alman-pasaportu-yenileme

Türkiye’de Alman Pasaportu Yenileme

Alman pasaportuna da sahip olan çifte vatandaşlarımızdan birçoğu Almanya’da yaşasa da sonradan yurda dönüş yapmış olan bazı Alman vatandaşları da Türkiye’de yaşıyor.

Biz de bu yazımızda Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşlarının Alman pasaportlarını nasıl yenileyebileceklerini açıklayacağız.

Alman Pasaportu Türkiye’de Yenilenebilir Mi?

Alman pasaportu Türkiye’de yenilenebilir. Türkiye’de Alman pasaportunuzu yenilemek için Türkiye’deki Alman konsolosluklarına başvurmanız gerekiyor.

Türkiye’de Alman pasaportu yenileme işlemlerinizi gerçekleştirebileceğiniz 4 farklı konsolosluk bulunuyor. Bu konsoloslukların hepsi belli bir görev bölgesine yönelik çalışıyor. Yani ikamet ettiğiniz şehre göre başvurmanız gereken konsolosluk da değişiklik göstermektedir. 

  • Almanya İstanbul Başkonsolosluğu
  • Almanya Ankara Büyükelçiliği
  • İzmir Başkonsolosluğu
  • Antalya Konsolosluğu 

Alman Pasaportunu Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Alman pasaportunuzu Türkiye’de yenilemek için ödemeniz gereken bedel 24 yaşın üzerindeki yetişkinler için 81 Euro

24 yaş altı için ise Alman pasaportu ücreti 59 Euro. Gerekli evrakları teslim edip pasaport harcı ödemesini yaptıktan sonra pasaportunuz Almanya’da basılarak 4-6 hafta içerisinde size teslim ediliyor. 

Pasaport basımı Almanya’da gerçekleştirilmek zorunda olduğu için işlem süreleri uzun. Bu sebeple bu süreyi de göz önünde bulundurarak pasaport başvurunuzu pasaportunuzun süresinin bitmesine 6 ay kala yaparsanız işiniz kolaylaşacaktır.

Pasaporta daha acil şekilde ihtiyacınız varsa 32 Euro ek ödemeyle ekspres pasaport hizmeti alabilirsiniz. Bu durumda beklemeniz gereken süre 2 haftaya kadar düşecektir.

Pasaport başvuru ücreti için önemli bir detay da Türkiye’de sizin bölgenizde yetkili olmayan konsolosluğa giderseniz başvuru ücretiniz yükselecektir.

Yani örneğin Ankara bölgesinin yetki alanındaki bir şehirde ikamet ediyor fakat yine de İstanbul konsolosluğu üzerinden başvuru yapıyorsanız 24 yaş üstü bireyler için harç ücreti 81 Euro yerine 141 Euro olacaktır.

Yazımızda her ne kadar pasaport yenileme ücreti olarak bahsetsek de daha önceden bir pasaportunuz olup olmaması ücreti etkileyen bir detay olmuyor. Yani ilk defa pasaport alacak kişi de yenileme yapacak kişi de aynı ücreti ödüyor.

Alman Pasaportu Süresi

Alman pasaportunuzu uzatmak istediğinizde Türk pasaportunda olduğu gibi ödenen harca göre değişen bir süre sınırı bulunmuyor.

Pasaportlar standart olarak 24 yaş altındaki kişiler için 6 yıllık 24 yaşın üstündeki kişiler için de 10 yıllık olarak düzenleniyor.

Alman Pasaportu Yenilemek için Gerekli Evraklar

Alman pasaportunuzu Almanya’da değil farklı bir ülkede yenilemek istediğinizde konsolosluklar sizden daha fazla belge talep ederler. Bu sebeple istenen belgeler ilk bakışta biraz çok görünebilir fakat gözünüz korkmasın. Tüm belgeler herkes için geçerli değildir.

