dijital göçebe

Dijital Göçebe Kavramıyla Tanışın: Dijital Göçebe Kimdir?

Pandemi döneminde uzaktan çalışmanın yaygınlaşması günlük yaşamımıza farklı kavramların da dahil olmasını sağladı. Dijital göçebe kavramını da bu kavramlar arasında sayabiliriz.

Aslında bu kavramın belli çevrelerde popülerliği pandemi öncesine dayansa da birçok kişinin bu kavramı tanıması pandemi döneminde oldu. Yine de bu kavramın uzaktan çalışmayla karıştırılmaması gerektiğini hatırlatalım.

Dijital göçebe dediğimizde ise evden çalışmanın çok daha ötesini kast ediyoruz. Dijital göçebelik hiçbir yere bağlı kalmadan dünyayı dolaşarak çalışmak anlamına gelir.

Bu yazımızda hem dijital göçebe kavramını daha yakından hem de bu yaşam tarzına en uygun ülkeler ve meslekler listesini sizlerle paylaşacağız.

Dijital Göçebe (Digital Nomad) Kimdir?

Dijital göçebe, herhangi bir zamana ya da mekana bağlı kalmadan çalışabilen, çalışmayla sınırlı kalmayan çalışırken dünyayı dolaşan, sürekli seyahat halinde olan ve çalışmak için yalnızca internet bağlantısına ihtiyacı olan kişidir.

Kısaca dünyayı gezerken internet bağlantısı sayesinde çalışma özgürlüğüne de sahip kişiler dijital göçebe yani digital nomad olarak anılır.

Bu hayat tarzı yeni yerleri görmek ve yeni kültürlerle buluşmak konusunda oldukça isteklidir. Pek çok kişi yeni yerler gördükçe daha yaratıcı olduğunu, daha verimli çalıştığını söylemektedir.

Mesai saatlerini kendilerinin belirlediği, patron baskısı ve diğer çalışanlarla daha az irtibatta olarak sadece kendileri ve sevdiği şeylerle dolu bir çalışma hayatı oluşturmaya çalışırlar. Bunun sonucunda da daha az stresle çok daha verimli bir çalışma sistemi oluşturabilirler.

Zaman zaman dezavantajları olsa da kişinin yaşam tercihlerine göre birçok avantajı olan bir yaşam biçimidir. Ayrıca istediğiniz zaman bu yaşam biçimi yerine tekrar yaşadığınız ülkeye dönüp uzaktan çalışmaya ya da ofis ortamına tekrar adapte olabilirsiniz. Yeterli parayı biriktirdiğinizde tekrar yola çıkabilirsiniz. 

Dijital Göçebe Meslekleri: Hangi Meslekler Uygun?

Dijital göçebeler yukarıda da söylediğimiz gibi uzaktan çalışmaya imkan veren meslek sahibi olan kişilerdir. Dolayısıyla uzaktan çalışabileceğiniz bütün meslekler dijital göçebelik için uygundur

Diijital göçebelik, yazılımcılık, mobil uygulama, oyun geliştiriciliği gibi dijital dünyayla doğrudan ilgili işlerle anılsa da yazarlık, çizerlik, tasarımcılık, çevirmenlik, ve proje yönetimi alanında çalışanlar da uzaktan çalışmaya ve dijital göçebe olmaya en uygun mesleklerdir.

Bu mesleklerin yanı sıra ek gelir kaynağı gibi görünen işleri de ana işiniz olarak yapmanız mümkündür. Örneğin online eğitmenlik, sosyal medya yöneticiliği, fotoğraf çekmek-düzenlemek gibi pek çok işi digital nomad yaşam stiline uydurmak mümkün.

Ayrıca dünyayı dolaşırken de kendinize bulunduğunuz yerlerde yeni iş olanakları da yaratabilirsiniz.

Dijital nomad olmak doğrudan yapılan işten bağımsız kişinin yaşam biçimiyle ilgilidir. Gitgide dijitalleşen dünyada birçok işi dijital göçebe kavramına uygun hale getirmek mümkündür. İstediğiniz ve bunu kararlı bir şekilde sürdürdüğünüz sürece pek çok mesleği uzaktan yapmanız mümkündür.

Dijital Göçebeler için En İyi Ülkeler

Dünyanın dört bir yanında dijital göçebeler için uygun ülkeler bulunmaktadır. Bu yeni bir kavram olmasına rağmen pek çok ülkede digital nomad vize tipi ortaya çıktı. Gelin dijital göçebeler için en iyi ülkeler hangileri, birlikte inceleyelim.

