azerbaycan'dan-ne-alinir

Azerbaycan’dan Ne Alınır?

Kültürel anlamda bize çok benzeyen Azerbaycan’a yolunuz düştüyse Azerbaycan’dan ne alınır merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazımızda “ateş yurdundan” alabileceğiniz ürünleri ve hediyelikleri bir araya getirdik.

Azerbaycan, yeni tip kimliklerle pasaporta ihtiyaç duymadan gidip turist olarak gezebildiğimiz ülkelerden biri. Bu yüzden ilk olarak telefondan bahsedebiliriz. Yurt dışından telefon almak (özellikle de iPhone) bildiğiniz gibi ülkemizden daha ucuza geliyor.

Eğer son 3 yılda pasaportunuza ya da kimliğinize kaydettirdiğiniz telefon yoksa Azerbaycan’dan telefon alabilirsiniz. Bunun dışındaki fiyatlar genel olarak Türkiye’ye yakın. Tabii ki Free Shop’a uğrayıp alkol, parfüm, kozmetik gibi ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz.

Azerbaycan seyahatinizi ucuza getirmek için Glocalzone’a kaydolup seyahat bilgilerinizi girebilir ve yurt dışından ürün isteyen kullanıcılara yardımcı olarak para kazanabilirsiniz. Gezginlerle yurt dışından ürün talep eden kullanıcıları bir araya getiren Glocalzone’a ücretsiz kaydolup tüm ayrıcalıkları keşfetmek için aşağıdaki linke tıklayın!

Kazançlı bir seyahat tüyosu da paylaştığımıza göre artık Azerbaycan’ın nesi meşhur ve Bakü’den ne alınır gibi soruların yanıtlarına geçebiliriz.

Azerbaycan’dan Alabileceğiniz Hediyelikler

azerbaycandan-hediyelik-hali

Açıkçası Azerbaycan ve Türkiye, kültür olarak birbirine bir hayli benzeyen ülkeler. Bu yüzden bizde bulunmayan pek bir şey yok. Yine de gidip gezdiğiniz yerlerden o kültüre ait ürünler almak hem yerel üreticileri memnun eder hem de sevdiklerinizi.

Azerbaycan gezinizden birbirinden güzel anılarla dönmek istiyorsanız kağıdınızı kaleminizi hazırlayın, başlıyoruz!

Halı Çanta

Tatilden dönerken yanınızda koca bir halı getirmek istemeyebilirsiniz. Yine de Azerbaycan’ın meşhur halılarından küçük bir parçayı daima yanınızda taşımanız mümkün.

Halı çantalar hem günlük hayatınızda size eşlik edecek hem de UNESCO kültür miraslarından Azerbaycan dokuması halıların sanatsal dokunuşunu hayatınıza katacak!

Çanta konusunda ciddi düşünüyorsanız ve Bakü seyahatinizden özel bir çantayla dönmek istiyorsanız Sacria Atelier’ye de bakabilirsiniz.

Takı

Gezdiğiniz ülkelerden getirebileceğiniz en güzel hediyelik fikirlerinden biri takılar. Ama söz konusu ülke Azerbaycan olunca takıların kalitesi de yükseliyor.

Mücevherat alanında çok gelişmiş olan Azerbaycan’a yolunuz düştüyse sizin için değerli olan birine güzel bir takı almayı düşünebilirsiniz.

İpek Şallar

Azerbaycan denince akla ilk gelen şeylerden biri de “kelaghayi” (kelayağı). İpekten yapılan ve kare şeklinde olan bu baş örtülerinin üzerinde Azerbaycan’a ait geleneksel motifler yer alıyor.

Bu ipek şallar kadınlar için üretiliyor. Kendinize ya da sevdiklerinize satın alabilirsiniz. İslam kültüründe ipek eşarpların erkekler tarafından kullanılmasına pek hoş bakılmıyor.

Geleneksel Kıyafetler

azerbaycan-geleneksel-kiyafet-hediye

Azerbaycan’dan getirebileceğiniz hediyeliklerden biri de geleneksel kıyafetler. İşlemeli kaftanlar, ipekten yapılmış etekler, süslü bluzlar özellikle genç kızların ilgisini çekebilir. Ya da günlük hayata daha uygun olsun isterseniz Azerbaycan motifleriyle süslenmiş tişörtler tercih edebilirsiniz.

