kredi-kartini-yurt-disi-kullanima-acma

Kredi Kartını Yurt Dışı Kullanıma Açma

Tatildeyken alışveriş yapmayı kim sevmez ki! Hepimiz yurt dışına çıktığımızda hem sevdiklerimize hediyeler alırız hem de kendi ihtiyaçlarımızı karşılarız. Üstelik Türkiye’de bulunmayan markalardan da alışveriş yapma imkanı buluruz. Kredi kartını yurt dışı kullanıma açma işlemi de bu alışverişler için ülkeden ayrılmadan yapılması gerekenler arasında.

Türkiye’de kullandığınız kredi kartınızı yurt dışında alışveriş yaparken de kullanmanız mümkün. Ancak öncelikle bankanızdan kredi kartınızı yurt dışı alışverişler için aktif hale getirmeniz gerekir.

Ülkemizde kullandığımız kredi kartlarının büyük bir bölümü dünyada da kullanılan VISA ve MASTERCARD altyapısını kullanır. Bu nedenle bu kartlar yurt dışı kullanımına açıldıktan sonra sorunsuz bir şekilde dünyanın neredeyse her yerinde kullanılabilir.

Kredi kartını yurt dışı kullanıma açmak için bankanızın mobil uygulamasını kullanabilirsiniz. Ya da çağrı merkezini arayarak kartınızın yurt dışına açılmasını talep edebilirsiniz. Ancak bu uygulamalar bankadan bankaya göre değişiklik gösterebilmektedir.

Popüler bankalarımızın kredi kartlarını yurt dışına açmak için uyguladıkları prosedürleri yazımızda açıkladık. Yazımızda doğrudan değinmediğimiz bankalar için de kredi kartını yurt dışı kullanımına açma işlemini benzer şekilde mobil uygulamanız üzerinden yapabilirsiniz.


Yurt dışına çıktığınızda Glocalzone uygulamasına seyahatinizi girerek seyahat ettiğiniz ülkeden talep edilen ürünleri görebilir ve bu istenen ürünleri alıcılarla buluşturarak para kazanabilirsiniz.


Akbank Kredi Kartını Yurt Dışı Kullanıma Açma

Akbank mobil uygulamanıza giriş yapın. Ana ekranınızda bulunan yurt dışı kullanıma açmak istediğiniz kredi kartınıza tıklayın. Sağ üst köşedeki 3 nokta simgesine tıklayın. Açılan menüden “Kart Ayarları” seçeneğine girin. Menünün en altında yurt dışı kullanım seçeneğini aktif hale getirin.

Mobil uygulama kullanmıyorsanız şu 2 seçenek ile de işleminizi tamamlayabilirsiniz.

  • Banka şubesine giderek kartın yurt dışı kullanımına açılmasını isteyebilirsiniz.
  • Bankanın çağrı merkezini telefonla arayarak kartın yurt dışı alışverişleri için açılmasını talep edebilirsiniz.

Ayrıca Akbank, müşterilerinin yurt dışında alışveriş yaparken daha kazançlı olması adına zaman zaman kampanyalar da düzenlemektedir.

Akbank Axess kartlar yurt dışı kullanım için farklı para birimlerinde hesap özeti seçimi imkanı sunar. Örneğin seçiminiz USD/Euro ise; USD işlemler USD olarak, EURO işlemler EURO olarak, USD ve EURO olmayan işlemler ilgili kredi kartı döviz işlemleri çevrim kuru uygulanarak USD olarak hesap özetine yansıtılır. 

Mil kazandıran kredi kartları yazımızda da bahsettiğimiz hediye mil veren kartlar yurt dışı harcamalarında genellikle daha çok kazandırır.

Garanti Bankası Kredi Kartını Yurt Dışı Kullanıma Açma

Garanti bankasına ait kredi kartınız varsa yurt dışı alışverişleri için kartınızı aktif etmeniz gerekir.

Garanti Bankası mobil uygulamasına girdikten sonra hesap ve kartlar menüsüne tıklayın. Kredi kartlarım seçeneği altında kredi kartlarınızın listelendiğini göreceksiniz. Yurt dışı kullanıma açmak istediğiniz kredi kartınıza tıklayın. Ekstrenizin altındaki menüde yurt dışına açma seçeneğinin yanındaki butona tıklayın.

