dijital-gocebe-vizesi-nasil-alinir

Dijital Göçebe Vizesi Nasıl Alınır: Şartlar ve Ülkeler

Dijital göçebelik pandemiyle birlikte daha da yaygınlaşan ve daha çok kişinin merak ettiği bir kavram haline geldi. Özetle özellikle online olarak yürütülebilen işler için mekandan bağımsız bir şekilde çalışabilen kişiler için bu kavram kullanılıyor.

Birçok ülke de bu tip çalışanlara özel vize tipleri sunarak daha fazla dijital göçebeyi ülkesine çekmeye çalışıyor. Biz de bu yazımızda dijital göçebe vizesi nasıl alınır konusuna odaklanıp uygun ülkeleri ve şartlarını açıklayacağız.

Öncelikle ülkelerin neden bu tip çalışanları ülkelerine çekmek istediğinden bahsedelim. Bazı ülkelerde pasif gelir vizesi olarak da geçen bu kavram aslında devletler için de çok çekici.

Çünkü bu kişiler harcamalarını bu sayede ülkede yapıyor ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Buna karşın doğrudan işgücüne katılmayarak ülkelerin kendi vatandaşlarıyla da işgücü açısından rekabet oluşturmuyor. 

Bu alanda popüler hale gelmeye başlayan bazı ülkelerin vatandaşlarının bu vize tipine dair en büyük şikayeti ise ülkelerinin daha pahalı hale gelmesi. Yine de devletlerin bu kişileri ülkelerine çekmeye devam edecekleri ve kendi ülkelerine gelmek için teşvik edeceklerini görüyoruz.


Sık seyahat ediyor ve dijital göçebe olmak istiyorsanız Glocalzone’a göz atmadan geçmeyin. Dünyanın farklı ülkelerinde ürün isteyen ve gezginleri bir araya getiren bu uygulama ile ister aradığınız ürünleri farklı ülkelerden getirtebilir, isterseniz de ürünleri arayan kişilerle buluşturup para kazanabilirsiniz.


Dijital Göçebe Vizesi Açısından Popüler Ülkeler

Farklı isimlerle dijital göçebeler için vize sunan birçok ülke bulunuyor. Dünyanın farklı noktalarından farklı şartlar sunan 5 ülke seçtik.

Kosta Rika 

  • Gelir Şartı: Aylık 3000$
  • Aile ile Gelir Şartı: Aylık 5000$

Kosta Rika remote çalışma vizesi olarak geçen vize türü ile Kosta Rika’da yaşamanız mümkün. Orta Amerika’da adeta Kuzey Amerika ile Güney Amerika’nın tam ortasında bulunan 5 milyon nüfuslu bu ufak ülke dijital göçebeler için farklı bir deneyime dönüşebilir.

Kosta Rika Happy Planet Index tarafından 2012 yılında dünyanın en mutlu ülkesi olarak seçilmişti.

Numbeo verilerine göre İstanbul’la kıyasladığımızda başkent San Jose’nin %30 daha pahalı olduğunu görüyoruz. Bu vize ile sağlanan avantajlar arasında Kosta Rika 12 ay boyunca gelir vergisi ödemeden konaklamanıza izin veriyor. Yerel ehliyetiniz ile araba kullanma şansınız da var.

Portekiz

portekizde-dijital-gocebelik
  • Gelir Şartı: Aylık 3040€

Golden Visa ile emlak alımı ile vatandaşlık veren en popüler ülkelerden biri olan Portekiz dijital göçebeler için de 2022 yılında “Temporary Stay” adında yeni bir vize programı başlattı. Batı Avrupa’daki birçok ülkeye yakın ama görece daha düşük bir yaşam maliyeti olan Portekiz Avrupa’da yaşamak isteyenlerin tercih edebileceği bir adres.

Portekiz’de 1 yılınızı doldurduktan sonra 4 yıl boyunca vizenizi birer yıl birer yıl olarak uzatmanız mümkün. Ülkede gelirleriniz için vergi ödemeniz ve bir şirket kurmanız gerekiyor fakat ülkedeki %25’lik vergi oranına karşılık siz bu vize tipinde %15 gelir vergisi ödüyorsunuz.

Malta

  • Gelir Şartı: Aylık 2700€

Akdeniz’de gitgide daha da popüler bir ada ülkesi haline gelmeye başlayan Malta da dijital göçebeleri ülkesine çekmek için “Nomad Residence Permit” vize programını başlattı.

Adada İngilizce konuşulması ve İngilizce’yle bütün dertlerinizi halledebilmeniz Türkiye’den gidecek dijital göçebeler için Malta’yı daha da cazip kılabilir.

Malta’da geçireceğini 12 ay boyunca ülkede gelir vergisi ödemeniz gerekmiyor. Vize başvurusu 300€. Ayrıca Malta’dan aldığınız vizeyle Schengen bölgesinde de o süreçte serbestçe dolaşmanız ve farklı ülkeleri gezmeniz de mümkün.

Hırvatistan

hirvatistanda-dijital-gocebelik
  • Gelir Şartı: Aylık 2527$

Birçok dijital göçebe vizesine göre daha düşük gelir şartı talep eden Hırvatistan ülkemize yakın olması ve ülkenin de görece ucuz olmasıyla ülkemizden de talep görebilir. Aylık gelir şartını sağlayamıyorsanız bunun yerine 12 aylık vize için hesabınızda minimum 30.000$ olmasını talep ediliyor. Her aile üyesi için minimum aylık gelir şartı %10 artıyor.

Dijital göçebe programını 2021 Ocak ayında başlatan ülkede dijital göçebe vizesinin maksimum süresi 12 ay. Bu süre boyunca ülkede kalırken gelir vergisi ödemeniz gerekmiyor.

