Birçok üyemizin de yaptığı oldukça popüler olan Work and Travel kısaca, dünyanın her yerinden gelen öğrencilerin yaz ayları boyunca Amerika’daki çeşitli mevsimlik işlerde çalışıp daha sonrasında da Amerika’da seyahat etme olanağı yakaladıkları kültürel bir öğrenci değişim programıdır.
Program, ABD Hükümeti tarafından, diğer ülkelerden gelen öğrencilere Amerikan kültürünü, yaşam tarzını ve işini tanımalarını amaçlayan kültürel bir değişim programı olarak sunulmaktadır; Amerikalı öğrencilerle ve aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerle tanışma ve ilişki kurmalarını sağlamayı amaçlamaktadır. Glocalzone ailesi olarak bu programın tüm detaylarını sizin için inceledik. İşte WAT ile ilgili öğrenmek istediğiniz tüm detaylar!
Work and Travel nedir?
Hadi WAT’ın ne olduğuna daha detaylı bakalım. Yaz Dönemi Work and Travel ya da kısaca “WAT”, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 20. yüzyılın ortalarında oluşturulan ve hala başarılı şekilde yürütülen bir programdır. Yaz tatilin sırasında ABD’de yaşamanın ve çalışmanın en kolay ve güvenli yolu olarak görülen bir sistemdir. Daha önce hiç görmediğin yerleri görmek, farklı kültürler ile kaynaşmak, tecrübe kazanmak, yeni arkadaşlarla tanışmak ve para biriktirmek gibi birçok yararı olan bir programdır. Work and Travel, sana yalnızca ülkeyi ziyaret etme fırsatı vermez, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nde nasıl yaşandığını kendi başına deneyimlemene olanak tanır. Ayrıca ülkede bir turistten daha fazlası olman için de eşsiz bir fırsat sunuyor.
WAT, resmi başlangıç tarihleri, Mayıs – Eylül dönemleri arasında olup 4 aylık bir çalışma süresini kapsar. Eylül sonunda çalışma izni biten öğrencilerin ardından ek olarak 30 gün turist olarak kalmalarına izin verilir. Programa katılacak olan öğrenciler, kalmak istedikleri süreleri kendileri seçebilmektedir.
Programı tamamlayan öğrenciler ülkelerine geri dönmek zorundalar. Fakat bir sonraki yıl öğrencilikleri devam edenlerin yeniden programa katılma hakları da bulunuyor.
J1 vizesine başvurmadan ve ABD’ye seyahat etmeden önce, WAT programın özellikleri ve gereklilikleri hakkında detaylı bilgiler almak önemlidir. Ayrıca programa katılmaya karar verenlerin, bu konuda tecrübe sahibi, belirli referansları olan acenteler ile çalışması, güvenli bir bölgede ikamet ve düzgün bir iş için en önemli konudur.
Work and Travel mı dil okulu mu?
İngilizcesini geliştirmek isteyen birçok öğrenci bu ikilem arasında kalıyor: Work and Travel mı? Dil okulu mu? İkisinin de farklı özellikleri olsa da ortak bir amacı bulunuyor. Bu da kişinin İngilizce seviyesini geliştirmek.
İlk olarak Work and Travel ile dil geliştirmenin avantajlarına bakacak olursak ki bu noktada geliştirme diyoruz çünkü bu programa katılmak için belirli bir İngilizce seviyen olması gerekiyor. Öncelikle Work and Travel ile öğrenciler doğal yollarla dillerini geliştirirler. Bu da çalışırken; iş arkadaşları ile müşteriler ile yaptıkları konuşmalar aracılığıyla olur. Ayrıca gezerken ve oda arkadaşları ile de İngilizce iletişim kurulması, dilin gelişimine direkt etkisi vardır.
Ayrıca öğrenci dilini geliştirirken çalıştığı için dil öğrenme adına ekstra bir para vermek yerine üzerine para kazanacak duruma gelir. İşte Work and Travel ile dil okulu arasındaki en büyük fark budur. Bundan dolayı gelir düzeyi dil okulu için yeterli olmayan kişilerin İngilizcelerini geliştirmesi için Work and Travel, biçilmiş kaftandır
Dil öğrenmenin en etkili yollarından bir diğeri de yurt dışında dil okuluna gitmektir. Bu yönteme Work and Travel’ın bir alternatifi olarak bakılabilir. Ayrıca Work and Travel’a mezun olunduktan sonra gidilmezken dil okullarına genellikle mezuniyet sonrası gidilir. Daha çok gelir düzeyi yüksek olan kişilerin katıldığı dil okulu programları da üzerine düşüldüğü takdirde dil gelişimine büyük katkısı vardır. Bir öğrenci için hem İngilizcesini geliştirip, hem cv’sine geçerli bir tecrübe yazdıracağı ve bunları yaparken gezip, para kazanacağı bir deneyim olan Work and Travel oldukça avantajlı olacaktır.
Neden Work and Travel yapılmalı?
Work and Travel, yıllardır ABD Dış Bakanlığı’nın gözetiminde başarılı bir şekilde yürütülen bir programdır. Bu program dahilinde her yıl dünyanın dört bir yanında binlerce öğrenci, ABD’de çalışarak benzersiz bir deneyim yaşarlar.
Peki, Work and Travel yapmanın amacı ne olmalıdır? Para kazanmak mı? İngilizceni geliştirmek mi? Yoksa farklı bir kültürde iş ve yaşam deneyimi elde etmek mi? Bunların hepsi bir parça Work and Travel’ın nedenlerini oluştursa da en büyük neden öğrencinin yaşayacağı iş deneyimi ile birlikte elde edeceği başarı ile kendi özgüvenini kazanması olmalıdır.
Asıl amacın para kazanmak olmaması gerektiği Work and Travel programında yine de orada geçirilecek süre zarfında kalacak yer ve temel ihtiyaçların karşılanması için para kazanmak da oldukça önemlidir. Ve tabi Amerika’da unutulmayacak bir tatil deneyimi için de yeterli parayı kazanmak oldukça önemlidir.
Ayrıca başarılı bir Work and Travel dönemi geçirmek, ülkenize döndüğünde kariyerinizin henüz başındayken senin için benzersiz bir deneyim olacaktır. Öyle ki cv’ne bu deneyimini eklemen yanında para harcamadan hatta para kazanarak geliştireceğin İngilizcende işe girme sürecinde seni diğer adaylardan pozitif ayrıştıracak bir özellik olacaktır.
Work and Travel ne kadara mal olur?
Aracı şirketler tüm vize ve diğer süreçlerin ayarlanmasını ve yönetilmesinden sorumludur. Bunun karşılığında ise ortalama 1,500 – 2,000 dolar arasında bir ücrete sahiptirler. Bunun yanında uçak bileti masrafları ve vize işlemlerini düşünürsek bu fiyat 4000 dolara ulaşabilir. Fakat Work and Travel doğası gereği disiplinli bir çalışma sğreci geçirirseniz bu parayı kazanmak mümkündür. Hatta Glocalzone ile bu parayı arttırmak bile oldukça olası tek yapman gereken Glocalzone’a seyahatini ekleyip üyelerimizin sitedikleri ürünleri getirmek ve gezgin komisyonunu kapmak. Kısacası WAT masrafını kafanıza takmamanı Amerika’dan dönüşte ceplerinin dolu olacağını sana rahatlıkla söyleyebiliriz.
