En Ucuz iPhone Hangi Ülkede

En Ucuz iPhone Hangi Ülkede Satılıyor?

iPhone modelleri yıllar geçtikçe yenilenirken iPhone fiyatları konusundaki tartışma hiç bitmiyor. Hangi ülkede daha ucuz, yurtdışından getirtmek mantıklı mı gibi pek çok soru telefonu almayı düşünenlerin aklında dolanıyor. 

En ucuz Iphone hangi ülkede?
En ucuz Iphone hangi ülkede?

Biz de bu yazımızda hem iPhone fiyatlarının ülkeden ülkeye nasıl değiştiğine hem de en ucuz iPhone satın alabileceğiniz ülkelere değinmek istedik. 

Yazımızdaki kıyaslamalarda fiyat farkının daha net hissedilebilmesi için en son model olan iPhone 14 Pro 128 GB fiyatlarını kullandık. Diğer modeller için de sonuçlar benzer olacaktır. Yine de modeller eskidikçe yüzdesel olarak fiyat farkları benzer kalsa da fiyat farkları ülkeden ülkeye azalıyor.

iPhone Fiyatları Neden Ülkeden Ülkeye Değişiyor?

iPhone fiyatları genellikle ülkelerin vergi politikaları sebebiyle değişiklik gösteriyor. KDV gibi vergilerin yüksek olduğu ülkelerde fiyatlar yükselirken en pahalı fiyatlara sahip ülkeler genellikle KDV haricinde ithal ürünler için ek vergiler alan ülkeler oluyor. 

KDV konusunda yurtdışından alışveriş yaparken bilmeniz gereken önemli bir detay var o da Tax Free kavramı. Turistik amaçlı gittiğiniz ülkelerde alışveriş yaptığınız yerlere Tax Free olarak ürünleri alıp alamayacağınızı sorun. 

Tax Free geçerli olan alışveriş yerlerinde ülkeden çıkarken ödediğiniz verginin bir kısmını geri alabilirsiniz. Bu da daha ucuza alışveriş yapmanızı sağlar. iPhone alırken de bu durum bazı ülkelerde lehinize işleyebilir.

iPhone fiyatlarındaki son yıllardaki değişikliklerin bir sebebi de doların diğer para birimlerine karşı güçlenmesi. 

Apple iPhone fiyatlarını genellikle dolar bazlı fiyatlıyor ve doların diğer para birimlerine karşı değeri arttıkça Apple da diğer ülkelerdeki iPhone fiyatlarına zam yapabiliyor

Son 1 yılda Dolar, Euro ve Pound gibi diğer önde gelen para birimlerine karşı da değer kazandığı için diğer ülkelerde de iPhone fiyatları dolar bazında artabilir. 

En Ucuz iPhone Satışı Yapılan 5 Ülke

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kıyaslamayı iPhone 14 Pro 128GB modeli üzerinden yapıyoruz. Fiyat farklarını bu sayede daha belirgin şekilde görmek mümkün. 

ABD

Apple’ın yani iPhone’un ana vatanı olan ABD, genellikle iPhone ürünlerini en ucuz şekilde alabileceğiniz ülke olarak karşımıza çıkıyor. iPhone 14 Pro 128GB modelinin Amerika fiyatı 999 Dolar. 

Güney Kore

Uzakdoğu yine tıpkı ABD gibi teknolojik ürün alışverişlerinin gözde adreslerinden biri. Güney Kore de iPhone konusunda fiyat avantajıyla karşımıza çıkan ülkeler arasında. Güney Kore’de iPhone 14 Pro 128GB modeli ₩1,550,000 yani dolar karşılığı olarak bakarsak yaklaşık 984 Dolar. Ekstra olarak Tax Free bir alışverişle Güney Kore’de ülkeden çıkarken %10 vergi iadesi alma şansınız da bulunuyor.

Polonya

Euro para birimini kullanmayan ve AB üyesi olan ülkeler de iPhone almak için ilk bakmanız gereken ülkeler arasında. Avrupa’dan iPhone alırken Euro bölgesine göre genellikle daha ucuz iPhone fiyatları bu ülkelerde karşınıza çıkabilir. Polonya’da iPhone fiyatı 6499 zł, yani yaklaşık 1315$. 

Polonya’da da Tax Free alışverişlerde %11 vergi iadesi alarak ülkeden ayrılma şansınız bulunuyor.

