Fastan Ne Alınır

Fas’tan Satın Alman Gereken 13 Şey

Kendine has ve egzotik dokusuyla akla gelen Fas; Kazablanka, Fes, Marakeş, Meknes ve Rabat şehirleriyle, kültürel ve ekonomik zenginliğiyle Afrika’nın en güzel ülkelerinden biri. Fas’tan bu ürünleri almadan gelirsen pişman olabilirsin.

Eğer yakın zamanda Fas’a seyahatin varsa veya planlıyorsan Glocalzone’a bu seyahati ekleyerek seyahat ederken para kazanabilirsin.

Fas’tan ne alınır sorusunun 13 cevabı:

  1. Deri
  2. Iphone
  3. Babouches
  4. Halı & Kilim
  5. Argan Yağı
  6. Djellaba
  7. Ev Eşyaları
  8. Baharat
  9. Fener
  10. Seramik
  11. Fas Tatlıları
  12. Mazı Ağacı Eşyaları
  13. Cüzdan

1. Deri

Fas'tan ne alınır: Deri ürünleri
Deriden el işçiliği ile yapılmış bir çanta

Fas’a seyahat edecek veya etmeyi planlıyorsan ve Fas’tan ne alınır sorusuna cevap arıyorsan tabii ki de cevap deri ürünleridir. Fas’tan deri ürünü almadan gelmek büyük bir pişmanlığa yol açabilir.

Fas derisi çok farklı, özel ve içerisinde kültürünü taşıdığını hissettiriyor. Deri çantalar, ayakkabılar, cüzdan, kemer ve giysiler gibi geniş bir ürün çeşitliliğine sahip olan Fas’ta, el işçiliği ile büyük emekler harcanarak yapılan bu ürünleri görünce ne kadar kıymetli olduklarını daha iyi anlayacaksın.

2. Iphone

Birçok kişinin aklına uygun fiyatlı Iphone almak denilince Amerika gelse de Fas’ta da Iphone fiyatları uygun olmaktadır. Bu yüzden Fas’a gittiğinde Iphone modellerine göz atmayı unutma. Fiyatları karşılaştırdığında Amerika’yla neredeyse aynı olduğunu göreceksin.

Fas'tan alınacaklar listesi: Iphone
Iphone 13 Pro Max

Örneğin, Türkiye’de Iphone 13 Pro Max fiyatı 2800 TL’den başlarken iken Fas’ta bu rakam 16.000 TL’den başlıyor. (9083 MAD)

Fas’ta Iphone fiyatlarını böyle görünce aklına acaba diğer ülkelerde Iphone fiyatları diyebilirsin. Ülke ülke Iphone 12 fiyatları yazımız sana bu konuda yol gösterecektir.

3. Babuş (Babouches)

Fransızca “terlik” anlamına gelen Babouche’lar Fas’tan alınabilecek ürünlerin en başında gelir. Farklı desenlerle süslenmiş bu terlikler hem farklı bir tasarıma sahipken hem de geleneksel bir hatıra ürünüdür. Babouche, çok uzun süredir Fas’taki insanların vazgeçilmezlerinden biri olmuştur. Her cinsiyetten ve her yaştan insanın ayağında babouche görebilirsin.

Fas'ın nesi meşhur: Babuşlar
Fas’ın nesi meşhur sorusunun cevabı: Babuşlar

Geleneksel deri babuşların çok fazla renk ve desen seçeneği var. Canlı ve egzotik görüntüsünün yanında çok rahat olması nedeniyle tercih edebilirsin ya da sevdiklerine hediye edebilirsin. Babuşa benzer ayakkabıları Dubai’de de görebilirsin. Fakat Fas’ta hala kullanılan bu ayakkabılar Dubai’de artık hatıra amaçlı kullanılıyorlar, giyen insan kalmadı.

4. Halı & Kilim

Fas’ın ünlü el dokuması kilimleri

Ülkemizde de oldukça popüler olan el dokuması kilimler Fas’ta da çok popülerdir. Fas’tan hediyelik alınacaklar konusunda da size fikir olacaktır. Fas halı ve kilimleri el dokuması olduklarından çok özeldirler ve her fiyata uygun kilim ve halı bulabilirsin.

Fas’tan halı ve kilimleri nasıl daha ucuza alırsın konusunda ise şunları uygulamayı unutma: Halı ve kilimleri incele ama çok ilgi gösterme, sıkı bir pazarlık yap ve fiyat uygun olmadığında çekip gitmeye istekli ol(çünkü satıcı gideceğini anladığında istediğin fiyatı kabul edecektir!). Bu taktikleri kullanarak Fas’tan istediğin halı ve kilimi uygun fiyatlı olarak alabilirsin.

5. Argan Yağı

Argan Yağı
Argan yağı, hem sağlıkta hem yemek konusunda kullanılır

Fas’tan ne alınır sorusuna cevap ararken Argan yağından kesinlikle bahsetmek gerekir. Argan yağını, argan ağacının tek yetiştiği yer olan Essaouira’nın yakınında bulabilirsin.

Saç ve cilt için onlarca faydası olan, yemeklerde kullanılabilen ve çokça vitamin içeren argan yağını kesinlikle Fas’tan almalısın. Argan yağının kısıtlı olmasından kaynaklı orijinal argan yağı bulmak biraz zorludur.

Çok fazla argan yağı satan insanla karlışacaksın ama bunların bir çoğu sahte argan yağı satmaktadır. Bu yüzden yerel bir rehbere danışmak veya gerçek argan yağının nasıl anlaşıldığını öğrenmek senin için faydalı olabilir.