Work and Travel’da ne kadar para kazanılır?
Work and Travel sistemi hakkında en çok sorulan sorulardan biri ise “Work and Travel’da ne kadar para kazanılır?”. Bu program çerçevesinde işler çok çeşitli olduğu gibi çalıştığınız saate göre gelir elde edersiniz. Ayrıca ek iş yapma imkanınızda bulunuyor. Kısacası Work and Travel’da ne kadar kazanacağın birazda senin performansına bağlı.
Work and Travel programı boyunca kazanacağın para, 3 – 4 aylık çalışma süresi sonunda seyahat edip Amerika’da tatil yapmak ve alışveriş yapmak için yeterli miktar olmalıdır. Düzenli ve disiplinli bir çalışma dönemi geçirmen durumunda ise kazanacağın miktar gezmen için yeterli olacaktır.
Bu noktada unutulmaması gereken kısım ise Work and Travel programının asıl amacı İngilizcenizi geliştirmek, farklı bir kültürde iş deneyimi elde etmek olmalıdır. Kazanılan gelir de orada barınma ve diğer masrafların yanında Amerika macerasını yaşamak için yeterli bir tutar olacaktır.
Amerika’da elde edilen kazanç ise ortalama haftalık 30 – 40 saatlik çalışma süresince kazanılır. Yine yapılan işe göre saatlik kazanç 5 ila 10 dolar arasında değişebilmektedir. Work and Travel programına katılacak olan adayların planlarını buna göre yapmaları gerekiyor.
Bazı öğrenciler ise Glocalzone gibi gezerken para kazanabilecekleri uygulamalar ile ek gelir elde edebilir. Glocalzone kısaca; Türkiye’ye dönerken Glocalzone üyelerine yurt dışından istediklerini getirip para kazanabileceğiniz bir mobil uygulama. Özellikle Amerika’dan Glocalzone aracılığıyla ürün getirerek para kazanmak çok kazançlıdır. Glocalzone’da en çok talep edilen ürünlerden biri olan Macbook Pro’yu getirerek bile 1000 TL’ye kadar para kazanmak da mümkün.
Özetleyecek olursak, yaz dönemini Amerika’da geçirme imkanına kavuşan öğrenciler, kendilerini geliştirirken iyi bir gelir elde etme imkanına da sahip olurlar. İsteyenler bu kazançlarını kendilerine tanınan süre içerisinde gezerek harcayabilir. Bazı öğrenciler ise Amerika’da seyahat süresini kısa tutarak ülkelerine elde ettikleri gelirlerle dönmeyi tercih ederler.
Work and Travel başvuru şartları neler?
Work and Travel başvuru şartları, bu programa dahil olmak isteyen lisans öğrencilerinin en çok merak ettiği konular arasında bulunuyor. Work and Travel, Amerika Birleşik Devletleri Dış İşleri Bakanlığı’na bağlı oldukça ciddi bir organizasyon. Bu program kapsamında dünyanın dört bir yanından öğrenci toplulukları Birleşik Devletler’e gitme imkânı yakalıyor.
Work and Travel programı ile ABD’ye gitmek için bazı şartlar bulunuyor ve maalesef her öğrenci grubu bu programa dahil olamıyor. Bunun yanında WAT programına katılmak için gerekli olan öğrenci olma kriterine sahip olsan dahi yaş sınırına takılabilirsin. Bir lisans öğrencisi olarak yaşın da belirlenen aralıkta olsun. Programa dahil olmak için son bir koşul daha bulunuyor. Belirli bir seviyede İngilizce bilmek.
Özetleyecek olursak Work and Travel programı ile Amerika’ya seyahat edip orada çalışmak için şu şartlar aranıyor;
- 18 – 26 yaş arasında olmak
- 4 yıllık örgün öğretim veren bir üniversitede öğrenci olmak
- Yaş sınırını geçmemek kaydıyla yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmak
- Ön lisans öğrencileri için 4 yıllık örgün öğretime geçme şartlarını yerine getirmiş olmak
- En az orta düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmak
Bu şartları yerine getirmen yanında programın bir de maddi şartları bulunuyor. Bunlara da kısaca değinecek olursak; sana aracılık edecek şirketin 2019 yılı itibarıyla ortalama 1500 – 1900 dolar arasında bir ücret alıyor. Bu tutarın içinde çalışma izni ve sigorta kayıt ücreti de bulunduğunu hatırlatmak gerekir. Ayrıca yaklaşık 150 – 200 dolar arasında bir vize ücreti, alınan döneme göre değişkenlik gösterecek olan gidiş – dönüş uçak bileti masrafı bulunuyor. Buda ortalama 800 – 1200 dolar arasında değişen bir rakam. Bunun yanında ilk maaşını alana kadar yanınızda 500 – 800 dolar gibi bir harçlık olması da gerekiyor.
Work and Travel’a nasıl başvurulur?
Work and Travel programı hakkında yeterli bilgiyi alıp yaz tatilinizi Amerika Birleşik Devletler’inde geçirmeye karar verdiğinde bundan sonraki aşama başvuru aşaması olacaktır. Peki, Work and Travel’a nasıl başvurulur?
Öncelikle şunu söylemekte fayda var ki Work and Travel, diğer öğrenci değişimi programlarındaki gibi çok fazla evrak işiyle uğraşmadığın bir programdır. Zira iyi bir aracı şirket ile anlaşman bu sürecin rahat şekilde ilerlemesi için oldukça önemli. Work and Travel programına bireysel olarak başvuruda bulunup, nerede kalacağını ve nerede çalışacağını kendi başına bulma imkanın da vardır. Fakat bu yol hiç yurt dışı deneyimi olmayan öğrenciler için güvenli bir yol değildir.
Başvuru için öncelikle uluslar arası iş birliğine sahip ciddi bir şirket ile temasa girilmelidir. Work and Travel yolculuğunuza aracılık edecek olan şirket, başvurunuz akabinde seninle kısa bir mülâkat yapar. Bu mülâkatın asıl amacı ise senin İngilizce seviyeni ölçmektir.
WAT programı ile ABD’ye gidip orada çalışman için belirli seviyede İngilizceye sahip olman gerekiyor. Şirketin yaptığı ön mülâkat ise hem dil seviyeni tespit etmek hem de İngilizce seviyene göre hangi işlerde çalışabileceğini belirlemek içindir.
Dil seviyen yeterli görüldükten ve İngilizce seviyene göre iş seçiminiz yapıldıktan sonra kayıt için belirli bir meblağ ödemen gerekiyor. Ödenen bu tutarın büyük bir bölümü ise ABD’de çalışma izni ve sosyal güvenlik numarası alınması için harcanıyor. Ayrıca tüm bu süreci beraber yönetmen için aracı şirket, sana bir danışman atıyor.
Sana atanan danışmanın ile birlikte vize alım işlemleri, Birleşik devletlerin hangi bölgesine gideceğini, hangi işte çalışacağını belirliyorsun. Ve danışmanlar, ülkene dönene kadar seninle iletişim halinde kalarak herhangi bir aksaklıkta sana yardımcı oluyorlar.
Erken kayıt olmak neden avantajlı?
