seyahat-ile-ilgili-podcastler

Seyahat ile İlgili Podcastler

Seyahat etmeyi kim sevmez! Hepimiz seyahate gitmeden önce gideceğimiz yerle ilgili yazılmış yazıları okumayı severiz. Çünkü doyurucu bir seyahat için gideceğimiz yerlerle ilgili bilgi almak isteriz.

Günümüzde oldukça yaygınlaşan podcastler ise yavaş yavaş yazılı içeriklerin yerini almaya başladı. Seyahat ile ilgili podcastler sayesinde başka işlerinizi hallederken bile gideceğiniz yer hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu yazımızda en iyi yerli-yabancı seyahat podcastlerinden bahsedeceğiz. Aynı zamanda diğer seyahat podcastlerini nasıl bulabileceğinizi anlatacağız. Eğer arada farklı ülkeleri görebilmek de iyi olurdu derseniz İlham Verici Seyahat YouTube Kanalları yazımıza bakabilirsiniz.

En İyi Yerli Seyahat Podcastleri

Seyahat alanında pek çok yerli podcast bulunmaktadır. Kimi podcastler sadece ülkelerle ilgili bilgiler verirken bazıları kişisel deneyimlerden de faydalanmaktadır. Gelin, Türkçe seyahat podcastlerine birlikte bakalım.

Bi’ Gidene Soralım

Sponsorlu bir içerik olsa da Bi’ Gidene Soralım, uzun zamandır devam eden ve doyurucu içeriğiyle dikkat çeken seyahat podcastleri arasındadır.

Yurt dışına taşınmanın ve yurt dışında yaşamanın konuklarla birlikte bütün detaylarıyla konuşulduğu bu podcastte ülkelerle ilgili pek çok ayrıntılı bilgiye ulaşmanız da mümkündür.

Bi’ Gidene Soralım podcastinin ortalama bölüm süresi 1 saattir. 1 saat içerisinde konukların kişisel deneyimlerinden ve gittikleri ülkede karşılaştıkları enteresan durumlardan bahsedilmektedir.

Örneğin Birgül Güngör Avcı’nın katıldığı bu bölümde İngiltere hakkında her şey konuşulmaktadır. Ayrıca İngiltere’de çocuk eğitimi konusuna da değinilmektedir. Podcasti, bütün platformlardan dinleyebilirsiniz.


Yurt dışına çıkmayı mı planlıyorsunuz? Glocalzone uygulamasıyla yurt dışından ürün isteyen kullancılara yardımcı olabilir, seyahat masraflarınızı kazandığınız parayla karşılayabilirsiniz.

Yurt dışından ürün isteyenlerle seyahat edenleri bir araya getiren Glocalzone’a tamamen ücretsiz bir şekilde üye olabilirsiniz.

Vizesiz Geziyorum

Vizesiz gidilen ülkeler hakkında bilgiler veren bu podcast serisinde 50’den fazla bölüm bulunmaktadır. Neredeyse vizesiz gidilen bütün ülkelerle ilgili bölümlerin yayınlandığı podcastin ortalama bölüm süreleri ise 10 dakika civarındadır.

Podcastin bölümlerini Spotify başta olmak üzere podcast dinlenen platformlar üzerinden dinleyebilirsiniz.

Afrika’dan Asya’ya, Asya’dan Avrupa’ya pek çok bölgeden pek çok ülke ve şehir hakkında detaylı bilgiler sunan podcastte, vizesiz ülkelerde neler yapılır, ne yenir, ne içilir, nerelerde gezilir gibi sorular cevaplanmaktadır.

Örneğin Afrika kıtasının güneyinde yer alan ve ülkemizden de çok sayıda ziyaretçinin gittiği Zimbabwe hakkında yapılan bölümü dinleyebilirsiniz. Bu bölümde Zimbabwe’nin el değmemiş vahşi doğasının yanında oraya gittiğinzde yapabileceğiniz ve görebileceğiniz her şey anlatılmaktadır.

Şehir Hikayeleri

Farklı ülkelerdeki şehirleri gezip gören, oralarda yaşayan kişilerin konuk olduğu podcast serisi Şehir Hikayeleri, uzun zamandır devam eden seyahat podcastleri arasındadır. Podcastin ortalama bölüm uzunlukları 30 dakika civarındadır.

Şehir Hikayeleri’nin bu bölümünde; Tel Aviv hakkında pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Ayrıca şehrin hikayesini ve şehir hakkındaki ilginç bilgileri Engin Çelebi’den dinleyebilirsiniz.

