı çeşitliliğinin mükemmel bir hediyesi.

Makedonya’nın nesi meşhur derseniz akla ilk gelen seçeneklerden biri Ohri’nin göz alıcı incileri. Ohri’ye ya da Ohri Gölü’ne yolunuz düşerse kesinlikle incilere bir göz atın deriz. Ne de olsa Kraliçe Elizabeth bile Ohrid’den Talevi ailesinin tasarladığı incileri takmıştı!

Antika

Vintage ürünler her nereye giderseniz gidin alabileceğiniz en iyi hediyelikler arasında. Özellikle de tarihi farklı uygarlıklarla ya da farklı yönetim şekilleriyle kesişen yerlerde.

Yugoslavya esintilerini bulabileceğiniz kartpostallar, paralar, iğneler, posterler belki de tarih sevdalısı sevdikleriniz için en güzel hediyeler arasında yer alabilirler. Sonuçta her zaman pahalı ya da modern hediyeler almak gerekmiyor. Gittiğiniz ülkenin tarihini hissettiren antika hediyeler de gayet uygun.

Müzik Aletleri

Müziksever biriyseniz ya da böyle birine hediye almak istiyorsanız Makedonya’nın meşhur müzik aletlerinden tapan, supelka ya da gaydaya kulak verebilirsiniz.

Tapan, Makedonca davul demek. Bizdeki Ramazan davulları gibi düşünebilirsiniz. Tapanı ülkeden ülkeye taşımak elbette kolay değil. Belki küçük boy bir hediyelik olarak tercih edebilirsiniz.

Šupelka ise bir flüt. Müzik derslerini seven ve flüt çalmaktan hoşlanan genç bir tanıdığınız varsa ona bu otantik flütten hediye edebilirsiniz.

Gayda ise bizim de ülkemizde tulum olarak bildiğimiz bir müzik aleti. Biz gaydayı İskoçlar üzerinden tanısak da aslında Balkanlar müzik kültürüne ait bir enstrüman.

Geleneksel Kıyafetler

Gelelim tekstil ürünlerine. Balkanlardan alabileceğiniz hediyeler arasında tekstil ürünleri de var. Rengarenk işlemelerle bezenmiş çantalar, fularlar, gömlekler de özellikle gençlere alınabilecek en iyi hediyeler arasında.

Biz başlıkta kıyafet desek de genel olarak tekstil ürünleri seyahat dönüşleri için en ideal hediyelerden. Hafif olması ve bunun yanında kırılabilir materyallerden oluşmaması sebebiyle yalnızca Makedonya için gittiğiniz tüm ülkelerde güvenli bir seçim olarak tekstil ürünlerine göz atabilirsiniz.

Ajvar

makedonya'dan-ne-alinir-ayvar

Şimdi gelelim gurme zevklere sahip kişilere. Evet, ayvar ülkemizde de var ama en meşhur olduğu yerlerden biri Makedonya. Yerel üreticilerin kendi elleriyle; güneşin tüm enerjini almış patlıcanlarla, domateslerle, biberlerle hazırlanan nefis ajvarlar kendinize de sevdiklerinize de çok lezzetli bir hediye.

Şarap ya da Rakija

Kapanışı da alkolle yapalım. Eğer alkol kültürünüz varsa ya da şarap tadımından zevk alan birilerini tanıyorsanız onlara Makedonya’dan şarap götürebilirsiniz. Zengin aromaya sahip kırmızı şaraplar ve ferahlatıcı beyaz şaraplar hem sizi hem de sevdiklerinizi memnun edecektir.

Bir de tabii rakija var. Genellikle erik, üzüm ve armuttan yapılan rakija, şaraba göre daha yüksek alkollü bir içki. Votka-liköre daha çok benzediği için hediyelik olarak sıkça tercih ediliyor.

Özetle

Makedonya’dan ne alınır merak edenler için en güzel hediyelik fikirlerini bir araya getirdik. Kendi bütçenize ve beklentilerinize göre dilediğinizi seçip sevdiklerinize güzel bir sürpriz yapabilirsiniz.

Seyahatiniz sırasında Glocalzone üzerinden gelen ürün taleplerini de inceleyebilir, getirebileceklerinizi alıp getirerek para kazanabilirsiniz. Glocalzone’a üye olmak, ilk seyahatinizi girmek ve eşleştiğiniz siparişleri görmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Makedonya Üsküp’ten alabileceğiniz diğer ürünler arasında seramikler ve halılar da var. Fakat ülkemizdekilerden çok farklı olmadığı için taşıma zahmetine değer mi, emin değiliz. Tabii ki beğendiğiniz halıları, seramik kapları sizin için uygunsa alabilirsiniz. Çünkü Kuzey Makedonya’nın meşhur ürünlerinden bazıları da bunlar.

Nereden ne alınır serimiz ilginizi çektiyse diğer ülkelere de göz atabilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar ve iyi alışverişler dileriz!