Dünyanın dört bir yanından öğrenci kabul eden Work and Travel sisteminde çalışılacak işler elbette belli bir kontenjana sahiptir. Bu yüzden programa erken başvurmak istenilen işe yerleşmek için en önemli aşamadır. Zira iş kontenjanları genellikle yeteneklere göre değil erken yapılan başvurular ile dolmaktadır. Kısaca erken başvuruda bulunmak istenilen işte çalışma olasılığını artırır.
Work and Travel tüm ülkelerde gözde bir program olduğu için Amerikalı işverenler sponsor şirketler aracılığıyla düzenlenen çeşitli etkinlikler ile tanıtımlarını yaparlar. Erken kayıt yaptırarak bu etkinliklere katılıp hem istediğin işi seçebilir hem de çalışacağın iş hakkında detaylı bilgi alabilirsin.
Ayrıca Work and Travel’da sana aracılık edecek şirketler, erken kayıt indirimleri de sunmaktadır. Böylece erken kayıt yaptırarak gidiş maliyetlerinde de avantaj sağlayabilirsin. Diğer bir avantaj ise erken alınan uçak biletlerinin daha ucuz olmasıdır. Bildiğin gibi gidiş – dönüş uçak biletini ne kadar erken alırsan o kadar ucuza alabilirsin.
Amerika’ya seyahat etmek için elbette ki en önemli konu vizedir. Tüm bu avantajların yanında işini garantiye almak, gideceğin eyaletteki konaklama yerinin ayarlanmış olması sana vizeni daha kolay almanı sağlayacak faktörlerdir.
Her ne kadar belirli bir program dahilinde Amerika Birleşik Devletleri’ne gidecek olsan da vize işlemlerinde yüksek güvenlik prosedürleri uygulanır. Bu güvenlik süreci tahmin edildiğinden uzun sürebilir. Bu yüzden yapılacak olan geç başvurular ya Amerika’da kalma süresini azaltabilir ya da Work and Travel’a katılamama gibi bir riske yol açabilir.
Work and Travel’da hangi işler yapılabilir?
Work and Travel yapmak isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan birisi “Work and Travel’da hangi işler yapılabilir?”. Amerika’nın birçok eyaletinde çok farklı iş imkânı bulunduğundan öğrencilerin seçim yapması zor olmaz gibi gözüküyor.
Öğrenciler, Otellerde, restoranlarda, eğlence parklarında, kayak merkezlerinde, milli parklarda veya perakende satış yapan mağazalarda çalışabilir. Burada çalışan sektör önemliyken işveren tavrı ve tutumu da oldukça önemlidir. İşin güvenilir olması, kalacak yere yakın olması ve iyi bir saatlik ücret sunması bakılacak ilk kriterlerdendir. Tabi bunların sağlıklı şekilde koordine edilmesinde Work and Travel sponsor şirketinin payı oldukça büyüktür.
Work and Travel’da hangi işlerde çalışılabileceği ise birazda öğrenciye kalmıştır. Kimi çok fazla yorulmak istemeyip daha sakin işlerde çalışmayı tercih eder. Böyle bir durumda kazanılacak maaşta ona göre düşük olacaktır. Kimi ise daha çok çalışma saati alıp daha çok kazanmak ister. Ayrıca yapılan işten alınan saatlik ücret yanında bahşiş kazanılabilen işlerde mevcuttur. Örneğin eğlence sektöründe garsonluk gibi meslekler dolgun bahşiş alınan işlerdir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde mevsimlik işçi talebini karşılama amacı olan Work and Travel programı kapsamında yukarıda saydığımız gibi çok fazla vasıf gerektirmeyen ara işlerdir. Ancak katılımcılardan sorumluluk sahibi olması, ciddi, esnek çalışma saatlerine uygun, uyumlu, vicdani ve değerli olması beklenir.
Çeşitli sektörlerde en çok işçi talebi olan işleri listeleyecek olursak;
Otelcilik sektöründe:
- Resepsiyon görevlisi
- Oda bakım görevlisi
- Kapıcı
- Bakım görevlisi
- Çamaşır yıkama görevlisi
Restoran sektöründe:
- Komi
- Garson
- Host / hostes
- Aşçı
- Mutfak yardımcısı
- Yemek sunucusu
Mağaza veya süpermarketlerde:
- kasiyer
- Perakende satış asistanı
- Depo asistanı
Lunaparklarda:
- Oyun idare operatörü
- Bilet satış görevlisi
Fast food restoranında:
- Pişirme personeli
- kasiyer
- Mutfak yardımcısı
Ayrıca öğrenciler yeteneklerine göre cankurtaran personeli olarak ya da Milli Parklarda çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler.
Work and Travel sana ne katar?
Work and Travel’a katılan çoğu öğrenci, kendilerinin her yönden geliştirdiklerini, hayatları boyunca unutamayacakları güzel anılar biriktirdiklerini dile getirirler. Farklı bir kıtada, farklı bir kültürün içinde genç yaşta hem çalışarak hem de tüm sorumlulukları üstelenerek bir dört ay geçirmek öğrencilere artı değer katan bir deneyim olacaktır.
Gayretli olunduğu takdirde 4 ay gibi kısa bir sürede de olsa dil gelişimi mümkündür. Work and Travel ile en çok İngilizcesini geliştirmek için gitmek isteyen öğrenciler, böylece döndüklerinde dil seviyelerini birkaç kademe arttığını görebilirler. Sonuç olarak tüm gün İngilizce konuşan insanlar ile günlük yaşam dilinde iletişim halinde olunuyor.
İlk iş tecrübesini ise Amerika gibi bir ülkede yaşamak, okulu bitirdikten sonra henüz boş olan cv’lerde çok kıymetli bir unsur olarak duracaktır. Belki de ilerleyen dönemler için en önemlisi cv’deki Work and Travel deneyimi olacaktır. Zira işveren burada tek başına sorumluluk almış, başarılı bir süreç geçirmiş gençlerin iş başvurularına diğerlerinden farklı bir gözle bakabilir. Bu da işe girişlerde önemli bir faktördür.
Daha önce görülmeyen, evinden çok uzak yerlerde geçirilecek zaman, gençlerin kişisel gelişimine çok önemli katkılar sağlar. Öyle ki zor şartları aşmayı başaran bir öğrencinin özgüveninde gözle görülür bir artış olur. Böylece Work and Travel’ı bitirip ülkesine dönen gençler daha kendine güvenir ve verimli bireyler olarak yaşamlarına devam edebilirler.
Bunun yanında Amerika’ya gitmenin maddi kazanımlarından bahsetmek gerekirse; öğrenciler Türkiye’de oldukça pahalıya satılan elektronik eşyaları, Amerika’dan çok daha ucuza alabilir. Elektronik eşyaların yanında birçok giyim eşyası vb. çok daha uygun fiyatlara satılmaktadır.
Özetlemek gerekirse; Work and Travel bir öğrenci için ne kadar zorluğu olursa olsun benzersiz bir deneyim olurken maddi ve manevi kazanımları oldukça fazladır.
Work and Travel yaparken nasıl ek gelir kazanılır?
