yurt-disina-cikmak-icin-gerekenler

Yurt Dışına Çıkmak için Gerekenler ve Tavsiyeler

İlk defa yurt dışına çıkmayı mı planlıyorsunuz? Belki de bir şeyleri unutmamak için endişeli, göreceğiniz yeni yerler konusunda da heyecanlısınız! Biz de bu yazımızda sizin için bu süreci daha kolay hale getirmek istedik.

Yurt dışına çıkmak için gerekenleri listeleyip aynı zamanda gezinizi keyifli olabildiğince keyifli ve sorunsuz hale getirecek tavsiyelerimizi de paylaşacağız.

Yurt Dışına Çıkmak için Kesinlikle Gerekenler

Bu listede yurt dışına çıkmak için olmazsa olmaz olan konulardan bahsetmek istiyoruz. Tabii ki yurt dışına çıkmak için gerekenler arasında pasaport olduğunu herkes biliyor fakat konuları açıklarken dikkat etmeniz gerekenleri de anlattık.

Pasaportunuz Hazır Mı?

Spesifik ve maalesef az sayıdaki birkaç ülke dışında yurt dışına çıkmak için pasaporta ihtiyacınız var. Öncelikle vizesiz bir seyahat yapacaksanız ve henüz pasaportunuz elinize geçmeden tatil planınızı yapmayın. Özellikle son yıllarda dünya çapındaki çip krizi sebebiyle pasaport basımlarında gecikmeler yaşanabiliyor. 

Hali hazırda bir pasaportunuz varsa da son geçerlilik tarihini mutlaka kontrol edin. Son geçerlilik tarihine 6 aydan daha kısa zaman kalan pasaportunuzla bir ülkeye girmeye çalıştığınızda sorun yaşama ihtimaliniz çok yüksektir. Bu sebeple gittiğiniz ülkeden çıkış yapacağınız tarihi de hesaba katarak mutlaka bu süreyi hesaplayın.

Vizeye İhtiyaç Var Mı?

Gitmek istediğiniz ülke vizesiz gidilebilen ülkeler arasında değilse seyahat planınızı vize başvuru süreciyle paralel götürmeniz gerekecek. Maalesef son yıllarda Schengen gibi popüler vizelerdeki red oranları yükselse de talep edilen belgeleri sunabildiğiniz takdirde bu ihtimalin yine de oldukça düşük.

2014 yılında Türk vatandaşlarının Schengen vizesi talepleri yalnızca %4 oranında reddedilirken 2022 yılında bu oran %12’yi geçti.

Doğrudan vize talep eden ülkeler dışında kapıda vize online vize gibi uygulamalarda da ihtiyaç duyulan belgeleri iyi inceleyin. Online vize için başvuru formunu doldurmuş olsanız bile doldurmanız gereken ek evraklar ya da ödemeniz gereken vize ücretlerine dikkat edin.

Dışişleri Bakanlığı’nın vize uygulamaları sayfasını buraya tıklayarak ziyaret edebilir, tüm ülkeler hakkındaki vize uygulamalarını öğrenebilirsiniz.

Uluslararası Seyahat Sigortasını Unutmayın

Vize almanız gereken bir seyahate çıkıyorsanız seyahat sigortası birçok durumda zorunlu kılınacaktır fakat eğer vizesiz bir seyahate çıkıyorsanız seyahat sigortası yaptırmak sizin tercihinize kalabilir.

Kısa turistik tatiller için yapılan seyahat sigortası ücretleri genellikle uygun fiyatlıdır ve yurt dışında beklenmedik bir kaza yaşamanız durumunda sizi büyük bir maddi dertten kurtarabilir. Seyahat sigortası yaptırmayı unutmayın. Bu sigortaya dair ilgili belgeleri de telefonunuza kaydedip bir çıktısını da yanınızda bulundurabilirsiniz.

Biletiniz ve Valiz Hakkı

Henüz uçak biletinizi almadıysanız ucuz uçak bileti bulma yazımızı inceleyebilirsiniz. Uçak biletinizi almadan önce dikkat etmeniz gereken bir nokta da valiz hakkınız.

yurt-disi-valiz-hakki

Yurt dışı uçuşlarında biletinizi ucuz tutmak için farketmeden yalnızca kabin bagajı seçeneğiyle bilet alabilirsiniz. Özellikle kısa seyahatler için kabin bagajı da yeterli gelebilir fakat özellikle kış aylarında birkaç parça kalın kıyafet bile kabin bagajı seçtiğinizde sizi zorlayabilir.

Biletinizi bu şekilde almadan önce yanınızda götürmek istediklerinizi planlayıp seçiminizi buna göre yapabilirsiniz. Bu konuda yurt dışı bavul hazırlama listesi yazımıza göz atabilirsiniz.

Aşı Zorunlulukları

Covid-19 pandemisini neyse ki atlattık diyebiliriz fakat yine de gitmek istediğiniz ülkelerin Covid-19 ya da farklı aşı zorunlulukları olup olmadığını araştırmanızı tavsiye ediyoruz. Özellikle daha uzak coğrafyadaki ülkelere gitmek istediğinizde farklı kurallar ve sürprizlerle karşılaşmak istemezsiniz.