İlk olarak bankanızı arayarak kart işlemlerini tuşlayabilir ve müşteri hizmetlerine bile bağlanmadan halledebilirsiniz. İkinci olarak ise bankaya fiziksel olarak gidip gişeden bu işlemi birkaç dakikada yaptırabilirsiniz. Son olarak ise mobil uygulamaya girerek bu işlemi tek başınıza kolaylıkla halledebilirsiniz.

Garanti ve Bonus kartlarla yurt dışında yaptığınız bütün alışverişler talep etmeniz durumunda dolar üzerinden bankaya bildirilir. Banka Türk Lirasına günlük banka satış kuru üzerinden çevirir. Bu durum yalnızca Garanti Bankasına özgü bir durum değildir. Bütün bankalar benzer şekilde çevrim uygulamaktadır.

Yapı Kredi Kredi Kartını Yurt Dışı Kullanıma Açma

Diğer kredi ve banka kartlarında olduğu gibi Yapı Kredi kartı da yurt dışına açmak için yapabileceğiniz üç farklı seçenek bulunmaktadır.

  • Şubeye giderek kartı yurt dışı kullanımına açmak
  • Telefonla arayarak kartın yurt dışına açılması için talep oluşturmak
  • Bankanın mobil uygulaması ya da internet şubesi üzerinden işlem yapmak

Bu yollarla birlikte yapı kredi kartını yurt dışı alışverişine açabilirsiniz. Tıpkı Akbank gibi Yapı Kredi Bankası da dönemsel yurt dışı alışveriş kampanyaları düzenlemektedir. Yurt dışından alışveriş yaptığınızda ekstra puanlar, indirimler kazanabileceğiniz bu kampanyaları güncel ve doğru olarak Yapı Kredi internet sitesinden öğrenebilirsiniz. 

İş Bankası Kredi Kartını Yurt Dışı Kullanıma Açma

Sadece Türkiye’de değil, dünyada da kullanıcıların yanında olduğunu belirten İş Bankası kartlarını yurt dışı kullanımına açmak için yapmanız gerekenlerden ilgi İşCep ve Maximum Mobil üzerinden birkaç tıklamayla halledebilirsiniz.

İşCep’e girdikten sonra sol üstten menüye girerek Kartlarım seçeneğine tıklayın. Açılan sayfada Kart Ayarlarına tıklayın. Kullanım tercihlerine girerek Yurt Dışı işlemlerine kartınızı açabilirsiniz.

Açma işlemini gerçekleştirdikten sonra TL-TL, USD-TL, EURO-TL, TL-USD-EURO gibi seçenekler arasında faturalandırılmasını istediğiniz para birimini seçebilirsiniz. Bu işlem sonucunda Dolar kullanarak aldığınız alışverişler dolar, Euro ile yaptığınız alışverişler euro olarak ekstreye yansır.

Bankanın mobil uygulamasını yurt dışında da kullanarak pek çok işinizi halletmeniz mümkündür. İş bankası kartı yurt dışına açmak için şubeye gitmeniz şart değildir. Mobil uygulama ya da çağrı merkezini arayarak basit bir işlemle halledebilirsiniz.

Vakıfbank Kredi Kartı Yurt Dışı Kullanıma Açma

Vakıfbank kredi kartınız varsa yurt dışı alışverişlerine açtırmak oldukça kolaydır. Tıpkı diğer bankalarda olduğu gibi, fiziksel olarak bankaya gidebilir, bankayı arayabilir ya da mobil uygulama üzerinden kartınızın yurt dışı kullanımını aktif hale getirebilirsiniz.

Ayrıca Vakıfbank Platinium kartınız bulunuyorsa zaman zaman bankanın yaptığı kampanyalara katılabilir ve indirimler kazanabilirsiniz. Kampanya katılımlarını aktif etmek için YURTDISI yazarak bir boşluk bırakıp kart numarasının son 6 hanesini yazarak 6635’e gönderebilirsiniz. Bu sayede bu kampanya katılmaya hak kazanabilirsiniz. Bu kampanya kapsamında yurt dışında yapacağınız 100 dolarlık alışverişlerde %5 indirim uygulanır.

Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanırken Unutulmaması Gerekenler

Tatildeyken kredi kartlarınızı gönül rahatlığı ile kullanabileceğinizden bahsettik. Yine de yurt dışında kredi kartı kullanımıyla ilgili dikkat etmeniz gereken şeyler bulunur.

Öncelikle kartın yurt dışı kullanıma açık olduğuna emin olmalısınız. Yurt dışında ATM kullanımı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yurt dışındayken şüphe uyandıran, güven vermeyen noktalardan alışveriş yaparken kredi kartı kullanı tavsiye edilmez. Kartınızın kopyalanmaması adına güven vermeyen yerlerden alışveriş yaparken kredi kartı yerine nakit kullanabilirsiniz.

Yurt dışında kredi kartıyla yapacağınız işlemlerde işlem esnasında kartınızın yanında bulunmanızı tavsiye ederiz. Temassız işlemler de bu konuda büyük bir kolaylık sağladı. Temassız şekilde yapabileceğiniz alışverişleri bu şekilde tamamlayarak kartınızın kopyalanma riskini minimuma indirebilirsiniz.

Eğer nakit paraya ihtiyacınız varsa ve kredi kartınızdan para çekmeyi düşünüyorsanız nakit avans faizine ek olarak yurt dışında çekim yaptığınız için ek komisyon da uygulanacağını unutmayın. Bu nedenle tatil bütçenizi planlarken beklenmeyen harcamaları da hesaba katmanızı tavsiye ederiz.

Yurt dışında alışveriş yaptıktan sonra verilen kredi kartı sliplerini mutlaka saklamanız önerilir. Bu slipler sonradan işinize yarayabilir. Döndükten sonra yapacağınız hesaplamalarda karşılaştırma yapabilirsiniz. Ayrıca dolandırıcılık olaylarına karşı da kendinizi koruyabilirsiniz. Kendinizin yapmadığı harcamaları tespit edebilirsiniz.

Yurt dışı alışverişlerinde kartla yaptığınız harcamalarda mağazalara komisyon uygulayıp uygulamadıklarını sorabilirsiniz. Bazı ülkelerde ve mağazalarda kredi kartıyla yapılan ödemelere ekstra komisyon uygulanabilir.

Yurt Dışında Yapılan Kredi Kartı Harcamalar Ekstreye Nasıl Yansır?

Yurt dışı alışverişlerinizde yaptığınız harcamalar, gittiğiniz ülkenin para birimi üzerinden değil o günkü kurla Türk Lirasına çevrilerek ekstrenize yansıtılır. Genellikle çevrim kuru da doğrudan sizin o gün için Google’da gördüğünüz parite üzerinden hesaplanmaz. Bankalar bu çevrim esnasında da komisyon uygulayarak çevrimi kendi kurları üzerinden yaparlar.

Bazı bankalar doğrudan Dolar ve Euro harcamalarını o para biriminde gösterme ve ödeme imkanı sunar. Yani örneğin 100 Dolarlık bir harcama TL karşılığı üzerinden değil doğrudan 100 Dolar olarak ekstrenizde görülür ve ödemeyi de 100 Dolar şeklinde yapmanız gerekir.

Eğer ekstrenizi dolar olarak da alabileceğiniz bir bankanın müşterisi iseniz seyahat ekstrenizi dolar olarak talep edebilirsiniz. Bu durumda ekstra komisyon ödemeyebilirsiniz. Döviz ödemesi bulunan ekstrelerde minimum borç gibi bir kavramın yoktur. Dolayısıyla bütün borcu ödemeniz gerekir. Eğer döviz ödemesinin bulunduğu ekstreyi ödemeyi geciktirirseniz son ödeme tarihi sonunda borç Türk Lirasına çevrilir ve faiz uygulanır.

Sonuç olarak bu yazıda kredi kartını yurt dışı kullanımına açma ile ilgili kapsamlı bilgiler verdik. Sizler de yurt dışına çıkacaksanız kredi kartınızın yurt dışı alışverişlerine açık olduğundan emin olmalısınız. Eğer kapalıysa yukarıda verdiğimiz bilgilerden faydalanarak açmanız mümkündür.