Work and Travel öğrenciler için bir çok yönden faydalı olan bir programdır. Öğrenciler, Work and travel yaparken İngilizcelerini geliştirir, hiç bilmedikleri kültürler ile kaynaşır ve iş hayatlarına başlamadan önce benzersiz bir iş deneyimi yaşarlar. Bunun yanında Amerika gibi tüm dünyanın merak ettiği bir ülkeyi gezme fırsatı yakalarlar. Elbette tüm bunları yaparken hatrı sayılır miktarda bir gelir elde edebilirler. Daha önce de blogumuzda sıkça anlattığımız seyahat ederken nasıl para kazanabileceğini anlatan bir blog yazımızı da sana hatırlatmak isteriz. Belki WAT sırasında sana ek gelir sağlayacak birkaç ipucu bulabilirsin. 🙂
Work and Travel programı ABD’nin çeşitli eyaletlerine öğrenci göndererek oralarda kendi özelliklerine uygun olan işlerde çalışma imkanı sunar. Bu işler çok çeşitli olmakla birlikte kazançları da birbirlerinden farklıdır. Daha önce de bahsettiğimiz gibi Amerika’da Work and Travel kapsamında çalışılacak işlerin ödemeleri çalışma saatine göre hesaplanır. Buna göre bir işçi o hafta ne kadar saat çalışmışsa o kadar ücret alır. Bir sonraki hafta daha çok çalışma saati alması ise bir önceki haftaki performansına bağlıdır. Bunun yanında bazı işlerde bahşiş kazanma imkanı bulunurken bu çalışan için aslında yapılan işin yanında iyi bir ek gelirdir. Peki, Work and Travel yaparken nasıl gelir kazanılır?
Amerika fırsatlar ülkesi tabiri Work and Travel yaparken de geçerli. Çünkü Glocalzone sistemi sayesinde Amerika’da bulunduğunuz sürece sipariş alabilir, sonrasında ülkenize döndüğünüzde bu siparişleri sahiplerine ileterek bu alışverişten önemli bir komisyon kazanabilirsiniz. Bu durumda yapman gereken ABD’ye seyahat ederken mümkün olduğunca az eşya ile gitmek. Böylece havayolunun size sunduğu bagaj hakkını geçmeden azami miktarda ürün getirebilirsin.
Şu an benzersiz bir sistem olan Glocalzone ile elde edeceğin ek gelir, kazancını zahmetsizce artırmana yardımcı olacak. Böylece ABD’den ülkene dönerken daha çok para kazanmış olarak döneceksin.
Work and Travel için önerilen bölgeler
Work and Travel maceranızın rahat ve sorunsuz bir şekilde geçmesi elbette gideceğin eyalet, konaklama yapacağın yer ve orada çalışacağın iş ile ilgilidir. Senin için uygun olan bir ortamda Work and Travel deneyimini yaşamak unutulmayacak anılar biriktirmene yardımcı olacakken sorun yaşayacağın bölgelerde bulunmak ise sıkıntılı bir dönem geçirmene neden olur. Bu yüzden Work and Travel programına katılmadan önce gidilebilecek bölgeler detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.
Ayrıca Yaz döneminde programa katılım olacağından dolayı yazın iş yoğunluğunun fazla olduğu, turist çeken bölgeler çok daha avantajlı olacaktır. Bu tür bölgelerde mevcut işinizde sorun yaşasan dahi yeni bir iş bulma imkânın daha çok olacaktır. Ayrıca ek iş yapmak isteyenlerde turizmin hızlı olduğu yazlık bölgelerde çok daha rahat bulabilirler.
Seçilebilecek diğer turistik bölgeler ise Florida ve Güney Carolina olarak bilinir. Fakat Florida gibi eyaletler büyüleyici ortamı yanında hayatın biraz daha pahalı olduğu eyaletlerdir.
Bunun yanında eyalet bazında seçim yapmak isteyenler için birkaç bölge önerecek olursak yaz mevsimi için en avantajlı bölgelerden biri New jersey olarak bilinir. Geçim koşullarının da uygun olduğu New Jersey’in en çok bilinen yerlerinden Ocean City’dir. Ocean City oldukça güzel vakit geçirilecek yerlerin başında gelir. Ayrıca New Jersey’i avantajlı kılan diğer bir özelliği, New York’a yakın olmasıdır.
Work and Travel deneyimini milli parklarda çalışarak geçirmek isteyenler için ise Colorado oldukça ideal bir bölgedir. Colorado eyaletinin doğa ile iç içe olması, milli park alanlarının bulunması doğal ve sakinlik sevenler için tercih edilebilecek bir yerdir.
Ancak Work and Travel ile Amerika’ya gelip hem çalışıp hem de gezme amacındaki öğrencilerin en çok tercih ettiği bölge ise New York’tur.
Amerika’ya ulaşım ve uçak bileti
Work and Travel için Amerika’ya seyahat edecek öğrenciler için en kritik noktalardan biri de Ameriya’ya ulaşım ve uçak bileti alımının nasıl olacağı ile ilgili. Bilindiği gibi uçak biletleri ne kadar erken alınırsa o kadar uyguna bilet bulunabiliyor. Bunun yanında uçakla bazı farklı alternatif yollar tercih etmek uçuş masraflarını azaltabiliyor.
Work and Travel programına erken başvurmanın en önemli avantajlarından biri olan erken uçak bileti alarak gidiş maliyetlerini azaltılabiliyor. Daha ucuza bilet bulmanın başka bir yolu ise aktarma yapmak. Çünkü Avrupa’nın birkaç noktasından Amerika Birleşik Devletleri’ne uçuşlar zaman zaman daha avantajlı fiyatlara yapılabiliyor. Bu alternatif yöntem, Amerika’ya ulaşım süreni birkaç saat uzatabilir fakat maliyet açısından da size avantaj sağlar.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta aktarmalı uçuşlarda bagajın da olduğu için Schengen vizenin de olman gerekiyor. Aktarmalı uçuşlarda 24 saate kadar Schengen vizesi olmadan aktarma imkanı tanınıyor. Ancak Schengen vizesi olmadığında bagajların aktarımı gerçekleşmiyor. Sadece el bagajı olan yolcular bu durumdan yararlanabiliyor. Eğer Schengen Vizen varsa aktarmalı uçuştan korkman için hiçbir sebep yok! Eğer aktarmalı uçuşlar ile ilgili aklında hala soru işaretleri varsa, seni aktarmalı uçuşları detaylıca anlattığımız yazımıza alabiliriz. Uçuş sürenizi beklerken de sıkılmayasan diye senin için derlediğimiz havalimanlarında yapabileceğiniz 10 eğlenceli aktiviteye bir göz at deriz!
Uygun bilet ararken aktarmanın yanında gideceğimiz bölgeye alternatif havalimanlarına inişleri de kontrol edebilirsin. Amerika’da çok fazla havaalanı olduğundan ve hava ulaşımı oldukça gelişmiş olduğundan hem daha uyguna hem de istediğiniz tarih ve saate bilet bulmak bu şekilde de mümkün olabilir.
Artık uçak bileti satılan siteler oldukça gelişmiş olduğu için dakikalar içerisinde tüm havayolu şirketlerini tarayıp sana en uygun fiyat ve koşullarda bir bilet alternatifleri sunabilir. Amerika’ya uçakla ile yolculuk yapmak gidilecek eyalete göre 10 – 13 saat sürebiliyor. Bu ulaşım süresi seyahatinin aktarmalı vb. alternatifler olması durumunda daha uzayabiliyor. Uygun bilet ararken yolculuğun uzun olacağı düşünülerek yolculuk konforu da göz önünde bulundurulmalıdır.
