apple-vision-pro-product

Apple Vision Pro Hakkında Ne Biliyoruz?

Apple’ın bu yılki etkinliği WWDC23 öncesinde VR/AR gözlük konusunda beklentiler ve dedikodular çıkmaya başlamıştı fakat 1 hafta öncesine kadar bu gözlük hakkında isminden görünüşüne aslında hiçbir şeyi bilmiyorduk.

Şimdi ise birçok şey öğrenmiş olsak da yine de gözümüzle görüp deneyimleyene kadar karar vermenin zor olduğu bir ürün bizi bekliyor.

Biz de bu yazıda 2024’ün ilk aylarında piyasada olması beklenen Apple Vision Pro hakkında neler öğrendiğimizi ve beklentileri derlemek istedik. 

Apple Vision Pro Hakkında Kısa Kısa:

  • Apple tarafından “tüm zamanların en gelişmiş kişisel elektronik ürünü” olarak tanıtıldı.
  • Gözlüğü takarken dış dünyadan tamamen kopmayacaksınız ve çevrenizdeki insanları görebileceksiniz.
  • 2024’ün ilk aylarında piyasada olacak.
  • ABD’de 3499$ olarak piyasaya çıkacak.
  • Apple’ın en yeni işlemcisi olan M2 işlemciyi kullanacak.
  • Doğrudan kabloyla harici bir bataryaya bağlı olacak.
  • Bataryanın şarj ömrünün kesintisiz kullanım için 2 saat olması bekleniyor.
  • VisionOS adında yeni bir işletim sistemine sahip olacak.

Apple Vision Pro Türkiye Fiyatı Beklentisi

Bu yazıyı Türkiye’de hazırlarken tabii ki en büyük merak konularından biri de ürünün Türkiye’deki çıkış fiyatı olacak. Öncelikle telefon yani SIM kart içeren ürünler kadar yurt dışı ve Türkiye fiyatı arasında fark olmayacağını söylemek gerek fakat döviz kurunun bugünkü durumuna bakınca bile karşımıza çıkacak fiyatın oldukça yüksek olduğu gerçek. 

Bugünkü döviz kuruyla düşünecek olursak cihazın ABD satış fiyatı TL karşılığı olarak yaklaşık 85.000TL’ye karşılık geliyor. Şu an ABD’de 1300USD fiyat etiketiyle satılan yeni Macbook Pro 13′ Türkiye’de 41.500TL olarak satılıyor. Yani arada yaklaşık %30’luk bir fiyat farkı var.

Fiyat farkının aynı şekilde olacağını hesaplarsak bugünkü döviz kuruyla Apple Vision Pro’nun yaklaşık 110 Bin TL olarak fiyatlanmasını bekleyebiliriz.

Apple Vision Pro Şu Ana Kadarki VR Gözlüklerinden Neden Farklı?

Aslında gözlüğün temel tasarımına baktığımızda ilk akla gelen soru bu olabilir. Çünkü piyasada yıllardır birçok farklı firmanın VR gözlükleri bulunuyor.

İlk bakışta sadece fotoğraf olarak bakarsak Apple’ın gözlüğünün farkını anlamak kolay olmayabilir fakat aslında cevap da sorunun içinde gizli. Yani Apple Vision Pro bir VR gözlük olarak tanımlanamaz.

Şu ana kadar piyasadaki VR gözlüklerin temel özelliği taktığınızda sizi dış dünyadan tamamen soyutlayarak farklı bir dünyaya sokması ve size bir “sanal gerçeklik” ortamı yaratmasıydı. 

Kısa süreli kullanımlarda birçok kişiyi memnun etse de dış dünyadan tamamen kopuk olarak uzun süre bir gözlüğe bağlı olmak ana akım hale gelemedi.

Apple’ın yarattığı farklılık ise ürünün AR(“Arttırılmış Gerçeklik”) temelli bir gözlük olması. 

Yani dış dünyadan kopmak mümkün fakat aslında getirdiği en büyük yenilik hala dış dünyaya bağlı şekilde gözünüzün önünde farklı bir dünya daha yaratması. Basit bir örneğini aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz.

apple-vision-pro-ar-screen

Apple Vision Pro Popüler Olur Mu?

Apple daha önce birçok kez sıfırdan ekosistemler yaratmayı başardı. Farklı ürün tiplerini devrimsel bir şekilde dönüştürüp bize yeni ihtiyaçlar üretmeyi bildi. Bu ürün Apple’ın Steve Jobs sonrası döneminin en devrimsel ürünü olarak tanımlanabilir.

Apple Vision Pro’nun bu devrimi tekrar yapıp yapamayacağını şimdiden tahmin etmek zor olsa da ilk “Pro” neslinin fiyatı sebebiyle de herkese hitap etmesini bekleyemeyiz. 

Fiyat haricinde popülerliği zorlaştıran en büyük iki etken ağırlık ve bağlı olduğumuz pil olacak gibi görünüyor. Yine de Apple’ın ürettiği konsepti taklit etmeye çalışan birçok marka olacağını ve ilerleyen nesillerde, belki de çok daha sade görünümlerle Apple Vision Pro popüler hale gelecektir. İlerleyen yıllarda “arttırılmış gerçeklik” alanında farklı bir teknolojinin kapısını açan ürün olarak anılacağı ise kesin.