Yurt Dışına Çıkmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Yukarıdaki listede açıkladığımız her şeye sahipseniz Yurt dışına çıkmak için gerekenler listesindeki temel maddeleri çözdünüz demektir. Yine de yurt dışı seyahati öncesi dikkat edebileceğiniz yurt dışında işinizi kolaylaştıracak farklı tavsiyelerimiz de bulunuyor.

Konsolosluk Telefon Numaralarını Öğrenin

Yurt dışında pasaportunuzu kaybetmeniz ya da başınıza adli bir olay gelmesi gibi durumlarda konsolosluklarımızla iletişime geçmeniz gerekebilir.

Eğer doğrudan gittiğiniz ülkedeki konsolosluk numarasını bilmiyorsanız tüm ülkelerden hizmet veren Konsolosluk Çağrı Merkezi numarasını arayabilirsiniz: “+90 312 292 29 29” bu numaradan istediğiniz bilgiyi alarak aramanız gereken numara ya da yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz. Bu numara aynı zamanda WhatsApp üzerinden de hizmet vermektedir.

Lokal Taksi Uygulamalarını Öğrenin

lokal-taksi-uygulamalari

Gittiğiniz ülkede toplu taşımanın yetmediği anlar olabilir. Bunun için eğer ülkede Uber ya da benzeri uygulamaların çalışıp çalışmadığını önceden öğrenmek ve telefonunuza indirmek işinizi gittiğiniz ülkede çok kolaylaştırabilir.

Nakit Para ve Kredi Kartı

Gideceğiniz ülkenin yerel para birimini mutlaka yanınızda bulundurun. Genellikle gezeceğiniz yerlerin turistik olacağını da varsayarsak yurt dışında para bozdurma işlemi yapmamaya ya da bu işlemi minimumda tutmaya çalışın.

Gittiğiniz ülkede birçok döviz bürosu bulabilirsiniz fakat turistik bölgelerde genellikle döviz bozdurma işlemleri biraz daha pahalı olacaktır. Nakit para konusunda çok yüksek miktarda (5000 Euro/Dolar üstü gibi) nakit bulundurmak bazı ülkelere girişte sorun yaratabilir.

Yanınızda yüksek miktarda nakit bulundurmanız gerekiyorsa ülkeye giriş şartlarını iyi incelemenizi tavsiye ederiz.

Yanınızda çok fazla nakit para bulundurmamak adına özellikle daha uzun tatiller için yanınızda kredi kartı ya da banka kartı da mutlaka bulundurun. Yurt dışında ATM kullanmak da tabii ki mümkün fakat ek ücretler uygulanabilir.

Kredi kartınızın yurt dışı işlemlere açık olup olmadığını da ülkeden çıkmadan önce kontrol etmeyi unutmayın!

Glocalzone Uygulamasını İndirin

Yurt dışı seyahatinizi daha ucuza getirmek istemez misiniz? Glocalzone yurt dışından ürün isteyenlerle gezginleri bir araya getiren bir uygulama.

Yurt dışından ürün getirtmek isteyenler aradıkları ürünü uygulamaya giriyor ve gezginler de gittikleri ülkelerden belli bir komisyon ücretiyle birlikte ürünü isteyenlerle buluşturuyor.

Glocalzone ile yurt dışı tatiliniz esnasında ürün alarak biraz daha ucuza getirebilirsiniz. Elinizi çabuk tutup şimdiden seyahat planınızı uygulamaya girerek alabileceğiniz ürünleri planlayabilirsiniz.

Duty Free Alışverişler

Duty free yani gümrüksüz alışverişler birçok kişi için yurt dışı tatilinin en tatlı noktalarından biri. Özellikle yurda dönüş yaparken Duty Free’den alabileceğiniz ürünlerle ilgili kısıtlamalar olup olmadığını öğrenin(sigara, alkol vs.).

Yurt dışına giderken Duty Free alışverişi yapmayı planlıyorsanız bazı ürünlerin fiyatları yurt dışında da Duty Free noktalarındaki fiyatlara yakın olabilir. Hatta bazı ülkelerde alkollü içkilerin fiyatlarının daha bile ucuz olabilir. Bu sebeple giderken yanınızda gereksiz ağırlık yapacak şeyler almaktan kaçının.

Yurt Dışına Çıktınız, Ya Sonra?

Yurt dışına çıkmak için gerekenler tamam, seyahat planları hazır ve uçağınız artık havalandı. Gümrük görevlisinin pasaportunuzu incelerkenki bakışları sizi heyecanlandırmasın. Kalacağınız yeri gösteren evraklarınız hazırsa, pasaport ve vizenizde sorun yoksa muhtemelen bir sorun yaşamadan ülkeye giriş yapacaksınız.

Gittiğiniz ülkede havaalanından otelinize ya da kalacağınız yere nasıl gideceğinizi de önceden planlamak size hem zaman kazandırabilir hem de tasarruf etmenizi sağlayabilir. O şehirde yaşayan kişilerle iletişim kurmaktan çekinmeyin. Bazen hiçbir seyahat listesinde göremeyeceğiniz ve şehrin yerel sakinlerinin bildiği çok güzel yerler keşfetmenizi sağlayabilirler. İyi tatiller dileriz!