Japonya

Güney Kore gibi Japonya da Uzakdoğu’da teknoloji alışverişiniz için doğru adres olabilir. Japonya’da iPhone 14 Pro 128GB modeli 149.800 Japon Yeni. Bu da yaklaşık 1040 Dolar ediyor. Japonya’da da ödediğiniz %10 vergiyi turist olarak ülkeden çıkarken geri almanız mümkün. 

Macaristan 

Macaristan’da iPhone 14 Pro 128GB almanın maliyeti 569.990 Macar Forinti. Yani yaklaşık 1183 Dolar ödemeniz gerekiyor. Macaristan’ın en büyük avantajı ise geri alabileceğiniz vergi miktarı diğer ülkelerin üstünde. %16 vergi iadesi alarak turist olarak çok daha avantajlı bir fiyatla iPhone alabilirsiniz.

Glocalzone ile istediğin ülkeden iPhone getirtebilirsin!

En Pahalı iPhone Satışı Yapılan Ülkeler

iPhone’un en pahalı şekilde satıldığı ülkelere baktığımızda ise zirvede Brezilya’yla birlikte ülkemizi görüyoruz. 

Telefon satışlarında ekstra vergi uygulanan ülkemizde iPhone 14 Pro 128GB modeli 39.999 liradan satılıyor. Bu fiyat 2088 dolara tekabül ediyor. Yani ABD satış fiyatının yaklaşık %40 üzerinde. Hindistan’daki satış fiyatı Türkiye’ye nazaran daha ucuz olsa da diğer ülkelere göre daha pahalı. Hindistan fiyatı ise 1595 dolar dolaylarında. 

Brezilya’da ise fiyat çok daha uçuk. 9.499 Brezilya Reali karşılığında satılan bu modelin fiyatının Dolar karşılığı tam 1807 Dolar

Ülke Ülke iPhone Fiyatları Nasıl Takip Edilir?

Dünya çapında alım gücünü kıyaslamak amacıyla kullanılan Big Mac Index’ten aldığı ilhamla ortaya çıkan themacindex.com sitesi birçok ülkedeki Apple ürünlerinin fiyatlarını karşılaştırmayı kolay hale getirmiş durumda. Yine de kendiniz de Apple sitesinden bölge ve ülke değiştirerek farklı ülkelerin mağazalarına ulaşıp lokal fiyatları inceleyebilirsiniz.

Daha Ucuza iPhone Nasıl Alınır?

Ülkemizde 2022 itibariyle yurtdışından telefon alındığında ödenmesi gereken harç bedeli ise 2732TL oldu. 

Orta segmentte alınacak bir telefonda ödenecek harç bedeli yurtdışından telefon almayı anlamsız hale getirse de yüksek segmentteki telefonlar için harç bedeli ödemek ve yurtdışından telefonu almak yine de daha ucuz bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.

2022 yılı için bahsettiğimiz bu harç bedeli son yıllarda oldukça arttı. 2012 yılında ortaya çıkan IMEI kayıt ücreti 2017 yılına kadar 100 TL – 200 TL arasındaydı. İlk ciddi zam bedelini 2018’de yaşayan harç bedeli 500 TL’ye çıktı. Son 4 yılda ise 500 liradan 2732 liraya kadar yükseldi.

Glocalzone ile yurtdışından telefon ve birçok teknolojik ürünü ülkemizde olduğu fiyattan daha ucuza getirtebilirsiniz.

Aynı zamanda siz bir yurt dışı seyahatine sahipseniz Glocalzone kullanarak seyahatinizde gelir elde edebilir ve tatilinizi daha ucuza getirebilirsiniz.

Daha ucuz şekilde iPhone almak için izleyebileceğiniz bir strateji de yeni modellerin çıkmasını beklemek. Güncellenmiş iPhone 12 fiyatlarını da kontrol edebilirsiniz.

Genellikle yeni model telefonlar çıktığında bir önceki modellerin satış fiyatları ucuzlayabiliyor. Her sene ya da 2 senede bir yeni modellerini tanıtan Apple ürünleri her modelde çok büyük değişiklikler geçirmiyor. Bu sebeple yeni modelleri bekleyerek bir önceki modelleri satın alabilirsiniz.

Diğer bir strateji de ülkemizde de satışları artan yenilenmiş 2.el modeller. Kozmetik olarak sıfıra oldukça yakın hale getirilen yenilenmiş telefonlar fiyat olarak daha avantajlı şekilde iPhone almanızı sağlayabilir.