yurt-disindan-ekran-karti-almak

Yurt Dışından Ekran Kartı Almak

Dünyada oyun piyasası geliştikçe ve Bitcoin gibi kripto coinleri “mine” etmek için ekran kartı önemli hale geldikçe ekran kartlarına olan talep artıyor. Bu durum hem fiyatların yükselmesine hem de birçok ülkede stok sorunlarına neden oluyor. Yurt dışından ekran kartı almak bu sorunları aşmak için tercih edilen bir yöntem haline geldi.

Yurt Dışından Ekran Kartı Nasıl Alınır?

Yurt dışından ekran kartı getirmek ya da almak için izleyebileceğiniz farklı yöntemler bulunuyor. Öncelikle Amazon.de gibi ülkemize ürün kargolayan uluslararası şirketlerin web sitelerini kontrol edebilirsiniz.

Türkiye’de stokta bulunmayan bir modeli arıyorsanız ve fiyat öncelikli sorununuz değilse bu yöntem işe yarayabilir. 

Ürün kargo olarak Türkiye’ye geldiğinde ürün fiyatına vergi eklendiğini hatırlatmak isteriz. Amazon üzerinden yaptığınız alışverişlerde Amazon bu vergi ücretini sizden ürünü satın alırken tahsil ediyor. Yani ürünü seçip gönderilecek ülke olarak Türkiye’yi seçtiğinizde ürün fiyatı üzerine otomatik bir depozito ücreti ekleniyor.

Eğer ödenen vergi bu ücretten daha düşük olursa Amazon aradaki ücreti sonradan size iade ediyor. Bu noktada dikkat etmeniz gereken tek şey ürün satıcısının Amazon olduğu ürünleri tercih etmek.

Glocalzone üzerinden istediğiniz ekran kartı modelini seçerek yurt dışından ekran kartı almak da mümkün.

Glocalzone uygulamasını indirip farklı ülkelere seyahat eden gezginlerden ürünü talep edebilirsiniz. Uygulamanın içinde ürünü arayıp sipariş olarak ekleyebilir ya da doğrudan ürün linkini Amazon gibi bir websitesi üzerinden de ekleyerek sisteme girebilirsiniz.

Ardından bir gezginle eşleşmeyi beklemelisiniz. Bu şekilde hem ülkemizde stoğu bulunmayan bir ekran kartını alabilir hem de ekran kartı modeline göre fiyat avantajı da yakalayabilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise yurt dışına yapacağınız turistik bir gezide ekran kartını ülkemize getirmek olur. Bunun için ülkeye gitmeden önce ülkenin en büyük teknoloji alışveriş mağazalarını araştırabilirsiniz.

Ekran kartlarının birçok ülkede stok sıkıntısı yaşadığını düşünürsek ülkeye gitmeden önce mağazalarla email yoluyla iletişime geçerek gitmek istediğiniz mağazanın stoklarında bu ürünün olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Bu şekilde gittiğiniz ülkede doğrudan hangi mağazaya gidip aradığınız ekran kartını bulabileceğinizi bilirsiniz. 

Yurt Dışından Alınabilecek En İyi Ekran Kartı Modelleri

Öncelikle ülkemize göre fiyat avantajı yakalamak istiyorsanız nispeten pahalı modelleri tercih etmeniz gerekir.

GeForce RTX 4090

NVIDIA GeForce RTX 4090, yüksek performanslı oyunlar, sanal dünyalar, üretkenlik ve tasarım için gelişmiş bir GPU’dur. NVIDIA Ada Lovelace mimarisi ile güçlendirilmiş ve 24 GB G6X bellek ile kullanıcılar için üst düzey deneyim sunar.

Asus GeForce Rtx 3090

GeForce RTX 3090, NVIDIA’nın Ampere yongalarını kullanan etkileyici bir ekran kartıdır. Yeni tasarım daha fazla metal ve Eksen Teknolojili fanlar içerir. Yenilenen fan dizilimi daha iyi soğutma sağlar. PCB’de yeni özellikler ve arka plakada performans artırıcı yenilikler bulunur. Bu ekran kartı, en son GPU tasarımını arayanlar için ideal bir seçimdir.