Portekiz

Avrupa’da “digital nomad” kavramına en çok önem veren ülkelerin başında gelen Portekiz’in bu konuya özgü bir vize tipi bulunuyor. Dijital Göçebe Vizesi ya da pasif gelir vizesi olarak anılan D7 vize tipine başvurmak için yıllık 8460 Euro Portekiz bankasına yatırmanız gerekir. Pasif gelir kaynakları aracılığıyla(örneğin hisse senedi temettü geliri) gelir elde ettiğinizi başvurunuzda kanıtlamalısınız.

Ardından Portekiz’de 12 aydan az olmayacak şekilde nasıl yaşayacağınızı beyan etmelisiniz. 12 aylık konut kira sözleşmesi gerekebilir. Ardından konsolosluğa yaptığınız başvuruyla birlikte 4 ay geçerli vizenizi alacaksınız. Bu vize de sizin Portekiz’e gidip göçmen bürosundan başvurunuzu tamamlayıp daha uzun süreli oturum almanızı sağlayacak.

Portekiz digital nomad nüfusunu arttırmaya çalışan bir ülke olduğu için bu vize haricinde yine doğrudan tam zamanlı çalışanlar için de gelir kanıtı üzerinden farklı vize tipleri bulunuyor.

Tayland

Digital nomad kavramının Avrupa ve Amerika’da ortaya çıktığı ilk andan itibaren bu konuda en gözde ülkelerin başında Tayland geliyordu. Özellikle doğrudan dijital işlerle uğraşan birçok kişinin gözdesi olmasının sebebi ülkenin uygun ekonomik koşulları ve birçok alanda fazlasıyla gelişmiş olması. Yine de Tayland’ın da özellikle bu alanda aldığı göçle Türkiye şartlarından daha pahalı olduğunu belirtmek gerek.

Almanya

Pek çok gezginin yaşamak, en azından birkaç sene bulunmak istediği Avrupa ülkelerinin başında gelen Almanya, dijital göçebeler için 6 ay ile 1 yıl arasında dijital göçebe vizesi veren ülkeler arasındadır. Başvuru sırasında istenen bazı şartlar bulunmaktadır. Serbest çalışan olduğunuzu belgelemeniz, mülakata katılmanız ve ülke içerisindeki ihtiyaçlardan birini gideren, ülke ekonomisine katkı sağlayan bir iş yaptığınızı belgelemeniz gerekir.

Ayrıca 10.000 Euro birikiminiz olduğunu da kanıtlamanız istenir. Gerekli şartları yerine getirdiğinizde digital nomad vizenizi alabilirsiniz. Ayrıca vizeniz bitince bu süreyi uzatabilirsiniz. Almanya’dan ne alınır yazımızda ülkedeki öne çıkan ürünlerden bahsetmiştik.

Endonezya

2022 Haziran ayından beri dijital göçebeler için vize vermeye başlayan Endonezya, doğal güzellikleriyle dünyanın en güzel ülkelerinden biridir. Ülkede uzaktan çalışmak için 5 yıl sürecek olan vizeyi alabilirsiniz. Ayrıca bu vizeyi aldığınızda Bali dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanında yaşayabilirsiniz. Yine Avrupa ve Amerikalı dijital göçmenlerin Tayland’la birlikte uğrak noktalarından biri de Bali’dir.

İspanya

Avrupa’nın en çok turist alan ülkelerinden biri olan İspanya, belli şartları sağladığınızda dijital göçebe vizesi alabileceğiniz ülkelerden biridir. Bu vizeyi alabilmek için İspanyol olmayan bir şirkette çalışıyor olmanız gerekir. Ayrıca ülke hükümetinin belirlemiş olduğu gelir şartlarını da sağlamanız beklenir. Vizeye yalnızca Avrupa vatandaşı olmayan kişiler başvurabilir.

Dubai

Bazı şartları olsa da Dubai’de dijital göçebelere vize veren ülkeler arasındadır. Ancak bu şehirde dijital göçebe vizesi almak için 6 ay geçerli bir pasaporta ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde geçerli bir sağlık sigortasına ihtiyacınız vardır.

