yurt-disindan-davetiye-ile-vize-almak

Yurt Dışından Davetiye ile Vize Almak

Yurt dışına çıkmak istediğimizde pek çoğumuz uzun süren vize işlemleriyle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Vize başvurusunda çok sayıda belge toplamamız gerekiyor. Özellikle son yıllarda Avrupa ülkeleri, Türkiye vatandaşlarına vize verirken ekstra hassas davranıyor. Bu da zaten zor olan süreci daha da zorlaştırabiliyor.

Ancak neyse ki vize konusunu kolaylaştıracak bazı yöntemler var. Bunlardan biri de yurt dışından davetiye ile vize almak. Davetiyeler, vize sürecinizin hızlanmasına yardımcı olabilir.

Bu yazıda neler var?

Bu yazımızda yurt dışından davetiye ile vize almak konusunda merak edilen soruları cevaplayacağız. Yurt dışından kimlerin davetiye gönderebileceğini, vize için gereken evrakları ve diğer soruları yanıtlayacağız.


Yurt dışına çıkıyorsanız masraflarınızı azaltmak için Glocalzone uygulamasına kaydolup yurt dışından ürün isteyenlere yardımcı olabilir, getirdiğiniz her ürün için para kazanabilirsiniz. Tamamen ücretsiz bir şekilde kaydolmak, istenen ürünleri ve kazanacağınız ücretleri görmek için Glocalzone uygulamasını inceleyebilirsiniz!

Vize için Yurt Dışından Davetiye Alınır mı?

Yurt dışına çıkmaya karar verdiğinizde öncelikle bir pasaport sahibi olmanız gerekir. Eğer pasaportunuz yoksa Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden randevu alarak pasaport almak için ilk adımı atabilirsiniz.

Vize başvuruları sırasında göstereceğiniz pasaportun en az 2 yıllık süresinin olması önemlidir. Size avantaj sağlayabilir. Bu nedenle süresinin bitmesine az kalan pasaportları uzatmanız, sıfırdan alıyorsanız uzun süreli olarak almanız önerilmektedir.

Davetiye mektubunu yazacak kişinin de dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunur. Mektupta ev sahibi ve vize başvurusunda bulunan kişinin detaylı bilgilerinin bulunması gerekir. Bazı elçiliklerin bu konuda hazır formları bulunsa da bazılarında yoktur.

Bu belgede ev sahibinin adı, soyadı, doğum tarihi gibi kişisel bilgilerinin dışında evin durumu, tipi gibi özellikleri de yer almalıdır.

Ayrıca vize başvurusunda bulunan kişinin doğum tarihi, ismi gibi kişisel bilgilerinin yanında ev sahibi ile arasındaki bağlantı, seyahatin nedeni, giriş ve çıkış tarihinin de bulunması gerekir.

Bunların yanında ev sahibinin davetiye mektubunu bazı belgelerle desteklemesi gerekir. Bu belgeler arasında kimlik fotokopisi, mali bakımdan gelecek olan kişiyle ilgilenecek kadar paraya sahip olduğunun belgesi, eve dair kira sözleşmesi ya da satın alınmışsa tapu, birlikte ziyaret etmeyi planladığınız yerlerin isimleri gibi özel bilgiler ve belgeler bulunmaktadır.

Son olarak da yazılan davetiye mektubu vize için başvuracak kişiye gönderilmelidir. Vizeye başvuran kişi bu davetiyeyi diğer evraklarla birlikte sunmalıdır.

Yurt Dışından Kimler Davetiye Gönderebilir?

Eğer yurt dışından davetiye almak istiyorsanız davetiyeyi gönderecek yakınınızın yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartların neler olduğuna gelin birlikte bakalım.

  • Öncelikle yurt dışından size davetiye gönderecek kişinin gideceğiniz ülkenin vatandaşı olmasına gerek yoktur. Böyle bir şart aranmaz. 
  • Davetiyeyi gönderen kişinin ikametgah kaydı, kalacağınız yani daveti aldığınız ev olmalıdır.
  • Davetiyeyi gönderecek olan kişi aile bireyiniz, akrabanız, ya da yakın arkadaş olduğunuzu belgeleyebildiğiniz biri olmalıdır.
  • Size davetiye gönderilen ev, devlet kayıtlarında bulunmalıdır.
  • Son olarak ise sizi davet eden kişinin sizi ağırlayabileceği yeterli alanın bulunduğunu belirtmesi gerekmektedir.