Amerika’da iş hayatı ve kurallar
Work and Travel aracılığıyla Amerika’da çalışıp yaşanmaya başlanacaksa, mutlaka gitmeden önce Amerika’daki iş hayatı ve kuralları hakkında bazı bilgiler edinilmesi gerekir. Her milletin farklı kültürleri olduğundan bunun iş hayatına yansıması da gayet doğaldır.
Amerikalıların iş hayatlarında en belirgin özelliklerinden biri iş disiplini olarak bilinir. Bu yüzden gecikme konusunda son derece hassastırlar. Bunun yanında işle ilgili yapılan görüşmeler ise daha rahat bir atmosferde geçer. Ve işyerinde bulunan herkesin fikirlerine oldukça önem verirler.
Amerikalıların iş hayatlarındaki diğer bir özelliği ise fikirlerini lafı dolandırmadan direkt olarak söylemeleridir. Ve karşı taraftanda aynı şekilde açık görüşlü olmalarını talep ederler. Bu özelliklerinden de anlaşılacağı üzere Amerikalıların geneli iş hayatlarında sonuç odaklı insanlardır. Detaylara takılmak yerine sonuca nasıl ulaşacakları üzerine kafa yorarlar.
Bu bağlamda anlaşmazlık durumlarında da açık görüşlü olan Amerikalılar fikirlerini beğenmedikleri kişilere kötü veya sert davranmak yerine gayet profesyonelce yaklaşmayı tercih ederler. Anlaşmazlık durumlarında ise çok konuşarak ve güçlü yönlerini ön plana çıkararak karşısındakini ikna etmeye odaklanan Amerikalılar, bu özellikleri ile de baskın bir karakter olduklarını ortaya koymak isterler.
Amerikan iş kültürü tahmin edileceği üzere temel olarak para odaklıdır. İş hayatlarında arkadaşlıktan ziyade o ortamda elde edilecek getirilere odaklanırlar. İş hayatlarında bireyselliğe önem veren Amerikalılar için kariyer oldukça önemlidir.
Diğer yandan bir çalışanda sahip olduğu iş deneyiminden çok liyakate önem verirler. Yani kişinin ilgili alandaki bilgi birikimi ve yetenekleri Amerikalı işverenler için daha ön planda tutulur.
Ayrıca işverenler, çalışanlarından tam verim almak isterler. Bu yüzden gereğinden fazla izin alınması hatta hastalık durumlarında rapor alınması bile neredeyse istenmeyen bir durumdur. İş hayatında katı kurallara sahip olan Amerika’da yaptığı işin hakkını verenler için ise gayet adaletli bir yaklaşıldığı söylenebilir.
Amerika Alışveriş rehberi
Work and Travel ile Amerika’ya gitmenin diğer bir avantajı ise hiç şüphe yok ki Amerika’da alışveriş yapma şansını yakalayacak olmak. Oldukça büyük bir kıta olan Amerika Birleşik Devletleri, alışveriş konusunda o kadar gelişmiş özelliklere sahip ki bazı kesimler, ülkenin koskoca bir alışveriş merkezine döndüğü konusunda eleştirilerde bulunuyorlar. Work and Travel ile Amerika’ya gidecek olanlar mutlaka kendilerine bir alışveriş listesi yapmışlardır.
Bu kadar çok çeşit ürün ve markanın bulunduğu bir ülkede tüketim çılgınlığı da hat safhadayken fiyatlar da buna göre oldukça uygun oluyor. Elbette büyük şehirlerin kalabalık caddelerindeki mağazalarından bahsetmiyoruz ama araştırdığın zaman özellikle outlet mağazalarda tanınmış markaların oldukça uygun fiyata satıldığını göreceksin. Özellikle teknoloji alanındaki ürün çeşitliliği ve fiyatlar nedeniyle Teknolojik Ürün Satın Almak İçin En Uygun 5 Ülke arasında 1. sıraya rahatlıkla ABD’yi koyabiliriz.
Ucuz alışverişin yanında alışveriş kuponu kültürüne sahip Amerikan halkı, topladıkları kuponlarla çok ucuza alışveriş yapma imkanına sahip oluyorlar. Uygun fiyatların yanında Türkiye’de olmayan giysi ve aksesuar modellerine sahip olmak da başka bir avantaj olarak görülebilir. Sadece giysi değil Amerika’ya gidenlerin mutlaka elektronik cihaz aldıklarını da görmüşsündür.
Her ne kadar döviz kurunda son yaşanan artışlar ile ABD’de Türkiye’ye göre oldukça ucuz görülen ürünlerin fiyatları avantajını kaybetse de Work and Travel ile Amerika’ya giden bir öğrenci için durum farklılık gösterebilir. Zira Amerika’da çalışılıp kazanılan dolar ile alışveriş yapılacağından bir Türk lirası maliyeti söz konusu olmayacaktır.
Ayrıca ABD’de yapılacak alışverişi çok ucuza veya bedavaya getirmenin bir yolu var. Hatta bu yolla alışveriş için harcanan zaman zarfında da ekstra para dahi kazanabilirsin. Glocalzone sayesinde yurtdışından ürün talep eden kişiler ile irtibata geçebilir. Onların istedikleri ürünleri alırken bu ürünler üzerinden para kazanabilirsin. Böylece Glocalzone sayesinde Work and Travel senin için çok daha kazançlı bir hal alır.
“Work and Travel” adından da anlaşılacağı üzere çalışmak ve gezmek üzerine kurulmuş bir sistem. Kısaca WAT da denilen bu sistemde azami 3 – 4 aylık bir çalışma izni süresi sonrası öğrencilere 1 ayda gezmeleri için Amerika’da kalma izni veriliyor. Bir bakıma Amerikalı yetkililerin düşünceleri ABD’de kazanılan ABD’de kalsın mantığı olsa da bu mantalite öğrenciler için hiç problem değil.
Amerika’dan neler alınabilir? Hangi ürünler ucuz?
1-iPhone XS
Türkiye’de inanılamayacak fiyatlara satılan iPhone Xs Amerika’da yarı fiyatına satılmakta. Glocalzone’dan da bolca istenen iphone Xs Amerika’ya gittiğinde hem kendine alman gereken hem de Glocalzone üyelerine getirip WAT serüveninden karlı dönebileceğin kaçırılmayacak bir ürün.
2-Apple Watch Series 4
Kim Amerika’ya gidip koluna Apple Watch takıp dönmek istemez ki? Neyse ki Amerika’da Türkiye’den $300 fark ile daha ucuz. Cebini yakmaycak bu ürün Glocalzone kullanıcılarının en çok sipariş ettiği ürünlerden. Yani sadece Apple Watch getirerek bile Amerika seyahatinden dönerken $40’a yakın bir kar elde edebilirsin.
3-Robot Elektrikli Süpürge
Bu sıralar tatlı kedi videoları ile de tanıdığımız bu temizlik robotları sence de Türkiye’de biraz pahalı değil mi ? Bu ürünü de Amerika’dan almak senin için oldukça karlı olabilir.
