Yurt Dışı Çıkış Harcı Nasıl Ödenir?

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nasıl Ödenir?

Yurt dışına çıkmak isteyen kişiler vize ve pasaport ücretlerinin yanında bir de yurt dışı çıkış harcı ödemelidir. Yurt dışı çıkış harcı bir diğer ismiyle yurt dışı çıkış pulu, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olan kişilerin yurt dışına çıkarken ödemeleri gereken bir tür vergidir.

Yurt dışı çıkış harcının ödenip ödenmediğini havaalanında bulunan görevli memurlar kontrol etmektedir. Havaalanından da alabileceğiniz yurt dışı çıkış pulunu, uzun kuyruklara maruz kalmamak için önceden halletmeniz tavsiye edilmektedir.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ücreti (Güncel 2022 Ücreti)

Yurt Dışı Çıkış Harcı üretleri
Yurt dışı çıkış harcı ücreti 150 TL’dir.

İlk olarak 2007 yılında başlayan uygulama halen yürürlüktedir. Yürürlüğe girdiği 2007 yılında 15 TL olan yurt dışı çıkış harcı günümüz itibari ile 150 TL’dir. 150 TL olan fiyat, Mart 2022’den beri uygulanmaktadır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu harcı pasaport kontrolüne girmeden önce ödemeniz gerekmektedir. Bu nedenle önceden fazla pul alarak pasaportunuzun içinde saklayabilirsiniz.

Görevli memurun kontrolünün ardından bu belgenin bir geçerliliği kalmıyor. Ama yine de atmamamızda fayda var. Uçaktan inene ve hatta gittiğiniz ülkenin havaalanından çıkana kadar saklamanızı tavsiye ederiz.

Yurt dışı tatilinizde para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz? Glocalzone uygulaması ile yurt dışından ürün getirtmek isteyen kişilere istedikleri ürünü alarak para kazanabilirsiniz.

Uygulamaya girerek ister “ürün isteyen” ister “ürün getiren” olarak üye olabilirsiniz.

Üst düzey güvenlik önlemlerinin uygulandığı Glocalzone ile yurt dışından ürün getirtmek isteyen kişilere yardım ederek para kazanabilirsiniz. Böylelikle yurt dışı harç pulunuzu ve hatta tatil masraflarınızı bedavaya getirebilirsiniz!

Yurt Dışı Çıkış Harcı İnternetten Nasıl Ödenir?

Yurt dışına çıkış harcını havaalanlarında bulunan ilgili noktalardan satın alabilirsiniz. Bunun yanında vergi dairelerinden, gümrük saymanlıklarından, Maliye Bakanlığı’na ait olan harç merkezlerinden ya da anlaşmalı bankalardan ödemeniz mümkündür.

İnternetten yurt dışı çıkış harcı ödemek için ne yapmalıyım sorusuna yanıt vermemiz gerekirse; İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesine giriş yapmanız gerekmektedir. E-devlet şifrenizle de giriş yapabilirsiniz.

Siteye girdikten sonra ana sayfada yer alan “Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme” butonuna tıklayabilirsiniz. Açılan sayfadan yurt dışı çıkış harcı ödeme butonuna basarak ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Site üzerinden bu harcı ödeyebilir, ödendi makbuzunu dijital ortamda alabilirsiniz.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Hangi Bankalardan Ödenir?

Yurt dışı çıkış harcınızı ödemek için kullanabileceğiniz pek çok banka vardır. Devlet bankalarından ödeyebileceğiniz gibi İş Bankası, Finansbank, Garanti Bankası gibi bankalardan da ödeyebilirsiniz. Bu ödeme karşılığında aldığınız makbuz yurt dışı çıkış pulu olarak işlem görmektedir.

Ancak unutmamanız gereken bir şey vardır. Bu bankalardan alınan makbuzlar sadece bir ay süreyle geçerlidir. Bir ay dolduğunda tekrar almanız gerekir. Bu nedenle seyahate çıkmadan birkaç gün önce halletmeniz olası aksiliklerin önüne geçebilmeniz için oldukça faydalıdır.

Ayrıca bu ödemeyi İnteraktif Vergi Dairesi sitesinden bütün bankaların kredi kartlarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Ancak İnteraktif Vergi Dairesi sitesinden ödeme yapmak istiyorsanız bazı konulara dikkat etmelisiniz.

Bütün kredi kartlarından ödeme yapılan sitede yalnızca devlet bankalarının banka kartlarının ödeme yapmasına izin verilmektedir. Diğer bankaların banka kartları kabul edilmemektedir.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Telefondan Ödenir mi?

Bu harcı fiziksel noktalardan nakit ya da kartla ödeyebilirsiniz. Ayrıca yurt dışı çıkış harcınızı telefonunuzdan da ödeyebilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi’nin cep telefonu uygulamasını indirdiğinizde bu harcı telefonunuzdan kolayca ödeyebilirsiniz.

Bu uygulama ile yaptığınız ödemelerden sonra yurt dışı çıkış harcınız pasaportunuza işlenir. Böylelikle havaalanında vakit kaybetmeden diğer işlemlerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz.

Kimler Yurt Dışı Çıkış Harcı Ödemez?

Yeşil pasaportlular yurt dışı çıkış harcı öderler.

Yeşil pasaportlular yurt dışı çıkış harcı öder mi sorusu konuyla ilgili olarak sıkça sorulmaktadır. Bu soruya en kesin yanıt evet öder olacaktır. Resmi Gazete’de yayınlanan karar neticesinde yeşil pasaport sahibi olan kişiler de 2013 yılından beri bu harcı ödemektedir.

Gelin yurt dışı çıkış harcından muaf olan kişilere birlikte bakalım.

·         Yurt dışında oturma izni bulunan kişiler yurt dışı çıkış harcından muaftır. Herhangi bir nedenden ötürü oturum izniniz bulunuyorsa bu harcı ödemeniz gerekmez. Ancak pasaportunuzda oturma ya da çalışma izninizin olduğuna dair kaşelerin tam olması ya da oturum kartınızın yanınızda olması gerekmektedir.

·         7 yaşını henüz doldurmamış çocuklarınız için de bu harcı ödemeniz gerekmez.

·         Eğer ticari nedenlerden ötürü kara, deniz, hava, demiryolu ulaşımlarında çalışıyorsanız yurt dışı çıkış harcından muaf olmuş olursunuz.

·         Eğer çift pasaportunuz varsa ve ülkeden yabancı pasaportla çıkış yapıyorsanız yurt dışı çıkış harcı ödemezsiniz.

·         Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kimliğine sahip olan kişiler de yurt dışı çıkış harcından muaftır.

·         Son olarak yurt dışında çalışan kişilerin pasaportunda “işçi” olduğu belirtiliyorsa bu harcı ödemekten muaf olurlar.  

Özetlemek gerekirse;

Bu yazımızda yurt dışı çıkış harcı hakkında detaylı bir rehber sunduk. Sizler de yurt dışına çıkmayı düşünüyorsanız yurt dışı çıkış pulu işlemlerini havaalanına gitmeden önce halletmenizi tavsiye ederiz. Böylelikle ekstra bir stres faktöründen kurtulmuş olursunuz.