yurt-disindan-apple-watch-almak

Yurt Dışından Apple Watch Almak

Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımızın bir parçası haline gelen akıllı saatleri herkesin kolunda görmek mümkün! Mesajlarınızı cevaplayabildiğiniz, arama yapabildiğiniz modelleri de bulunan akıllı saatler yüzlerce farklı model ve çeşitle karşımıza çıkabiliyor.

Cep telefonu ve bilgisayar denildiğinde akla ilk gelen marka olan Apple, uzun zamandır akıllı saatler de üretiyor. Apple Watch da akıllı saat alanında dünyadaki öncü modeller arasında.

Ülkemizdeki dolar kurunun dalgalı olması, vergilerin yüksek olması gibi sebeplerden ötürü de pek çok kişi yurt dışından Apple Watch almak konusunda araştırmalar yapıyor.

Bu yazımızda yurt dışından Apple Watch almak konusunda merak edilen soruları yanıtlayacağız. Apple Watch pasaporta kayıt ediliyor mu? Yurt dışından nasıl Apple Watch alınır, gibi sorulara detaylı cevaplar vereceğiz.

Yurt Dışından Apple Watch Almak: Fiyatlar

Bu sorunun yanıtı çeşitli değişkenlere bağlı olsa da genel olarak evet olacaktır. Apple ürünlerinin ülkemizde pahalı olmasının tek bir sebebi yok. Bu durumun birden çok sebebi bulunur. Bu sebeplerden ilki ülkemizdeki dolar kurunun bir hayli yüksek olması olarak açıklanabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 300 Dolardan satışa çıkan bir ürün hiçbir vergi eklenmeden bile Türkiye’de yaklaşık 6000 TL olacaktır.

İkinci bir sebep olarak ise yüksek vergiler sayılabilir. Apple’ın dolar kuru üzerinden yaptığı fiyatlandırmaya ülkemizdeki vergiler de eklenmektedir. %1 oranında Kültür Bakanlığı Payı, %12 oranında TRT Bandrol Ücreti, ÖTV ve %18 oranında KDV alınmaktadır.

Gelin şimdi Apple Watch fiyatlarına bir göz atalım. Apple Watch’ın en yeni modeli olan Series 8 – 45 mm Alüminyum’un en pahalıya satıldığı ülke Türkiye. Ürünün en ucuz fiyatı 414 Dolarla Avustralya da bulunuyor. Avustralya’yı 444 Dolarla Güney Kore, 430 Dolarla ise Tayvan takip ediyor. En pahalı satıldığı ülke ise 516 dolarla Türkiye. Türkiye’yi Meksika, Danimarka ve Polonya takip ediyor.

En çok satılan Apple Watch modeli olan Apple Watch SE 40mm Alüminyum’un en ucuz satıldığı ülke ise 261 dolarla Birleşik Arap Emirlikleri. Birleşik Arap Emirlikleri’ni 287 dolarla Çin ve 310 dolarla Türkiye takip ediyor.

Yazının başında da dediğimiz gibi Türkiye’de Apple Watch fiyatlandırması yapılırken dikkat edilen pek çok nokta bulunur. Bazı ürünlerin en ucuz fiyatı ülkemizdeyken bazı ürünlerde Türkiye en pahalı ülkeler arasında bulunuyor. Bu nedenle ürünü satın almadan önce fiyatlarını araştırmanız gerekebilir.

yurt dışı apple watch fiyatları

Yurt Dışından Alınan Apple Watch için Ek Bir İşlem Gerekir Mi?

Birçok modeli bulunan Apple Watch’ın bazı modellerini getirmek için herhangi bir ek işlem yapmanıza gerek yoktur. Bu modeller sadece akıllı saat olarak kullanılan, sim kart takılmayan modellerdir. Bu modelleri satın aldığınızda kayıt ücreti gibi ücretleri ödemezsiniz. 

Ancak bazı modellerde sim kart takılabilen yani arama yapılan modeller için  tıpkı cep telefonları gibi kayıt ettirme işlemini yapmanız gerekmektedir.

Ancak aldığınız ürün Apple Watch Cellular modelleri arasındaysa, ülkemizde de kullanmaya devam edebilmeniz için pasaportunuza kaydettirmeniz gerekir.

Eğer bu işlemi yaptırmazsanız Apple Watch cihazınız 120 gün sonunda bloke olacaktır. 2023 yılı için belirlenen IMEI kayıt ücreti 6091 TL’dir.

1 Mayıs 2022 itibariyle yayımlanan Resmi Gazete kararında;

  • Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelen ürünler için %18
  • Diğer ülkelerden geldiğinde %30
  • Özel Tüketim Vergisi kapsamında olan ürünlerden bu vergilere ek olarak %20 oranında bir vergi alınır.

Apple Watch Series 8 üzerinden gidecek olursak 45mm modeli Cellular özelliği dahil olan modelde Türkiye fiyatı 17.500 lira iken ABD fiyatı 579 dolar TL karşılığı ise 10.880 TL oluyor. Bu fiyatın üzerine IMEI kayıt ücreti eklendiğinde de telefon fiyatı neredeyse 17.000 TL oluyor. Yani fiyat daha uygun olsa da fark oldukça küçük.

SIM kart özelliği olan bir model seçtiğinizde yapılacak kayıt işlemlerini de unutmamak gerekir. Yurt dışından telefon almak yazımızda bu işlemi detaylı bir şekilde anlatmıştık.

Yurt Dışından Apple Watch Nasıl Alınır?

Eğer yurt dışına gitme imkanınız varsa yurt dışına çıktığınızda herhangi bir Apple mazağasına girerek istediğiniz modeli satın alabilirsiniz. Apple Watch modellerinden bazılarının en pahalı ve en ucuz olduğu ülkeleri sizlerle yukarıda paylaştık. Bu lokasyonlara seyahat ederek ucuzca Apple Watch alabilirsiniz.

Aynı şekilde yurt dışındayken mağazalardan daha ucuz fiyatlarla da Apple Watch alabilirsiniz. Yurt dışında da ikinci el ürünler satılmaktadır. İkinci el Apple Watch satın alarak ucuz alışveriş yapabilirsiniz. Ancak yine bu cihazı eğer SIM kart özelliği varsa kayıt ettirmeniz gerektiğini unutmamanız gerekir.

Üçüncü olarak yurt dışında yaşayan ve Türkiye’ye sık sık gidip gelen yakınlarınıza aldırabilirsiniz. Bu sayede yine ucuza Apple Watch almış olursunuz. Ancak yine unutmamanız gerekir ki alacağınız cihazın sim özelliği bulunuyorsa bu cihazın da kayıt ettirilmesi gerekir. Aksi halde takip eden 120.gün sonunda cihazın SIM kart özellikleri devre dışı kalacaktır..

Son olarak ise yurt dışından Apple Watch almak için Glocalzone uygulamasını kullanabilirsiniz. Glocalzone, yurt dışına çıkan kişilerle yurt dışından ürün isteyen kişileri buluşturan bir uygulamadır.

Yurt dışına giden kişilerle eşleşerek istediğiniz ürünleri Glocalzone güvencesi ile talep edebilirsiniz. Daha fazla bilgiye sahip olmak isterseniz uygulamayı indirebilirsiniz.

Özetle bu yazımızda Yurt dışından Apple Watch almak konusunda bilgilerimizi paylaştık. Apple Watch fiyatları nasıl sorusuna cevap verdik. Sizler de Glocalzone kullanarak yurt dışından ucuza ürün getirtebilirsiniz.