Bu şartları sağlayan kişiler yurt dışından davetiye ile vize almak konusunda size yardımcı olabilirler. Elbette davetiye vize alırken bir zorunluluk değil ancak otel rezervasyonuna göre daha geçerli bir evrak olabilmektedir.

Davetiye ile Vize Alırken Gereken Diğer Evraklar Nelerdir?

Vize başvurusunda bulunurken pek çok belge sunmanız gerekir. Davetiye ya da otel rezervasyonu bu belgelerden sadece biridir. Gelin davetiye ile vize alırken gerekecek diğer evraklar neler, birlikte inceleyelim.

Vize başvurusunda bulunurken talep edilen belgeler ülkelere göre değişiklik gösterse de çoğunlukla standarttır. Yine de gideceğiniz ülkelerin internet sitelerini kontrol ederek ekstra bir belge talep edip etmediklerini kontrol edebilirsiniz. Bu durum işinizi kolaylaştıracaktır.

Öncelikle yurt dışına hangi amaçla çıktığınız oldukça önemlidir. Vize türleri 5 farklı kategoriye ayrılır. Bunları öğrenci vizesi, resmi görev gezisi, geçiş vizesi, turist vizesi, çalışma vizesi olarak sayabiliriz.

Yukarıda da söylediğimiz gibi vize başvurusunda bulunmak için öncelikle pasaportunuz olması gerekir. Sonrasında ise;

  • 2 adet biyometrik fotoğraf,
  • Nüfus kayıt örneği,
  • Yurt dışında geçireceğiniz süreyi finanse edebilecek kadar para olan banka hesap dökümü,
  • İkametgah belgesi,
  • Gideceğiniz ülkede kalacağınız yere dair belgeler,
  • Mesleki durum bilgisi, eğer çalışıyorsanız ve iş yerinden izin aldıysanız bu izin belgesini sunabilirsiniz. Hangi tarihler arasında izinli olduğunuzun görülmesi, devam edecek bir işinizin olması vize almanızı kolaylaştıracak unsurlar arasındadır.
  • Evli iseniz evlilik cüzdanınızı da göstermeniz gerekir.

Vize sürecinin tamamlanması çoğunlukla 5-15 gün kadar sürebilmektedir. Bu yüzden seyahatinizden en az 1 ay önce vize başvurusunda bulunmanız önerilmektedir.

Yurt dışına çıkarken ucuz uçak bileti bulmak istiyorsanız ipuçlarımızdan faydalanabilirsiniz.

Davetiye Olmadan Vize Alınır mı?

Yurt dışına çıkmak istiyorsanız Avrupa ülkelerinin pek çoğu için vize almanız gerektiğinden bahsetmiştik. Vize için gerekli olan belgeleri de anlattık. Davetiye bu belgeler arasında olmazsa olmazlardan biri değildir. Davetiye olmadan da vize alınabilir.

Ancak davetiyeniz yoksa nerede kalacağınıza dair belgeleri sunmanız gerekir. Kalacağınız otele, hostele dair rezervasyonları sunmanız gerekir. Kısacası davetiye zorunlu değil ancak nerede kalacağınızı bildiren belge zorunludur.

Özetlemek gerekirse bu yazımızda yurt dışından davetiye ile vize almak konusunda merak edilen soruları yanıtladık. Yurt dışından davetiye rehberi sunduk. Sizler de yurt dışında akrabanız, aileniz ya da arkadaşınız varsa davetiye isteyerek vize işlemlerini kolaylaştırabilirsiniz.

Ayrıca Glocalzone ile yurt dışındayken para kazanabilirsiniz. Glocalzone yurt dışına çıkanlarla yurt dışından ürün isteyen kişileri buluşturan bir uygulama. Bu uygulama sayesinde ürün isteyenlerin taleplerini karşılayarak para kazanabilirsiniz. Detaylı bilgi için uygulamayı inceleyebilir, tamamen ücretsiz kaydolabilirsiniz.