Roma’ya Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Roma gezisi mi planlıyorsun? O zaman bu yazı tam size göre.Şüphesiz, Roma avrupanın en harika şehirlerden biri. Roma’da gerek sokakları, gerekse eşsiz mimariye sahip tarihi yapılarıyla; şehrin bir hikayesinin olduğu hemen anlaşılıyor. Sokaklarında yürürken bile o hikayeyi iliklerinize kadar hissedebiliyorsun. Elbette bir değil, birden fazla kez ziyaret edilmeyi hak eden bu muhteşem şehri ziyaret etmeden önce mutlaka bilmen gereken şeyler var. İşte gitmeden önce bilmen gereken şeyler hakkında en iyi ipuçları.

1-Kolezyum’u görmek için uzun sıraları beklemene gerek yok

Kolezyum’a girmek için uzun sıraları beklemene gerek yok. İşte sana saatler kazandıracak küçük bir ipucu.Kolezyum’a yakın olan Palatino’yu gezmekle başla. Sonrasında Kolezyum giriş biletlerini de buradan satın alabilirsin. Bir bilet 12€ civarında.

roma

2-Suyunu marketlerden al

Roma’da turistlere satılan su, oldukça pahalı. Bir sokak satıcısından alacağın yarım litre şişe su için 1,50 € – 2 € arasında bir ödeme yapabilirsin! Aynı şişe suyu bir sokak sonra herhangi bir dükkandan almak sana 1 €’a mal olacak. Daha da iyisi, bir markete git ve 1.5L’lik bir şişe için sadece 0.19 € ödebilirsin! Ayrıca, kenti ziyaret ederken, içme suyunu doldurabileceğin çeşmeler bulunmaktadır. Sadece üzerinde aqua non-potabile ya da non-potable water yazan sulardan kaçın.

3.Metrodaki İnsanların Çantalarınız Konusunda Sana Yardımcı Olmasına İzin Verme

Kulağa korkunç geldiğini biliyorum ama doğru. Metrodaki insanların çantanızla ilgili sana yardımcı olmasına izin verme. Ya çantalarını rehin tutacaklar, ya da bahşiş vermen konusunda ısrar edecekler ya da eşyalarını çalmaya yelteneceklerdir. Bir gün Metroya binerken şahsen bu duruma şahit oldum. Bir adam bir  kadına bavulu ile yardım etmeyi teklif etti ve sonra bahşiş vermeyi kabul edinceye kadar kadınla ve kocası ile tartıştı. Acı ama gerçek!

4.Daima Çevrenin Farkında Ol

Roma büyük bir şehir için çok güvenlidir, ancak diğer büyük şehirlerde olduğu gibi yankesicilik oldukça yaygındır. Seyahat ederken uyanık ol. Kendini bir turist gibi öne çıkarma, uyum sağlamaya çalış. Bu yüzden her zaman çevrenizin farkında ol ve eşyalarını mümkün olduğunca koru. Kıyafetlerinin altına ya da hırsızlık önleyici bel çantalarının altına gizlenmiş bir para bölmesi hazırla ve eşyalarını özellikle kalabalık alanlarda koru.

5. Yanında Nakit  Para Taşımayı Unutma

Nakit tabiri caizse Roma’da kraldır, bu yüzden hep yanında olsun. Birçok yer banka kartı veya kredi kartı kabul etmiyor, bu nedenle her zaman elinde nakit para olması lazım. Bu konuda biraz araştırma yapman gerekiyor. İnternetten bankanın İtalya’daki bağlı kuruluşlarını öğren ve sonra banka veya ATM makinelerini araştır. Bu işlem sana yabancı işlem ücretlerinde tasarruf sağlayacaktır!

6. Kapuçinoyu Öğleden Önce Tüket

Barista’nın keskin ve sinir bozucu yorumlarından kaçınmak istiyorsan, saat 11’den sonra bir kapuçino sipariş etme. İtalyanlar her zaman sindirimi düşünürler, bu nedenle yemeğe genellikle limoncello ile son vermeleri nedenidir. Cappuccino’daki sütün gün içinde çok geç tüketilirse sindirimi engellediğine inanıyorlar, bu yüzden 11’den sonra bir cappuccino sipariş etme.

7. İtalya’da masa servisi için ödeme yaparsın

İtalya’yı ilk kez ziyaret ediyorsan, masada yemek yerken bir coperto ödeyeceğini öğrenmek seni şaşırtabilir.  Coperto oranı turistik bölgelerde daha yüksektir, ancak kişi başı ortalama 1,50 Euro’dur. Faturanın yüzdesi olarak listelenen ve genellikle% 10-20 olan servis ücretini de bulabilirsin. Bu bekleme personel için bir servis ücreti. Turist kapanı lokantalar dışında İtalya’da buna çok sık rastlanmıyor.

