yurt-disindan-telefon-almak

Yurt Dışından Telefon Almak

Türkiye’de yükselen telefon fiyatları birçok kişiyi yükselen kayıt ücretlerine rağmen yurt dışından telefon almak konusunda araştırma yapmaya itiyor.

Biz de bu yazımızda yurt dışından telefon almanın avantajlı olup olmadığı hangi telefon modellerinin en yüksek avantajlara sahip olduğu ve IMEI kayıt işlemlerine dair bilgiler vereceğiz.

Öncelikle kısaca Glocalzone’dan bahsedelim. Glocalzone yurt dışından telefon dahil birçok alışverişinizi daha ucuza yapmanızı sağlayan ve yurt dışından ürün getirmek isteyenlerle gezginleri buluşturan bir uygulama. Siz de Glocalzone ile yurt dışından istediğiniz telefona kavuşabilirsiniz.

Yurt Dışından Telefon Almak için Harç Ücreti 

2023 yılı itibariyle yurt dışı telefon harç ücreti 6091 TL oldu. Yurt dışı telefon kayıt ücretlerine her yıl devletin ÜFE oranlarına dayalı olarak belirlediği yeniden değerleme oranında zam yapıyor. Son 5 yılın telefon kayıt ücretlerindeki değişime kısaca göz atalım

  • 2023 – 6091TL
  • 2022 – 2732 TL
  • 2021 – 2006 TL
  • 2020 – 1838,7 TL
  • 2019 – 1500 TL

Yurt dışı telefon alımı için kayıt ücreti Türkiye’de ilk olarak 2012 yılında 100TL olarak ortaya çıkmıştı.

Ardından her sene telefon kayıt ücretlerine yapılan zamlarla bu ücretler yukarıda son 5 yıl için bahsettiğimiz rakamlara yükseldi.

Yurt Dışından Telefon Almak Hesaplı Mı?

Yurt dışından telefon almak IMEI kayıt ücretine rağmen özellikle yüksek fiyatlı telefonlar için daha hesaplı hale geliyor. Yurt dışından almak istediğiniz telefon orta ya da düşük segmentte bir telefonsa harç ücreti sebebiyle Türkiye’den telefon almak daha mantıklı hale geliyor.

Yurt Dışından Hangi Telefonlar Alınır?

Yukarıda da bahsettiğimiz piyasadaki en yüksek segment telefonları yurt dışından almak daha ucuza geliyor.

Vergilerin oransal olarak ürün fiyatlarına eklenmesi sebebiyle zaten pahalı olan telefonlar ek vergilerle birlikte daha pahalı hale geliyor ve 6091 TL’lik IMEI ücretine rağmen yurt dışından daha ucuza temin edilebiliyor. 5 Farklı Telefon modeli örneği vermek gerekirse:

  • Iphone 14 
  • iPhone 14 Pro 
  • Huawei Mate XS
  • Samsung Galaxy Z Fold 2
  • Samsung Galaxy Note 20 Ultra
yurt-disindan-iphone-alma

Bir örnek üzerinden hesaplama yapmak gerekirse 128GB iPhone 14 Pro ücreti ABD’de 999$ Dolar. Türkiye’de Ocak 2023 sonu itibariyle kura göre bu ücret 18790 TL’ye tekabül ediyor. Bu ücretin üstüne 6091 TL’lik IMEI kayıt ücretini eklediğimizde 24881 TL’ye iPhone 14 Pro almış oluyoruz. Şu an için iPhone 14 Pro’nun Türkiye fiyatı ise 41.999 TL. 

Avrupa’da telefon fiyatlarının ABD’den daha yüksek olduğunu biliyoruz fakat Avrupa’da alışverişinizi tax free olarak yaparak ödediğiniz verginin bir kısmını geri almanız mümkün. Yani yine de fiyatlar çok avantajlı olacaktır.

Yurt dışından iPhone 14 almak yazımızda bu konuda daha fazla detaya ulaşabilir, ülkelere göre KDV iadesi hesaplama sayfamıza göz atabilirsiniz.

Yurt Dışından Telefon Alma Kuralları

Yurt dışından getirilen telefonlara dair bilmeniz gereken kurallar bulunur. Bu kuralları 5 maddede şöyle özetleyebiliriz.

Yurtdışı telefon kaydı işlemi ve harç ödemesi tamamen online ortamda E-devlet üzerinden yapılabiliyor.

Yurt dışından alınan telefonlar 120 gün içerisinde kaydettirilmelidir. Aksi takdirde telefonların SIM kartı deaktif hale gelecektir.

