yurt-disinda-vize-suresi-biterse

Yurt Dışında Vize Süresi Biterse Ne Olur?

Yurtdışında tatil yapmak hepimizin hayali! Ancak son zamanlarda vize almanın zorluğu nedeniyle pek çok kişi bu hayallerinden vazgeçmek zorunda kalıyor.

Vize almak da tüm dertleri çözmüyor. Ülkeye giriş anı, kısa vize süreleri de akıllarda birçok yeni strese kapı açıyor. Bu yazımızda yurtdışında vize süresi biterse ne olur sorusunu cevaplayacağız.

Ayrıca yurtdışında yaşayabileceğiniz bütün pasaport ve vize sorunlarından bahsedeceğiz. Vizenizin günü dolarsa alabileceğiniz cezaları anlatacağız.

Yurt Dışında Vize Süresinin Bitmesinin Cezası Nedir?

Yurt dışındayken vize süreniz biterse genellikle uygulanan yaptırımlar durumunuza da bağlı olarak şu 3 maddede özetlenir.

  • Ülkeden deport edilirsiniz.
  • Para cezası uygulanır.
  • Ülkeye giriş çıkışınız belli süreyle yasaklanabilir.

Öncelikle yurt dışına çıkmadan önce çıkış ve giriş tarihlerinizi vize tarihlerinizle tekrar tekrar karşılaştırmanızı ve yurt dışındayken vize sürenizin bitmemesi için elinizden geleni yapmanızı tavsiye ederiz.

Yine de yurt dışındayken çeşitli sebeplerle vize süreniz biterse hukuken bu duruma vize ihlali denir.

Vize süresinin bittiği ülkeden çıkış yaparken tespit edilir. Bu durumda da gittiğiniz ülkeye göre çeşitli yaptırımlarla karşılaşırsınız.

Ancak yurtdışında vize süreniz bittikten sonra kalmanızın geçerli bir sebebi varsa yaptırım uygulanmayabilir. Vize süresini geçen kişiler, hastaysa, birinci derece yakınları hastaysa ve seyahat edemeyecek durumda ise cezasız bir şekilde sorun çözülebilir. Bu durumda bile tavsiye edilen o ülkede bulunurken sebebinizi açıklayarak vize sürenizin uzatılmasını talep etmenizdir.

Vize sürenizi 1 gün aşsanız bile cezası vardır, fakat aşım süresi arttıkça ülkelerin uyguladığı ceza bedelleri ve yaptırım tipleri değişebilir.

Vize süreniz bittiği takdirde kısa süreli aşımlar için ülkeye de bağlı olarak genellikle para cezası uygulanır. Bu yaptırımın dışında ülkeye giriş çıkışlarınız belli süreyle engellenebilir.

Uzun süreli yapılan vize ihlallerinde ya da turistik vizeyle çalışmanız, eğitim vizesine sahipken çalışmanız gibi vize tipinize uygun olmayan akvitelerde bulunursanız ortalama 3 yıl süreyle ülkeye giriş çıkışınız engellenir.

Almanya vize ihlallerinde en katı cezalandırmalar uygulayan ülkeler arasındadır.

Vize süresi bitmesi konusunu sadece pasaportunuza aldığınız vizeye sahip ülkeler üzerinden düşünmemelisiniz. Vizesiz gidilebilen ülkelerde de turistik olarak kalabileceğiniz süreler belirlenmiştir.

Genellikle 90 gün olan bu süreyi aşmanız durumunda da benzer şekilde para cezasına çarptırılırsınız. Bu cezayı ödememeniz ya da süre aşımının uzun süreli olduğu durumlarda ek olarak yine ülkeye giriş çıkışlarınız engellenebilir.

Yurt Dışında Vize Süresi Uzatmak Mümkün Mü?

Yurtdışındayken vize sürenizi uzatmanız mümkündür. Vize tipinize de bağlı olarak bulunduğunuz ülkedeyken vize sürenizi uzatabilirsiniz.

Çalışma ve eğitim vizelerinde durumunuzun devam ettiğiniz kanıtlayan belgeler vize sürenizi uzatmak için yeterli olacaktır. Genellikle ülkelerin göç idarelerinde yapılması gereken bu işlem öncesinde pasaport sürenizin ne kadar kaldığını da mutlaka kontrol etmelisiniz.

Turistik vizeleri yurt dışındayken uzatmanız daha zor olacaktır. Turistik vize süresini yurtdışındayken uzatmak için konsolosluklara başvuru yapabilirsiniz. Ancak bu başvuru sırasında son derece geçerli ve ikna edici sebepler sunmanız gerekir. Göremediğiniz turistik noktaları görebilmeniz için vizeniz uzatılmaz. Ancak zorunluluk halinde vizelerin uzatılması mümkündür.