6. Djellaba

Örnek Djellabalar

Fas’a gittiğinde bir çok kadın ve erkekte farklı bir kıyafet göreceksin. İşte onun adı “Djellaba”. Kadınlar için genellikle farklı renklerde ve desenlerde olur ama erkeklerde ise genellikle sabit bir model vardır. Fas’tan hediye ne alınır diyorsan kesinlikle sevdiğin kişiye Djellaba almayı unutma.

7. Ev Eşyaları

Yukarıdaki örneklerden de görüleceği üzere Fas’tan alınabilecek hediyelik eşyaların bir çoğunun arkasında el yapımı olmaları ve büyük emeklerle yapılmaları yatmaktadır. Fas, el sanatları konusunda çok ileri bir seviyede. Her bir üründe hem el işçiliğini hem doğunun etkilerini görmek mümkündür. Eğer el yapımı ve doğu esintileri olmayan ürünler arıyorsan, bence Japon’yadaki birbirinden farklı ve minimalist ürünler dikkatini çekebilir.

Fas’tan ev eşyaları alınabilir

Fas’tan sofistike Fas aynası, renkli desenli şeffaf cam çay takımı, büyük boy tahta kaşıklar ve el dokuması rattan sepetler alabilirsin. Cam ve porselen ürünlerin kırılma riski olabilir fakat satıcılar da bunun farkında oldukları için her birini güvenli ve düzenli şekilde paketliyorlar. Bu yüzden rahat olabilirsin.

8. Baharat

Her ne kadar Kuzey Afrika’da yer alsa da Orta Doğu esintilerini üzerinde barındıran Fas, baharat konusunda da Orta Doğu kültürünü benimsemiş durumda. Birbirinden farklı çeşitleri ve renklerine sahip bir baharatçıya gittiğinde aklın başından alınacak.

Baharat kültürü Fas’ta çok yaygın

Baharatlar, Fas gezisinin ve kültürünün çok önemli bir parçası, akla ilk gelen şeylerden biri. Fas’tan hediyelik ne alınır sorusuna cevap olabilecek çok çeşitli baharatlar ile sevdiklerinizi mutlu edebilirsin. Çok farklı ve güzel lezzetlerde zencefil, safran, tarçın vb. bulabilirsin.

Fakat bu geleneksel baharatlardan farklı bir şeyler arıyorsan anlamı dükkan başkanı olan “Ras el Hanout” adlı özel baharatı kesinlikle denemelisin.

9. Bakır Fener

Bakır fenerin yaydığı ışık

12.yüzyılda keşfedilen pirinç dövme tekniği ile Faslıl zanaatkarlar, yüzyıllardır metal objeler üretiyorlar. El işçiliği ve zanaatkarlık konusunda uzmanlaşmış Fes ve Marakeş’te bakır fener almak Fas’tan ne alınır sorusunun en iyi cevaplarından biridir.

Çünkü bakır fenerler sadece özel bir tasarıma sahip değillerdir aynı zamanda bakır fenerden yayılan ışık normal ışıklar gibi değildir. Oldukça hassas bir ışık yayılır ve bu odanızın atmosferini de çok fazla etkileyecektir.

10. Seramik

Seramikler

Seramiklerin bu ülkedeki tarihi arka planı çok eskiye dayanıyor. Türkiye’de de oldukça popüler olan seramik sanatını Fas’ta da görebilirsin. Fakat buradaki seramikler Türkiye’den biraz farklı olabilir. Çünkü Türkiye’deki seramik sanatının kökeni İslamiyet’e dayanırken Fas’ta hem İslamiyet etkilerini hem de İspanyolların etkilerini görmek mümkün.

Birçok farklı şekilde desende ve boyutta bu seramiklerden bulabilirsin. Bu seramiklerin en büyük özelliği ise hepsinin el yapımı olmasıdır. Altlarında bir emek ve çabanın yattığını her tasarımda görebilirsin. Tabaktan, kavanoza; bardaktan, vazoya kadar birbirinden farklı üründe yüzlerce farklı renk seçeneğiyle yer alan Fas seramik ürünleri Fas’tan alınabilecek hediyelik eşyalar listesinde de ilk sırada yer alır.

Bu yüzden Fas’tan ne alınır sorusuna belki de en iyi cevaplardan birisi seramik olacaktır. Dikkat bu ürünler kırılabileceği için seyahatinden getirirken biraz daha dikkatli olmakta fayda var.

11. Fas Tatlıları

Fas’ın en ünlü tatlıları mssemen, batboy, ve bir çeşit pancake olan baghrir. Bu tatlıların çoğunu Fas’ın dışında bulmak maalesef mümkün değil. Gittiğinde kesinlikle denemelisin.

12. Mazı Ağacı Eşyaları

Fas’tan bir kare

Fas, mazı ağaçlarının bulunduğu güzel ormanlara sahip. Mazı ağacından elde edilen bir sürü eşya da çok kıymetli ve kaliteli dokuya sahip. Bu ağaçtan bir sürü eşya üretiliyor ve en çok üretilenler de kutu ve sehpalar. Fas’tan alınan hediyeler arasında bu ürünler çok meşhur ancak büyük parçaları bulmak pek mümkün değil.

13. Cüzdan

Fas’ta çeşit çeşit cüzdan bulabilirsin. Ortalama 300 dirhem olan cüzdanlar, boyut ve kalite farkına bağlı olarak fiyatları değişkenlik göstermektedir. Sen de bütçene en uygun cüzdanı bulabilirsin.

Eğer bu ürünleri çok sevdiysen ama yakın zamanda Fas’a seyahatin yoksa ve planlayamıyorsan bu ürünleri Glocalzone ile getirtebilirsin!