Radeon RX 7900 XTX

AMD Radeon RX 7900 Serisi grafik kartları, AMD RDNA 3 teknolojisiyle üretilen dünyanın ilk oyun GPU’larıdır. 4K ve üstü çözünürlüklerde benzersiz performans ve görseller sunarlar. AMD’nin akıllı teknolojileriyle uyumlu hale getirildiğinde daha fazla performans elde edilebilir.

Geforce RTX 3060 Ti

geforce-rtx-3060ti

NVIDIA’nın Ampere mimarisinden güç alan GeForce RTX 3060 Ti ve RTX 3060, 2. nesil RTX mimarisine sahiptir ve en yeni oyunları sorunsuz oynamanızı sağlar. Geliştirilmiş Ray Tracing ve Tensör Çekirdekleri, yüksek hızlı bellek ve çoklu işlemcilerle etkileyici bir performans sunarlar.

AMD Radeon RX 6650 XT

ASUS Dual Radeon RX 6650 XT, en yeni AMD RDNA 2 mimarisini en saf haliyle sunarak performans ve sadeliği bir arada sunar.

Amiral gemisi ekran kartlarında kullanılan gelişmiş soğutma teknolojilerinden faydalanan Dual, stil yerine malzeme kalitesine önem vererek dengeli bir sistem için mükemmel bir seçenek sunar. Daha uygun fiyatla yüksek kalite arayanlar için uygundur.

Yurt Dışından Ekran Kartı Almak Daha Mı Ucuz?

Ülkemizde alınan ek vergiler sebebiyle birçok teknolojik ürünü yurt dışından almak genel olarak daha ucuza geliyor. Bu konuda hepimizin bildiği gibi başı çeken konu ise telefonlar.

Yurt dışından telefon almak yazımızı bu konuda inceleyebilirsiniz. Ekran kartında da telefonlarda olduğu kadar büyük fiyat farkları olmasa da yine de yurt dışından alınacak bir ekran kartının Türkiye fiyatına göre genellikle daha ucuz olduğunu söylemek gerekir.

Yurt Dışından Ekran Kartı Getirmek Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Yurt dışından kaç tane ekran kartı getirebilirim diye merak ediyorsanız ekran kartı kargo yoluyla size ulaşacaksa tüm ürünler için vergi ödersiniz. Yani aldığınız ürün sayısı bir şey farkettirmeyecektir. 

Diğer bir senaryo olarak turistik bir gezinin ardından ülkeye dönüyorsunuz.

Bu durumda yurt dışından ekran kartı getirirken ürününüz yolcu beraberinde eşyalar arasında kategorisinde olacağı için ek gümrük vergisi ödemeniz gerekmez fakat ticari amaçla gözükebilecek şekilde üründen birden fazla almanız gümrük memurlarının dikkatini çekebilir.

Ekstra aldığınız ürünler için havaalanında gümrük vergisi ödemeniz gerekebilir. Yani ticari olarak değerlendirilebilecek şekilde yurt dışından ürün getirmenizi tavsiye etmiyoruz. Yolcu beraberinde eşya olarak yurt dışından 1 ekran kartı getirebilirsiniz.

Yurt dışından ekran kartı almak konusunda en büyük problemlerden biri ürünlerin garanti konusu olacaktır. Yurt dışından aldığınız birçok üründe olduğu gibi ürünler Türkiye’de garanti kapsamında değerlendirilmeyebilir. 

Bazı markalar ürünlerin garanti süresi içinde bozulması durumunda Türkiye’den ürünü aldığınız ülkeye kargolamanız halinde iade imkanı verirler.

Bu konuda markalarla iletişime geçip yurt dışından alınan ekran kartları için Türkiye’deki garanti prosedürleri hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Yine de bizim tavsiyemiz bu konuda sıkıntı yaşama ihtimalinizi azaltacak şekilde popüler markaların popüler modellerini tercih etmeniz olur. Örneğin çok yeni çıkan bir ekran kartı modelinde sorun yaşanma ihtimali daha yüksek olabilir.