Havyar

Azerbaycan’ın nesi meşhur diye soranlara verilecek ilk yanıtlardan biri de havyar. Bakü havyarı oldukça popüler. Yolunuz Bakü’ye düşerse taze, güvenilir ve kaliteli ürünler satan pazarlarda havyar deneyebilir ve hediyelik olarak da getirebilirsiniz.

Yalnız havyar konusunda ciddi bir kısıtlama olduğu için abartmamanız gerekiyor. Kişi başı 250 gramdan fazla havyar getirmeniz yasal değil. Küçük, tadımlık kavanozlarda getirebilirsiniz.

Baharat

azerbaycan-baharat

Havyar kadar para harcamak istemiyor fakat yine de gurme hediyeliklerle dönmek istiyorsanız baharatlara da mutlaka göz atın. Bizdeki baharat çeşitliliğine benzese de farklı karışımlar keşfedebilirsiniz.

Zerdeçal, safran, anason, kimyon, sumak gibi farklı baharatların bir de Azerbaycan versiyonlarını tadabilirsiniz.

Reçel

Gurme sevdiklerime Azerbaycan’dan ne alınır diye soruyorsanız reçelleri de önerebiliriz. Bizde de reçel kültürü yaygın olsa da Azerbaycan’ın reçelleri de oldukça meşhur. Beyaz kiraz reçeli, erik reçeli, portakal kabuğu reçeli gibi farklı tatları deneyebilirsiniz.

Seramikler

Özellikle seramik kupalar ve kaseler de Azerbaycan seyahatinizden getirebileceğiniz en kullanışlı ürünler arasında. Azerbaycan’a özgü motiflerle işlenmiş seramik tasarımları hem kendi sofranıza hem de sevdiklerinizin sofrasına taşıyabilirsiniz.

Seramik taşımanın kolay olmadığını biliyoruz. Eğer hediyeliklerinizi ya da Glocalzone üzerinden aldığınız siparişleri rahatça getirebileceğiniz kaliteli bir valiz arıyorsanız en iyi valiz markaları yazımıza göz atabilirsiniz.

Antika

azerbaycan'dan-antika-hediyelik

Yurt dışı seyahatlerinde en keyifli alışveriş opsiyonlarından biri de antikacılar. Vintage ürünlere karşı bir ilginiz varsa antika dükkanlarını gezerek hem kendinize hem de sevdiklerinize müthiş hediyeler bulabilirsiniz.

Azerbaycan da eski Sovyet ülkelerinden biri olduğu için antika dükkanlarında o döneme ait kartpostallar, iğneler, posterler bulabilirsiniz.

Tar

Müzisyen sevdiklerinize getirebileceğiniz hediyeliklerden biri de tar. Uzun saplı, telli bir çalgı olan tar bu bölgede yapılan müziklerin başrollerinden biri.

Tabii ki yanınızda müzik aleti taşımak kolay olmayabilir. Bu durumda minyatür tar heykelciklerini ya da oyuncaklarını da tercih edebilirsiniz.

Chirag

Chirag aslında lamba demek. Ama hediyelik chirag nedir derseniz gözünüzün önüne Alaaddin’in Sihirli Lambası’nı getirin. Azerbaycan’dan ne alınır diyenler için bu tarz lambalar oldukça uygun.

Masa Örtüsü

Buta desenli masa örtüleri de Azerbaycan kültürünü yansıtan hediyeliklerden biri. Buta desen aslında bizim şal deseni olarak bildiğimiz desene çok benziyor. Canlı renklerde işlemeli masa örtülerini hem taşıması rahat hem de oldukça orijinal.

Tabii ki yalnızca masa örtüsüyle sınırlı kalmanız gerekmiyor. Kırlentler de tıpkı masa örtüleri gibi oldukça güzel gözüküyor.

Özetle

Kısacası Azerbaycan kültürüyle çok ortak noktamız olsa da (ince belli, onların deyimiyle armudi, bardak gibi) tatlı bir nüans da yok değil. Eğer bu kültüre dair merakınız varsa sizi mutlu edecek pek çok ürün bulabilirsiniz.

Bavulunuzda yer varsa Azerbaycan seyahatinizde Glocalzone’daki ürün taleplerini karşılayarak para kazanabileceğinizi de tekrar hatırlatalım. Hatta Azerbaycan’a gidiş tarihinizi birkaç hafta önceden uygulamaya girerseniz Türkiye’den ürün isteyen kullanıcılarla da eşleşebilirsiniz.

Nereden ne alınır serisi ilginizi çektiyse diğer ülkelere de göz atmayı unutmayın. Şimdiden iyi geziler ve keyifli alışverişler!