4-Kindle
IPod veya MP3 çalara nasıl sadece müzik indirebiliyorsan, bir Kindle‘a kitap (kablosuz teknoloji ile) indirip okuyabilirsin. Türkiye’de sınırlı sayıda satılan ve fiyatı biraz tuzlu olan bu ürünü Amerika’dan almak mantıklı bir hareket olacaktır. Kindle ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak istersen En Ucuz Kindle nerededir yazımızı okuyabilirsin.
5-JBL Hoparlör!
JBL hoparlörler Amerika’da da oldukça popüler. Üstelik fiyatları da Türkiye’ye göre oldukça ucuz. JBL hoparlörler ve JBL’in bir çok ürünü Amerika’dan daha ucuza alabilirsin
6-Champion
Türkiye’de satışı olmayan bu ürünü Türkiye’de bile birçok insanın üstünde görmek mümkün. İşte bu güzel sweatshirtler Amerikadan daha ucuza alabileceğin ürünlerden biri. Glocalzone ise evden çıkmadan Champion’dan alışveriş etmek için en iyi adres.
7-Fila
Yukarıdaki ayakkabısı ile bir anda ünü artmış olan marka Amerika’nın göz bebeklerinden. Fila’nın bu ikonik ayakkabısı Amerika’dan daha ucuza alabileceğin ürünlerin en havalısı.
8-Shiseido
Shiseido cilt sorunlarını en iyi çözen kozmetik markalarını önünde gelir. Çeşitli kremler ve makyaj malzemeleri üreten bu marka ne yazık ki Türkiye’de oldukça pahalı. Bizce Shiseido ürünler Amerika’dan daha ucuza alabileceğin en iyi ürünlerden.
9-Kylie Cosmetics
Kardashianların en küçük üyesinin kozmetik markası olan Kylie Cosmetics Forbes’e bile konu olacak derecede büyüdü. Kalitesi de Youtuberların dilinden düşmeyen bu marka ne yazık ki Türkiye’de satılmıyor. Amerika’dan almadan dönmeyin.
10-Supplementler!
Sporcular burada mı? Spor yaparken birkaç küçük yardımcı dosta ihtiyacınız oluyor ama bu dostlar Türkiye’de biraz pahalı mı? Türkiye’de fazla alternatif olmadığını da biliyoruz. Amerika seyahati senin için uzaksa yukarıdaki butona tıklayarak Amerika’dan gelen gezginlerden bu ürünü kolaylıkla isteyebilirsin!
Work and Travel yaparken nasıl gezilir?
Amerika’da öğrenciler, bulundukları bölgede düzenli ve disiplinli bir çalışma dönemi geçirirlerse gezecek ve alışveriş yapmaya yetecek kadar iyi bir kazanç elde edebilirler. Zira ABD’de elde edilen gelir saatlik şeklinde ücretlendirilir. Ve ne kadar disiplinli çalışırsan bir sonraki hafta daha fazla saat çalışma hakkı elde etme olasılığın o kadar artar.
Work and Travel programının en eğlenceli bölümü olan gezinin çok daha eğlenceli geçmesi için önceden bazı hazırlıklar yapmakta var. ABD’de gidilecek bölge belli olduktan sonra veya çalışırken bir gezi planı oluşturmak en kritik nokta.
Bunun yanında ülkede uçak seyahati oldukça ucuz olduğundan birçok yere seyahat etme imkanı da var. Gezi planının en zor kısmı ise Birleşik Devletler kıtasının büyüklüğünden ve gezilecek yerlerin çokluğundan dolayı seçim yapma zorluğu.
Gezi planı bir şekilde belirlendikten sonra seyahat edilecek araç, uçak, konaklama vb. yerler için kredi kartı ile rezervasyon yapma imkanına da sahipsin. Böylece çok daha ucuza uçak bileti alınabilirken konaklama için gittiğin yerde bir sürpriz ile karşılaşmazsın.
Konaklama ve araç kiralama işini daha ucuza getirmenin yolu ise grup halinde gezmek. ABD’de konaklama oda fiyatı üzerinden olduğu için 3-4 kişilik bir grup ile gezmek çok daha ucuz seyahat etmek anlamına geliyor. Aynı durum araç kiralama için de geçerli. Böylece ne kadar çok tasarruf edersen o kadar çok yer görme ve alış veriş yapma şansı elde edersin.
WAT yaparken kesinlikle görmeniz gereken yerler
1-New York City, New York, USA
2-Antelope Canyon, USA
3-Hollywood, USA
4-Brooklyn Bridge (Brooklyn / Manhattan)
5-The Wave-Arizona, ABD
6-Green-Wood Cemetery (Brooklyn)
7-Mendenhall Glacier – Tongass National Forest, Alaska, USA
8-New York Public Library
Work and Travel vize işlemleri
Work and Travel kapsamında tüm şartları sağlaman durumunda Amerika’ya yolculuk yapmadan önce Amerikan Konsolosluğu’ndan vize almak gerekiyor. Öğrenciler vize başvurularını kendileri yaparken Work and Travel programındaki aracı şirketler, vize görüşmesi için randevu alma evrak işleri vb. konularda öğrencilere yardımcı olurlar.
Vize alma aşamasında da Work and Travel’a erken başvuru oldukça önemlidir. Ne kadar erken başvuru yapılırsa vize o kadar kolay alınır. Her ne kadar Amerika Dış İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen Work and Travel programı için vize alınacağından, tüm güvenlik prosedürleri ve detaylı incelemeler rutin şekilde yapılacağından süreç o dönemki yoğunluğa göre uzayabilir.
Work and Travel Vizesi, nispeten dil okulu veya turistik gezi gibi vize taleplerine göre daha kolay onaylanan vize türlerindendir. Çünkü Work and Travel’da diğer vize başvurularındaki gibi gelir durumu ön planda değildir. Bu yüzden de evrak işi daha azdır. WAT programı için vize almak isteyen öğrencilerin yeterli seviyede İngilizce bilmesi ve not ortalamasının yüksek olması beklenir. Buna göre orta seviye bir İngilizce ve okuldaki not ortalamasının 2.00’nin üzerinde olması beklenir.
Bu açıdan bakıldığında Work and Travel kapsamında Amerika’ya vize alma koşulları WAT programı için gerekli şartları yerine getirmek ile örtüşmektedir. Yani bir öğrenci Work and Travel’a katılmak için tüm şartları yerine getirdiği takdirde yüksek oranda vizesini de kolaylıkla alabilir.
Bilindiği gibi vize işlemlerinde güvenlik araştırması sonrası üzerinde durulan en önemli konu vize bitiminde kişinin ülkesine döneceğinden emin olunmasıdır. Bu yüzden vize görüşmesi esnasında konsolos görevlisi Work and Travel programı bitiminde öğrencinin ülkesine döneceği konusunda ikna olmaz ise her ne kadar tüm koşullar sağlansa da Amerika’ya gidiş vizesini onaylamayabilir.
Work and Travel’da nerede kalınır? Konaklama türleri neler?
Work and Travel programına katılmak isteyen öğrencilerin ve tabi ki ailelerinin, Amerika’da geçirilecek süre zarfında nerede ve hangi şartlar bir konaklama yapılacağı ile ilgilidir. En az çalışılacak iş kadar önemli olan konaklama konusunda bazı alternatifler bulunmaktadır.