Ayrıca aylık olarak 5000 Dolar ve üzerinde kazandığınızı ispat etmeniz istenir.  Bütün şartları yerine getirirseniz 1 yıllık vergisiz çalışma izninizi alabilirsiniz. Daha kısa süreli turistik gezileriniz için Dubai’den ne alınır yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Hırvatistan

Avrupa’nın en güzel, en yeşil ülkelerinden biri olan Hırvatistan da dijital göçebe vizesi veren ülkeler arasındadır. Ancak diğer ülkelerde olduğu gibi bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar arasında aylık gelirinizin 2500 dolardan fazla olduğunu kanıtlamanız, kalacak yerinizi belirtmeniz, burada kalacağınız süre boyunca harcanabilecek birikiminizi göstermeniz ve kalış amacınızı kanıtlamanız gibi maddeler bulunmaktadır.

Bu ülkelerin dışında da dijital göçebe vizesi veren ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkeler arasında Çekya, Malta, Çin, Cayman Adaları, İzlanda, Meksika, Yunanistan, Polonya, Kanarya Adaları, Gürcistan, Mauritius, Barbados, Kanada da bulunmaktadır.

Dijital Göçebelik için Uygun Ülkeler Nasıl Seçilir?

Dijital göçebe yaşam stiline uygun ülkeler bulmak için öncelikle o ülkede ne kadar kalabileceğiniz ve ne şartlarda kalabileceğiniz önemlidir.

Bu kısımda gidilecek ülkeleri belirlemek için bazı kriterlerden bahsedeceğiz.

Bütçe: Bütçe en temel kriterlerden biridir. Bu sebeple genellikle Avrupa ve ABD’de doğan ve parasını bu ülkelerden kazanan birçok dijital göçebe Tayland, Endonezya(Bali) gibi nispeten daha ucuz Uzakdoğu ülkelerini tercih eder.

Türkiye’den para kazanan biri için de Batı ülkelerinde gezerek yaşamak kolay olmasa da Güney Amerika ya da Uzakdoğu’daki bazı ülkelerde bu yaşam biçimini sürdürmek mümkün.

Vize: Dünyayı gezmek güzel bir hayal olsa da vize gerçeği de sert bir duvar olarak karşımızda duruyor. Özellikle freelance çalışan kişiler için vize almak tam zamanlı çalışan kişilere göre daha da zor.

Dijital göçebe çalışma stiliyle Türkiye’den vizesiz gidilebilen ülkeler, kapıda vize uygulamasına sahip ülkeler ya da daha kolay vize veren ülkeler daha iyi bir seçenek olacaktır. Burada da yine Balkan ülkeleri, bazı Uzakdoğu ülkeleri ve Güney Amerika’daki bazı ülkeler öne çıkıyor.

Kültür: Gitmek istenen ülkelerin kültürlerinin önceden araştırılması gerekir. İngilizce’yi ne kadar bildikleri, yenilen yemekler, günlük yaşamda yabancı birinin karşılaşabileceği zorlukları öğrenmeniz seçilecek ülkelere karar verirken önemli bir rol oynar.

Dijital Göçebeler Nasıl Yaşar?

Dijital göçebeler iş akışlarını ve günlük planlarını kendileri belirlerler. Freelance çalışma oldukça yaygındır. Tam zamanlı işi olan çalışanlar da genellikle asenkronize bir şekilde çalışma daha yaygındır. Yani belli bir süre içerisinde yapılacak işler bellidir ve bu süre içerisinde kişinin bunları bitirmesi beklenir.

Yazının başında da söylediğimiz gibi dijital göçebeler dünyayı dolaşarak farklı kültürlerle iç içe olurlar. Pek çok bölgenin yerel halkıyla kaynaşma, gündelik alışkanlıklarını öğrenme imkanı bulurlar.

Yeni deneyimlere, yeni olasılıklara, yeni tanışmalara açık olurlar. Dünyanın dört bir yanından farklı kişilerle tanışırlar. Bir sürü insanın hayatına olumlu anlamda dokunabilirler.

Eğer siz de bu yaşam tarzına ilgi duyuyorsanız uzaktan çalışma imkanınız da varsa farklı bir ülkede çalışmayı deneyimleyerek en azından bu yaşam tarzına bir adım atabilirsiniz. Vizesiz gidilebilen ve nispeten ucuz bir ülkede 1 ay geçirerek bu şekilde yaşamak isteyip istemediğinize daha yakından bakabilirsiniz.