Tel Aviv’den, Viyana’ya, oradan Roma’ya pek çok şehrin hikayesinin ve önemli noktalarının anlatıldığı podcastte şehirlerin tarihine de yakından bakılmaktadır.

Hem çok fazla şey öğrenebileceğiniz hem de gittiğinizde görmek isteyeceğiniz pek çok noktanın anlatıldığı Şehir Hikayeleri podcast’i; Spotify, Apple Podcasts gibi bütün platformlar üzerinden dinleyebilirsiniz.

Yolcu

En ilginç seyahat podcastleri arasında bulunan Yolcu, görme engelli dinleyiciler için betimlemeler ve müzikler sunarak diğer podcastlerden ayrılmaktadır. Düzensiz aralıklarla yayınlansa da oldukça ilgi çekici ve doyurucu içeriğiyle dikkat çekmektedir.

Zerrin Tezel’in hazırlayıp sunduğu podcastte gidilen ülkelerin geleneklerinden, kültüründen, en popüler noktalarından ve mutlaka yapmanız gerekenlerden bahsedilmektedir. Aynı zamanda gidilen bölgenin de anlatıldığı podcast serisinin bölümleri bahsedilen ülkenin en meşhur yemeğinin tarifi ile son bulmaktadır.

Bölüm sürelerinin ortalama 1 saat olduğu podcasti, bütün platformlardan dinleyebilirsiniz. Podcastin en popüler bölümlerinden biri İtalya. Yakın zamanda İtalya’ya gidecekseniz yolculuk öncesi bu bölümü dinleyerek seyahatinizi zenginleştirebilirsiniz.

Garip Zamanlar

Evren İnançoğlu, Kemal Baykallı ve Sertaç Sonan’ın hazırlayıp sunduğu podcast serisinde dünyanın pek çok ülkesiyle ilgili enteresan bilgiler ve deneyimler anlatılmaktadır.

Ortalama bölüm süreleri 40-50 dakika olan podcastte gezilecek yerlerin dışında ülkelerin güncel problemlerine de değinilmektedir. Podcastin yayınlanan bu bölümünde Evren İnançoğlu, İrlanda izlenimlerinden bahsediyor.

2014 yılından beri yayında olan podcast en iyi yerli seyahat podcastleri arasında bulunmaktadır. Ülkelerdeki insanlık hallerini, ülkelerin kültürünü de incelemeyi ihmal etmeyen podcast bütün platformlardan dinlenebilmektedir.

En İyi Yabancı Seyahat Podcastleri

Ülkemizde son yıllarda yükselişe geçen podcastler dünyada uzun süredir popüler konumdadır. İngilizce seyahat podcastleri Türkçe podcastlere göre daha fazla sayıdadır. Gelin en iyi yabancı seyahat podcastleri neler, birlikte bakalım.

The Travel Diaries

Gazeteci Holly Rubenstein’in sunduğu podcastte dünyayı gezen kişilerle yapılan röportajları bulabilirsiniz. Konukların farklı ülke ve şehirlerde yaşadıklarını, deneyimlerini ve maceralarını içeren podcast seyahat etmenin insanın ruhu üzerindeki etkilerine odaklanıyor.

The Travel Diaries’in ortalama bölüm süresi 50 dakika. Hem konuklar, hem de gezilen yerler hakkında derinlemesine sohbet ediliyor.

İngiltere’nin en çok dinlenen seyahat podcasti olan The Travel Diaries’e zaman zaman ünlü isimler de konuk oluyor. Podcaste, Dev Patel, Tony Wheeler gibi isimler konuk olarak seyahat deneyimlerinden bahsetmektedir.

Podcastin saşağıdaki bölümüne Spencer Matthews konuk oluyor. Hem kendi hayatını hem de gezip gördüğü Paris, Nepal gibi yerleri anlatıyor.

Amateur Traveler Travel Podcast

Chris Christensen’in hazırlayıp sunduğu podcast serisi uzun yıllardır devam eden podcastler arasındadır. Podcastte bugüne kadar 800’den fazla bölüm yayınlanmıştır. Dünyanın 800’den fazla noktası hakkında derinlemesine bilgi alabileceğiniz bir podcasttir.

Çoğu zaman gezgin kişilerin konuk olarak ülkeleri, şehirleri, gezilecek noktaları ve ilginç deneyimlerini anlattığı podcast halen aktif olarak yayındadır. Her hafta yeni bölümü yayınlanmaktadır.

Aynı zamanda podcast yıllar içerisinde birçok ödül de kazanmıştır. En iyi yabancı seyahat podcastleri arasındadır.