Work and Travel programı ile düzenli olarak çalışan işverenler, belirli dönemlerdeki yoğunluklarını bu sayede aşmayı amaçlarlar. İşverenlerin çoğu WAT programı ile gelen öğrencilerin işe zamanında gelmesi, gecikme gibi sorunlar yaşamaması için konaklama organizasyonunu kendilerini yaparlar. Varsa iş yerindeki lojmanlarda konaklama imkânı tanınır ya da işyerine yakın bir yerde lojman, öğrenci yurdu, ev vb. kiralama yapılır.
Çok az işyeri bu konaklamayı ücretsiz yaparken, birçoğu öğrencilerin kalacak yerlerini organize ederken belirli bir kira ücreti talep ediyorlar. Konaklama için ücretler ise bulunulan eyalete göre farklılık gösterebiliyor. Bu ücretler haftalık 75 ila 250 dolar arasında değişkenlik gösterebiliyor.
Konaklama için diğer bir alternatif ise işverenin kalacak yer organizasyonu yapmadığı durumlarda ABD Dış İşleri Bakanlığı’ndan yetki almış sponsor şirketlerin aracılık ettiği konaklama türüdür. Ayrıca ister işveren isterse de aracı şirket kalacak yerinizi ayarlasın tüm konaklama şartları için bir sözleşme yazılır. Ve bu sözleşmede tüm detaylar belirtilir.
Konaklama yapılacak yerler mobilyalı olarak kiraya verilirken, çoğunda yemek ihtiyacını karşılamak için mutfak bulunur. Böylece kendi yemeklerini yapmak isteyen öğrenciler kaldıkları yerde yeme – içme ihtiyaçlarını karşılayarak maliyetlerini düşürmüş olurlar.
Amerika seyahati öncesi ise kalacak yerin ayarlanması çok önemlidir. Gitmeden en az 1 ay önceden nerede konaklanacağının belli olması önerilir. Çoğu yer, depozito isterken bazı konaklama yerlerinin depozito ve 1 aylık kirayı peşin istediklerini de olur. Bu yüzden sorun yaşamamak için konaklama alternatifleri iyice araştırılıp, gitmeden mutlaka sözleşmesinin yapılması gerekir.
Work and Travel’da sponsor ne demek?
Work and Travel programının bir parçası olan sponsor şirketler, programa katılım için gerekli olan belgeyi vermekle yetkili şirketler olarak bilinir. Çoğu zaman aracı şirketler ile karıştırılan sponsor şirketler, ABD Dış işleri Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş firmalar olup belli sorumluluklara sahiplerdir.
Work and Travel programına katılacak öğrenciler DS 2019 (Certificate Of Eligibility For Exchange Visitor Status) adındaki resmi çalışma izni ve vize için gerekli olan belgeyi almaları gerekir. Bu belge ABD Dış İşleri Bakanlığı’nca çıkarılır. Ve Work and Travel sponsor şirketi yaptığı kontrollere göre bu belgeyi onaylama yetkisine sahiptir.
Aracı şirketler ise Work and Travel programına katılmak için başvuran öğrencilerin belgelerini toplayarak bu evrakları yetkilendirilmiş sponsor şirketlere iletirler. Başvuruları olumlu sonuçlanan öğrenciler, sponsor şirketlerden DS 2019 adı verilen ve resmi çalışma izni belgesi onaylatabilirler. Akabinde DS 2019 belgeleri ile vize başvurusunda bulunabilirler.
Peki, sponsor kelimesi nereden gelmektedir? Bu şirketler için sponsor kelimesinin kullanımı, ABD Dış İşleri Bakanlığı’nca Amerikan kültürünü tanıtmak, ABD vatandaşı olmayan diğer ülke vatandaşları ile ilişkileri düzenleyecek çeşitli değişim programlarını organize etmek için yetkilendirilmelerinden kaynaklıdır.
Bakanlık tarafından özel bir yetki alan bu kuruluşlar, buna bağlı olarak belli başlı sorumluluklara da sahiptirler. Yetkilerinin devamlılığı için bu sorumlulukları sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde yerine getirmeleri çok önemlidir.
Bu bakımdan Work and Travel sponsor firmalarının ülkelerde çalışmak için seçtikleri aracı firmalar konusunda çok titiz davranmak, sorunların çözümünde oldukça hızlı olmak öğrenci refahını ve güvenliğini sağlayacak önemleri alma ve denetleme gibi sorumlulukları bulunur.
Work and Travel yapmak isteyen öğrenciler ise yetki verilmiş olan bir sponsor şirket ile anlaşmadan programa dâhil olamazlar.
Work and Travel’a gidenlerin tavsiyeleri
Türkiye’den her yıl binlerce kişi Work and Travel ile Amerika’nın farklı eyaletlerine gidip çeşitli deneyimler yaşıyorlar. Hayatları boyunca unutmayacakları deneyimler yaşayıp, ABD gibi büyük bir ülkede gezilecek ne kadar çok yer olduğunu keşfediyorlar.
Her şey çok güzel gibi görünürken birçok zorluğun üstesinden tek başına gelmesi gereken öğrenciler, yine de her öğrencinin bu deneyimi yaşamasını şiddetle tavsiye ediyorlar.
Work and Travel programına katılıp yaz dönemlerini Amerika’da geçiren gençlerin genel bir tavsiyesi ise WAT programına katılım amacının tam olarak belirlenmesi. Çünkü bu programa hangi amaçla katılım sağlanıyorsa ona göre eyalet ve iş seçimi yapmak en doğrusu olacağını söylüyorlar.
Örneğin para biriktirmek için katılan öğrencilere daha çok saat çalışabilecekleri veya ek iş yapma imkânı olan bölgelere gitmeleri tavsiye ediliyor. Amaç gezmek ve alışveriş yapmak ise WAT programında tecrübesi olanlar birçok bölgeye uçuş imkânı olan merkezi yerlerin seçilmesinden yana böylece belirli süre zarfında daha çok yerin görülebileceğini dile getiriyorlar. Ayrıca 3 – 4 kişi anlaşıp araba kiralayan hatta satın alan öğrenciler dahi oluyor. Bu durumda daha fazla gezme imkânına kavuşabilirsin.
Work and Travel denince akla ilk gelenlerden biri ise İngilizceyi geliştirmektir. Yine Work and Travel tecrübelileri, dil geliştirme amaçlı bu programa katılanlara, aynı dili konuşan öğrencilerden uzak durmalarını tavsiye ediyor.
Tüm bunların yanında Work and Travel deneyimi yaşayan öğrencilerin ortak görüşleri arasında ilk defa kendi ayakları üzerinde kalıp hayat mücadelesi verdikleri yer alıyor. Ayrıca bu tecrübenin ileri ki kariyerlerinde çok fazla faydasını gördüklerini söyleyen kişiler, tüm öğrencilere Work and Travel’ı tavsiye ediyorlar. Ancak bunun yanında çok farklı sorunlar ile başa çıkmaları gerekeceği uyarısında da bulunuyorlar.
Work and Travel’a giderken neler götürülmeli?