2022’de yeni çıkan kanunla birlikte kişiler 3 yılda 1 kez pasaportuna telefon kaydettirebilecek. 3 yıl hesabı ise takvim yılı üzerinden hesaplanıyor. 

Yani 2023 yılında pasaportuna telefon kaydettiren biri tekrar 2026 yılında telefon kaydettirebilecek. 

Kimlik ile yurt dışına gidilen ülkelerden birine gittiyseniz yine de telefon kaydettirme imkanınız bulunuyor. Bu durumda kayıt ekranında pasaport yerine kimlik belgesi seçmeniz gerekecek.

120 gün içerisinde IMEI kaydı yaptırılmayan telefonu SIM kartı haricinde kalan özellikleriyle kullanmaya devam edebilirsiniz. Yani Wi-Fi ile internet ve kamera gibi özellikleri çalışmaya devam edecektir.

Telefonunuz için bozulduğu takdirde yurtdışında değişim işlemi uygulanırsa BTK’ya bildireceğiniz belge ile yeni telefonunuz için kayıt ücreti ödemeden değiştirme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Yurt Dışından Glocalzone ile Telefon Almak

Glocalzone ile yurt dışından telefon almak için Glocalzone uygulamasını indirip kayıt olmalısınız. Ardından sipariş bölümüne girerek istediğiniz telefonu arama bölümünde arayabilirsiniz. Eğer popüler bir telefon modeli istiyorsanız arama bölümünde talep ettiğiniz telefonu bulabilirsiniz.

Sonrasında ürün ücretini Şimdi Öde seçeneğiyle ya da Sonra Öde seçeceğiyle ödeyebilirsiniz. Uygulama sizi ürünü getirebilecek bir gezginle buluşturacak.

Yeni çıkan ya da aramada bulamadığınız bir modeli de uygulama içinden link ekleyerek sipariş edebilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayarak Glocalzone’a üye olabilir ve yurt dışından almak istediğiniz telefona modelini kolayca satın alabilirsiniz. 

Yurt Dışından Alınan Telefonun IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

IMEI kaydı için öncelikle yapmanız gereken telefonunuzun IMEI numarasını öğrenmek. IMEI numarasını öğrenmek için telefonunuzun arama ekranında *#06# tuşlayabilirsiniz.

IMEI numaranızı öğrendikten sonra E-devlet üzerinde IMEI kayıt bölümüne erişmeniz gerekiyor. Linke tıklayarak doğrudan bu sayfaya gidebilirsiniz.

e-devlet-imei-kayit

Bu sayfada şu adımları izlemeniz gerekir:

  • Telefonunuzun IMEI numarasını girin.
  • Telefon SIM kartınızın çeşidini girin(Fiziksel SIM yada Elektronik SIM)*
  • Eğer telefonunuz birden fazla SIM kart takılabilir bir model değilse 2. ve. 3. IMEI numarasını boş bırakın.
  • Ülkeye son giriş yaptığınız belge türünü seçin. 
  • Bu birçok durumda pasaport olacaktır fakat bazı ülkelere kimlikle gidip gelmek de mümkün. 
  • Pasaport numaranızı girin.
  • Türkiye’ye giriş yaptığınız tarihi seçin.

*Not: Telefonunuz çıkarıp takılabilir bir SIM karta sahipse Fiziksel SIM kart seçeceğini seçmelisiniz.

Bu sayfada yapmanız gerekenler bu kadar. Bu işlem haricinde harç ödemesi işlemini tamamlamanız gerekiyor.

IMEI Harç Ücretini Yatırma

Harç ücretini ödemek için birden fazla seçeceğiniz bulunuyor. Anlaşmalı bir bankanın mobil uygulamasını ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ödeme yapmayı tercih edebilirsiniz.

2 durumda da yapmanız gerekenler pasaport sahibinin ad, soyad TC kimlik bilgilerini girip ödeme adımını tamamlamak. Eğer İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden işlem yapıyorsanız ödeme öncesinde herhangi bir vergi dairesini seçebilirsiniz.

Bu 2 işlemi de tamamlamanızın ardından telefonunuz artık Türkiye’de süresiz olarak kullanılabilir hale gelecek.

Not: IMEI numaranızı girerken dikkat etmeniz önemli. Yanlış IMEI numarası için yaptığınız kayıt ödemenin ardından geri alınamaz. Bu sebeple bu aşamada hata yapmamalısınız.