yurt disinda atm kullanimi

Yurt Dışında ATM Kullanımı: Para Yatırma ve Çekme

Büyük küçük herkesin hayallerinden biri yurt dışına çıkmak. Yeni yerler görmek, yeni kültürlerle tanışmak, hiç bilmediğiniz caddelerde yürümek kulağa çok güzel gelse de yurt dışına çıkmadan önce planlamanız gereken pek çok konu var. Bunlardan biri de yurt dışında ATM kullanmak.

Yurt dışı tatilinizi rahatça geçirmek için ATM kullanma, para yatırma ve para çekme konularını önceden biliyor olmanızda fayda var. Biz de Glocalzone olarak bu yazımızda yurt dışı tatillerinin en önemli noktalarından biri olan yurt dışında ATM kullanımından bahsedeceğiz. Yurt dışında para yatırma ve çekme konusunu detaylı bir şekilde anlatacağız.

Esas konuya geçmeden önce yurt dışı seyahatinizden para kazanmanız için bir de tüyo verelim. Glocalzone, yurt dışından ürün isteyenlerle seyahat edenleri bir araya getiren bir uygulama.

Bu uygulama sayesinde seyahat edeceğiniz ülkeyi ve tarihleri girdikten sonra ürün taleplerini listeleyebiliyorsunuz. Bu listeden yolculuk dönüşü getirebileceklerinizi getirerek para kazanabiliyorsunuz. 2017’den beri binlerce siparişin tamamlandığı uygulama son derece güvenilir.

Siz de hemen seyahatinizi girerek Glocalzone’la hem gezip hem para kazanabilirsiniz.

Yurt Dışında ATM Kullanılabilir mi?

Yurt dışına çıkarken yaşanabilecek talihsiz olaylara karşı bütün paranızı nakit olarak yanınızda bulundurmamanız önerilir. Bu durumda da ATM kullanmak zorunda kalmanız oldukça olasıdır.

Öncelikle yurt dışında ATM kullanılabilir mi sorusunun yanıtı kısaca evet olacaktır. Yurt dışında ATM kullanabilirsiniz. Ancak bunun için yapmanız gereken bazı işlemler var.

İlk olarak kartınızın yurt dışı kullanımına açık olması gerekir. Hangi bankanın kredi kartlarını kullanıyorsanız o bankayı telefonla arayarak ya da internet sitesi/mobil uygulama üzerinden kredi kartınızı yurt dışı kullanımına açtırabilirsiniz.

Ayrıca bu işlemi şubelere giderek de yapabilmeniz mümkündür. Kredi kartları yurt dışına nasıl açılır sorusuna detaylı bir cevap arıyorsanız ilgili yazımızı okuyabilir, detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yurt dışında ATM kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı uygulamalar da bulunmaktadır. Bunların ilki 4 haneli şifre konusudur. Avrupa’daki çoğu ATM, dört haneli şifrelere göre düzenlenmiştir. Bu nedenle yurt dışına çıkmadan önce şifrenizi 4 haneli olarak ayarlarsanız olası zorlukların önüne geçebilirsiniz.

Ayrıca yurt dışına çıkmadan önce bankanızla iletişime geçerek yurt dışı harcama limitlerinizi öğrenmeniz faydalı olabilir. Bu limitler size yetersiz gelirse arttırmayı talep edebilirsiniz. Zor durumda kalmamak için bu bilgileri ülkeden çıkmadan öğrenmeniz ve gerekirse limit yükseltmeniz daha iyi olacaktır.

Yurt Dışında Hangi ATM’leri Kullanabilirim?

Kredi ya da banka kartınızı yurt dışı kullanımına açtırdıktan sonra gönül rahatlığıyla kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak hangi kartın hangi ATM’de geçerli olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Gelin, başlıca bankaların yurt dışında anlaşmalı oldukları bankalara ve yurt dışında kullanılabilecek ATM’lere birlikte bakalım.

Eğer TEB’e ait bir kredi/banka kartınız varsa; yurt dışında BNP Paribas’nın anlaşmalı olduğu tüm ATM’leri kullanabilirsiniz. Anlaşmalı banka ATM’lerinden yapılan nakit çekim işlemlerinde kullanıcılardan ATM Kullanım Ücreti alınır. Bu ücret 3 dolar olarak belirlenmiştir. Euro bölgesinde 2 euro’dur. Zaman zaman buna ek komisyonlarda talep edilmektedir. Bu talepleri para çekim esnasında ekranda görebilmeniz mümkündür.