Work and Travel için Amerika vizesini almış tüm planlamaları yapılmış öğrenciler için bir sonraki aşama Work and Travel’a giderken neler götürülmeli? Bavul nasıl hazırlanmalı? Konusudur.
WAT ile Amerika seyahati 4 ay gibi uzun bir süre alacağı için götürülecek eşyalarda ona göre hazırlanmalıdır. Yalnız süre uzun diye daha çok eşya götürmek hatalı bir karar olabilir. Unutulmaması gereken en önemli nokta ihtiyaç duyulan her türlü şeyin Amerika’da bulunabileceğidir. O yüzden götürülecekler listesi yapılırken bu durum dikkat alınmalıdır.
Ayrıca uçakların bagaj limitini aşmamak gerekir ki ek bir maliyet çıkmasın. Ve tabi ki ABD’den yapacağınız alışveriş ile bavulunuz gittiğinizden daha ağır olacaktır. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde çalışma süren dolduktan sonra gezme aşamasında götürdüğün bavulu da yanında taşıyacağını unutmamalısın.
Bavul hazırlarken en çok yer kaplayacak eşyalar kıyafetler olacaktır. Gidilecek bölgenin mevsim şartlarını öğrenip ona göre kıyafetler seçerek başlayabilirsin. Ayrıca zamanın önemli bir kısmını çalışarak geçireceksin. Ve üzerinde günün önemli bir bölümü iş kıyafeti olacak. Bu yüzden kıyafet kısmını ne kadar asgari de tutsan o kadar iyi olur. Kaldı ki oradan da alışveriş yapmak isteyeceksin.
Gittiğinde hemen alış veriş yapma durumu olmayabilir. Bu yüzden kişisel bakım eşyalarınızın alman faydalı olacaktır. Ayrıca kullandığın ilaçlarını varsa ya da ağrı kesici, alerji v.b. için yanınızda ilaç götürmen gerekebilir. Oradan istenilen ilaçların tedariki kolay olmayabilir.
Farklı bir yemek kültürü ile tanışacağın için geçiş aşamasında seni kurtaracak bazı hazır yiyeceklerde alabilirsin. Ayrıca bu hazır gıdalardan uçaktaki el bagajına da alabilirsin. Ve el bagajında mutlaka resmi ve gerekli evrakların olması gerekir.
Elektronik eşyalar konusunda önemli bir aparat ise fiş dönüştürücüsüdür. Gider gitmez orada bu parçayı bulamayabilir ve telefon şarjı ve diğer elektrikli aletlerin kullanımında sorun yaşayabilirsiniz.
Work and Travel şirketleri
WAT programı için tüm şartlara uygunsun ve kendini de böyle bir deneyim için hazır hissediyorsun. Bundan sonraki aşama ise size aracı olacak Work and Travel şirketleri arasından bir tanesi seçmek. Belki de sürecin en önemli aşaması olan doğru Work and Travel şirketi seçimi, sizi WAT programına kolay katılımı, Amerika’da yaşabileceğiniz olası sıkıntılarda sana destek olması gibi birçok konuyu kapsayan bir süreçtir.
Work and Travel şirketleri arasından en doğrusunu seçmek için şirketten bazı tatmin edici cevaplar alman gerekir. Bu kriterlerden bazılarını sıralamak gerekirse;
- Work and Travel şirketinin Amerikan Konsolosluğu’nca tanınması,
- WAT şirketinin Amerikalı ciddi ve deneyim sahibi sponsorlarının olması,
- Sosyal medya ve internet ortamında olumlu yorumlar alması,
Bir Work and Travel şirketinde olması gereken ana özelliklerdir. Sonuç olarak bu program boyunca sana rehberlik edecek olan aracı şirket ne kadar ilgili olursa Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayabileceğin olası sorunlar hem en aza inerken hem de hızlı şekilde çözülebilir.
Work and Travel şirketinin seninle 24 saat ilgilenebilecek olan bir danışman ataması da oldukça önemli. Amerika’da çalışmaya başladığız işte sorun yaşabilir, kaldığınız yerden memnun olmayabilirsiniz. Bu durumda danışmanın sana yeni bir iş bulma veya kaldığınız yerin değiştirilmesi için yardımcı olma başta olmak üzere birçok konuda destek olmalıdır.
Work and Travel şirketleri böyle bir hizmet verebilmek için ise mutlaka Amerika’da bağlantıları olan şirketler olmalıdır. WAT programı dünyanın 4 bir yanından öğrenci aldığı için bu alanda uzmanlaşmış uluslar arası sponsor firmalar bulunur. Sen de Türkiye’de Work and Travel şirketi seçerken, bu uluslar arası şirketler ile stratejik ortalık kuran firmaları dikkate alman yararına olacaktır.
Amerikan insanları ve kültür
Amerika’da eğitim almak ya da Work and Travel ile Amerika’ya giden birçok milletten farklı öğrenci için Amerikan kültürüne uyum sağlamak zor ve bazen de sinir bozucu olabilir. Amerikan gelenekleri ve değerleri, kendi ülkeninkinden çok farklı olabilir. Bazen bize geleneklerini veya değer verdiklerini anlamsız ve kafa karıştırıcı bulabilirsin. Ancak belirli bir süre orada kalacak öğrenciler için bu geçiş süreci ne kadar hızlı olursa o kadar iyi olacaktır. Alıştıkça belki makul gelebilecek bazı Amerikan değerlerinden bahsedelim isterseniz
Bağımsızlık: Amerikalılar bireycilik kavramına şiddetle inanan insanlar. Kendilerini sıkı sıkıya bağlı, birbirine bağımlı bir aile, dini grup, kabile, ulus veya başka bir grubun üyeleri yerine, kendi hayatlarını kontrol eden ayrı bireyler olarak görüyorlar.
Eşitlik: Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi, “bütün insanların eşit yaratıldığına” özellikle vurgu yapar. Ve bu inanç Amerikalıların kültürel değerlerine derinden gömülüdür. Amerikalıların çoğu, tüm insanların eşit haklara sahip olduklarına inanıyorlar ve bu nedenle boyun eğme vb. şekilde saygı gösterilerden rahatsız oluyorlar.
Formaliteye uymama: Bu eşitlik inancı, Amerikalıların diğer insanlara karşı davranışlarında gayrı resmi olmasına neden oluyor. Mağaza memurları ve garsonlar kendilerini ilk isimleriyle tanıtırlarsa şaşırmayın. ABD’yi ziyaret eden birçok insan Amerikan aksanı ile konuşmanın, giysisinin ve duruşun nasıl standart dışı olduğuna şaşırıyor. Bu davranış ve yaşam biçimini edepsizlik ya da saygısızlık olarak görmek ise yanılgı olur. Çünkü bu sadece Amerikalıların kültürlerinin bir parçası!
Dürüstlük: Amerikalılar, diğer insanlarla olan ilişkilerinde değer, dürüstlük ve açık olma durumuna meyillidirler. Anlaşmazlıkların, insanların birbirleriyle olabildiğince açık şekilde konuşmasıyla en iyi şekilde çözüldüğüne inanıyorlar. Amerikalılar, birinin herhangi biri ile bir sorunu varsa, soruna bir çözüm bulmak için kişiye açıkça ve doğrudan anlatmaları gerektiğine inanırlar.