Eğer vizenizi uzatmak isterseniz vizenizin bitiş tarihinden 6 ay sonra tekrar başvuru yapıp yine 12 ay boyunca Hırvatistan’da yaşayabiliyorsunuz. Yani kalıcı şekilde farklı bir ülkeyi deneyimlemek isteyenler değil gerçekten de farklı ülkelerde yaşamak isteyen dijital göçebeler için uygun bir vize.

Barbados

  • Gelir Şartı: Son 1 yıl içinde 50.000$

Karayipler’in ortasında gerçek bir dijital göçebe deneyimine hazır mısınız? Barbados “Welcome Stamp” ile farklı ülkelerden dijital göçebeleri kendisine çekmeye başladı.

Karayiplerin ortasındaki bu deneyimin diğer bazı ülkelerden daha pahalı olduğunu söylemek gerek. Yalnızca 439 km2’lik yüzölçümüyle Barbados Türkiye’deki birçok şehirden bile daha küçük. (İstanbul 5343 km2)

Barbados’u diğer ülkelerden ayıran en büyük fark vize başvuru ücreti. Vize başvurusu için 2000€’yu eğer ailenizle birlikte gelmek istiyorsanız 3000€’yu gözden çıkarmanız gerekiyor. Neyse ki bu vize ücreti yalnızca başvurunuzun onaylanması durumunda geçerli.

Başvuru tamamen online bir şekilde gerçekleşiyor ve 7 iş günü içerisinde değerlendiriliyor. Bu yönüyle diğer birçok dijital göçebe vizesinden çok daha hızlı. Aynı zamanda 12 ay bittikten sonra vizenizi uzatmanız da mümkün.

Dijital Göçebe Vizesi Nasıl Alınır?

Şartlar ülkeden ülkeye değişse de genel prosedürler birçok ülke için aynı şekilde işliyor. Ülkelerden bağımsız olarak işleyen genel prosedürden bahsedelim.

Öncelikle dökümanlarınızı hazırlamanız gerekiyor. Bu dökümanlar arasında şu evrakların bulunması gerekiyor:

  • Başvuru formu
  • Gelir kanıtı
  • Uzaktan çalışma kanıtı
  • Pasaport
  • Kişisel bilgiler (fotoğraf, kimlik bilgileri ve talep edilen kişisel evraklar)

Dijital Göçebe Vizesi Şartları

Genellikle talep edilen evraklar incelendiğinde aslında en kafa karıştırıcı olabilecek dökümanlar gelir kanıtı ve uzaktan çalışma kanıtı gibi görünüyor.

Gelir kanıtı konusunda gelirinizi hangi kaynaklardan kazandığınız ve miktarı göstermeniz gerekiyor. Bu da banka dökümanları ile sağlanabilir.

Uzaktan çalışma kanıtı konusunda da çalıştığınız müşteriler ve kontratlarınız gibi bilgileri sunmanız gerekiyor. Online işler çok çeşitli olabildiği için burada sunulabilecek belgeler de çeşitlilik gösteriyor.

Kendi durumunuzda en uygun olabilecek belgeleri doğrudan konsolosluk ya da aracı kurum vize ofisi çalışanlarına sorabilirsiniz.

Evraklarınız Türkçeyse ve talep edilmesi halinde noter onaylı şekilde İngilizce ve/veya vize almak istediğiniz ülkenin ana diline çevirmeniz gerekebilir. Bu konuda da vize randevunuz öncesinde bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Dökümanlarınızla birlikte konsolosluk ya da bazı ülkelerde yetkili vize ofislerine başvuru yapmanız gerekiyor. Her vize tipi başvurusunda olduğu gibi yine ödemeniz gereken bir vize ücreti olacak.

Dijital göçebe vizesi nasıl alınır sorusuna yanıt vermek üzere kurulmuş ve bu alanda danışmanlık hizmeti veren aracı şirketler de bulunur. Bu danışmanlık şirketlerinden biriyle çalışarak sürecinizi daha kolay hale getirebilirsiniz.

Tabii ki danışmanlık şirketlerinin de genellikle özelliştiği ülkeler olur. Yani danışmanlık şirketinizi de gitmek istediğiniz ülkeye göre seçmeniz en doğrusu olacaktır.

Dijital Göçebe Vizesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Dijital göçebe vizeleri genellikle size doğrudan o ülkede çalışma izni vermez. Yani sizin hali hazırda farklı bir kaynak üzerinden para kazanıyor olmanız gerekir. Yine de ülkeden ülkeye değişen şartlarla birlikte kontrat yoluyla o ülkeden de müşteri alma şansınız olur.

Dijital göçebe vizeleri çoğunlukla vatandaşlığı giden bir yol açmaz. Ülkede belli bir süre yaşadıktan sonra vize sürenizi uzatmanız mümkün olur ve bazı ülkelerde kalıcı oturum kartı da elde edebilirsiniz. 

Dijital göçebe vizesi alarak ailenizle birlikte de farklı bir ülkeye taşınabilirsiniz. Aileyle yapılan başvurularda genellikle aylık kanıtlamanız gereken gelir düzeyi yükselecektir.

Dijital göçebe vizesi ile yaşadığınız ülkedeki vergi konularına hakim olmalısınız. Uluslararası olarak kabul edilen vergi anlayışı kişinin yaşadığı ülkeye vergisel açıdan sorumlu olduğudur. Genellikle bu vize tipinde ülkeler kişilerden gelir vergisi almıyor olsa da yine de vergi konusunu araştırmanız gerekir.