Batum'dan ne alınır

Batum’dan Ne Alınır: Gürcistan’dan Alınabilecek Ürünler

Komşularımızdan Gürcistan’a yolunuz düştüyse Batum’dan ne alınır merak etmiş olabilirsiniz. Bu yazımızda Gürcistan’ı ve Batum’ı ziyaret etmeyi planlayanlar için alınabilecek ürünleri ve hediyelikleri derledik.

Batum, Türkiye sınırından 20 kilometre uzakta, Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti. Bizde genelde Gürcistan’ın başkenti gibi bir algı olsa da aslında Gürcistan’ın başkenti Tiflis. Batum ise Gürcistan’a bağlı Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti. Fakat her ikisini de yeni tip kimliğinizle ya da pasaportunuzla vizeye ihtiyaç olmadan ziyaret edebilirsiniz.

Biz bu yazıyı yazarken (2023, Şubat) 1 lari 7 Türk lirası civarındaydı. Yani ülkenin çok ucuz olmasını beklemeyin. Fakat alkol, toplu ulaşım ve kıyafet gibi kalemleri orada daha ucuza getirebilirsiniz. Bazı tekstil ürünlerine Gürcistan’da ülkemizden biraz daha ucuza sahip olabilirsiniz.

Aynı zamanda yurt dışından iPhone almak istiyorsanız Gürcistan yine mantıklı bir seçenek. Pasaportunuza ya da kimliğinize kaydettirerek kullanabilirsiniz. 2023’te %123 zamlanarak 6 bin 91 TL olan IMEI ücretine rağmen size daha ucuza gelecektir.

Yurt dışı gezilerinizi daha ucuza getirmek isterseniz Glocalzone’a kaydolup seyahat tarihlerinizi girebilir, ürün isteyen kullanıcıların taleplerini karşılayarak para kazanabilirsiniz. Yurt dışına çıkanlarla ürün isteyenleri bir araya getiren Glocalzone güvenilir ve tamamen ücretsiz bir uygulama.

Siz de dönüşte ürün getirebileceğinizi düşünüyorsanız uygulamaya ücretsiz bir şekilde kaydolup gideceğiniz ülkeyi ve tarihleri girerek parası ödenmiş siparişleri görüntüleyebilir, istediğinizi ya da istediklerinizi getirebilirsiniz.

Kazançlı bir ipucu da verdiğimize göre şimdi Gürcistan ve Batum’dan ne alınır sorusuna geçebiliriz.

Gürcistan’dan Hediye Ne Alınır?

sarap

Gürcistan’dan ya da Batum’dan hediyelik ne alınır diye soranlar için en güzel hediyelik fikirlerini listeledik. Bu listeyi hazırlarken Türkiye’de kolay kolay bulamayacağınız ürünlere öncelik verdik. Yoksa tabii ki cevizli sucuk ya da kilimlere de göz atmanızı öneririz.

Şarap

Şarabın ortaya çıktığı yer Gürcistan kabul ediliyor. M.Ö. 6000 yılından bu yana şarap üreten ve “Kvevri” adı verilen metotla UNESCO dünya mirası listesine giren Gürcistan’dan kendinize ve sevdiklerinize şarap alabilirsiniz. Tabii, hediyelik alkol alırken kişi başına alkol sınırı konusuna dikkat etmelisiniz.

Şarabın yanında farklı bir hediyelik arayışınız olursa keçi ve koç boynuzundan yapılan şarap bardaklarına da göz atabilirsiniz.

Chacha

“Tanrı, şarabı hediye etti; şeytan ise Chacha’yı yaptı” gibi bir söz var. Yine üzümden yapılan bu içki “şarap votkası” olarak da anılıyor. Otantik bir hediyelik olarak bu yüksek alkollü (%45 civarı) içkiden alabilirsiniz. (Tadı tekilaya benzediği için tekila sevmeyen birine almanızı önermeyiz.)

Baharat

gurcistan-baharat

Batum’dan ne alınır diye düşününce aklımıza ilk gelen seçenekler alkol. Çünkü bize göre çok daha ucuz. Şarabın doğduğu yer olmasıyla da birleşince ilk iki sıraya alkol koyduk. Fakat tabii ki yemeyi-içmeyi seven kişilere alınacak tek şey alkol değil. Baharatlar da oldukça gurme bir tercih.

Kokulu yonca olarak geçen baharat (utskho suneli), Gürcistan’da oldukça yaygın kullanılıyor. Çemen gibi bir aroma vermesini istediğiniz yemeklerinize koyabilirsiniz.

Yalnız, kaliteli bir tat almak için bu tarz baharatları hediyelikçilerden değil, lokal ürün satan dükkanlardan almanızı tavsiye ederiz. Tiflis’e gidecekseniz Dezerter Bazaar’a uğrayabilirsiniz.

