yurt-disinda-kredi-karti-kullanimi

Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanımı

Yurt dışı seyahatlerinizde özellikle süre uzunsa yanınızda çok fazla nakit bulundurmak istemeyebilirsiniz ya da ödemelerinizi ekstre tarihinde yapmayı düşünerek kredi kartınızı yurt dışında kullanmak sizin için mantıklı bir seçenek olabilir.

Biz de bu yazımızda kredi kartınızı yurt dışında nasıl kullanabileceğinizi ve yurt dışında kredi kartı kullanımı konusunda bilmeniz gerekenleri açıklamak istedik.

Kredi Kartımı Yurt Dışında Kullanabilir Miyim?

Evet, Türkiye’de kullandığınız kredi kartlarını sorunsuz bir şekilde yurt dışında da kullanmak mümkün. Burada dikkat etmeniz gereken 2 şey bulunuyor. Öncelikle kredi kartınızın yurt dışı kullanıma açılmış olması gerekir. 

Türkiye’de birçok bankanın verdiği kredi kartlar Visa ya da Mastercard olduğu için bu kartlarla herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz çok düşüktür fakat American Express gibi daha az tercih edilen kartlar bazı ülkelerde de POS cihazlarında geçerli olmayabilir.

En çok mil kazandıran kartlar yazımızı inceleyerek yurt dışında yaptığınız harcamalarda da mil kazanmaya devam edebilirsiniz.

Kredi Kartını Yurt Dışı Kullanıma Açma

Bazı bankalar kredi kartlarını müşterilere teslim etmeden önce kredi kartının yurt dışı kullanıma açık olup olmamasını istediklerini müşterilerine sorarlar. Bazı bankalar ise otomatik olarak kapalı ya da açık seçeneğiyle gönderir. 

Kredi kartınızın yurt dışı kullanıma açık olup olmadığından emin olmak için bankanızın müşteri hizmetleriyle görüşebilirsiniz. Diğer bir alternatif olarak mobil bankacılık ya da internet bankacılığı üzerinden ilgili kartınızı seçerek kart ayarlarınızı inceleyebilirsiniz. Kart ayarları içinde yurt dışı kullanım seçeceğini açmanız yeterli olacaktır.

Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanımı Komisyon Oranları

Yurt dışında kredi kartı kullanımı, bazı ücretler ve döviz kuru farkları içerebilir. Bu ücretler ve farklar, kredi kartı şirketlerinin politikalarına ve ülke kurallarına göre değişiklik gösterebilir.

Bu nedenle, kredi kartınızın yurt dışı kullanımı için ücretleri ve döviz kuru farklarını öğrenmeniz önemlidir. Ayrıca, kredi kartı şirketinizin seyahat programlarından faydalanıp faydalanmadığınızı da kontrol etmeniz önerilir.

Öncelikle ekstrenizi döviz olarak almıyorsanız bankanızın kurlarını kontrol ederek kaç Euro/Dolar harcamanızı kaç TL olarak hesabınıza yansıtacaklarını görebilirsiniz. Genellikle çevrilen kur üzerine ortalama %1.5-2.5’luk bir masraf daha eklenir. Bu masrafın içine Kambivo Vergisi gibi vergiler de dahildir. Bunun haricinde de bankalar yurt dışı işlemleri için ek komisyonlar uygulayabilir.

Ekstreyi Döviz Olarak Almak Mümkün Mü?

Yurt dışında kredi kartı ile harcama yaparken korkulan konulardan biri de yukarıda açıkladığımız gibi bankaların aldığı ek komisyon oranları. Eğer bu komisyon oranlarından büyük oranda kurtulmak istiyorsanız ekstrenizi döviz olarak almayı da tercih edebilirsiniz.

Bu sayede Dolar ve Euro olarak yaptığınız harcamalar bu para birimlerinden olacak şekilde ekstrenize yansıyabilir. Siz de ödemelerinizi bu para birimleri üzerinden yapabilirsiniz. Aksi durumda bankalar kendi kurları üzerinden harcamaları TL olarak ekstrenize yansıtırlar.

Döviz ekstre konusunda bilinmesi gereken bir diğer nokta da döviz ekstrelerin minimum ödeme tutarı %100’dür. Yani ekstre kesildiği anda döviz borcunuzu tamamen kapatmanız gerekir. Aksi takdirde bir sonraki ekstreye hem gecikme borcu eklenecek hem de ekstreniz TL’ye otomatik olarak dönüştürülüp ek komisyon uygulanabilir.

Yurt Dışında Kredi Kartı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kredi kartı kullanımının yaygın olmadığı bir ülkeye gidiyorsanız (özellikle gelişmekte olan ülkeleri bu kapsamda değerlendirebilirsiniz) mutlaka kredi kartı haricinde de yanınızda harcayabileceğiniz nakit bulundurmanızı öneririz. Özellikle kredi kartı geçmeyen birçok restoranla karşılaşmanız olası.

Kredi kartınızın yurtdışı kullanıma açık olduğunu ülkeden çıkmadan önce kontrol etmelisiniz. 

Döviz kurlarının yüksek olması sebebiyle yurt dışında kredi kartı kullanmayı planlıyorsanız limitlerinizin yeterli olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Dolar ya da Euro üzerinden yaptığınız harcamaların doğrudan bu para birimlerinde ekstrenize yansımasını isterseniz ekstrenizi döviz olarak almayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda dikkat etmeniz gereken döviz harcamalarında kredi kartlarının minimum ödeme kuralı uygulanmamaktadır ve döviz ekstrelerinin tamamının ödenmesi gerekir.

Kredi kartınızın kaybolması durumuna karşın kartınızı nasıl hızla alışverişe kapatabileceğinizi ve yurt dışında bankanızı arayabileceğiniz telefon numaraları olup olmadığını mutlaka öğrenin.

Euro ya da Dolar’ın ana para birimi olmadığı ülkelerde kredi kartı kullanırken bankalar paranızı TL’ye iki adımda çevirir. Öncelikle harcama yaptığınız para birimi Dolar’a dönüştürülerek sizin bankanıza iletilir. Ardından döviz ekstre tercih etmediyseniz paranız Dolar üzerinden TL’ye çevrilir. Bu sebeple para birimi farklı olan ülkelerde döviz çevrimi esnasında daha yüksek komisyonlar ödeyebilirsiniz.


Yurt dışı seyahatlerinizde harcamalarınızı azaltmanın farklı yolları olsa da seyahat ederken para kazanmanın da bir yolu var! Glocalzone ile yurt dışı seyahatinizi uygulamaya girerek yurt dışından ürün isteyenlerle buluşabilir ve bu ürünleri talep edenlerle buluşturarak para kazanabilirsiniz.