Copperto ve servizio’nun fiyatı, menünün üstünde, altında veya arkasında küçük bir tablo olarak listelenir. Oturmadan önce bu ücrete bir göz at. Ayrıca, hizmet kapsamına dahil edilmediğine veya hizmete dahil edilmediğine ya da hizmet kapsamına girdiğine dair işaretler de görebilirsin, bu nedenle yemekten sonra ek ücret alınmayacağını bilirsiniz. Son olarak, ekmek kısıtına dikkat et. Genellikle garson size otomatik olarak ekmeği getirirse, fazladan ödeme yapmaz veya daha önce coperto ile birlikte verilir. Bazen menüde “pane coperto” olarak belirtilir.

8. Temel İtalyanca kalıpları öğren

Seyahat etmek için dilbilimci olmak zorunda değilsin, ancak birkaç temel kelime öğrenmek senin için faydalı olacaktır. Birini ana dilinde selamlamak, teşekkür etmek aynı zaman da bir saygı göstergesidir. İşte günlük hayatta sık kullanılan bazı temel kullanımlar.

Buon giorno = Günaydın/ Tünaydın

Buona sera =  İyi akşamlar

Ciao = Merhaba/ Hoşçakal

Arrivederci = Hoşçakalın

Grazie = Teşekkürler

Prego = Bir şey değil

Per favore = Lütfen

Sì = Evet

No = Hayır

Mi scusi = Affedersiniz

Parla inglese? = İngilizce konuşabiliyor musun

9. Yolculuktan önce Roma & Vatikan seyahat kartını satın alarak tasarruf et.

OMNIA Vatikan & Roma Kartı, Roma ve Vatikan’daki en gözde turistik mekanlara ücretsiz giriş imkanı, hızlı otobüs gezintisi, ücretsiz rehber ve seyahat kartı olan Hızlı Yolculuk Girişi’ne izin veren bir gezi kartıdır. Şehrin ziyaretçileri için özel olarak hazırlanan bu kart turistlere, Roma’da bulundukları süre boyunca hem zamandan hem de paradan tasarruf etme imkanı sağlar.

10. Tuvaletler ücretli

Diğer Avrupa ülkelerini de seyahat edenler bu gerçeğin farkında bile olsa, Avrupa ülkelerini ilk defa ziyaret edenler bu durumu biraz garipseyebilir. Umumi tuvaletleri kullanmak için ödeme yapman gerekiyor. Roma’da bu ücret 1 €. Çocuklar ücretsiz. Eğer paran cebinde kalsın istiyorsan Mc Donalds herhangi bir ücret almıyor.

12. Rahat ayakkabılar giyin

Stilettonuzla Roma sokaklarında gezmeyi hayal ediyor olabilirsin fakat Roma topukluların yeri değil. Eski Arnavut kaldırımlı sokakları, merdivenleri ve tarihi alanlar arasındaki uzun mesafeler sebebiyle spor ayakkabısı tercih etmen sizin için en uygun seçenek olacaktır.

13. Yemek saatlerine dikkat et

İtalyanlar genellikle, öğleden sonra 13:00 ile 15:00 arası öğlen yemeği 20:00/21:00 arası akşam yemeği yerler. Öğle ve akşam yemekleri arasında insanlar atıştırmalık veya  aperitifler (içkiler) için bir bara giderler.

Çoğu restoranın mutfaklarının öğle ve akşam yemeği  arasında ki sürede servisleri yoktur. Öğünlerinizin saatlerini dikkatli bir şekilde ayarla böylece McDonald’s’ yemek zorunda kalmazsın. Roma’ya gitmeden önce bilinmesi gerkenler arasında kesinlikle yer alması gerekn bir bilgi.

Mümkünse, turistik bölgelerde yemek yemekten kaçın. Sadece fiyatlar çok yüksek değil, aynı zamanda yemekler de iyi değil. En iyi yemekleri deneyimlemek istiyorsanız, yerlilerin gittiği yerleri tercih etmeni öneririz. Turistik alanların dışındaki küçük ara sokaklara gir. Yerli halktan nerede yemek yiyeceklerini sor ve doğrudan oraya git.

Diğer yazılarımızı da beğenebilirsin

Londra Seyahatinizden Önce Bilmeniz Gereken 12 Şey