Seramikler ve Çömlekler

Hediyelik deyince akla ilk gelen seçenekler arasında seramik ürünler ve çömlekler de yer alıyor. Kendinize ve sevdiklerinize Gürcistan motifleriyle işlenmiş, belki Gürcüce mottolar yazan kupalar, seramikler ve çömlekler alabilirsiniz.

Seramikler ve çömlekler hassas olabilir, bu yüzden taşıması diğer hediyeliklere göre daha zordur. Dünyanın en iyi valiz markaları yazımıza göz atarak hediyeliklerinizi güvenle taşıyabileceğiniz bir bavul bulabilirsiniz.

Geleneksel Kıyafetler

Gürcistan geleneksel kıyafetlere atıf yapan mutfak önlükleri ya da tişörtler de gayet iyi hediyeliklerden. Hem hafif ve yumuşak olduğu için yanınızda da kolayca taşıyabilirsiniz. Bunların yanı sıra AlterSocks markasının Gürcistan kültürüne ait tasarımlarla hazırladığı çoraplar da ilginizi çekebilir.

Çocuklara hediye alacaksanız geleneksel Gürcistan kıyafetleri giymiş bebeklere göz atabilirsiniz.

Takı

gurcistandan-alinabilecek-hediyeler-taki

Gürcü alfabesi bildiğiniz gibi bir hayli ilginç. Uzaktan bakınca yazıdan çok desen gibi gözüküyor. Takı alırken de sevdiklerinizin isminin baş harfinin olduğu bileziklere göz atabilirsiniz.

Tabii ki takı seçenekleriniz alfabeyle kısıtlı değil. Emaye ve gümüş küpeler, kolyeler, bilezikler de Gürcistan’dan alınacak hediyeler arasında ön plana çıkıyor. Dry Bridge’deki bit pazarında birbirinden renkli takılara göz atabilirsiniz.

Masa Örtüsü

Başkent Tiflis’e yolunuz düşerse çok farklı butik markaların orijinal ve otantik hediyelik ürünlerini kolayca bulabilirsiniz. Fakat Batum’dan ne alınır diyorsanız en kolay seçeneklerden biri lurji supra olarak geçen masa örtüleri.

Parlak mavi beyaz renkleriyle mutfağınızda ya da yemek alanınızda dikkat çekecek bir ayrıntı olarak kullanabilirsiniz. Büyük küçük pek çok boyutu olduğu için bütçenizi de zorlamayacaktır. Çok sayıda almanız gerekirse ve yeterince paranız yoksa masa örtüsünden çok Amerikan servis boyutundakileri de tercih edebilirsiniz.

Keçe ve Deri Ürünler

Ülkemizde olduğu gibi Gürcistan’da da keçeden ve deriden yapılmış pek çok ürün bulabilirsiniz. Ülkede hayvancılık yapıldığı için keçe ve deri kullanılarak üretilen çantalar, şapkalar, terlikler de bulunabiliyor.

Seyahatinizden dönerken size Gürcistan’ı hatırlatacak aksesuarlar, cüzdanlar ve şapkalar tercih edebilirsiniz. AlterSocks markasının çorapları da Gürcistan’dan alabileceğiniz bir başka aksesuar. Özellikle khinkali adı verilen mantı deseninde aksesuarlar tercih edebilirsiniz.

Vintage Ürünler

Yurt dışına çıkmışken alınabilecek en özel eşyaların arasında vintage ürünler de geliyor. Vintage merakınız varsa Gürcistan’a gitmişken antika dükkanlarına da uğrayabilirsiniz. Kim bilir belki evinize çok yakışacak bir kırlent ya da yüz senelik bir kolye bulursunuz.

Sovyet temalı hediyelikler arıyorsanız yine vintage dükkanlardan benzersiz parçalar bulabilirsiniz. Gürcistan, 1921 ve 1991 yılları arasında Sovyet cumhuriyetlerinden biriydi. Takıda olduğu gibi antika ürünlerde de Tiflis’teki Dry Bridge ilginizi çekebilir.

Özet

Bu yazımızda Batum’dan ne alınır sorusunun yanı sıra Gürcistan’dan alınabilecek hediyelikleri de listeledik. Kendinize ya da sevdiklerinize hoş bir anı bırakmak için beklentilerinize göre içlerinden birini seçebilirsiniz. Böylelikle oraya vardığınızda ekstra düşünmekle vakit kaybetmemiş olursunuz.

Yurt dışı seyahatlerinizden para kazanmak için Glocalzone’u kullanabileceğinizi de tekrar hatırlatalım. Kullanıcıların talep ettiği ürünleri getirerek güvenle para kazanabilir, tatillerinizi ucuza getirebilirsiniz. Glocalzone’la tanışmak, üye olmak ve seyahat tarihlerinizi girmek için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.