Podcastin en çok ilgi gören bölümlerinden biri 824. bölüm olan Bonaire bölümüdür. Chris, bu bölümde konuklarıyla birlikte Bonaire hakkında her şeyi konuşmaktadır.

Travel Goals Podcast

Seyahat yazarlığı da yapan Pip Jones’un hazırlayıp sunduğu podcast serisinde Jones, 17 yıldan uzun süredir devam eden seyahatlerini ve yaşadıklarını aktarmaktadır.

Seyahat etmenin ve doğa ile bağlantıda kalmanın önemini vurgulayan podcast, uzun zamandır devam eden yabancı seyahat podcastleri arasındadır.

Travel Goals Poscast’te sadece ülkeler ve gezilecek yerler değil, seyahate karar vermenin zorluğu da incelenmektedir. Çoğu zaman dünyayı gezen kişilerin de konuk olduğu podcast, en iyi seyahat podcastlerinden biri konumundadır.

Podcastin en çok dinlenen bölümlerinden birinde mutlaka görmeniz gereken Cadılar Bayramı noktaları anlatılıyor.

Seyahat Podcastleri Nasıl Bulunur?

Podcast yayınlarının çoğuna Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, Deezer, SoundCloud gibi platformlar üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bu platformları ziyaret edip arama kısmına anahtar kelimeleri yazabilirsiniz. Seyahat, gezi, yurt dışı gibi kelimelerle arama yapabilirsiniz. Ardından yukarıda yer alan bölümden Podcasts filtresini seçebilirsiniz. Bu aramalar sonucunda mutlaka size dinleyebileceğiniz seyahat podcastleri önerilecektir.

Ayrıca bizim sizler için önerdiğimiz seyahat podcastlerini de bu platformlar üzerinden dinleyebilirsiniz.

Seyahatlerinizi Siz de Podcaste Çevirmek İster misiniz?

Pek çok kişi farklı insanların deneyimlerini dinlemeyi sevmektedir. Herkesin kendine özel olan deneyimleri, iyi bir anlatıyla ilgi çekeci olabilir ve dinleyici bulabilir.

Yukarıda da gördüğünüz gibi tüm podcastler oldukça farklı. Mikrofon başına geçip deneyimlerinizi anlatabileceğiniz gibi, kurgusal bir metin oluşturarak da ilgi çekici bir seyahat içeriği yaratabilirsiniz. Bu durum tamamen sizin yaratıcılığınıza ve bu işe ne kadar zaman ayırmak istediğinize bağlı.

Seyahat podcasti hazırlarken dikkat etmeniz gereken ilk nokta ülkelerle ilgili vermeyi düşündüğünüz bilgilerin doğruluğu olmalıdır. Yanıltıcı bilgiler vermekten kaçınmalısınız.

Bölümlerin açılışında gittiğiniz yerle ilgili bilgi verebilir, kendinizi tanıtabilirsiniz. Sonrasında ise kendi kişisel deneyimlerinizden herkesi ilgilendirecek şekilde bahsetmeniz gerekir. Çok kişisel bir içerik dinleyicilerin dikkatini dağıtabilir. Eğer anlatınızı genelleştirirseniz daha fazla kişiye hitap edebilirsiniz.

Podcastlerin ortalama uzunlukları 30 dakika civarındadır. Eğer daha önce hiç podcast yapmadıysanız, dinleyicilerinizle yeni buluşacaksanız bu süre idealdir. Sonrasında dinleyicilerinizle kurduğunuz bağ doğrultusunda, onların da istekleriyle içerik süresini şekillendirebilirsiniz.

İnsanlarla iletişim kurmaktan çekinmeyin. Sadece kendi deneyimlerinizi anlatmanız yeterli olmayabilir. Dünyanın ilginç noktalarına seyahat eden kişilere ulaşabilir ve podcastinize konuk olmasını isteyebilirsiniz.

Özetle

Seyahat ile ilgili podcastler yazımızda en iyi Türkçe seyahat podcastleri ve yerel içeriklerin yanı sıra en iyi yabancı seyahat podcastleri hakkında bilgi verdik. Seyahatlerinizi podcaste çevirirken dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsettik.

Sizler de podcast yaparak seyahatlerinizi, gördüğünüz yerleri ve deneyimlerinizi dinleyicilerle buluşturabilirsiniz. Aynı zamanda yurt dışı seyahat masraflarınızı azaltmak için Glocalzone üzerinden talep edilen ürünleri getirebilirsiniz.

Yurt dışından ürün getirtmek isteyenlerle seyahat edenleri bir araya getiren Glocalzone‘u daha detaylı tanımak ve üye olmak için linke tıklayabilirsiniz.