bulgaristandan-ne-alinir

Bulgaristan’dan Ne Alınır?

Yakın zamanda yolunuz Bulgaristan’a düşüyorsa ya da çevrenizden biri gidiyorsa aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Bulgaristan’dan ne alınır diye soranlar için ülkenin en çok öne çıkan hediyeliklerini bir araya getirdik.

Biz bu yazıda hediyelik çevresinde önerilerde bulunduk. Fakat Bulgaristan’ın ülkemize yakın konumu ve ucuzluğu sebebiyle yurt dışından iPhone almak isteyenler de bu fırsatı değerlendirebilirler.


Bulgaristan seyahatinizi ucuza getirmek için Glocalzone’a ücretsiz kaydolup uygulamadaki ürün taleplerini karşılayabilirsiniz.

Glocalzone, yurt dışından ürün isteyenlerle gezginleri bir araya getiren bir mobil uygulama. Uygulamaya kaydolup seyahat edeceğiniz ülkeyi ve tarihi girerek ürün taleplerini görebilirsiniz. Bu ürünleri alıp getirerek para kazanabilir, böylelikle daha fazla ülke görebilirsiniz.


Şimdi, Bulgaristan’dan ne alınır diye soranlar için en iyi 11 hediye önerisine bakalım.

Bulgaristan’dan Hediyelik Ne Alınır?

Gittiğiniz ülkenin kültürünü yansıtan birbirinden güzel hediyeliklerle hem kendinize hem de sevdiklerinize hoş bir anı bırakabilirsiniz. Bulgaristan, diğer Avrupa ülkelerine göre daha ucuz olduğu için hediyelik almak için çok uygun bir ülke. Üstelik el yapımı ve kaliteli hediyeliklere de kolayca ulaşabilirsiniz.

Aşağıda saydıklarımıza eski şehir meydanlarından ve souvenir denilen hediye dükkanlarından ulaşabilirsiniz. İkinci el eşyaların büyüsüne kapılmayı seviyorsanız vintage dükkanları ve bit pazarlarını da ziyaret edebilirsiniz.

Güle Dair Her Şey

hediyelik-bulgar-gulu

Bulgaristan’dan alınacak hediyelikler dendiğinde akla ilk gelen şey ülkenin o nefis gülleri. Bulgaristan güllerinin kokusu, Türkiye’deki güllere göre daha hafif ve çiçeksi. Bu yüzden de özellikle parfüm yapımında daha çok tercih ediliyor.

Gül suyu akne, egzama gibi cilt problemlerine iyi geliyor. Aynı şekilde gül yağı da antioksidan içeriğiyle pek çok faydaya sahip. Kendinize ya da sevdiklerinize gül yağı, gül suyu ya da gül parfümü alabilirsiniz.

Lavanta

Lavanta, güle göre daha ucuz bir bitki. Kaliteli gül yağına çok para vermek istemezseniz aynı kalitede lavanta yağı da tercih edebilirsiniz. Lavanta yağı ve suyu da tıpkı gül yağı gibi akneye, yara izlerine, egzamaya iyi geliyor.

Diğer taraftan lavanta, uykusuzluk ve anksiyete gibi sorunlara da iyi geliyor. Biraz gevşeyip güzel bir uyku çekmesini istediğiniz sevdiklerinize lavantalı koklama keseleri ya da lavanta sabunu hediye edebilirsiniz.

Rakiya

Balkanlarda rakıya verilen isim “rakiya”. Bulgaristan’da da bir hayli popüler. Genellikle üzüm ve erik kullanılarak yapılıyor ve bizdekinin tersine sek içiliyor. Kış tatili için Bulgaristan’a gittiyseniz içinizi ısıtacak bu içkiyi deneyebilirsiniz.

Ülkede “Bir psikoterapist sana yardım edebilir ama rakiya daha ucuza gelir” gibi bir de söz var. %40-50 arası alkol oranına sahip bu geleneksel içkiyi sevdiklerinize hediyelik olarak götürebilirsiniz. Tek başına rakiya yetmez derseniz yanına ona özel bardak veya bir şişe Bulgar şarabı da ekleyebilirsiniz. (Gümrüğe takılmamak için alkol işini abartmayın deriz.)

Geleneksel Kıyafetler

bulgaristan-geleneksel-kiyafetler

Bulgaristan folklor kıyafetleriyle kimse kolay kolay gezmek istemez. Ama küçük bir çocuğa Bulgaristan’dan hediye götürecekseniz geleneksel kıyafetler çok sevimli olabilir. Fotojenik bir hediyeyle anı bırakmak isterseniz tercih edebilirsiniz.

Arkadaşlarınıza Bulgaristan’ın geleneksel motifleriyle bezeli bir tekstil ürünü armağan etmek isterseniz mutfak önlüğü gibi fonksiyonel ürünlere yönelebilirsiniz. İşlemeli beyaz gömlekler ve elbiseler de hem kullanışlı hem de şık olabilir.

Takı

Yalnızca Bulgaristan’dan ne alınır sorusunun değil, gezilen herhangi bir yerden ne alınabilir sorusunun da cevabı takılar. Geçmiş yıllardan kalma kolyeler ve küpeler, taktığınızda sizi tarihte keyifli bir gezintiye çıkaracak.

Geçmişe ilginiz varsa ve yıllar önce yaşayan insanların hayatı sizi heyecanlandırıyorsa vintage dükkanlardan takı alabilirsiniz. Çok ilginç tasarımlar bulacağınıza eminiz!

