El Bagajı Yönetmelikleri Ve İpuçları

Kısa bir tatile ya da iş seyahatine çıkıyorsan küçük bir valiz senin için yeterli olacaktır. Böylece valizini check-in yapmanın maliyetinden kurtarabilirsin. Ayrıca el bagajıyla seyahat ettiğin zaman bagaj beklemek zorunda da kalmazsın.

Son zamanlar da gereğinden fazla dolu el bagajları hava yollarında sorun oluşturmaya başlamış ve bu yüzden el bagajlarında sınırlamaya gidilmiştir. Pek çok vatandaş bu uygulamalardan habersiz durumda ve kabine binişlerde sorun yaşamakta. İşte bu yüzden el bagajı yönetmelikleri ve ipuçlarından bahsedeceğiz.

el bagajı

Limitleri Aşmamaya Özen Göster

El bagajlarının hem ağırlık hem boyut olarak bazı limitleri bulunuyor. Örneğin Türk Hava Yolları 55x40x23 cm ebatlarını aşmamanı istiyor. Fakat diğer hava yolu şirketlerine nazaran bu konuda daha esnek.

Ayrıca birçok hava yolu şirketi uzun uçuşlarda sana kişisel bakımınızı yapabileceğin bir seyahat çantası verir. Bu set diş fırçası, diş macunu, nemlendirici, kulak tıkacı, çorap, göz maskesi gibi uçuş süresince ihtiyacın olacak birkaç temel malzemeyi içerir.

El bagajına çok fazla eşya almayı düşünmüyorsan muhtemelen ağırlık kısıtlamaları konusunda çok fazla sorun yaşamayacaksın. Bazı hava yolu şirketleri, valizin kaldırılıp bagaj bölümüne sığdığı sürece herhangi bir ağırlık kısıtlaması bulunmuyor. Fakat her hava yolu şirketinin kendi kuralları olduğundan dolayı önceden kontrol etmeyi unutmamalısın.

Sıvı Kısıtlaması

Öncelikle havacılık güvenliği konusunda en çok dikkat edilen konuların başında uçağa alınabilecek sıvı malzeme miktarı geliyor. Bu sıvıların içinde jel, diş macunu, şampuan ve tıraş köpüğü gibi maddeler de bulunuyor.

Dünyadaki tüm ülkelerde uçak kabine alacağın sıvıların toplamı 1 litreyi, tek bir parçanın da 100 ml’yi geçmemesi gerekiyor. Ayrıca eğer bu maddeler 100 ml’den az ise ayrı ayrı küçük paketlere ya da sıvı torbalara koyduktan sonra el bagajına alabilirsin.

Yasaklı Cisimlere Dikkat

Ateşli silahlar gibi patlayıcılar veya bıçak ya da jilet gibi keskin olan ürünler dünyanın hiç bir yerinde uçağa alınmıyor. Eğer makas ve bıçak 10 cm’den daha kısaysa el bagajına alınabiliyor. Fakat tırnak makası ve tek kullanımlık tıraş bıçaklarına dünyanın çoğu ülkesinde izin verilmiyor.

Sadece Mutlaka Gerekli Eşyaları Götür

Eğer kabin boy valize sığmak istiyorsan yanına az eşya almalısın. Sanıldığı üzere eşyalarınızı sığdırmanın püf noktası eşyaları birbiri içine geçirip farklı usullerde katlamak değil. Hava durumuna ve yapacağın aktiviteye bağlı olarak kıyafetleri elemek konusunda zorlanabilirsin. Bu yüzden her gün için ayrı kombin yapmak yerine farklı kombinasyonlarını da denemen gerekiyor.

Düzenleyici çantalar pratik gibi görünse de aslında oldukça yer kaplıyor. İçerisini tamamen doldurmasan bile kendi boyutları kadar yer kaplıyorlar.

Dolayısıyla yerden tasarruf etme olanağına sahip olamıyorsun. Bunun yerine kozmetik, ilaç gibi ürünleri poşetlere ya da bez kılıflara koyarsan çanta içerisinde istediğiniz köşeye sıkıştırabilirsin.

Eğer kısa vadede bir seyahat planın yoksa dert etmeyin. Glocalzone‘la dilediğin ürünü gezginler aracılığıyla yurt dışından sipariş edebilirsin. Şayet bir seyahate çıkmak üzereysen, gezerken para kazanabilirsin!

Diğer yazılarımıza da göz at!

Glocalzone ile Dubai’den Ne Alınır?