Listemizde yer alan evraklardan yalnızca durumunuza uygun olan evrakları başvuru sırasında teslim etmeniz gerekir.

Belgelerin birçoğuna nüfus müdürlükleri üzerinden erişebilirsiniz, diğer belgelerin birçoğu da hali hazırda elinizdeki dökümanlardan oluşacaktır. Tüm belgelerin asılları ve birer fotokopilerini başvuru esnasında yanınızda bulundurmalısınız.

  • Başvuru Formu*
  • 2 adet biyometrik vesikalık 
  • Kullandığınız eski pasaportlarınız(varsa çocuk pasaportu dahil) ve aktif kimlik belgesi
  • Almanya doğumlu olanlar için Alman Doğum Belgesi (Geburtsurkunde) veya nesep/soyağacı belgesi(Abstammungsurkunde)
  • Türkiye doğumlu olanlar için nüfus müdürlüğünden alınan uluslararası doğum kayıt örneği
  • Evli kişiler için Almanya’da evlendiyseniz Alman evlenme belgesi, Türkiye’de evlendiyseniz uluslararası evlenme kayıt örneği*
  • Evlendikten sonra soyadınız değiştiyse buna dair belge
  • Eskiden Almanya’da ikamet edenler için Almanya’da ikameti sonlandırdığınıza dair belge
  • Geçerli “İkamet İzini“, “Mavi Kart“ ya da her iki vatandaşlığa da sahip kişiler için Türk kimlik belgesi 
  • Sonradan Alman vatandaşlığına geçenler için Alman Vatandaşlığı Kazanım Belgesi
    Türk vatandaşlığından çıkanlar veya çifte vatandaş olanlardan doğum soyadına göre veya evlendikten sonraki soyadına göre düzenlenmiş nüfus müdürlüğünden alınan vukuatlı nüfus kayıt örneği.*
  • Nüfus müdürlüğünden alacağınız ikametgah/yerleşim belgesi
  • Çalınan ya da kaybolan pasaportlar için karakola yapılmış kayıp ihbarı

*Başvuru formuna online olarak Alman Konsolosluğuna ait resmi web siteleri üzerinden erişilebilir. Line tıklayarak resmi siteye ulaşabilirsiniz.

*Uluslararası evlenme kayıt örneği: Bu belge Aile Cüzdanı değildir. Nüfus il/ilçe müdürlüklerinden temin edilebilir.  

*Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği: E-devletten alınacak nüfus kayıt örneği ile başvuru yapılamaz. Bu belgenin il/ilçe nüfus müdürlüklerinden temin edilmesi gerekir.

Alman Pasaportu Yenileme için Randevu Alma

Alman pasaportunuzu yenilemek için ikamet ettiğiniz bölgeyle ilgilenen Alman konsolosluğundan randevu almanız gerekir. Randevu oluşturmak için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

  • Almanya’nın Türkiye’deki Dış Temsilcilikleri’ne ait websitesinin online randevu bölümüne girin.
  • İlgili konsolosluğu seçin.
  • Ardından karşınıza çıkan ekranda yapacağınız işlem için devam butonuna tıklayın.
  • Ardından seçim yapabileceğiniz ayları göreceksiniz. Ayları kaydırarak ay içinde uygun bir tarih olup olmadığını görebilirsiniz. Randevular için maksimum 2-3 aylık süreleri görebilirsiniz.

Not: Randevu almak istediğinizde bazen 2 ay boyunca hiç boş tarih görünmezken birden iptal edilen randevular sebebiyle yakın tarihli randevu bulabilmek de mümkün oluyor fakat konsolosluk sitesinde yapılan uyarı da genellikle randevuların ortalama olarak 5 hafta sonrasına alınabildiği yönünde.

Örneğin yukarıda aldığımız ekran görüntüsünü 30 Ocak tarihinde kaydettik. İstanbul Başkonsolosluğu’nda Şubat ve Mart aylarında herhangi bir boş tarih yoktu. Ankara Başkonsolosluğu’nda da Şubat ve Mart aylarında boş randevu tarihi olmasa da sadece 1 gün sonrası olan 31 Ocak’ta randevu alınabiliyordu.