Seramikler ve Çömlekler

Bulgaristan’ın en popüler hediyelikleri arasında kesinlikle rengarenk seramikler ve çömlekler de yer alıyor. Ülkemizde de bulabileceğimiz desenleri andırsa da çok güzel modeller bulabilirsiniz.

Özellikle çorbaya düşkün bir tanıdığınız varsa ona kışın soğuk günlerde sıcacık çorbasını yudumlayabileceği eşsiz bir seramik çorba kabı alabilirsiniz.

Seramikler veya çömlekleri sağlam bir bavulda muhafaza etmek önemli. Dünyanın en kaliteli valiz markalarını incelediğimiz yazıya göz atarak hediyeliklerinizi gönül rahatlığıyla sevdiklerinize getirebilirsiniz.

Baharat

Mutfakla içli dışlı olan biriyseniz ya da çevrenizde böyle biri varsa yediklerinize Bulgaristan çeşnisi ekleyecek “chubritsa” baharatından alabilirsiniz. Bu baharatın Türkçe karşılığı olmasa da İngilizcesi “summer savory”. Kendisi nane, lavanta ve kekik gibi bitkilerin de dahil olduğu ballıbabagiller familyasından.

Bir başka baharat önerisi ise “sharena sol” yani renkli tuz. Bu tuz karışımının içinde yukarıda bahsettiğimiz chubritsa ve biber yer alıyor. Bazılarının içine kekik ya da çemen otu da konulabiliyor.

Martenitsa

bulgaristandan-alinacak-hediyelikler-martenitsa

Ülkemizde marteniçka olarak da bildiğimiz martenitsa, Baba Marta yani mart başında takılmaya başlanıyor ve mart sonunda kırlangıç ya da leylek görüldüğünde çıkarılıyor. Kışın sonunda Bulgaristan’dan ne alınır diye soruyorsanız kesinlikle martenitsa deriz.

Beyaz ve kırmızı yünden örülen bu bilekliklerin pek çok farklı figürle hazırlanmış halini bulabilirsiniz. Mart sonunda sevdiklerinizle birlikte güzel bir meyve ağacı bularak dileklerinizi dileyip bilekliklerinizi bu ağaca bağlayabilirsiniz.

Aksesuarlar

Bulgaristan’dan alınacak hediyeler arasında çanta, şapka, cüzdan, patik gibi aksesuarlar da yer alıyor. Koyunlarıyla da meşhur olan ülkede deri ve keçeden pek çok aksesuar yapılıyor.

İşlemeli çantalar, deri kemer ve eldivenler özellikle genç kızlar için oldukça güzel bir hediye alternatifi. Tabii arkadaşlarınıza ya da büyüklerinize de deri çanta, kemer ve cüzdan almayı düşünebilirsiniz.

Kürklü şapkalar da hem geleneksel hem de fonksiyonel olduğu için çok sevilecektir. Kayak tatili için Bulgaristan’a gidiyorsanız kendinize de böyle bir şapka alabilirsiniz.

Ahşap Oyuncak

Çocuklara geri dönelim. Bulgaristan’dan çocuğunuza ya da tanıdığınız bir çocuğa hediye almak istiyorsanız Bulgar marangozların tasarladığı el yapımı ahşap oyuncaklara göz atabilirsiniz.

Rengarenk ve eğlenceli ahşap oyuncaklar çocukları olduğu kadar nostaljikliğiyle anne babaları da sevindirecektir.

Kukeri Maskesi

bulgaristandan-ne-alinir-kukers-mask

Bulgaristan’dan ilginç birine hediye alacaksanız Kukeri maskelerine bir göz atın deriz. Kukeri, kökeni çok eskilere dayanan, kışın kolay geçmesi ve kötü ruhların gitmesi için yapılan bir festival.

Antik çağlarda köylüler kocaman tüylü kostümler giyip bellerine çanlar bağlayarak köyün meydanında dolaşıp sesler çıkararak kötü ruhları uzaklaştırırlarmış. Aynı zamanda baharı da çağırırlarmış.

Günümüzde Bulgaristan’da pek çok müzede bu kültüre ait izler bulabilmeniz mümkün. Hatta hediyelik olarak da Kukeri maskesi satın alıp biz de bu geleneğin bir parçası olabilirsiniz.

Özetle

Bu yazımızda Bulgaristan’dan ne alınır merak edenler için pek çok farklı hediyelik alternatifi önerdik. Elbette bunlar dışında da alabileceğiniz farklı seçenekler var.

Örneğin yemek yapmayı sevenler için “chushkopek” denilen biber fırınlarından alabilirsiniz. Böylelikle sevdikleriniz biberlerini kolayca közleyebilirler. Tabii büyük sayılabilecek bir hediyelik. Bu yüzden bavulunuzda bolca yeriniz olması gerekiyor.

Bavulunuzda yer varsa Glocalzone hesabınıza seyahatinizi girerek gelen ürün taleplerini inceleyebilir, getirebileceğiniz ürünler sayesinde para kazanabilirsiniz. Böylelikle seyahat masraflarınızı kısabilir hatta bazı hediyelikleri bedavaya bile getirebilirsiniz.

Umarız önerilerimiz işinize yarar ve bu hediyeliklerle hem kendinize hem sevdiklerinize pek çok güzel anı saklarsınız. Şimdiden iyi tatiller ve iyi alışverişler dileriz!