Ayrıca ülkeye size verilen vize tarihinden daha geç bir tarihte giriş yaptıysanız vizenizi uzatmak için başvuru yapabilirsiniz. Bunun dışında hastalık, ölüm, kaza gibi insani sebepler ve doğal afetler gibi mücbir sebepler nedeniyle vizenizi uzatmak için başvuruda bulunabilirsiniz.

Yurt Dışında Vize ve Pasaport Sorunları

Yurtdışı tatillerinden dikkat etmemiz gereken pek çok şey bulunmaktadır. Vize süresinin bitmesi dışında vize ve pasaport üzerinden yaşayabileceğiniz diğer sorunlara da değinelim.

Yurtdışı tatili planlamadan önce pasaport ve vizenizi hazırlamanız gerekir. Pasaportunuzun geçerlilik tarihinin en az 1 yıl sonrası olması gerekmektedir. Eğer olmazsa çeşitli sorunlarla karşılaşmanız olasıdır. İlk sorun vize aşamasına karşınıza çıkacaktır. Özellikle bitimine 6 aydan kısa zaman kalmış olan pasaportunuzla vize almak daha zor olabilir.

Havaalanı memurları da bu konuda sorun çıkarabilmektedir. Bu nedenle pasaport ve vizenizin güncel olduğundan, verdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olun ve sakin bir şekilde kontrol sürecinin tamamlanmasını bekleyin.

Yurtdışında Pasaport Süresi Biterse Ne Olur?

Yurt dışında başınıza gelebilecek tatsız olaylardan bir diğeri de pasaport süresinin bitmesidir.

Tatilde bu durum başınıza kolay kolay gelmeyecektir çünkü zaten turistik vize alırken pasaport süreniz de kontrol edilir. Genellikle eğitim ya da çalışma vizesi alanların bu duruma dikkat etmesi gerekir. Eğer yurtdışında böyle bir durumla karşılaşırsanız hemen size en yakın elçiliklere ya da konsolosluklara gitmeniz gerekir. Bu kurumları bu durumdan haberdar etmeniz gerekir. Bu bilgilendirmeyi yapmazsanız ülkeden çıkarken ya da ülke içinde rutin bir kontrol esnasında cezai yaptırımla karşılaşabilirsiniz.

Eğer hemen Türkiye’ye dönmeyi planlıyorsanız Türk konsolosluklarına başvurabilirsiniz. Size geçici bir pasaport verirler ve bu sayede havaalanında sorun yaşamadan ülkeye geri dönebilirsiniz.

Sonuç olarak bu yazımızda yurtdışında vize ve pasaport sorunlarından bahsettik. Vize sürenizi geçirdiğinizde alabileceğiniz cezaları anlattık. Sizler de yurtdışındayken bu duruma dikkat etmelisiniz. Vize süresini geçirmeden tam zamanında ülkeden ayrılmanız sonradan yaşanabilecek pek çok sorunu önleyecektir.


Glocalzone ile yurt dışında yaptığınız tatili paraya çevirmek ister misiniz? Glocalzone, yurtdışına çıkan ve ürün isteyen kişileri birbirleriyle eşleşiyor. Böylece hem birilerinin ihtiyaçlarını karşılamış hem de para kazanmış oluyorsunuz.


Yurt Dışında Vize Süresinin Bitmesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yazımızda paylaştığımız bilgileri kısa özet şeklinde görmek isterseniz 3 soruyla yurt dışında vize süresi bitmesi konusunu özetlemeye çalıştık.

Yurt Dışında Vize Süresi Biterse Ceza Alır Mıyım?

Bu sorunun yanıtı ne yazık ki evet olacaktır. Pasaportunuz bittiği halde yurt dışında kalmaya devam ediyorsanız tespit edildiğinde ceza alırsınız. Bu cezalar ülkeden ülkeye değişiklik gösterir.
Çoğunlukla para cezası alırsınız. Ayrıca tekrar aynı ülkeden vize almanız özellikle kısa vadede zorlaşacaktır.

Yurt Dışında Vize Süresi Biterse Deport Mu Edilirim?

Bu sorunun yanıtı da ülkeden ülkeye değişmekle genellikle evet olacaktır. Eğer yurtdışında vize süresi biterse ve ülke içindeyken bu durum farkedilirse deport edilirsiniz.
Deport edildiğinizde kendi ülkenize gönderilirsiniz. Tekrar o ülkeye girmeniz kısa süre içinde kolay olmayacaktır.

Vize İhlali Nedir?

Kaldığınız ülkede vize sürenizin bitmesi ya da vize tipinize uygun olmayan şekilde çalışmanız halinde vize ihlali yapmış olursunuz. Vize ihlalinin başta para cezası olmak üzere çeşitli yaptırımları bulunur.