Türkiye’de Evlendikten Sonra Alman Pasaportu Başvuru İşlemi

Bu konu daha çok kadınları ilgilendirse de evlendikten sonra soyadı değişirse birçok resmi evrakta da değişiklik yapılması gerekiyor. Pasaport da bu resmi evraklar arasında.

Alman pasaportuna sahip bir kadının Türkiye’de evlendikten sonra pasaport başvurusu öncesinde soyadı beyanı işleminini tamamlaması zorunlu. Uluslararası evlenme kayıt örneği, eşlere ait kimlik belgeleri, eşlerin Türk vatandaşlığı varsa Türk vatandaşlığına dair vukuatlı nüfus kayıt örneği eşliğinde eşlerin ikisinin birlikte başvuruda bulunması gerekiyor.

Bu işlemi yaptığınızda ilgili Alman konsolosluğu başvurunuzu Almanya’daki resmi makamlara iletir ve soyadı beyanınız onaylandıktan sonra yeni soyadınızla pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz.

Boşanma işlemi ve buna bağlı olarak oluşacak soyadı değişikliği de benzer bir işlemi yine zorunlu hale getirir.

Almanya Çocuk Pasaportu

Maksimum 12 yaşına kadar olan çocuklar için ebeveynleri kontrolünde çocuk pasaportu düzenlenebilir. Bu pasaport türü de Türkiye’deki Almanya dış temsilcilikleri aracılığıyla düzenlenebilir.

Ebeveynlerden talep edilen belgeler pasaport başvurusu belgelerine benzer belgeler olacaktır. Çocuk pasaportu için ödenmesi gereken harç ücreti 32 Euro’dur. Çocuk pasaportu için maksimum süre 6 yıl olsa da çocuğunuz 6 yıl dolmadan 12 yaşını geçecekse maksimum süresi çocuğunuz 12 yaşına gelene kadar olacaktır.

Reşit olmayan bireyler için pasaport başvurularında bilinmesi gereken önemli bir konu ebeveynlerden ikisinin de başvuru esnasında orada bulunması gerekir.

Şahsen başvuru esnasında bulunamayan ebeveynin noter onaylı muvafakatname vermesi gerekir. Eğer çocuğun velayeti tek ebeveyndeyse ve bu belgeli şekilde kanıtlanabilirse 2.ebeveynin başvuruda bulunması gerekmez. 

Alman Pasaportu Yenileme İşlemi Öncesinde Bilinmesi Gerekenler

Yukarıda ilgili başlıklarda yazdığımız fakat dikkat edilmesi gerektiğini düşündüğümüz konular üzerinden bu başlık altında özet geçmek istedik.

Pasaport başvurusu için şahsen konsolosluğa müracaat etmeniz gerekir ve her birey için ayrıca randevu alınmalıdır.

Pasaport başvuru harcı TL olarak ödenemez, Euro olarak ödemeniz gerekir.(Kredi kartı ile ödeme yapılabilir.)

Alman pasaportu basım işlemi Almanya’da Federal Matbaa’da gerçekleştiği için Türkiye’de size teslimi ortalama 4-6 hafta arasında yapılır.

Alman pasaportunuzu yenilemek için online olarak randevu oluşturmanız gerekir ve çok yakın tarihli randevu bulmak genellikle mümkün değildir.


Pasaportunuzu aldıktan sonra planladığınız seyahati Glocalzone ile daha ucuza getirebileceğinizi biliyor muydunuz?

Glocalzone yurt dışından ürün isteyenlerle gezginleri buluşturur ve gezginlerin ürün getirerek para kazanmasını sağlar. Butona tıklayarak Glocalzone’a hemen üye olabilirsiniz.