Eğer Yapı Kredi Bankası’na ait kredi/banka kartınız varsa; yurt dışında Visa Electron ve Maestro amblemini gördüğünüz her ATM’den para çekebilirsiniz. Ayrıca yurt dışında yabancı banka ATM’lerinden para çektiğinizde 3 dolar komisyon ücreti ödemeniz gerekir.

Eğer İş Bankası’na ait kredi/banka kartınız varsa; Visa/Mastercard logolu ATM’leri kullanabilirsiniz. Bu ATM’lerden sorunsuzca para çekebilirsiniz. Bu ATM’leri kullandığınızda ekstra bir ücret ödemek durumunda kalmazsınız.

Eğer Garanti Bankası’na ait bir kredi/banka kartınız varsa; yurt dışındayken Mastercard, CIRRUS, Maestro, Plus, Visa Electron gibi çok çeşitli ATM’leri kullanabilirsiniz. Garanti Bankası,  yurt dışında ATM kullanmak için en fazla seçenek sunan bankalar arasındadır.

Eğer Ziraat Bankası’na ait bir kredi/banka kartı kullanıyorsanız; yurt dışında Visa ve Mastercard logolu ATM’lerden para çekebilirsiniz. Bu ATM’lerden para çekerken herhangi bir ücret ödemezsiniz. Ancak bu ATM’ler dışındaki ATM’leri kullanırsanız komisyon ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Yurt Dışında ATM Kullanırken Ekstra Ücret Ödenir mi?

Bu işlemin ücretli olup olmaması bankadan bankaya göre değişmektedir. Müşterisi olduğunuz banka, yurt dışında ATM kullanımı sırasında sizden ücret talep edebilir ya da etmeyebilir. Son yıllarda bazı bankalar bu uygulamadan vazgeçse de bazı bankalar cüzi miktarlarda komisyon kesmeye devam etmektedir.  

Ayrıca bankalar zaman zaman çeşitli kampanyalar yaparlar. Bu kampanyalara yurt dışında kredi kartı kullanımı, ATM kullanımı gibi konular da dahil olabilir. Bu nedenle bu soruya en doğru yanıtı bankanızla görüşerek ya da mobil uygulamadaki fırsatlara göz atarak alabilirsiniz.

Bütün bunların yanında banka müşterileri yurt dışında ücretsiz ATM kullanmak için sanal cüzdan gibi uygulamalardan faydalanırlar. Bu uygulama sayesinde dünyanın her yerinden ücretsiz olarak para çekebilirsiniz.

Ayrıca yukarıda da söylediğimiz gibi bankanızla anlaşması olan bankaların ATM’lerini kullanırsanız hiçbir ücret ödemezsiniz.

Yurt Dışında ATM Kullanarak Hangi İşlemler Yapılabilir?

Eğer yurt dışındaysanız ATM kullandığınızda yapacağınız birkaç farklı işlem olsa da bu işlemler oldukça kısıtlıdır. Yurt dışında ATM kullanırken bakiye görüntüleyebilir ve para çekebilirsiniz.

Ancak kartınızı yurt dışı banka ATM’sine sokup bakiye öğrenmek istediğinizde bu işlem için komisyon ödemeniz gerekebilir. Bu nedenle bakiyenizi sorgulamak istediğinizde online bankacılık uygulamalarını tercih etmeniz daha hesaplı olacaktır.

Ayrıca bu durum kullandığınız bankanın yaptığı anlaşmalara göre de değişiklik göstermektedir. Bazı bankaların yurt dışında anlaşmalı olduğu bankaların ATM’lerinden kredi kartı borç ödeme, borç sorgulama gibi işlemleri de yapabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse bu yazımızda yurt dışında ATM kullanımı ile ilgili merak edilen soruları cevapladık. Yurt dışında hangi bankanın ATM’lerini kullanabileceğinizi anlattık. Sizler de yurt dışına çıktığınızda bankanızın anlaşmalı olduğu bankaların ATM’lerini kullanabilirsiniz.

Ayrıca Glocalzone ile yurt dışında tatil yaparken para kazanabileceğinizi de tekrar hatırlatalım. Glocalzone, yurt dışına çıkan ve yurt dışından ürün isteyen kişileri buluşturmaktadır. Bu kişilerin talep ettiği ürünleri getirdiğinizde para kazanırsınız. Ayrıntılı bilgi almak ve Glocalzone’a tamamen ücretsiz bir şekilde kaydolmak için linke tıklayabilirsiniz.